Arbetsplatsens utformning och arbetsmiljön

3 röster
11851 visningar
uppladdat: 2007-01-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INLEDNING
Bakgrund
Syfte och frågeställning
Avgränsning

METOD

ARBETSPLATSENS UTFORMNING OCH ARBETSMILJÖN
Vad säger lagen?
Hur ska en arbetsplats se ut?
Dagsljus
Belysning
Ventilation och luftkvalitet
Buller och akustik
Golv, vägar och tak
Fönster, dörrar och portar
Trappor och fasta stegar
Larm och utrymning
Personalutrymmen

Arbetsskador
Bullerskador
Arbete vid datorn
Anmälan om arbetsskador

Arbetsolyckor
Arbetsskador 2005

DISKUSSION

KÄLLFÖRTECKNING
Internet




INLEDNING

Bakgrund

Jag har fått i uppgift av min handledare Rose-Marie att fördjupa mig på ett ämne inom socialpolitiken. Jag har därför valt att fördjupa mig på arbetsplatsens utformning.
Jag har alltid varit intresserad av de behov på olika arbetsplatser och vilka allvariga problem en arbetsanställd kan ha på en arbetsplats där miljön är dålig. Detta kan spela en stor roll inom arbetsmarknaden, både negativt och positivt. En dålig arbetsplats leder till vissa problem som kan vara allvariga skador för arbetstagare t.ex. kroppsskador, bullerskador som även kan leda till en tillbakagång av arbetsförmågan. Därför vill jag ta reda på hur det fungerar idag och även ha mer kunskaper om det.

Syfte och frågeställning

Syftet med arbetet är att fördjupa mig om utformningen av arbetsplatsen uppfyller lagens krav idag därför har jag valt att undersöka hur en arbetsplats ser ut idag. Jag intresserar mig också på arbetstagarens problem med hänsyn till deras behov av en bättre arbetsplatser.

o Vad säger lagen angående en bra arbetsplats?
o Vilka problem kan en arbetstagare få på en dålig arbetsplats?
o Hur kan man åtgärda dessa problem?
Avgränsning

Jag har valt att begränsa mig på hur arbetsplatsen är utformad i Sverige idag. Dessutom vill beskriva miljön på arbetsplatsen och vilka arbetsskador man får samt hur man ska kunna hindra eller åtminstone förminska dessa skador. Jag fokuserar mig inte på en viss åldersgrupp utan vill ta det mer allmänt.


METOD

De fakta som rör utformningen av arbetsplatsen finns på Internet i stora mängder. Därför har jag valt att använda mig av Internet. Eftersom mitt arbete handlar om utformningen av arbetsplatsen och vad lagen säger angående detta i Sverige, har jag valt att använda svenska webbsidor, därför att jag vill ha säkra och verkliga fakta. En av de användbara källorna som jag har inhämtat information ifrån till mitt arbete är Arbetsmiljöverket, där man hittar alla viktiga förordningar angående hur en bra arbetsplats ska se ut. Jag har också använt mig av webbadressen Sveriges kommuner och landsting.



ARBETSPLATSENS UTFORMNING OCH ARBETSMILJÖN

Vad säger lagen?

Flera regler angående arbetsplatsens utformning hade den 1 juli 2001 ändrats och ersattes av nya. De nya regler har samma kravnivå som förut, men ändringen blev att antalet regler har minskat och de blev lättgängliga.

Hur ska en arbetsplats se ut?

Det finns speciella regler när det gäller utformningen av arbetsplatsen, där man ska veta mer om vad lagen säger om bl.a. dagsljus, belysningen, ventilation, buller, golv, fönster, dörrar, trappor, larm och utrymning, och personalutrymmen.

Enligt föreskrifter om arbetsplatsens utformning skall alla arbetsplatser, arbetslokaler och personalutrymmen ha gott om area och fri höjd samt vara utformade, möblerade och anpassade för personalen. De skall vara lätta och säkra och tillgängliga till varandra. För de som har rörelse-, syn-, eller hörselproblem skall arbetsplatser, arbetslokaler och personalutrymmen vara vid behov anpassade för dem med särskilda arbetsutrustningar. Genom dessa bestämmelser angående en bra arbetsplats kan man få ett bra resultat vad det gäller arbete.

Dagsljus

Vid ständigt arbete på arbetsplatser, skall det finnas möjligheter till att arbetstagare befinner sig i en miljö där de kan utnyttja dagsljus och möjlighet till utsikt.

Belysning

Enligt reglerna skall belysningen planeras, tillverkas och skötas samt skall man undersöka belysningen och anpassa dem till arbetsrummen för att hindra ohälsa och olycksfall.
Dessutom skall belysningen anpassas till arbetet, beror på vilket arbetsuppgifter man har och utifrån dessa skall man ställa krav på de belysningarna. Man ska också tänka på bländaningen vid arbetet, som bör undvikas om det är möjligt.
Belysningen och arbetsplatsens utformning utses som arbetets kärna, därför är det viktigt att de skall vara anpassade både för arbetet och för arbetstagaren. Säkerheten är nödvändig samt ska man tänka på att utan svårigheter skall arbetstagare kunna förflytta sig mellan eller i olika arbetslokaler.

Ventilation och luftkvalitet

Det skall finnas ett kontrollsystem som visar eventuella fel i ventilationssystemets funktion i lokaler där ventilationen kan orsaka skadliga halter av smuts. Kontrollsystemet skall ha ett larm om utställandet av luftföorening kan leda till allvariga skador.

Buller och akustik

Arbetsplatser, arbetslokaler och personalutrymmen skall vara anpassade till arbetstagarnas behov med hänsyn till deras inriktning, ljudegenskaper och bakgrunden till buller. Man skall anpassa utformningen så att man ska kunna förebygga eller minska livsfarliga skador av buller.
Installationer skall vara utförda så att överföringen av buller till arbetsplatser, arbetslokaler och personalutrymmen blir så låg som möjligt.
Dessutom skall man placera en tydlig påbudsskylt där det står ”RISK FÖR HÖRSELSKADA ANVÄND HÖRSELSKYDD” vid platser där buller kan orsaka hörselskador.

Golv, väggar och tak

Golv skall vara fasta och stabila och de får inte vara böjliga. Därtill skall de inte ha några farliga upphöjningar, hål eller lutningar.
I arbetslokaler där man laddar upp elektrostatiskt föremål som utses vara farlig för arbetarna skall golvbeläggningen vara sådan som avskiljer statisk elektricitet.

Man skall kunna förnya ytan på golv, väggar och tak. Man skall kunna utan några hinder rengöra dem med avseende på yrken och dess behov.

Fönster, dörrar och portar

Det skall finnas vid behov installation som tillåter avskärmning av solinstrålning. Fönster som kan öppnas skall hanteras så att det inte inträffar något olycksfall. De skall också sådana att de kan rengöras på ett ofarligt och lämpligt sätt.

Dörrar och portar skall vara ordnade med hänsyn till antal, placering, storlek och utförande.
Portar som man öppnar genom att höja skall vara säkrade mot fall och också mot snabbt stängning.

Trappor och fasta stegar

Trappor skall vara säkra och avpassande efter antalet och som arbetar och också efter arbetets sort. Det skall finnas en trapplan med stor yta mellan en dörr och trappsteg för att hindra någon falla eller liknande olyckor.

Vid upphöjningar, balkonger och liknande utrymmen skall det finnas en fast uppstigningsinstallation.

En fast stege som är högre än 6 m skall skyddas för att ingen faller.

Larm och utrymning

Det skall finnas möjlighet till utrymning som är bestämd av byggnadens, lokalens och arbetsplatsens verksamhet. Vid fara skall arbetsplatsen, arbetslokaler och personalutrymmen kunna tömmas innan någon farlighet uppkommer.
Antalet utrymningsvägar och även deras uppdelning och styrka skall vara lämpade efter användningen av arbetsplatsen, utrustning och lokalens storlek samt efter det största antalet människor som lokalen är hänsyftad för. Enligt lagen skall det finnas minst två utrymningsvägar i lokalen. Vid fara skall utrymningsvägen så snart som möjligt leda ut ur byggnaden eller till andra säkra platser. Man får inte placera föremål som kan vara stort hinder vid utrymningsvägar, utan de skall vara fria från hinder. Utrymningsvägens dörrar skall vara lätta att öppna. De får inte heller vara svår låsta eller vara ett hinder för utrymningen.
Skyltar och andra vägledande markeringar är viktiga när det gäller utrymningen. De skall om det behövs vara belysta eller genomlysta för att man ska lätt se dem. Placeringen av skyltar och andra markeringar skall vara på lämpliga platser där man kan se dem samt bör de vara så tydliga som möjligt.

Diktatorer och larm skall finnas i byggnader, arbetslokaler eller andra arbetsplatser där brand, utströmning av gas, syrebrist eller liknande kan innebära risk för olyckor eller akut ohälsa. De skall avpassas efter byggnadens och lokalens storlek och användning. Man skall också tänka på byggnadens utrustning, arbetsplatsens placering och det största antalet människor som lokalen är hänsyftad för.
Larmet skall ge tydliga signaler som uppfattas av alla vid olycksfall. Larmet behövs inte vara installerat på platser där det är risk för olycksfall. Larmsignaler skall kunna utlösas manuellt. Larmen skall övervakas minst en gång var tredje månad.

Personalutrymmen

Antalet personalutrymmen samt deras kvarter, storlek och utrustning skall vara avpassat efter arbetets natur och hållbarhet, antal arbetstagare och arbetstagarens fördelning på kön.
I personalutrymmen skall det inte finnas utrustning eller föremål som gör så att utrymmets användning förvärras.

Värdesaker som arbetstagaren bevarar på arbetsplatsen skall ha tillräckligt med utrymme samt en plats där de kan utrustas med lås.


Arbetsskador

Bullerskador

Buller är farlig och kan vara problem på arbetsplatsen som gör så att man blir störd av högt ljud eller också mistar sin hörsel. Därför är det viktigt att arbetsgivaren med hänsyn till det tar ansvaret och se till att miljön på arbetsplatsen är bra för arbetstagarna.
Buller försämrar prestationsförmåga förutom att buller är störande och stressande. Buller hjälper till att hjärtfrekvens ökar, ge högre blodtryck samt utsöndring av stresshormoner. Dessutom kan bullret göra så att man har svårt för att samtala och det kan hända olyckor genom bullret, alltså att man p.g.a. bullret inte kan höra viktiga ljud som kan leda till farliga olyckor på arbetsplatser.

För att hindra eller minska buller på arbetsplatsen ska man tänka på fyra steg:

1. Undersökning av arbetsförhållandena
2. Riskbedömning
3. Åtgärder och handlingsplan
4. Uppföljning



Arbete vid datorn

Alltför många arbetar vid datorer i skolan, vid distansarbete, på arbetsplatser och andra arbetslokaler. Omkring 2,5 miljoner använder datorer och många sitter vid dator länge tid, vilket kan orsaka kroppsskador som till exempel ryggproblem.
Ögonen är känsliga för ljus, därför ska man regelbundet undersöka ögonen vid långa timmars arbete vid datorn. Om man har dålig syn på arbetet kan det leda till dåliga arbetsställningar.

Tips angående arbetet vid datorn

• Man ska ta pauser och röra på sig

• Anpassa arbetsplatsen efter användaren
– lätt justerbar stol
– bord som enkelt kan varieras från sitt
till ståhöjd
– lämplig arbetshöjd är oftast i armbågshöjd
– se till att underarmar och händer kan avlastas
på bordsytan
– placera bildskärmen lågt så att blicken är lätt
nedåtriktad.

• Minska och variera arbetet med styrdon
– välj program som uppmuntrar användning
av kortkommandon
– arbeta med styrdon (datormus) inom
axelbredds- och underarmsavstånd
– arbetsyta som rymmer tangentbord och
styrdon i nivå med varandra
– tangentbord med separat numerisk del gör
att styrdon kan användas nära kroppen
– arbeta omväxlande med vänster och höger
hand – en träningssak
– prova olika typer av styrdon.

Anmälan om arbetsskada

Alla skador skall anmälas oavsett om de lett till sjukfrånvaro eller inte. Vid allvariga problem i arbete som till exempel olycksfall eller andra skadliga olyckor som orsaker svåra personskador för arbetstagare eller också som leder till död, måste arbetsgivaren direkt informera Arbetsmiljöverket. Samma föremål gäller vid mindre olyckshändelse som hotar arbetstagarens liv och hälsa. Dessutom är arbetsgivare skyldig att förklara orsaken till arbetsskador för att hindra att fler skador inträffar.

Läkaren skall i sin uppgift anmäla sjukdomar till Arbetsmiljöverket samt ska lämna verket upplysningar och medverkan. Dessa sjukdomar ska ha anknytning till arbetet.
Arbetsolyckor

Enligt Arbetsmiljöverket har 98 av arbetstagarna drabbade av arbetsolycksfall. Undersökningar av antalet anmälda arbetsolyckor visade sig år 2003 har minskat med 9 % jämfört med år 2002. Minskningen var 1,4 procent för män och 1,1 procent för kvinnor. Det har också visat sig att arbetstagarna mellan 25-54, både män och kvinnor, är mest drabbade med 70 % av alla arbetsolyckor.


Arbetsskador 2005
Anmälningar som inkommit t.o.m. första kvartalet 2006

Män Kvinnor Total
Antal % Antal % Antal %
Arbetsolyckor med sjukfrånvaro 18892 61 12025 39 30917 100
- därav arbetstagare och egenföretagare 17844 60 11733 40 29577 100
Arbetssjukdom 8115 46 9438 54 17553 100
- därav arbetstagare och egenföretagare 7731 45 9346 55 17077 100
Olyckor utan frånvaro 22105 43 28778 57 50883 100
Olycksfall under färd till eller från arbetet 4282 33 8667 67 12949 100
Gamla ärenden 260 59 182 41 442 100
Ej arbetsskador/ej klassificerbar anmälan 171 60 114 40 285 100
Totalt 53825 48 59204 52 113029 100




DISKUSSION

Genom mina undersökningar om hur en bra arbetsplats ska se ut och hur miljön på arbetsplatsen måste vara kom jag fram till att utan de här reglerna skulle arbetsmarknaden förlora sin stabilitet. Både arbetsgivaren och arbetstagaren behöver vissa bestämmelser för att kunna ge bra från sig och samtidigt inte skada sig själv på arbetsplatsen.
De här reglerna bestämmer hur en bra arbetsplats ska se ut oavsett var man befinner sig. De innehåller bestämmelser om t.ex. hur dagsljus, belysningen, ventilation, buller, golv, fönster, dörrar, trappor, larm och utrymning och personalutrymmen påverkar oss på jobbet samt hur de ska anpassas efter både arbetets krav och arbetstagarnas behov. Genom det skulle man arbeta i en bra miljö utan några hinder eller farliga arbetsskador som kan leda till död.

Jag har genom mitt arbete besvarat mina frågor om hur en bra arbetsplats ska se ut och även har jag berättat om vilka allvariga skador man kan få på en dålig arbetsplats, exempelvis om man sitter flera timmars arbete vid datorn, kan man få allvarliga ryggproblem som möjligtvis leder till att man inte kan arbeta mer. Arbetet vid datorn i flera timmar är inte heller bra för ögon, vilket leder till att ögonen blir trötta och svullna, därför är det viktigt att man ska regelbundet undersöka sina ögon. Det finns tips om hur man ska göra för att minska problem vid arbetet vid datorer. Man ska alltid tänka på att röra på sig och ta pauser då och då, anpassa arbetsplatsen för användaren exempelvis hur stolen ska vara justerad för att passa bordhöjden och man ska också tänka på att kunna minska och variera arbetet med datormus t.ex. att välja program där man kan använda kortkommandon.
Buller är oönskade ljud som kan leda till farliga skador. Bullret på arbetsplatsen gör så att man inte kan koncentrera sig på sitt arbete och om ljudet är för högt, som på vissa arbetsplatser, kan det skada hörseln. För att kunna minska bullerskador ska man först undersöka arbetsförhållandena och sedan bedöma vilka risker det finns som orsaker skador och ohälsa för anställda. Därefter ska man försöka åtgärda dessa problem genom att planera arbetet och se till att åtgärderna...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Arbetsplatsens utformning och arbetsmiljön

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-07]   Arbetsplatsens utformning och arbetsmiljön
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7394 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×