Mod

1 röster
9038 visningar
uppladdat: 2006-12-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är mod?

Det är mod att vara modig, men hur är man modig? För mig är mod individuellt. Alla kan bara vara modiga med sina egna förutsättningar. Något jag minns är att min Mamma sen jag var mycket liten har sagt till mig är att mod är: “Att vara modig är inte att aldrig vara rädd, utan att våga fast man är rädd”. Och det är sant. Alla kan inte alltid vara modiga, eller orädda. Om man till exempel ska åka bergochdalbanan på Gröna Lund för första gången så är chansen ganska stor att man är rädd, men det är också rädslan som är en del av upplevelsen. Det är också efteråt man har åkt som man kan säga att man har varit modig, eftersom man har trotsat en rädsla och åkt bergochdalbanan ändå. Man kan också vara modig genom att våga gå mot strömmen, och ha andra kläder eller en utstickande hårfärg. Det är modigt eftersom att man på så sätt sätter sig utanför den “trygga gråa massan”, Genom att man gör det ses man mer.

Det är modigt att inte alltid göra som alla andra gör eller tycker, att stå upp för sin åsikt om man är ensam om den i en klassdiskussion t ex. Det kan också vara mod att våga säga till en mobbare att sluta mobba någon. Det är modigt att säga ifrån en grupp när man tycker annorlunda. Helt enkelt att stå emot grupptrycket. Man trotsar rädslan att bli utstött ur gruppen för att man inte tycker som alla andra. Det finns ju vissa grupper där man i princip måste tycka som alla andra för att bli accepterad. Något som brukar vara väldigt svårt att ändra är den roll man har fått i en klass, det kanske främst gäller grundskolan, har man alltid varit ”klassens clown” kan det vara svårt att plötsligt bryta sig ur den rollen och bli klassens pluggis. Det är inte bara svårt att byta roll, man kan också riskera att hamna utanför gemenskapen i klassen. Det gäller helt enkelt att trotsa rädslan för att bli utanför, vågar man det är man modig.

Men vad definierar mod då? Är det när man gör något som alla andra tycker är modigt, eller när man gör något som du själv tycker är modigt? Rent logiskt måste det ju vara när du gör något som du själv tycker är modigt Eftersom rädslor är individuella. Kanske kan det vara en rätt vardaglig sak som gör att du blir modig. Alla tycker inte att samma saker är modiga men det tycks finnas några grejer som är modiga automatiskt, som gör att man får respekt så fort man nämner dem kan det bero på generella rädslor? Typ att man gjort något som många anser skrämmande som t ex att hoppa fallskärm. Det är modigt för fler än att klappa en hund eftersom alla har instinkten att inte hoppa utför ett flygplan men hundar är det bara ett fåtal som tycker är obehagligt. Är mod något man bara föds med eller något som smittar av sig från andra människor som man träffar och umgås med? Nej. Men mod är ju en egenskap.

Mod är något som växer fram hos oss när vi vågar göra saker som vi är rädda för. Detta får oss att växa och skapar en annan självbild av oss. Första gången jag skulle vara ensam hemma var jag rädd för monster och för själva känslan att vara ensam i ett stort hus. Men nu, flera år senare är jag van vid att vara ensam, och det har fått mig att växa. Mod är något som påverkas av hela vår omvärld och vår uppfostran. Har man fobi för t ex. trånga utrymmen måste det ju ha hänt något som gjort att man har utvecklat fobin. Det är modigt att våga flyga om man har fobi för trånga utrymmen, eftersom att man trotsar sin fobi då. Kanske har du några ovanligt elaka syskon som gillade att stänga in dig i en garderob när du var liten, och en dag gick det för långt. Du kanske fick panik i Garderoben och sedan dess har du utvecklat en fobi för trånga utrymmen.

Jag tror att mod har varit olika saker genom åren eftersom olika egenskaper värdesätts genom tiderna ur ett samhällsperspektiv, beroende på vad som behövs i olika länder. En duktig officer blir inte hjälte i dagens Sverige eftersom vi inte ligger i krig, men i Antikens Grekland. Här och idag kanske en allmänt känd och begåvad samhällskritiker skulle vara en större hjälte, eller en politiker. Var det inte modigt av soldaterna i Andra världskriget att gå ut och kriga? Dom gick mot en säker död, och det visste dem antagligen också. Det var modigt av motståndsrörelsen att kämpa emot Hitler under Andra världskriget också. Säkert 99% av tysklands befolkning var beredda att anmäla dem till SS och tjäna pengar på en annan människas död. Och ändå gav de inte upp kampen. Neil Armstrong var modig som vågade åka ut i rymden som det den första människan, och göra något som ingen annan hade gjort innan honom. Det måste ju funnits minst hundra saker som hade kunde gå fel även om man skickat upp hundar som Laika förut. Det är modigt att vara astronaut, dem utsätts för stora påfrestningar, psykiska och fysiska, kanske är det därför inte så många är det. Kanske eftersom att människan är en liten skit i rymden. Många människor är nog rädda för att åka ut i rymden.

Jag tycker att Andromake var modig när hon gav sin man, Hektor, tips inför den kommande striden. Kvinnor har ju genom alla tider haft en lite lägre ställning än män, och därför tycker jag att det var modigt av henne att våga säga vad hon tycker. Dessutom är väl inte krig det som kvinnor ”borde” veta mest om, i alla fall inte Andromake. Hon verkar inte vara en kvinna som krigar speciellt mycket. Så att ge tips om något som hon inte verkar känna till speciellt bra och dessutom sätta sig över sin kvinnliga status gör att det hon gjorde var modigt.

Lysistrate var modig som våga säga emot sin man och starta en sexstrejk eftersom att hon var trött på kriget mellan Sparta och Aten. Hon trotsar inte bara sin egen man genom att protestera, hon fick dessutom med sig alla kvinnor som är lika trötta på kriget som hon. Det här år också en kvinna som precis som Andromake är modig därför att hon vågar säga emot sin man, även om Lysistrate är ganska mycket mer modig med tanke på att hon faktiskt sexstrejkar… Kvinnan har som jag redan tidigare nämnt en svagare ställning i samhället, och under forntiden när detta hände hade dom det garanterat inte lika bra som vi har det idag. Männen blev ju rejält uppretade när de fick reda på vad som höll på att hända, dom ska ju vara högst i ett äktenskap. Kanske är det fortfarande modigt att inleda sexstrejk mot sin man eller pojkvän för alla orättvisor?

Det är svårt att peka ut precis vad mod är eftersom att det varierar från per...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mod

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-20]   Mod
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7358 [2022-08-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×