Barocken

6 röster
21488 visningar
uppladdat: 2007-01-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Jag blev tilldelad att skriva om det kvinnliga modet under den tid som var år 1620-1750, även känd som barocken. Det är en intressant tid då konst och mode blomstrade och allt som var modernt var extremt överdrivet.
Fyra ord för att beskriver Barocken är: Överdådig, kraft, makt och respekt.

Syfte
Syftet med detta arbete är att undersöka modet under en viss tid.

Frågeställning
• Var kom barocken ifrån?
• Hur skapades modet?
• Vad var syftet med korsetten?

Metod
För att få svar på frågorna söker jag på nätet, läser böcker och använder mig av uppslagsverk.

Resultat
Barocken delas vanligtvis in i ungbarock, högbarock och senbarok. Själva ordet barock betyder befängd, orimlig eller till och med grotesk.
Barocken kom från Italien och via Spanien och Frankrike till stormaktstidens Sverige. Man ville imponera och visa sin makt och inge respekt. I Frankrike förfinades stilen och blev mer klassisk. Paris blev den största modestaden och har varit det ända sedan dess. Det var Ludvig XIV – även känd som solkungen – och hans hov, som mer eller mindre tävlade om vem som bar finast och modernast kläder.

Modet:
Det började med att adeln och kungafamiljen på hovet ville se pampiga och mäktiga ut. Hattarna var stora och prydda med band och fjädrar, och både män och kvinnor bar stora vita peruker, som dessutom pudrades för att hållas vita. Kläderna var spetts prydda och hade massa band som prydnad. Korsett och vida kjolar var fortfarande högsta modet bland kvinnor.
I Paris tillverkades dockor av trä – hälften så stor som en normal människa – som man klädde i senaste modet och skickade runt i kungahus över hela Europa för att visa upp det senaste modet.

Korsetten:
Korsetten var en slags underkläder som kvinnorna bar för att de skulle se mer nätta och hjälplösa ut. Midjan drogs ihop och byst och höfter såg större ut (det blev till och med populärt att bära falska byst, för att de skulle se större ut).
Det fann många olika sorters korsetter, men den vanligaste var konstruerad i flera delar som syddes samman. Den tillverkades i två lager tyg, med mellanlägg och järntrådar som stärkte den.

Kjolar:
Kvinnorna hade oftast flera kjolar på varandra. Det var vanligt med upp till tio underkjolar och överkjolen hölls uppe för att visa upp de som fanns under (tidvis hade både kjol och underkjol släp).

Diskussion
Jag tyckte att arbetet var roligt därför att jag fick en chans att lära känna denna tid lite bättre. Det är otroligt hur annorlunda världen var för knappt 400 år sedan.
Det måste ha varit smärtsamt att vara kvinna för kjolarna var stora och vida och troligtvis väldigt tunga att bära. Men sedan finns det de stora hattarna och perukerna, de trånga små skorna med hög klack som vred foten i en smärtsam ställning, och korsetten.
Men barocken handlade om mycket mer än bara kläder, det var en livsstil. Musiken, konsten och litteraturen förändrades, det första operahuset byggdes och nya uppfinningar uppfanns. Man brukar säga att barocken spräckte sina egna ramar då figurer och utsmyckningar ofta tycktes bryta sig ur sina bestämda väggar.
Barocken var dock inte densamma överallt i Europa. Den såg ut på ett sätt i Italien, men på ett annat i Frankrike och ett tredje i Sverige.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Barocken

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-14]   Barocken
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7425 [2022-12-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×