Hiv/Aids

1 röster
11517 visningar
uppladdat: 2007-01-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vårat

Vi har valt att göra en varsin Inledning. Eftersom att vi valde av olika orsaker att jobba om Hiv/Aids. Vi ville veta olika saker.

Sanna :
Jag valde att skriva om Hiv/Aids för at jag tycker att det är en intressant sjukdom. Jag ville helt enkelt veta mer om viruset och sjukdomen. Jag visste inte så mycket innan. Men nu har jag lärt mig mycket Man hör så mycket om just Aids. Men det är nog inte så många som vet skillnaden mellan Hiv och Aids. Man vet inte att Hiv är viruset å att Aids är sjukdomen som bryter ut. Jag vill att alla ska lära sig mer om just Hiv. Därför har jag valt att arbeta om detta. Jag vill vara ett bra föredöme för andra

Rojbir :
Nästan alla människor i världen vet att Hiv/aids existerar men få som vet egentligen vad det är.
Många människor är rädda för att få HIV/Aids eftersom att viruset/sjukdomen är världens svåraste epidemi men även många som tror att dom inte kan få detta virus/sjukdom, men varför tror dom så?. Som jag skrev tidigare så är det "få som egentligen vet vad det är- och jag är än utav dem, jag vet inte riktigt vart viruset Hiv uppstod och hur den utvecklar sig till Aids eller om den går att bota därför valde jag detta ämne eftersom jag tycker att vi alla människor borde veta vad det denna epidemi innebär för oss människor.

Therése :
Jag har valt att jobba med hiv och aids för att jag inte vet så mycket om den men hört en hel del så jag skulle gärna vilja lära mig lite mer om denna epidemi som förstör och har förstört så många människors liv. Jag Skulle jätte gärna vilja få svar på om det finns något vaccin eller medicin mot denna hemska epidemi, så därför valde jag detta ämne.


VAD ÄR HIV/AIDS ~I det här arbetet berättar vi om vad Hiv/Aids är. Vi berättar lite om historien kring viruset/sjukdomen. Om mediciner och mycket mer.


När upptäcktes hiv/aids?

Man vet egentligen inte helt exakt när människan kom i kontakt med viruset. Det enda man vet är att det var väldigt långt tillbaka i tiden. När man inte hade någon aning om vad det var. På den tiden när ingen kände till nåt så kallat hiv virus som över huvud taget fanns och därmed kan man inte veta var, när och hur det skedde. Men vi vet att någon gång långt tillbaka så smittades den första människan av hiv, men då helt ovetande.

Det var först år 1959 som en engelsk sjöman dog i aids. Men vad som var orsaken till hans död visste man inte då. Nu på senare tid har man kunnat se att mannen dog av AIDS. Det har forskarna kunnat se genom tester av hans sparade blod.

I maj 1980 kom en ung mycket mager man till New York Mount Sinai Medical Center. Han hade värk i hela kroppen, hosta, diarré, svettningar, svidande smärtor i mun och luftrör, dålig balans, feber glansiga ögon och sådan stor utmattning att han knappt kunde stå på sina egna ben. Tidigare hade han behandlats av läkare i månader för den feber som inte ville ge med sig. Dessutom var hans lymfkörtlar svullna, han hade fått utslag på delar av sin hud.
Men ingen läkare hade kunnat ställa en diagnos, alla symtom som mannen hade var för mycket för läkarna. Dom hade ingen aning om vad som var fel.

Man undersökte mannen mera noggrant. På sjukhuset hittade man bakterier i hans lungor, svampar i tarmen och en mycket märklig tumörsjukdom som ger sig på hudens blodkärl. Fast att läkarna gav manen långvarig behandling och intensivvård så dog ha utan diagnos efter en tid. Läkarna hade nu varit med om en betydelsefull händelse och medicinens historia.



Sjukdomen uppmärksammas

Ett år efter att sjukhuset i New York fått besök av den unga mannen, sommaren 1981 då sjukdomen blev en nyhet för världen. Man kunde läsa om en nysjukdom som kunde jämföras med lunginflammation och hudcancer. De som först drabbades var unga män som hade vissa saker gemensamt, de hade ett starkt nedsatt immunförsvar och att många var homo- eller bisexuella. Man misstänkte då att det kunde vara en ny epidemi som spred sig sexuellt.
I USA kallade man den nya (troligtvis) epidemin för ”gay related immunodeficiency”. Eftersom att man kallade sjukdom för det namnet knöts den till homosexuella män. Precis som i USA fick den i Sverige ett liknande namn, ”bögpest”. Men nu på senare tid vet man att det var en lite snabbt dragen slutsats eftersom man snart märkte att det även drabbade narkotikamissbrukare genom att dela sprutor och de som fått hiv smittat blod genom blodtransfusion. Man kom då fram till att sjukdomen inte bara smittades sexuellt utan även genom blod. Sjukdomen fick ett nytt namn, Aids ”Acquired Immune Defiency Syndrom”. Det namnet valde man för att skilja sjukdomen från olika medfödda immunbristtillstånd.
Vad som orsakade sjukdomen eller vart den kom ifrån visste man inte då, man visste bara om den troliga smittvägen.

Det dröjde till år 1984 innan man kunde visa att det var ett virus som orsakade aids. Det nyupptäckta viruset döptes till HTLV III, men ganska snart bytte viruset namn till hiv ”humant immundefekt virus”.


Liten uppmärksamhet

Just då så var det inte så många som lyssnade på nyheterna från USA när de slog larm. Ingen verkade intresserad, varken press, politiker eller allmänheten. Det berodde nog på att sjukdomen kopplades till homosexuella. Blodbankerna förnekade att deras blod skulle kunna medföra någon risk och läkemedelsföretagen vägrade testa sina blodprodukter så länge det saknades bevis. Den homosexuella delen av jordens befolkning såg såklart deras livsstil som hotad och ville först inte tro att smittan överfördes sexuellt. Även idag kopplas Aids till homosexuella av en del personer. Och dom tror därför inte att det är någon risk att dom kan bli smittade. Det är sjukt egentligen, att folk inte lärt sig mer.


Vart har viruset sitt ursprung?

Är det nytt eller har det funnits hos oss människor länge? Man har kunnat visa att hiv viruset är nära släkt med siv viruset, ”simian immunodeficiency virus” som infekterar apor. Förr levde människorna mycket nära aporna och därför har viruset spridits vidare, tex att man ätit apans kött. Olika apor har siv virus som skiljer sig från varandra. Precis som hos människan finns det två typer av hiv som man betecknar, HIV 1 och HIV 2. HIV 2 finns bara i begränsade områden av Västafrika medan HIV 1 är spritt i resten av världen. Man vet att HIV 1 kommer från en schimpans art som finns i västra ekvatorial Afrika medan HIV 2 kommer från en annan apa i ungefär samma område. Schimpansernas arvsanlag är 98% identiska med människornas arvsanlag. Vi vet att någon gång långt teillbaka i tiden så fördes viruset över från apa till människan. Viruset sprids mycket mycket mer i dagens läge än vad det gjorde förut. Förut bodde människor begränsat. Det gör vi inte nu. Man tar sig runt i världen lätt. Man sprider sjukdomar mellan sig lättare.


Smittvägar

Hiv-virus sprids oftast via samlag, antingen mellan man och kvinna eller mellan två män, aids kan också spridas med infekterat blod eller blodprodukter. Hiv smittas inte via nära kontakter med en annan hiv-smittad. Sedan flera år tillbaka i tiden är allt blod och alla blodprodukter i sverige kontrollerade, så att smittas på de sättet existerar i stort sätt inte. Smitta via blod drabbar nu bara injektions-narkomaner och en liten risk finns också för sjukvårds-personalen som vårdar hiv-smittade. När blodgivare testas idag så har endast ca 1 av 100 000 smittan.

Hiv smittar inte genom intakt (orörd, oskadad) hud. Normalt krävs det att man för in hiv-viruset djupt in, tex med en infekterad knark sprute-nål. Hiv kan också smittas genom stänk av infekterat blod eller sperma i ögon och slemhinnor (ytterst liten chans). I usa finns ett ovanligt fall där en hiv-smittad läkare sägs ha smittat hans patienter vid vanliga tandbehandlingar, men hur detta har hänt vet man inte. Hiv-virus är mycket känsliga för uttorkning och tål inte att vara utanför kroppen i mer än ett par sekunder, därför är risken att bli smittad på en offentlig toalett minimalt liten. Modersmjölken kan överföra smittan, risken för detta är cirka 10-30%. Vissa tror att myggor kan överföra smittan men det har inte bevisats.

Hiv smittar alltså:

• Genom sexuella kontakter utan skydd.
• Vid blodtransfusion av Hiv smittat blod.
• Genom injicerande av små mängder blod, exempelvis så narkomaner delar sprutor.
• Från mor till barn i fosterlivet, vid förlossning och amning.



Hur stor är risken att bli smittad?

När en person väl är infekterad med hiv, är han/hon smittsam för resten av sitt liv och kan då föra över viruset till andra. Det är inte säkert att varje oskyddat samlag medför smittan. Det finns ingen sexuellt överförbar sjukdom som har en hundraprocentig smittsamhet. När det gäller just hiv så är risken per samlag långt ifrån hundraprocentig.
I en studie bedöms risken per samlag med en hiv positiv partner vara i storleksordningen: Mellan 0,1 och 0,3 procent vid varje analsamlag. Vid vaginalt samlag för kvinnan är risken 0,08 och 0,2 procent och för mannen är risken mellan 0,03 och 0,09. Man kan jämföra detta med en genomsnittlig risk för hiv smitta på 0,3 procent vid stickskador i vårdarbete och ungefär 0,6 procent vid sprutdelning. (Data från en CDC-rapport, offentliggjord vid 5th conference on retroviruses, Chicago, Abstract S 12; D. Smith)

Någon bedömning för hiv-risken vid oralsex finns inte med i den här studien, men det betyder inte att oralsex saknar hiv-risk!. Risken vid oralsex tros vara betydligt mindre än vid samlag. Man måste tänka på att dom är siffrorna bara är en genomsnittlig risk. Det har gjorts andra bedömningar med både högre och lägre risker. Om man har sexuellt umgänge med en partner som nyligen blivit smittad och har höga virusnivåer, då kan risken för att smittan överförs vara större.


Sjukdomens väg från Hiv till Aids

När en person smittats av hiv genom någon av de smittvägar som finns så angriper viruset först kroppens celler. Hiv viruset saknar en egen ämnesomsättning och kan då inte klara sig på egenhand utan måste ta sig in i en levande cell. I första hand angriper viruset vissa typer av vita blodkroppar, T-hjälpar lymocyter och makrofager. För att viruset sen ska kunna föröka sig genom delning måste Hiv när det väl tagit sig in i cellen omvandla sin arvsmassa så den blir samma som cellens, dvs DNA. Därefter kan viruset bygga sig in i värdcellens arvsmassa där det stannar och blir kvar för alltid. Endera ligger viruset bara där och vilar utan att föröka sig men den kan också göra cellen till en så kallad ”virusfabrik” och på så sätt sprida sig. Så länge inte viruset förökat sig märks den inte eftersom den tagit sig in i cellens arvsmassa. Människans immunförsvar märker då inte heller av att cellerna är infekterade och låter på så sätt bli att angripa dem. Hiv viruset förstör en mängd viktiga celler i immunförsvaret och när tillräckligt många celler har blivit förstörda, vilket brukar ta lång tid så är den drabbade mycket mottaglig för infektioner och tumörsjukdomar som man i vanliga fall kan stå emot.
(förklaring ur ” Vad vet jag om HIV och AIDS” av Lars Moberg”)


De första symptomen på att immunförsvaret inte fungerar som det ska, kan vara:

• Feber perioder och nattliga svettningar.
• Man känner sig trött och utmattad.
• Förstorade lymfkörtlar.
• Viktminskning.
• Svampinfektion.
• Förändringar i munslemhinnan som kan bero på svampinfektion.
• Förkylningsliknande perioder.
• Diarré perioder.
• Bältros eller andra hud förändringar.
• Huvudvärk och halsont.

Infektion med Hiv skiljer sig från de flesta andra virusinfektioner på några sätt. Någon eller några veckor efter smitt tillfället blir en del av de som Hiv-smittats sjuka men vissa visar ingen symptom alls. Hur stor del som blir sjuka vet man egentligen inte.
Har man känt sig trött någon vecka och kanske drabbats av influensa så behöver självklart inte detta betyda att man har smittats av Hiv. Eftersom symptomen av en hiv infektion är i stort sätt lika som en vanlig influensa. Men vet man att man haft oskyddat sex nyligen, oavsett i Sverige eller utomlands borde man uppsöka läkare för en undersökning. Både för ens egen skull och andras, risken finns ju att man smittats av någon sexuellt överförbar sjukdom. Att sprida Hiv medvetet är Straffbart.


Idag vågar Hiv-positiva bilda familj

År 1996 innan det nya medicinerna började användas var det uppåt 25 % att kunna smitta sitt barn genom graviditeten. Men med tiden utvecklades samhället och mediciner inom läkekonsten så idag är risken att smitta sitt barn väldigt litet. Om kvinnan midicinerar rätt, Föder med kejsarsnitt och inte ammar så är risken 1-2 %. 0 % kan man inte lova ut.
Många kvinnor får reda på att dom bär på viruset samband med graviditeten. Vid besked får oftast kvinnorna panik och tror att dom ska dö , att det inte finns mediciner och behandlingar.
många vågade inte föda barnet. På ett sjukhus i sverige avbröts 117 graviditeter av 209 men på 5 år har det minskat. idagsläget väljer det flesta kvinnorna att behålla barnet och bli medicinerade.


Hur skyddas fostret från virus?

. Mamman får bromsmediciner vid vecka 26 för att minska smittrisken.
. Mamman föder genom kejsarsnitt.
. Två veckor innan beräknad födelsedatum bestäms att mamman ska utföra ett kejsarnitt så barnet inte får kontakt med mammans förlossningskanal så att barnet inte blir smittad.
. Några timmar innan snittet får mamman dropp med bromsmedicin.

Smått fakta:

. Ägget hos en HIV-posetiv kvinna bär ingen smitta men det gör mannens sperma.
.Det finns något som kallas spermatvätt, det är en ny teknik som gör så att viruset i mannens sperma renas och sedan får paret själva spruta in sperman i kvinnan med hjälp av en spruta eller en mjuk plastslang. Man använder denna teknik för att förhindra smittorisken. Denna teknik tillåts inte i sverige.


Vad händer efter födseln?

. Mamman får inte amma barnet.(Att hindra smittan att över föras vid amning är fortfarande ett olöst problem)
. De första 6 veckorna får barnet bromsmediciner varje sjätte timme. Man vet inte ännu om detta kan ge några biverkningar.
. Via blodprov kontrollerar man så barnet inte bär på viruset. Hittar man inget virus under 6 månader anses barnet vara frisk. Men i sverige kontrolleras barnet upp till 11 månader för att se så det gjort av sig med mammans antikroppar.



Smittans utveckling:


Sorligt nog så smittas 11 människor i världen varje minut. I dagsläget finns närmare 40 miljoner HIV smittade människor i världen och av dem lever ca 25 miljoner i Afrika. I många andra länder är dock aidsepidemins utveckling inte under kontroll, och i några förnekas fortfarande situationen allvar. FN-organisationen UNAIDS har det globala ansvaret för att aidsepidemin bekämpas. Deras Statistik i december 2004 hade 23 miljoner människor dött i aids sedan sjukdomen upptäcktes; 5 Miljoner blev HIV- smittade år 2004 av dom 5 miljonerna var det 510 000 barn under 15 år. 3 Miljoner Dog av aids samma år. Det ökar ständigt i andra länder t exp. Thailand,Vietnam och Sydamerika. Smittan överförs oftast via samlag. U länderna drabbas ca 600 000 nyfödda barn av HIV varje år. (som vanligt är det tyvärr dit behandlingsmöjligheterna kommer sist). Men här uppe i sverige sker ökningen tyvärr bland sprutnarkomaner. Sverige har vi lugnare utveckling. År 1996 hade
4366 fall av hiv smitta rapporterats till Smittskyddsinstitutet i Solna, av dessa hade 1445 redan utvecklat AIDS. 30 nya fall raporteras varje månad, totalt har vi 6640 smittats, 3500 som lever.


”Det händer inte mig”

Varför säger man någor sådant "Det händer inte mig"? Vi kan ta T exp. Graviditet bland ungdomar runt 15-18 åringar som säger "det händer inte mig" men om du kollar i dagsläge så har nästan hälften blivit posetiv på graviditetstestet men ändå fortsätter vi säga "det händer inte mig". Det är nästan likadant med Hiv/aids. Vi kan berätta en liten historia.

Anna och sina vänner skulle ut på krogen för nöjets skull, ta sig en liten sup. Flickorna hitta sina ragg eller ska man säga "one nights stand" som det kallas i dagsläget. Anna har ingen susning om att mannen hon nu ska tillbringa natten med är HIV-posetiv. Och dumt nog berättar han inte detta för Anna. OJ.. hur det kan gå.. några år senare när Anna ska på sjukhuset för att kolla om hon kan göra en blodtransplation till någon annan får hon besked NEJ pågrund av hon var HIV-posetiv. I Det ögonblicket fick hon reda på att hon led av HIV.. och hon hade ingen susning om att hon var det eller vart hon hade fått det ifrån. Eftersom det var ett tag sedan det hände.

Så kan man säga "det händer inte mig" längre?. Vi i sverige tror att vi inte kan bli smittade, att det är så liten risk. Bara för att vi har stor kundskap om hur HIV/aids smittas. Men det betyder inte att vi inte kan få det.

Plus är vi så dåliga på att skydda oss för könssjukdomar. Vi har kondomen som är skydd på ca 70-80 % men trots det har inte kondomanvändningen ökat. Detta är ännu ett sätt att vi inte har respekten för HIV.
Man Har även förslagit en obligatorsik HIV testning av invandrarna som kommer till sverige från områden där HIV smittan är vanligast. Men borde man inte då vara obligatorisk test även för en svensk medborgare som har varit på semester utomlands ?


1982 konstaterades det första fallet av AIDs i Sverige. Ingen förstod allvaret förrän ett par år senare när epidemin var ett faktum.

Fortfarande finns inget botemedel – eller vaccin mot viruset som orsakar AIDs (HIV) och man var rädd för att EUs öppna narkotikapolitik skulle ge fler fall av sjukdomen. Men det är inte bara knarkare som drabbas utan även friska heterosexuella personer.

I Sverige har man sedan 1985 fört en kamp mot HIV/AIDS med goda resultat. Här ligger vi långt framme med förebyggande åtgärder. Sexualupplysning i skolorna ger en bra kunskap om sjukdomar och deras smittvägar. Gratis tester på många vårdinrättningar. Arbetet i Sverige är välorganiserat och utbrett. Skolor, hälso- och vårdinrättningar , socialtjänsten, flyktingförläggningar, olika frivilliga och idrottsorganisationer m. fl. driver en ständig kamp för upplysning, insamlingar och forskning mm.

Mediciner

Mediciner har funnits sedan 1996 som bromsar sjukdomen – men ingen som botar helt. Medicineringen är mycket krävande och en del klarar inte av den och/eller biverkningarna. Svåra diarréer, illamående och diabetes är några. Detta gör det svårt att äta medicinen under längre perioder.

När ska man påbörja behandling?

Man brukar rekommendera/ tillråda medicinering om man vid tester kan visa att man har 10-20 tusen ”viruskopior” per milliliter blod eller mindre än 500”hjälparceller” per milliliter blod. Men medicineringen kan lika gärna påbörjas för att personen visar tecken på dåligt immunförsvar. Varje enskild persons förutsättningar måste vägas in innan man börjar med medicinerna. Ju snabbare man kommer igång desto bättre resultat – men det är aldrig för sent…

Läkemedel

Med dagens mediciner, som kan blandas exakt till varje person, kan en HIV-smittad person bli helt virusfri och därmed inte riskera att utveckla AIDS. Men om man avbryter medicineringen i förtid riskerar man inte bara att återfå HIV och AIDS utan också att utveckla tåligare virustyper som motstår medicinen sk. resistenta virus.

Idag finns tre olika grupper med mediciner:

Nukleosidanaloger liknar naturliga byggstenarna DNA och RNA.
Genom att bilda ”falska byggstenar” och hindra DNA tillväxten hindras nya viruspartiklar från att bildas.

NNRTI (non nucleoside reverse transcriptase inhibitors) blockerar själva enzymet och hindrar att nytt DNA bildas.

Proteshämmare blockerar ett enzym som klyver stora äggvitor (proteiner) till mindre beståndsdelar och hindrar på detta sätt (ny)bildningen av viruspartiklar.

Kan man vara immun mot hiv viruset?

Det finns en liten grupp människor som är immuna mot HIV! Man tror att det rör sig om en liten genskada som gör att man saknar ett protein som är livsviktigt för viruset. Tyvärr är det en väldigt liten del av befolkningen som har denna skada. Några kvinnor i Afrika som är släkt med varandra har den. Den finns troligen hos ca 1 % av den vita befolkningen men är mer sällsynt hos afrikaner och asiater. Kunskapen om denna skada är värd mer forskning. Forskningen skulle kunna leda till ett vaccin.

För 15 år sedan visste man inte vad HIV och AIDS var, men kunskapen om sjukdomen , smittvägarna och förloppet är nu känt och det är inte längre en dödsdom att ha blivit smittad. Forskarna gör hela tiden framsteg och nu kan man leva ett vanligt liv med familj. I dags läget forskar man för att få fram ett vaccin mot sjukdomen. Av de mediciner som används idag vet man inte riktigt vilka långsiktiga biverkningar som kan komma att visa sig men resultaten är hittills positiva. Kanske kommer man att kunna behandla HIV i framtiden ungefär som diabetes behandlas idag. Tyvärr har de fattigaste länderna det svårast i kampen mot sjukdomen, men om alla länder ställer upp för att hindra epidemin kan även de fattigaste länderna få hjälp.



Vi har interljuvat lite folk i olika åldrar för att få fram vad vi egentligen vet om Hiv/Aids

Jalal 20 år

Är du rädd för att bli smittad av Hiv?
- Ja, det är klart jag är.

Förklara varför
- För att det är en hemsk sjukdom.

Om du skulle bli smittad av Hiv, skulle du vara rädd att umgås med dina vänner då?
- Ja det skulle jag. Det skulle vara pinsamt inför mina vänner. Vill inte ens tänka den tanken. Hemskt.

Om di kompis skulle bli smittad av Hiv viruset. Skulle du vara rädd att umgås med honom eller henne då?
- Ja, lite kanske. Men jag skulle försöka att vara som vanligt. Skulle stödja min kom...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hiv/Aids

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-11-07

    kan du "uppgradera" källorna"?

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-20]   Hiv/Aids
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7458 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×