Tyskland

25 röster
24800 visningar
uppladdat: 2007-01-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Modern historia:

Efter förlusten i andra världskriget delades Tyskland i fyra zoner som de allierade skött om. Senare slogs tre stycken av dem ihop till Västtyskland och den fjärde zonen förblev Östtyskland. År 1961 byggde man en mur tvärs över Berlin. År 1989 rev man ner muren och Västtyskland och Östtyskland återförenades till en stat, Tyskland.

Religion:

Den dominerande religionen i Tyskland är kristendomen. I tyskland finns ung 82.5 miljoner invånare, varav ung. 53.5 miljoner är kristna och detta motsvarar ung. 64.9 %. 25. 8 miljoner tillhör den evangeliska kyrkan och 26,1 miljoner tillhör den katolska.

I tyskland finns det c:a 3.4 miljoner muslimer och efter kristendomen är Islam näst största religionen i Tyskland. Islam har kommit till framför allt genom invandringen. Ytterst få tyskar har konverterat till Islam. Det finns mest turkiska muslimer för att fattigdomen och arbetslösheten har drivit dem ut ur Turkiet till västlandet. Sedan finns det muslimer från f.d Jugoslavien, från arabstaterna och syd- och sydost Asien.

Före 1933 levde det drygt en halv miljon judar i Tyskland, men efter förföljelsen och förintelsen återstod bara 35 000. När den tyska regeringen förklarade att judar kunde flytta in i Tyskland, immigrerade många judar till Tyskland. Efter bara sju år hade antalet troende judar stigit till 60 000.


Jordbruk:

Jordbruket försörjer en liten den av Tysklands behov. Mest spannmål odlas det vid Östersjökusten. Vid Nordsjökusten producerar man mejeriprodukter och kött. Runt Ruhrområdet odlas det mycket grönsaker. Vin odlar man i mellersta Rehn och i Mosedalen. I Baden-Württemberg odlas det tobak och frukt. I de västra delarna av Tyskland är familjejordbruket vanligast och i de östra delarna av landet domineras det av lantbruksföretag.

Klimat:

I Tyskland är klimatet mellan kustklimat och inlandsklimat. Nord- och Östersjökusterna har milda vintrar, men ju söderut man kommer, desto större blir temperaturskillnaderna mellan sommar och vinter. I Tyskland blir det varmast i den övre Rhendalen och det blir kallast vid Alperna.

Geografi:

Tyskland är ett av Europas största länder med varierat landskap. Landskapet blir högre ju mer söderut man kommer. Tyskland gränsar till Alperna i söder. Där ligger landets största berg, Zugspitze, som är 2962 meter.

I Tyskland finns det många betydelsefulla floder. Den största av dem är Donau, som mynnar ut i Svarta havet. Andra stora floder är Rhen, Weser och Elbe.

Bodensjön är Tysklands största sjö och Rügen är Tysklands största ö.

Vegetation:

I Tyskland dominerar lövskogen, men numera är den största delen uppodlad. 31% av Tysklands area är täckt av skogar. I Tysklands östra delar finns det tallskogar som breder ut sig över stora områden. Bok och silvergran finns i Tysklands södra delar, där landskapet är högt.

Näringsliv:

Tyskland tjänar pengar framförallt genom export. De exporterar maskiner, transportutrustning, livsmedel, papper, järn, stål och kemikalier. Människorna i Tyskland arbetar mest inom service. 31% jobbar inom industrin och 1% inom jordbruket.

I Tyskland finns det många kända företag, bl a BMW, Siemens, Lufthansa och Porsche som bidrar till Tysklands stora vinst inom industrin.

Politiskt system:

Statschefen i Tyskland är en förbundspresident, som väljs av utvalda personer. Förbundspresidentens huvudsakliga jobb är att representera Tyskland. I Tyskland är parlamentet indelat i två kamrar: förbundsdagen och förbundsrådet. Ledamöter till förbundsdagen väljs vart fjärde år. Ett parti som vill komma in i förbundsdagen måste få minst 5% av alla röster eller ha minst 3 mandatplatser i regeringen. Man måste vara 18 år att rösta i Tyskland, precis som i Sverige.

Berlin

Huvudstaden Berlin började växa fram på 1200 talet, det började som två större byar Köln och Berlin. Dessa växte sedan ihop på 1300 talet.

Under andra världskriget delades Berlin i två delar Öst och Västberlin.
Den mur som delade staden revs sedan år 1989, då Berlin blev enat igen.

Det finns gott om turistmål i Berlin en del sträcker sig ända tillbaka till 1300 talet.

Här nedan har jag gjort en kortfattad lista på några av de bästa turistmålen.

Brandenburgertor är en stor port. Den är Berlins symbol, uppförd under åren 1788-1791.

Schloss Charlottenburg är ett vackert slott som byggts under 1695-1743.

Museuminsel är ett område med många museum bl.a. Pergamond museum, Borde museum, national galleri och Altes museum.

Marienkirche som är Berlins äldsta kyrka, är från 1294 och är uppkallad efter en revolutionsledare.

Deutsche Staatsbibliothek är Berlins stadsbibliotek och är ifrån 1914.

Bonn

Staden Bonn var under andra världskriget Västberlins huvudstad och räknas fortfarande nästan som huvudstad.

Staden grundades på 1200 talet som härläger för romerska arméer, den blev senare, runt 1500-1600 talen en mer utvecklad stad, den utvecklades både militärt och förvaltningsenligt.

Under åren 1794-1814 tillhörde Bonn frankrike, tack vare att Napoleon erövrade staden.

Lista över turistmål följer.

Bundeshaus är Bonns tidigare parlamentsbyggnad.

Das Beethoven haus är det hus som Beethoven växte upp i som barn.

Das Deutsche Museum är tysklands äldsta vetenskap och teknikmuseum.

Köln

Köln är en stad med många sevärdheter.
Staden grundades som romerskt härläger, den erövrades sedan av frankerna år 464 och gjordes till handelscentrum.

Under slutet av andra världskriget blev Köln ett mål för de allierades bombningar och 90% av de inre delarna av staden förstördes.

Lista över turistmål följer.

Kölnerdom är en stor kyrka från 1200 talet, men den blev inte helt färdig förens 1880.
Den är 156 meter hög och är en väldigt besökt sevärdhet.

Wallraf-Rechatz/Ludwig Museum är Kölns äldsta museum och den grundades på 1800 talet.
Det är ett konstmuseum med kons ända från1300 talet.

Alfred Rosenberg, född 12 januari 1893 i Reval (nuvarande Tallinn), Estland, död (avrättad) 16 oktober 1946 i Nürnberg, Tyskland, var en estnisk-tysk nazistisk ideolog och politiker.
Rosenberg, som 1923 hade utsetts till chefredaktör för den nazistiska tidningen Völkischer Beobachter, deltog samma år i Hitlers ölkällarkupp, men undkom åtal. Rosenberg utsågs av Hitler att leda nazistpartiet, medan Hitler själv avtjänade sitt fängelsestraff.
I november 1945 ställdes Rosenberg inför rätta inför den Internationella Militärtribunalen i Nürnberg, och överväldigande bevis framlades mot honom. Det framkom, att han hade lagt fram förslag om mord på gisslan vilken vanligtvis bestod av judar. Han hade även haft kännedom om deportationer och förintelseläger. Rosenberg hävdade dock, att ansvaret för behandlingen av den judiska befolkningen i området hade legat hos den t...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tyskland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-17]   Tyskland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7447 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×