Bokrecension: Ondskan av Jan Guillou

6 röster
14180 visningar
uppladdat: 2006-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
ONDSKAN
Den här boken handlar om Erik han är 14 år. En dag 1956 satt hans familg och åt middag. Erik väntade på att få slaget av hans far. Efter varje middag de åt så sa hans far 25 rap med skohornet. Erik tyckte inte 25 rap gjorde särskilt ont. Men efter 50 rap då började det göra lite ont. Efter varje middag så gick det in i hans fars rum. Hans far sa att han skulle dra ner sina byxor och böjd dej ner.
Erik hade ett gäng i skolan som han bestämde över, men hema var det hans far som bestämde. Eriks gäng lånade alltid ut pengar till alla på skolan men om de inte gav tillbaka pengarna så slog gänget ner den perssonen. Eriks familg hade 2 hundar men hans far hade piskat dem så det var så ivriga så de var tvungna att avliva dom.
De var av rasen Doberman de hette Ramuius och Remus. Och det var den ända gångn Erik grät för när hans far piskade honom ville inte han vissa att det gjorde ont. På eriks skola hade de båda bra och dåliga lärare. De dåliga lärarna slog barnen och de som inte slog barnen var goda. En gång bråkade Erik med musik läraren. Och efter han gjorde det vart han utsläng från skolan.

Eriks mamma tänkte att hon skulle skika Erik till en privat skola Stjärnberg skolan. Erik var nu på väg till till Stjärnberg skolan. Han kände sig lycklig han skulle också bo på skolan, Det tyckte han var bra eftersom han slipper undan alla raps och pisk-slag från hans far.
När Erik kom in i skolan kom en lång och smal ungman fram till Erik. Han sa att han var ordförande för skolan. Sen sa han att han skulle vissa Erik runt på skolan.
Erik skulle dela rum med en kille som hette Pierre han var tjock och hade glassögon. Han var också Skolans duktigaste elev. Men han tyckte inte om idrott men han var bra i alla ämnena.
På Stjärnbergs skolan hade man kamratupfostran det inebar att de som var älst av eleverna skulle bestäma över de andra. Erik skulel gå till matsalen men då kom det några gymnasister och bröjade knuffa på honom han knuffade tillbaka. Det slutade med att gymnasisterna sa att de ville utmana honom i rutan ikväll kl 20.00. De flesta på skolan var där och så när Erik slog ner båda två gymnasisterna, den ena av de fick näsbenet av slaget och den andra bröt han armen på.

Erik skulle vara med en simtävling. Han skulle vara med på 4 lopp. Alla andra simmare lät Lewenhevsen vinna. Erik vann lätt sina första 3 lopp. Erik fick lite mer motstånd i sitt sista lopp, men han vann det med. Erik vart tillkald till rådet igen de sa att erik skulle få ytligare 3 helger arrest, det innebar att man inte fick åka hem under helgen till sitt hem. Det tyckte Erik var jätte bra efterson han salpp undan all stryk han skulle få av sin far.
Nu var det klosternatten. Det innebar att det var val till vem som skulle sitta i elev rådet. Erik och Pierre ville att Bernhard skulle vinna sen sa Pierre till Erik att han skulle råka illa ut i natt. Erik och Pierre satt på rumet hela kvällen med släckta lampor. Rådisarna öppnade upp dörren och kastade in en stor gul hink fyld med kiss och bajs. Erik och Pierre började städa, Erik sa att de här ska vi hämnas på. Erik satt upe till sent på natten tills Rådis ledaren hade somnat. Han smög ut och gick in i Silverhielm rum och hade med sig den gula hinken som var halvfyld med kiss och bajs. Och hälde ut allt på Silverhielm huve och i andra sekunden var Erik ute och han hörde Silverhielm skrik och förbanelse. Dagen efter det så åt de frukost. Och då så retade Erik up Silverhielm så att de stälde sig up och bröjade bråka och rektorn reste siog up och sa till båda två att följa med här. Erik hade fått så djdupa sår så att han var tvungen att sy ihop såren det vart sammanlag 17 styng. Erik var helt sönderslagen. Det var nu vapenvila. De hade det äna till den nya terminen. Det var lungt i de första 4 veckorna i vårterminen men sen började bordscheferna att dela ut pepsisar. Varje måltid delades det ut peppisar. En dag fick Pierre ta emot en peppis han vägrade att dömas till en helg arrest. Om man inte tog emot peppisen man vart tilldelad så fick man arrest. Och dessutom fick han veta att han skulle få stryk i rutan. Pierre fick mycket stryk i rutan ända tills han kröp ut ur den. De mosade honom.

Erik började håna rådisarna igen efter de hade slagit sönder Pierre. Plötsligt kom det 4 st rådisar in till salen erik satt i och bar ut honom och knöt fast honom. Skolans elever hade börjats samlats runt erik och den kom Silverhielm han hade med sig 4 st hinkar som de skulle häla över erik. De hälde 2 st hinkar som det var varm vatten i. Och de sista var det iskalt vatten i. Efter det lät rådisarna erik vara i fred ett tag igen. Men sen kom Rådisarna och de hade ett förslag att han skulle ta emot peppisar som alla andra och för de skulle de låta pierre va i fred. Erik vägrade. Men Erik visste inte om han gjorde rätt längre. Erik funderade några dagar medans Rådisarna forsatte att pluga Pierre.
Erik hade bestämt sig för att ta emot peppisar men när han kom upp till rumet och skulle säga det till Pierre var han inte där utom det log ett brev som det stog att jag står inte ut längre hejdå jag åker hem nu. Erik ändrade sig snabbt och tänker defentift inte ta emot peppisar. Han tog sin sönderklipta mössa och gick ut och tog en kvälls promena, Han såg ett gäng rådisar stå där borta han tog ner mössan och gick fram och slog ner rådisarna. De hamnade garanterat på sjukhus tänkte Erik. Nu är det bara 10 rådisar kvar. Dagen efter sanckade alla om det i skolan. Erik tog en kvälls promenad varje kväll.

En kväll vart han stopad av en flicka och det va servetrisen på skolan. De började prata med varan och de tog en promenad ihop. Erik vart döds förälskad i Marja. Nästa kväll Erik tog en promenad fick han en kyss av marja. Efter det gick Erik in i skogen och hämtade den sönderklipta mössan och tog på sig den och gick måt några rådisar. Rådisen började att springa men erik var snabbt i kapp honom. Erik kapade honom på fotbolls planen. Han slog 6 hårda slag mot munen.
Dagarna gick och ingen av rådisarna hade hoppat på erik. Men en kväll erik skulle ta en kvälls promenad var inte marja där. Hon var borta hon hade blivit avskedad. Dagar och veckor gick rådisarna lät erik vara i fred. Silverhielm hade börjat att ta kvälls promenader. En dag gick Erik efter honom och när de kom tillräkligt långt bort så började erik springa för att koma ikap honom han hade också en kraftig trädgren i handen. Erik började hota Silverhielm han vart jätte rädd, Han började spy och erik tog tag i hans huvud och tröck ner det i hans spyor. Sen kastade han iväg pinnen och gick där ifrån.

Nu var det skolavsluning. Erik tog emot böckerna han fick sedan så tog han up mössan han hade använt när han slagit ner rådisarna och viftade med den. Sedan sprang han till taxin som väntade på honom. När han kom hem var ingen hema. Så han gick ut och tog en promenad. Sen när han kom tillbaka så var hans mor hema de kramade om varandra länge. Vid middagen så var far hema de pratade om eriks betyg. Det var illa betyg i uppförande var du tvungen att ligga med servetrisen. Då vart erik vansing och sa du har inget med mitt privat liv att göra. Då så klipte hans far till. En örfil som satt perfekt. Jag tänker resa till henne sanrt sa erik. Då sa hans far det sak vi snacka om efter maten. Middagen var klar och de gick in i sovrumet. Eriks mor började spela piano.

Mil...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Ondskan av Jan Guillou

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-12]   Bokrecension: Ondskan av Jan Guillou
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7318 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×