Antonio Vivaldi & Billie Joe Armstrong

6 röster
17087 visningar
uppladdat: 2007-05-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
2 st kompositörer från olika århundraden...


Inledning

Jag har valt att skriva om kompositörerna Antonio Vivaldi och Billie Joe Armstrong. Antonio valde jag att skriva om eftersom jag ville skriva om en ”gammal” kompositör som är känd, men ändå inte självklar som en av de kompositörer som man skall lära sig om i skolan. Jag hade hört talas om Vivaldi innan, men aldrig vetat någonting om honom eller hört någonting som han komponerat, så jag tyckte att det var ett passande val. Jag skrev även lite kort om barocken, för att lättare kunna få reda på hur han levde.

Billie Joe valde jag att skriva om eftersom han är med i mitt absoluta favoritband, Green Day. Jag älskar Green Days musik extremt mycket och är ett stort fan av dem, men den person som jag gillar mest i Green Day är Billie Joe och jag kunde ju inte skriva om hela bandet, för alla i Green Day är inte kompositörer! Det som jag gillar mest med BJ är hans sångröst, hans sätt att prata, hans sjuka humor, hans låttexter/ musik och sättet han inte bryr sig om vad någon tycker om honom
eller Green Day. Det är helt underbart!

Att jobba med detta arbete har varit både ris och ros. Det var mycket jobbigt att hitta bra och sann fakta som man kunde lita på och det tog extremt lång tid att färdigställa detta arbete, då jag jobbade nästan varje dag under lovet. Men det som var roligt att göra var att få skriva om min favoritartist och få lära mig saker om både Vivaldi och Billie Joe som jag inte visste innan.
Jag hoppas att du blir nöjd med detta arbete och inte känner att du saknar någon speciell fakta.



Antonio Vivaldi


Från födelse till kompositör

Antonio Lucio Vivaldi föddes den 4 mars 1678 i Venedig, Italien, under barocktiden. Han växte upp i en musikalisk familj i den italienska staden Venedig. Hans pappa, Giovanni Battista Vivaldi hade tidigare jobbat som frisör men jobbade nu som violinist med St. Markus kyrkans orkester i Venedig.


Antonio fick redan i tidig ålder musikutbildning av sin pappa och började spela viol. Men senare blev han även elev hos kompositören Giovanni Legrenzi.
Eftersom Antonio lärde sig snabbt så fick han redan vid 13 års ålder vikariera för sin pappa. Men det hände även att Antonio och hans pappa spelade tillsammans vid flera tillfälllen.

Barocken

Det som utmärker barocken är att den innehåller mycket effekt och rörelse. Dess möbler har många snirkliga detaljer och det kan man även ”se” i dess musik.

Barocken var en ojämn period och i musiken ville man uttrycka känsla och dramatik . Den hade ofta samma stämning igenom hela stycket.

Operan föddes under denna tid som en protest mot den gamla kyrkomusiken. Den kom ur renässansens beundran för antiken, fast det grekiska dramat sjöngs inte men däremot så förekom solosång. Musiken var mest för hoven och kyrkan. Ett stycke skrevs för ett tillfälle och sedan glömdes det bort. Man skrev heller inte ner alla noter som skulle spelas utan man lät pianisten improvisera och spela utifrån de skrivna noterna. Därför kan ingen vara exakt helt säker på hur de spelades på den tiden. Monodin (sång för en) var grunden för operan och liknande kyrkliga former oratoriet och kantaten. Under barocken utvecklades och förbättrades instrument. Den moderna stråkgruppen kom dvs. fiol, alt fiol,cello och kontrabas. Även instrumenten kyrkorgel, klarinett, träflöjt och cambalon.

2 kända män som levde under barocken var Claudio Monteverdi (1567-1643) och Jean Baptiste Lully (1632-1687). Baptiste var den franska inledningsstyckernas mästare och har äran för att ha fått in balett som en del av stycket. Monteverdi kallas för ”den moderna musikens fader” pga att han tog musiken till större orkestrar. Han skrev den äldsta spelande operan ”orfeo”.

Kompositörer under barocken:

Antonio Vivaldi (1675-1741)
Georg Friedrich Händel (1685-1759)
Johann Sebastian Bach (1685-1750)



Prästen Vivaldi

Den 18 september 1683 fick Antonio tonsur, vilket är det första steget mot prästyrket. Han prästvigdes 1703 men redan 1704 så ville han sluta att arbeta som präst. Han vägrade prata på mässan eftersom han hade astma och då blev det svårt att prata högt varje dag. Men man tror även att det beror på att prästvigningen möjligtvis var påtvingad. Det var nämligen den enda utbildning som familjen hade råd med, den var gratis. Men han slutatde såklart även som präst pga hans stora passion för musiken.

Det sägs även att han ställts inför inkvisitionsdomstolen (en kyrklig domstol som bl.a hade hand om de som gick emot kyrkan och som fanns sedan 1200-talet) för att han sägs ha avbrutit mitt i en mässa, lämnat kyrkan och sprungit in i sitt arbetsrum för att skriva ner en musikalisk idé som han fick under mässan, för att inte glömma bort den. Domstolen ansåg att han var ”mentalt ur stånd” för att hålla mässa.

Samma år som han slutade som präst fick han jobb som ”maestro di violino” (musiklärare) på ett av Venedigs 4 barnkonservatorier. Detta barnkonservatorie hette Ospedal delle Pieta. Där bodde föräldralösa och utomäktenskapliga flickor och det han främst gjorde var att lära döva ungdomstjejer att spela musik.
Efter att han hade varit lärare så blev han istället konsertmästare på skolan. Skolans orkester var mycket känd för sin virtuositet och deras framträdanden, flickorna syntes nämligen inte eftersom de satt bakom ett metallgaller. Vilket gjorde att konserten blev mycket uppmärksammad hos både adeln och borgarna i Venedig, och eftersom det var Vivaldi som hade komponerat konserterna så ledde detta till att han fick skrivarbeten.
Efter 1718 så var han officiellt anställd på skolan från 1735-1738, då han förlorade jobbet pga. alla hans resor runt om i landet. Antonio reste runt i landet ofta men sen så blev han mer och mer känd i utlandet. Österrike och Nederländerna var länder som han ibland spelade i.


Musiken var hans liv men förutom musiker så var han även präst. I Europa blev han inte kallad för Vivaldi utan han blev kallad ”den röde prästen” (”Il prete rosso”) pga hans eldröda hår som han antagligen ärvt från sin pappa.



Kompositören Vivaldi

1705 publicerades Vivaldis verk ”Sonata da camera” och 1709 hans verk ”Sonatas”. Efter 1710 gick skriveriet lysande för Antonio, han skrev beställningsverk åt ledare i Europa. Louis XV av Frankrike beställde och fick serenaden ”Festival på Seine”. Men han skrev även tex. Sonetter och operor som han åkte runt och visade i Europa.

Hans pappa höll på med operaadministration och det är antagligen tack vare hans kontakter som Vivaldi kunde komma in i operavärlden, både som tonsättare och administratör.Men det var inte förens 1711 då ” L’Estro Armonico ” (Den musikaliska inspirationen) publicerades som Vivaldi fick sitt genombrott.”Sonata da camera” var det första verket av Vivaldi som producerades och inte mer än 7 år senare så publicerades hans första opera, ”Ottone in villa”, och en sak som Vivaldi var ensam om var att de flesta av de konserter som han skrev ville han ge en historia eller någonting som ”var” utöver det musikaliska (som i tex. ”De fyra årstiderna”).
Innan Antonio slog igenom så var hans och hans pappas ”show” en av de största turistattraktionerna i Venedig.



Mellan 1718-1722 så jobbade han som kapellmästare hos en lantgreve av Hessen-Darmstadt i Mantua och flera gånger per år så var han på turne runt om i Italien som violinvirtuos och operakompositör.

Antonios huvudinstrument var violin. Men han komponerade även sonater , konserter för blåsinstrument och blandad orkester. Han skrev även operauppsättningar, kyrkomusik, kammarmusik och sakral körmusik tex. ”Salve regina”. Ett av Vivaldis mest kända verk är för just blandad orkester och detta verk kallas för ”de fyra årstiderna” (Le quattro stagioni). Han använde sig av satsen allegro-adagio-allegro dvs. Snabb-långsam-snabb i detta verk.


Många av Vivaldis verk är högklassiga konserter. Tex. ” L’Estro Armonico” och ”De fyra årstiderna” men även andra stycken håller samma klass. Men det finns även verk som tex. ”Pekfingervalsen” som skall användas som övning för nybörjare. 1719 skrev han musiken till operan ”Tito Manilo” och på en del av musikstycket så hade han skrivit: ”Musik av Vivaldi gjord på fem dagar”. Det är därifrån ryktet att han hade skrivit en opera på 5 dagar kommer ifrån och därför han han blivit kallad för en musikalisk maskin.


Hans mest kraftfulla verk gjordes för sopranen Anna Giró som hade huvudrollen i hans opera. Hon hade varit en av hans elever från flickskolan.Hon var då 16 år och Antonio själv var 48. Anna och hennes syster Paolina bodde med Antonio och följde med på alla hans resor. De ansågs vara hans älskarinnor men han hade astma och påstod att de hjälpte till att ta hand om hans hälsa och välmående.

Från 1730 skrev Vivaldi för det mesta operor. Han var i Prag under ett år och producerade bl.a den opera som han själv såg som sitt ”praktverk”, ”Fernace”. Mer än hälften av hans konserter var för soloviolin och tillhör den italienska barockmusikens höjdpunkter. Han gav konserterna nya slags känslor, en ny kraft och visade de nya instrumenternas möjligheter, Antonio var även väldigt produktiv och kunde skriva en konsert på en dag och en opera på en vecka! Över 100 st av hans sonetter och konserter trycktes under hans livstid (främst i Amsterdam av Estienne Roger).



Hans populäraste stycken:

De fyra årstiderna
Gloria, RV.589
6 Flöjtkonsert, Op.10
Luta/Mandolin/Gitarrkonsert, RV.425, RV.93, RV.532
12 Fiolkonsert, Op.3

Filmer med Vivaldis musik:

1962- Mamma Roma
1965- Tokstollen
1966- Heja Roland!
1975- Barry Lyndon
1976- Alla presidentens män
1979- Kramer mot Kramer
1979- Showtime
1992- Min store tjocke far
1996- Shine
1996- Tin Cup
1999- I huvudet på John Malkovich
2001- The Royal Tenenbaums
2003- Dogville

Operor skrivna av Vivaldi:

1714- Orlando finro pazzo
1724- Giustino
1735- Griselda

Sakral körmusik av Vivaldi:

1716- Juditha triumphans
1708- Gloria i D-dur
1735- Kyrie
1736- Dixit Dominus
1737- Beatus vir
1738- Salve Regina

Kammarmusik av Vivaldi:

1737- Il pastor fido, Op.13


1737 så blev Vivaldi förbjuden att besöka staden Kerrara, där han skulle sköta den musikaliska ledningen under operasäsongen av ärkebiskopen.



Många av hans operor finns kvar i det ursprungliga handtrycket. De flesta finns i Nationalbiblokeket i Turin. Antonio Vivaldi har totalt skrivit över 500 konserter, 40 cantatas, 60 kyrkliga arbeten och ca 40 operor varav ca 20 st finns bevarade. Men eftersom han och hans musik varit bortglömda i 200 år så antar man att det finns verk som ännu inte har hittats.
Många kompositörer härmade och lärde sig av Vivaldis konserter tex. Bach



Andra om Vivaldi

Vivaldi var som sagt en mästare med violinen och den tyske, resande
Johann Friedrich Armand von Uffenbach sammanfattade Vivaldis skicklighet med violinen så här: ”Vivaldi spelade en solopåbyggnad, sådant utmärkt spelande har aldrig eller kan aldrig vara: han tog sina fingrar upp till bara ett strås längd från bron, utan att lämna något rum för bugande och det på alla fyra strängar med inlevelse och otrolig snabbhet”
Bach som också levde under barocken kopierade Vivaldis stycken och använde dem i studiesyfte. Han beundrade honom men det fanns en annan kompositör vid namn Stravinsky som bara tyckte att Vivaldi skrev samma konsert 100 ggr.



Slutet av Vivaldis liv


Han var rik när han hade nått medelåldern, men när hans popularitet minskade blev han (om man jämnför) fattig. Han hade inte gift sig och hade inga barn. Han flyttade till Wien 1740 då han tänkt leva och bo där på heltid, han dog 28 juli 1741 (han blev 63 år gammal) efter att ha bott i Österrike under ett år. Dödsorsaken tror man var sviter efter astman som han levt med hela livet. Efter hans död sörjde inte många, han hade inte varit särskilt trevlig; han hade varit fåfäng och snål.

Han begravdes i en enkel grav vid St.Karlskyrkan, som revs 1783 då man istället i Wien byggde ett tekniskt universitet på denna plats. Nu finns det en minnes tavla av Vivaldi på universitetets fasad som sattes upp 1978, dvs. 300 år efter hans födelse.

När han dog var han nästan helt bortglömd i 200 år. Men hans verk återupptäcktes under tidigt 1900-tal, då ansågs han plötsligt som en av världens mest populära barockkompositörer.

Antonio Lucio Vivaldi var en lysande violinist, kung över att skriva konserter och en mycket viktig övergångskompositör mellan barocken och klassicismen. Han hade även en stor betydelse för utvecklingen musiken, utan honom så hade musiken kanske inte varit som den är nu...

Sammanfattning:


Antonio Lucio Vivaldi föddes den 4 mars 1678 i Venedig, Italien, under barocktiden. Han växte upp i en musikalisk familj i den italienska staden Venedig. Hans pappa, Giovanni Battista Vivaldi hade tidigare jobbat som frisör men jobbade nu som violinist med St. Markus kyrkans orkester i Venedig.


Antonio fick redan i tidig ålder musikutbildning av sin pappa och började spela viol. Eftersom Antonio lärde sig snabbt så fick han redan vid 13 års ålder vikariera för sin pappa. Men det hände även att Antonio och hans pappa spelade tillsammans vid flera tillfälllen.


Han prästvigdes 1703 men redan 1704 så ville han sluta att arbeta som präst. Han vägrade prata på mässan eftersom han hade astma och då blev det svårt att prata högt varje dag. Men man tror även att det beror på att prästvigningen möjligtvis var påtvingad. Det var nämligen den enda utbildning som familjen hade råd med, den var gratis. Men han slutatde såklart även som präst pga hans stora passion för musiken.

Samma år som han slutade som präst fick han jobb som ”maestro di violino” (musiklärare) på ett av Venedigs 4 barnkonservatorier. Detta barnkonservatorie hette Ospedal delle Pieta. Där bodde föräldralösa och utomäktenskapliga flickor och det han främst gjorde var att lära döva ungdomstjejer att spela musik.
Efter att han hade varit lärare så blev han istället konsertmästare på skolan. Skolans orkester var mycket känd för sin virtuositet och deras framträdanden, flickorna syntes nämligen inte eftersom de satt bakom ett metallgaller. Vilket gjorde att konserten blev mycket uppmärksammad hos både adeln och borgarna i Venedig, och eftersom det var Vivaldi som hade komponerat konserterna så ledde detta till att han fick skrivarbeten.

Efter 1718 så var han officiellt anställd på skolan från 1735-1738, då han förlorade jobbet pga. alla hans resor runt om i landet. Antonio reste runt i landet ofta men sen så blev han mer och mer känd i utlandet.

I Europa blev han inte kallad för Vivaldi utan han blev kallad ”den röde prästen”

Efter 1710 gick skriveriet lysande för Antonio, han skrev beställningsverk åt ledare i Europa. Louis XV av Frankrike beställde och fick serenaden ”Festival på Seine”. Men han skrev även tex. Sonetter och operor som han åkte runt och visade i Europa.

Hans pappa höll på med operaadministration och det är antagligen tack vare hans kontakter som Vivaldi kunde komma in i operavärlden, både som tonsättare och administratör.Men det var inte förens 1711 då ” L’Estro Armonico ” (Den musikaliska inspirationen) publicerades som Vivaldi fick sitt genombrott.”Sonata da camera” var det första verket av Vivaldi som producerades och inte mer än 7 år senare så publicerades hans första opera, ”Ottone in villa”
Innan Antonio slog igenom så var hans och hans pappas ”show” en av de största turistattraktionerna i Venedig.


Antonios huvudinstrument var violin. Men han komponerade även sonater , konserter för blåsinstrument och blandad orkester. Han skrev även operauppsättningar, kyrkomusik, kammarmusik och sakral körmusik. Ett av Vivaldis mest kända verk är för just blandad orkester och detta verk kallas för ”de fyra årstiderna” (Le quattro stagioni). Han använde sig av satsen allegro-adagio-allegro dvs. Snabb-långsam-snabb i detta verk.

1719 skrev han musiken till operan ”Tito Manilo” och på en del av musikstycket så hade han skrivit: ”Musik av Vivaldi gjord på fem dagar”. Det är därifrån ryktet att han hade skrivit en opera på 5 dagar kommer ifrån och därför han han blivit kallad för en musikalisk maskin.


Hans mest kraftfulla verk gjordes för sopranen Anna Giró som hade huvudrollen i hans opera. Hon hade varit en av hans elever från flickskolan. Anna och hennes syster Paolina bodde med Antonio och följde med på alla hans resor. De ansågs vara hans älskarinnor men han hade astma och påstod att de hjälpte till att ta hand om hans hälsa och välmående.

Många av hans operor finns kvar i det ursprungliga handtrycket. De flesta finns i Nationalbiblokeket i Turin. Antonio Vivaldi har totalt skrivit över 500 konserter, 40 cantatas, 60 kyrkliga arbeten och ca 40 operor varav ca 20 st finns bevarade. Men eftersom han och hans musik varit bortglömda i 200 år så antar man att det finns verk som ännu inte har hittats.

Många kompositörer härmade och lärde sig av Vivaldis konserter tex. Bach som också levde under barocken kopierade Vivaldis stycken och använde dem i studiesyfte. Han beundrade honom.

Han var rik när han hade nått medelåldern, men när hans popularitet minskade blev han fattig. Han hade inte gift sig och hade inga barn. Han flyttade till Wien 1740 då han tänkt leva och bo där på heltid, han dog 28 juli 1741 (han blev 63 år gammal) efter att ha bott i Österrike under ett år. Dödsorsaken tror man var sviter efter astman som han levt med hela livet. Efter hans död sörjde inte många, han hade inte varit särskilt trevlig; han hade varit fåfäng och snål.

När han dog var han nästan helt bortglömd i 200 år. Men hans verk återupptäcktes under tidigt 1900-tal, då ansågs han plötsligt som en av världens mest populära barockkompositörer.



Billie Joe Armstrong

Kort fakta om Billie Joe:

Smeknamn: BJ
Influenser: Rick Nielsen, John Lydon, Robin Zander, Steve Jones
Ögonfärg: Grön
Naturliga Hårfärg: Rödbrun
Sexuell läggning: Bisexuell
Band: Green Day, The Network och Pinhead Gunpowder (Han har även varit med i banden: Blatz, Rancid, The Lookouts, Goodbye Harry och Corrupted Morals.
Stjärntecken: Fisk
Längd: 1,70m
Nuvarande hårfärg: Svart ( Har även haft hårfärgerna grönt, blått, blont, rosa, rött m.m)
Piercings/Tatueringar: Han har sin familjs namn tatuerade på sina armar (som är några få av de han har) och han har 5 piercings i örat. Han har även haft en näsring, men han tog ut den eftersom den fastnade i hans gitarr.
Kan spela instrumenten: Gitarr, mandolin, piano, trummor, munspel och saxofon.
Familj: Gift och har 2 söner


BJs uppväxt

Billie Joe Armstrong föddes den 17 februari 1972 i Berkley, Kalifornia som ligger i USA, men han växte upp i Rodeo, Kalifornia. Hans mamma var hela 40 år när hon födde honom.Hans födelsenamn är Billie Joe Armstrong men han är även känd som Wilhelm Fink. Medan hans mamma var hög på smärtstillande medel efter hans födelse så stavade hon hans namn fel på hans födelsecertifikat. Hon skrev Billie istället för Billy. Men BJ själv vill att hans namn skall stavas med ”ie”.
Hans pappa, Andy Armstrong, var en pensionerad basebollspelare som arbetade som jazzmusiker och lastbilsförare för att kunna försörja sin familj.

BJ hade ett starkt förhållande med sin pappa men han dog tragiskt nog av lungcancer när BJ bara var 10 år. Hans mamma, Ollie Jackson, var en servitris på resaurangen Rods’s Hockory Pit, där BJ, hans kompis Mike Dirnt och ännu en kompis vid namn Brandon O’Lech jobbade som tonåringar.

Hans pappa hade engelskt och italienskt påbrå och hans mamma har skottskt, tyskt, irländskt och cherokee påbrå.Han är yngst av 6 barn. Hans syskon heter David, Allen, Marcy, Holly och Anna. Hans äldsta syskon är 22 år äldre än honom.

Nästan lika tidigt som BJ började prata så började han sjunga. Han tog sånglektioner och var självklar som en av framtidens stjärnor. Han blev van att åka runt på sjukhus och sjunga för patienter för att lätta upp stämningen lite. Hans första låt var ”Look for Love” som spelades in hos det lokala skivbolaget Fiat Records när han var 5 år. En intervju med BJ som 5 åring med en lokal radiostation intrudicerar Green Day låten ”Maria”.

Som barn så gillade han metalmusik, men han började gilla punk efter att ha hört Sex Pistols låt ”Holidays in the Sun”.

När BJs pappa hade dött så hittade hans mamma, Ollie, en ny man som hon tillslut gifte sig med.

Han släppte ut mycket av sin ilska när han spelade gitarr till punklåtarna som ung. Men tyvärr så släppte han även ut mycket av sin ilska vid fysiskt våld, både i skolan och hemma med sin styvpappa.

När han gick i ”high school” så kallades han för ” 2 dollar Bill” eftersom han sålde joints för $2. Han gick på John Swett High School och Pinole Valley High School. Förutom att sälja joints i High School så spelade han även i skolans fotbollslag.

Han rökte sin första joint med sin bästa väns mamma, antagligen Mikes.

Sweet Children/ Green Day siktar mot stjärnorna


Mike hade också problem hemma och flyttade bort från sin mamma. Men när han inte kom överens med sina adoptivföräldrar så flyttade han till en egen lägenhet hemma hos BJ. BJ övertalade Mike att köpa en gitarr så att de kunde öva tillsammans i garaget. Både BJ och Mike blev ofta skrattade åt pga. hur de klädde sig och deras musikstil, med de fortsatte att vara trogna till deras musikstil och punklivsstilen. Ingen skulle få ändra på dem.

Billie och Mike började gilla punkmusik när de var 10 år. Han skrev sin första låt när han var 14 år, den hette ”Why do you want him?” och den finns med på albumet ”1,039/Smoothed Out Slappy Hours”, låt nr. 12. Låten handlar om hans mamma och hur hans styvfar som han och hans 5 syskon hatade behandlade honom och hans familj.

Billie Joe och Mike startade bandet Sweet Children 1987. Men de insåg efter ett tag att 2 gitarrister inte skulle funka, så Mike bytte till bas och mars 1989 så bytte de namn till Green Day och de slog ihop sig med en trummis vid namn Al Sobrante (John Kiffmeyer). Namnet Green Day kommer från deras slanguttryck för en dag då man röker marijuana. De tittade på TV samtidigt som de var höga och deras vän Ernie (som var med i Sesame Street) använde uttrycket green day som blev ett internt skämt.


Det var på Rod’s Hickory Pit som bandet hade sin första spelning.
De försökte spela på så många ställen som möjligt. Det spelade ingen roll vart de spelade, bara de fick spela någonstans så att de skulle få visa upp sig.

Samma år som bandet bytt namn till Green Day så fick de ett skivkontrakt med skivbolaget Lookout! Records och de spelade in EPn ”1.000 Hours”.

Al lämnade Green Day 1990 för att gå på college. Bandet The Lookouts var grundarna av Lookout! Records och de kände BJ och Mike mycket väl. Så när Al försvann så ville de att deras trummis, Tré Cool, skulle gå över till Green Day eftersom deras band precis hade splittrats. Tré Cool gjorde sin debut med bandet på deras andra skiva , ”Kerplunk!”, där han var med och spelade på 4 låtar.Efter ett tag så spelade de runt om i landet och åkte i en bil som Trés pappa körde.

Billie Joe hoppade ur skolan dagen innan han fyllde 18 för att fokusera på musiken och bandet.


Han är den enda medlemmen i Green Day som använder sitt givna namn. De andra 2 medlemmarna, Mike Dirnt och Tré Cool har bytt till kortare smeknamn och heter egentligen Michael Ryan Pritchard och Frank Edwin Wright III.


Green Day siktar mot stjärnorna


Green Days 2 första album ”39/Smooth” och ”Kerplunk!” Gav dem en plats i södra kaliforniens punkkultur under det tidiga 90-talet.

När deras skiva ”Dookie” släpptes 1994 för ett stort skivbolag (Reprise Records), sålde mer än 8 miljoner exemplar och när de var med på MTV så anklagades bandet för att sälja sig; Att de inte var sig själva och hade blivit ett rockband. De hade gått från att vara ett ”underground” band till ett välkänt band och detta var inte omtyckt bland deras tidigare fans. Men detta var inte sant, de var fortfarande sig själva och var fortfarande ett punkband.



Musikern Billie Joe

Han är huvud- låtskrivaren, sångaren och rytmgitarristen i bandet Green Day.
Han spelar även gitarr som medlem i Green Days sidoprojekt, The Network. Men förutom banden Green Day och The Network så är han även med i bandet Pinhead Gunpowder. Han har bandet Pinhead Gunpowder med Green Days andra gitarrist Jason White.

Han har jobbat som producent, tex. Med en känd punkproducent vid namn Mass Giorgino från Chicago Punk legends the Riverdales.
BJ är även ”delstartare” och delägare av Adline Records med sin fru Adrienne Nesser .



Billie Joe är känd för sin annurlunda röst, som ligger lite högre än de flesta manliga huvudsångare i band. Han har influerat andra punksångare.

Medlemmarna i Green Day är Billie Joe Armstrong, Mike Dirnt och Tré Cool. Men Jason White, Jason Freese och Al sobrante är reserver och brukar hänga med på turneringar.

De gick över till Reprise records April 1993 och släppte 1994 albumet ”Dookie” som, som sagt, blev Green Days stora genombrott och den sålde mer än 8 miljoner exemplar.

Den 21 november 1996 så blev BJ arresterad för oanständigt uppförande på en av Green Days konserter i Milwaukee. Han togs till en polisstation efter konserten men han släpptes efter att ha betalat borgen på $141,85.

När de åkte på världsturnering för skivan ”Insomniac” (1996) så blev de tvungna att avbryta den eftersom det blev för hektiskt. BJ hade en fru och ett nyfött barn hemma. Under året 1996 så var han bara hemma med familjen och musiken fick ta en paus.

Albumet ”Nimrod” gick det också bra för. Speciellt för hitlåten ”Good Riddance” som blev en mycket känslosam låt för många, eftersom den kan ha så många olika betydelser.

1997, precis efter att albumet ”Nimrod” släppts så spelade Green Day hos Tower Records, men showen varade bara i 40 min. Under den tiden så totalförstörde de platsen och skadorna kostade ca $50.000, men bandet behövde inte betala. BJ sa då: ” You can’t start a riot ’cuz your at Tower Records. You start a riot ‘cuz your at a Green Day concert”.

Efter den skivan (”Nimrod”) så tog Green Day en paus i 2 år.

2002 så gick det ryckten om att BJ hade dött i en bilolycka, tills ett meddelande på GreenDay.net styrde upp det hela. Ironiskt nog så togs han på bar gärning året efter då han körde alkoholpåverkad. Han gjorde samhällstjänst som straff.

Skivorna ”Warning” (2000) och ”American Idiot” (2004) blev skivor som fortfarande var punkiga men lite rockigare än de tidigare albumen. De var lättare för ”massan” att ta till sig.

”American Idiot” sålde mer än 8 miljoner exemplar och Green Day sägs vara ett av världens bästa band just nu. BJ fortsätter att ignorera kritiken från gruppens tidigare fans, samtidigt som bandet fortsätter att stärka sin status i kändisvärlden, och det kommer de nog fortsätta med också.


BJ och Green Day promotade John Kerry aktivt under presidentvalet 2004. De hjälpte även till under den s.k. ”Vote for change Tour” och spelade in en låt till albumet ”Rock Against Bush”.


”Förutom” jobbet med GD, The Network och Pinhead Gunpowder så har BJ sammarbetat med många personer i musikvärlden under åren som gått. Han har varit med och skrivit låtarna ”Unforgiven” för bandet The Go-Gos, f.d. sångaren i Avengers, Penelope Houstons låtar ”The Angel and The Jerk” och ”New Day”. Han har skrivit låtar för Rancid (”Radio”), sjungt i bakgrunden med Melissa Auf Der Maur på Ryan Adams (”Do miss america”) och spelats in som huvudgitarrist med Green Day på 2 låtar, där de var bakgrundsbandet för Iggy Pop på hans album ”Skull Ring” (”Private Hell” och ”Supermarket”).

Han har nyligen sjungt duell med Elvis Costello. De gjorde en specialversion av Green Day låtarna ”Basket Case”, ”Good Riddance” och ”Wake me up when september ends”.
Green day har även alldeles nyligen spelat in låten ”The Saints Are Coming” med U2 och framfört låten i New Orleans för att samla ihop pengar till orkanen
Katrinas offer.
Var är hans band Green Day ”nu”?

Maj 2004- spelar in Green Days album American Idiot
Sep 2004- Släpper American Idiot ( 21 sep)
Juni 2005- På turnering i Europa
Sep 2005- På turnering i USA
Jan 2006- Spelar in nytt material till ett nytt album
Jan 2006- Berättar att det skall komma en American Idiot film



Frun och barnen då?


Han bor i Oakland, Kalifonia med sin familj, men de har även ett hem nära Adriennes familj i Minneapolis.

Adrienne föddes den 6 oktober 1969 i Minneapolis, Minnesota.Hennes bror, Steve Nesser, är en proffisionell skateboardåkare. Samtidigt som hon studerade sociologi på Minnesota State University så träffade hon BJ på en av deras konserter och frågade honom vart hon kunde köpa deras skiva. Detta var 1990. BJ har sagt att han såg Adrienne i publiken från scenen under spelningen och att han blev tagen av hennes långa, vackra, svarta hår omedelbart. De höll kontakten via telefon.

Deras första kyss inspirerade BJ när han skrev Green Day klassikern ”2.000 Light Years Away”. Men låtarna ”80” och ”Westbound Sign” är också om Adrienne. BJ arrangerade 2 turneringar runt om Minnesota, bara för att kunna träffa Adrienne, men efter att de träffat varandra i 1 och ett halvt år så insåg de att de inte kunde vara ifrån varandra. Inte långt efter detta så förlovade de sig (1994), Adrienne flyttade till Kalifornia och de planerade att ha sitt bröllop 2 veckor senare.

I dokumentären ”Behind the music” så säger Adrienne såhär om deras bröllop : ”We didn’t think about it, we just did it”

Cermonin var på BJs mammas bakgård och varade i 5 min; de skrev sina egna löften: en protestant, en katolik och en jude, bara för att de inte tillhörde någon speciell religion. Deras smekmånad spenderade de på Claremont Hotell i en vecka och detta hotell tog ca 10 min att gå till från deras hus. De spenderade smekmånaden där eftersom det var det enda som de hade råd med.

Samma dag som de gifte sig så fick Adrienne reda på att hon var gravid. Deras första son, Joseph Marciano föddes den 15 mars 1995 och deras andra son, Jakob Danger föddes den 12 september 1998.
Hans son Jakob Danger fick sitt mellannamn från BJs favorit Tvkaraktär, ”Austin Powers”, som säger att Danger är hans mellannamn (Danger=Fara).

Adrienne ses ofta bakom scenen på Green Days konserter. Hon jobbar på Adline Records och är delägare av Adline Clothing.


Han berättade att han var bisexuell 24 Januari 1995:

” I think I’ve always been bisexual. I mean, it’s something that I’ve always been interested in. I think everybody kind of fantasizes about the same sex. I think people are born bisexual, and it’s just that our parents and society kind of veer us off into this feeling of ‘Oh, I can’t’. They say it’s taboo. It’s ingrained in our heads that it’s bad, when it’s not bad at all. It’s a very beautiful thing.”

Men fast han är bisexuell så har han bara haft förhållanden med kvinnor. Men en incident på fyllan med Tré ryktas det om...



Hans instrument

Billie fick sin första gitarr när han var 10 år av sin pappa, precis innan han dog. Det var en ”Fernandes Stratocaster” kopia som han kallade för Blue. Sedan dess så har BJ använt Blue när de spelade in Green Days första album och i de flesta av musikvideona tex. ”Basket case”, ”Stuck with me”, ”Longview”, ”Geek Stink Breath”, ”Hitchin’ a Ride” och ”Minority”. Han har gjort flera kopior av Blue och använt dem under konserter.

Hans kopior av Blue är gjorda av Fender. De är precis som orginalet fast med andra klistermärken på. Blue hade 2st enkelspiral mikrofoner och en ”Seymour Duncan ”Jeff Beck” Humbucker” mikrofon. Han har sin initialer BJ på Blue och på alla Blues kopior.

På Woodstock’ 94 videon så kan man se Blue bli täckt av lera.


Hans gitarrer är oftast ”Stratocasters” , men han har för det mesta använt ”Vintage Les Paul Juniors” gitarrer efter inspelningen av albumet ”Warning”.
Han har nu (2006) en egen kollektion av egna signatur Les Paul Junior gitarrer. De kommer att kunna köpas i slutet av 2006.

BJ har en ”Fender Jazzmaster”, en ”Sonic blue Fender Jagstang”, en ”Gibson classic Series” ES-135 och ES-335, en ”SG, Rickenbacker”, och en ”Guild Surburst acoustic” (Den i Good Riddance videon). Han har även en ”Sunburst color 1950’s Les Paul Junior” som han kallar Floyd. Den använder han både LIVE och i studion.

Och han använder Dunlop Tortex standardstorlek (0.88mm) plektrum.

Han använder just nu en modifierad ”Marshall 1959SLX Plexi” som förstärkare men han har även använt ”Hiwatt”. Hans förstärkare har blivit modifierade av Bob Bradshaw. American Idiot var det första albumet där han använde pedal.



Filmer, Priser, Album?

Green Day fick en grammy för ”best alternative music performence” 1995.

Han fick priset för Outstanding Male Vocalist 2001 och 2004 på California Music Awards. 2005 så fick han priset för den bäst klädda stjärnan och årets hjälte av tidningen Kerrung! Och Green Days senaste album American idiot vann en grammy för ”best rock album” .BJ har även fått en ”Esky” för bästa frontman på 2006 Esky Music Awards.

BJ gör rösten till filmen ”Live Freaky! Die Freaky!”s (som kommer 2006/2007) huvudperson, Charlie Manson.


Diskografi:

Album:

1990- 39/ Smooth
1992- Kerplunk!
1994- Dookie
1995- Insomniac
1997- Nimrod
Shenanigans
2000- Warning
2004- American Idiot


EPs:

Sweet Children
Slappy
1.000 Hours
Longview
Basket case
Redundant/Good Riddance (Time of your life)

Samlingsskivor/ LIVE:

1,039/Smoothed Out Slappy Hours
Foot in Mouth EP
Bowling Bowling Bowling Parking Parking
Tune in Tokyo
International Superhits!
Sheanigans
Bullet in a Bible

DVDer:

International Supervideos!
Bullet in a Bible

Singlar:

Longview
Welcome to Paradise
Basket Case
She
When I come Around
Geek Stink Breath
J.A.R
Stuck with me
Brain Stew/Jaded
Walking Contradiction
Hitchin’ a Ride
Good Riddance (Time of your life)
Redundant
Nice Guys finish last
Minority
Warning
Waiting
Macy’s Day Parade
Poprocks & Coke
I Fought the law
American idiot
Boulevard of broken dreams
Holiday
Wake me up when September ends
Jesus of suburbia
The saints are coming

Övrigt:



Citat:

• School is practice for the future, and practice makes perfect. But nobody’s perfect, so why practice?
• You think your life is tough? Try being a parent!
• My mom was from Oklahoma, hence the name Billie Joe… It’s not William Joseph it’s just Billie Joe
• A guy walks up to me and asks ‘What’s Punk?’. So I kick over a garbage can and say ‘That’s punk!’. So he kicks over the garbage can and says ‘That’s Punk?’, and I say ‘No that’s trendy!’
• I sound like an Englishman impersonating an American impersonating an English man
• Punk is always something that’s going to be with us and to try and explain that would be stupid at this point
• Minority is about being an individual. It’s like you have to sift through the darkness to find your place and be that individual you want to be you entire life
• There’s nothing wrong with being a loser, it just depends on how good you are at it
• It’s fun until someone gets hurt… then it’s hilarious
• Nothing is more successful than a series of mistakes…



Kortfattad, meningslös fakta:

• BJ är en ”gömd” karaktär i Tony Hawk’s American Wasteland spelet
• Han brukade få panikattacker, vilket porträtteras i ”Basket Case” videon
• BJ har spelat gitarr för punkrock bandet Fear
• BJ tror att alla föds bisexuella
• ”Wake me up when September ends” handlar om hans pappas död
• BJ hjälpte Rancids med deras album ”Let’s Go” vid ett tillfälle
• Hans favoritsport är baseball
• Hans pappa var en ”minor-leage cather”
• Han har en inspelningsstudio i sin källare
• Han är vegeterian
• Han skrev låten ”Brain Stew” när han försökte få sin son Joseph att somna
• Han tycker om att få upp människor på scen för att spela instrument åt bandet när Green Day spelar LIVE
• Han skrev låten ”Church on Sunday” till hans fru, Adrienne. Övertalande om att hon skulle stanna hos honom och inte separera. Den är med på albumet ”Warning”
• Han sjöng låten ”Mechanical Man” i filmen ”Live Freaky! Die Freaky!”
• Han röstade på Ralph Nader år 2000 i president valet
• BJs ”trademark” är en svart skjorta och en röd nackslips.
• Han är goda vänner med Matthew Fox, Adam Levine, Gerard Way och Jason Mewes.
• När BJ gick i andra klass så slogs han ner av 2 tjejer för att han inte ville vara tillsammans med dem.
• Han har ibland nagellack på tånaglarna.
• Billie Joe har själv bestämt att på varje Green Day konsert så måste han kyssa en kille.
• Han kör en blå Ford Fairlane från 1967 och en svart BMW cabriolet.
• Den första skivan som BJ köpte var Elvis Presleys ”The Sun Sessions”.


Sammanfattning:

Billie Joe Armstrong föddes den 17 februari 1972 i Berkley, Kalifornia som ligger i USA, men han växte upp i Rodeo, Kalifornia.
Hans födelsenamn är Billie Joe Armstrong men han är även känd som Wilhelm Fink. Medan hans mamma var hög på smärtstillande medel efter hans födelse så stavade hon hans namn fel på hans födelsecertifikat. Hon skrev Billie istället för Billy. Men BJ själv vill att hans namn skall stavas med ”ie”.
Hans pappa, Andy Armstrong, var en pensionerad basebollspelare som arbetade som jazzmusiker och lastbilsförare för att kunna försörja sin familj.

BJ hade ett starkt förhållande med sin pappa men han dog tragiskt nog av lungcancer när BJ bara var 10 år. Hans mamma, Ollie Jackson, var en servitris på resaurangen Rods’s Hockory Pit, där BJ, hans kompis Mike Dirnt och ännu en kompis vid namn Brandon O’Lech jobbade som tonåringar.

Hans pappa hade engelskt och italienskt påbrå och hans mamma har skottskt, tyskt, irländskt och cherokee påbrå.Han är yngst av 6 barn. Hans syskon heter David, Allen, Marcy, Holly och Anna.


Nästan lika tidigt som BJ började prata så började han sjunga. Han tog sånglektioner och var självklar som en av framtidens stjärnor. Han blev van att åka runt på sjukhus och sjunga för patienter för att lätta upp stämningen lite. Hans första låt var ”Look for Love” som spelades in hos det lokala skivbolaget Fiat Records när han var 5 år.

Som barn så gillade han metalmusik, men han började gilla punk efter att ha hört Sex Pistols låt ”Holidays in the Sun”.

När BJs pappa hade dött så hittade hans mamma, Ollie, en ny man som hon tillslut gifte sig med.

Han släppte ut mycket av sin ilska när han spelade gitarr till punklåtarna som ung. Men tyvärr så släppte han även ut mycket av sin ilska vid fysiskt våld, både i skolan och hemma med sin styvpappa.

När han gick i ”high school” så kallades han för ” 2 dollar Bill” eftersom han sålde joints för $2. Han gick på John Swett High School och Pinole Valley High School.

Billie och Mike började gilla punkmusik när de var 10 år. Han skrev sin första låt när han var 14 år, den hette ”Why do you want him?


Billie Joe och Mike startade bandet Sweet Children 1987. Men de insåg efter ett tag att 2 gitarrister inte skulle funka, så Mike bytte till bas och mars 1989 så bytte de namn till Green Day och de slog ihop sig med en trummis vid namn Al Sobrante (John Kiffmeyer). Namnet Green Day kommer från deras slanguttryck för en dag då man röker marijuana. De tittade på TV samtidigt som de var höga och deras vän Ernie (som var med i Sesame Street) använde uttrycket green day som blev ett internt skämt.


Det var på Rod’s Hickory Pit som bandet hade sin första spelning. Samma...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Antonio Vivaldi & Billie Joe Armstrong

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-11-01

    Jätte bra info om billie joe !

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-28]   Antonio Vivaldi & Billie Joe Armstrong
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7408 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×