Fotbollens rationalisering

5578 visningar
uppladdat: 2006-12-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

I det följande arbetet så hade jag tänkt att ta upp hur fotbollen har rationaliserats (systematiserats) genom alla tider. Först och främst tar jag upp hur fotbollen började och hur den såg ut på den tiden och sen därefter så gör jag en form av jämförelse mellan den dåtida fotbollen och den nutida. Slutligen kommer jag även att ta upp de oilka rationaliserings dimensioner som affektivt, värderationellt, traditionellt och målrationellt handlande och utifrån dessa fyra dimensioner analysera hur fotbollen har rationaliserats.


Fotbollens rationalisering

Fotbollen har sina rötter i England och då när fotbollen kom till så var det obegränsat antal spelare, man spelade ute på gatorna, det fanns inga riktiga regler och matchen kunde pågå hur länge som helst. Men sen har det rationaliserats och då har man bestämt att det ska finnas 11 spelare i varje lag, att regler ska införas osv. Nu när man analyserat och tittat en del på fotboll och sedan läst de olika rationaliseringens dimensioner så kan man utifrån detta lugnt påstå att fotbollen har rationaliserats på en mängd olika punkter. Om man nu tänker på hur det såg ut för ungefär 50-60 år sen och jämför det med idag så märker man att det är en enorm skillnad. Mycket har förändrats inom fotbollen sen dess, som fotbollsarenorna exempelvis. Även spelarutrustningen ser annorlunda ut idag gentemot förr, tröjorna, shortsen, benskydden och skorna var inte lika modernt och fint med en massa märken och sponsorer på som det är idag. Sen kan man även nämna att reglerna har förändrats lite grann också. Vissa regler som man hade förr finns inte idag. Sen ska man också inte glömma att själva spelet har förändrats och utvecklats enormt, det här är kanske den del som mest har förändrats inom fotbollen. Om man nu exempelvis ska jämföra VM-finalen 1958 mellan Sverige och Brasilien och årets VM-final mellan Italien och Frankrike. När man väl kollat lite kort om båda dessa finalerna så kan man se klart och tydligt skillnaderna i spelet. Man ser att idag är spelet betydligt mer organiserat och det är ett bättre positionsspel vilket leder till att det görs färre mål. Inom dagens fotboll så är det så är det mycket fokus kring taktik och spelsystem, det är mycket styrt om hur alla spelare ska agera i anfallspel resp. försvarsspel och var på planen de ska röra sig. Förut så var det inte så strikt och organiserat, det var mer fritt när man går ut och kör. Man ser skillnaden på resultatet mellan dessa VM-finalerna. VM-finalen 1958 hade resultatet 5-2 medas årets VM-final hade ett 1-1 resultat som fick till slut avgöras på straffar. Nuförtiden så är det inte så ofta man ser någon match på toppnivå sluta 5-2, till och med division 2-matcher i Sverige slutar ytterst sällan med ett 5-2 resultat. En annan sak som man också bör ta upp som rör fotbollen är fotbollsfans och TV-tittandet. Det som har hänt med fotbollen de senaste 50-60 åren är att den har spridits mer och mer och blivit allt populärare bland fans. Om man tänker bakåt i tiden till 1930-40 talet så är det så att om man exempelvis bodde i Sverige och ville se fotbolls-VM som spelades i ett annat land då var man tvungen att åka dit för att kunna få se på det. Men idag så finns det möjlighet att se alla matcherna via TV. Det var därför jag just nämnde fotbollsfans och TV-tittande tidigare. För idag har fotbollen betydligt mer tittare än förr. Idag så är det miljontals tittare som ser varje match, förr så hade man inte de här siffrorna. Utifrån detta så kan man säga att fotbollen har globaliserats.
Ska man gå in lite djupare kring de olika rationaliserings dimensioner som det här med traditionellt, affektivt, värderationellt och målrationellt handlande och på så sätt analysera hur fotbollen har rationaliserats på dessa punkter. Vi kan ta och börja med den traditionella delen och på den här delen så har det ändrats på så sätt att man har tagit bort eller ändrat gamla regler (som tidigare nämndes). Mycket av det gamla traditionella inom fotbollen har ändrats och på så sätt moderniserats. Ett exempel är uppställning. Den första och äldsta uppställningen var 2-3-5 (kallad pyramiden). Men sen har det ändrats och då infördes de moderna uppställningar som 4-4-2, 4-3-3 och 3-5-2. Ska man gå in på det affektiva så är det så att inom fotbollen så är det mycket känslor som uttrycks bland fotbollsspelare. Dessa känslor uttrycks oftast när det är viktiga och avgörande matcher. Det är känslor som glädje, harmoni eller tvärtom som tex sorg och besvikelse. Vad gäller det värderationella delen så kan man lugnt påstå att det finns värderationellt handlande inom fotbollen. Då tänker jag på det här med doping. Inom fotbollen så har det på senaste tiden varit mycket doping bland fotbollsspelare. Detta handlande har blivit allt vanligare bland alla idrottsmän som gör allt för att nå toppen utan att tänka på konsekvenserna.
Nu ska vi slutligen även ta upp hur fotbollen har ändrats målrationellt. Inom fotbollen så är det många spelare sätter upp vissa mål med fotbollen, bland annat unga spelare. För att nå målen så måste man rikta in sig på olika medel för att nå det, som tex mycket träning. Idag så finns det bra träningsmöjligheter, bra utrustning och en mängd anläggningar vilket förstås hjälper en att nå bästa resultat. Om man tänker till hur det var förr så kan man säga att det inte fanns alls samma träningsmöjligheter eller lika bra utrustning. Det fanns betydligt mindre anläggningar vilket gjorde det ännu svårare att träna. Det är på det här sättet som det har ändrats målrationellt, att det finns mycket bättre möjligheter till träning och bättre metoder och mer idrottsanläggningar än förr.
Ja, som ni ser så har fotbollen fått genomgå stora förändringar. Man...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fotbollens rationalisering

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-18]   Fotbollens rationalisering
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7348 [2024-07-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×