Matkultur Italien

26 röster
25273 visningar
uppladdat: 2006-12-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Italiensk Matkultur

Inledning
Mitt intresse för matlagning och matkultur är väldigt stort och har många orsaker. Med en pappa som kock har jag många gånger, redan från tidig ålder, fått vara med när han har lagat mat. Den italienska matkulturen provade jag på när jag var i Italien sommaren 2003, men då blev det mest pasta och pizza. Just pasta och pizza är nog det som de flesta tänker på när de tänker på italiensk mat, men det italienska köket är mycket mer än så!

Frågeställningar
Ser matkulturen likadan ut i hela Italien?
Hur ser mattraditionerna ut i Italien?
Vad innebär matkulturen för Italienarna?
Hur ser en äkta italiensk måltid ut?
Vilka likheter och skillnader finns jämfört med Mc Donalds kulturen?

Dessa frågeställningar är de jag tänker fokusera på för att få en så bra helhetsbild som möjligt.

Diskussion
Den italienska matkulturen anses av många vara grunden till många andra kulturers mat. Det är dock inte hela sanningen. Sant är att italienarna är mycket intresserade och duktiga när det gäller mat, och har långa mattraditioner. Det sägs exempelvis att man har hittat recept som är ända från tusentalet. Vad värre är, är att man inte kan tala om en gemensam matkultur för hela Italien.
Landet som är väldigt långsmalt har påverkats av många andra länders inflytande och har därför en väldigt varierande matkultur. Claudia Piras skriver i sin bok Culinaria italia att ett typiskt italienskt kök inte existerar. Orsakerna till detta är enligt henne bland annat de olika regionernas historiska utvecklingar, vilket påverkat deras matkultur. Som exempel på detta berättar Piras att de norra delarna av Italien påverkats mycket av Österrike, medan det sicilianska köket influerats av araberna som förr härskade över ön.
Precis som i många andra länder skiljer sig alltså maten beroende på var man befinner sig i landet. I den svala norra delen producerar mejerierna smör, ost och grädde, och man odlar majs och ris. Detta är något man märker på matlagningen. Risotto och polenta är därför något som ofta förekommer på deras matbord. I den södra delen av Italien producerar man istället pasta, oliver, olivolja, tomater, auberginer och citrusfrukter. Min slutsats av detta är att det är maten från södra Italien som vi känner igen mest och som vi förknippar med det italienska köket.


Tidigare var den osynliga gränsen omöjlig att korsa, och de olika delarna av Italien höll hårt på sina egna specialiteter. Toscanarna var dock idérika och började öppna restauranger i söder. Där började de introducera sina specialiteter som biffstek och bönrätter. Deras företagsamhet spred sig snabbt, och andra regioner följde deras exempel. På så sätt fick den norra delen av landet lära sig att uppskatta till exempel mozzarella, getost och pizza. Men trots denna gränsöverskridning har varje region ännu idag en stark patriotism i sina kök.
Italienarna i allmänhet har en speciell kärlek till sin mat och sin matlagning. Ofta äter man två rätter men ibland ända upp till fyra. Dessa måltider vill man gärna äta tillsammans med familjen eller goda vänner. Italienarna lägger ner mycket omsorg på förberedelserna.
Italienarna har en stor kärlek till mat precis som att dela måltiden med släkt och vänner.
Alla italienska måltider, både lunch och middag, baseras på två rätter som är lika stora och viktiga. De kallas för primo och secondo och betyder första och andra. På kvällen består primo vanligen av soppa. Medan primo till lunchen snarare består av pasta, gnocchi eller risotto. Allt efter region! Primo brukar följas av en kött- eller fiskrätt som ofta serveras med en enda grönsak, salladen kan serveras med secondo eller efteråt. Desserten brukar bestå av färsk frukt eller ost. Nybakat bröd serveras till varje måltid och används flitigt till att suga upp de sista dropparna av goda såser. Till måltiderna serveras vin och isvatten även om barnen kan få läsk. Vid slutet av måltiden dricker man kaffe, vanligen starkt för matsmältningens skull.
Dagens stressade samhälle har givetvis även förändrat italienarnas annars så njutningsfulla livsstil. Trots allt är det sällsynt att en släkt inte samlas runt ett matbord minst en gång i månaden för att alla generationer ska kunna njuta av maten tillsammans. Man ägnar dessutom mycket tid och omsorg till att laga maten. Detta sätt att se på maten skiljer sig kraftigt jämfört med McDonalds kulturen.
Givetvis äter italienarna också på McDonalds även om den matkulturen är långt ifrån deras egna traditionella. En stor skillnad mellan dem är valet av råvaror och ingredienser. Grundläggande ingredienser i italienarnas traditionella kök är en rik variation av grönsaker, pasta, bröd och olivolja. Italienarna är väldigt måna om att det ska vara färska grönsaker och de vill gärna veta exakt vad som finns i maten.
Delar av detta kan man även hitta på McDonalds, men italienaren överlag har högre krav på sina råvaror. Vissa typer av grönsaker använder de inte under en del av året eftersom det inte är den grönsakens rätta säsong. Den osunda McDonalds maten med feta dressingar, friterade pommes frites och fet ost stämmer inte överrens med italiensk mat. De senaste åren har den så kallade medelhalvsdieten, som påminner mycket om italienarnas mat, blivit känd som något av de mest hälsosamma man kan äta. De grundläggande ingredienser är en rik variation av grönsaker, pasta, bröd, fisk, bröd och olivolja. Just olivoljan är italienarna kända för och den är mycket viktig i det italienska köket. I den finns stora mängder enkelomättat fett som anses hjälpa till att sänka blodets kolesterolvärde.

Avslutning
Genom detta arbete har jag lärt mi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Matkultur Italien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-11]   Matkultur Italien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7315 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×