Småland

4 röster
10683 visningar
uppladdat: 2001-05-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Småland

Det gamla landskapet:
När det blev varmare klimat och inlandsisen smälte bort fylldes alla stora håligheter i marken med vatten.Så bildades många av Smålands sjöar, t ex Åsnen,Bolmen och Helgasjön.På sydsvenska höglandet lämnade inlandsisen efter sig stora mängder grus och sten, s k morän.Smålänningarna har under årens lopp fått slita och släpa för att kunna leva i sitt steniga landskap.Mängder av denna sten fick de småländska bönderna plocka bort för att kunna odla.Det var ett fruktansvärt tungt och slitsamt arbete.Stenarna la man som långa stenmurar runt åkrarna.På många av åkrarna har man idag planterat granskog.

Uppfinningarnas landskap:
Idag finns det många stora industrier i Småland.Men för bara ett par hundra år sedan var det helt annorlunda.Då startades många småindustrier i de västra delarna av landskapet.Det var framför allt kring de båda orterna Gnosjö och Anderstorp.

Det hela började med att det inte gick att överleva på det dåliga jordbruket.De påhittiga bönderna började då tillverka olika saker av järntråd.Man gjorde te x livremsspännen,spik,råttfällor och säkerhetsnålar.Dessa såldes på marknader eller av kringvandrade knallar.Än idag talar vi om "Gnosjöandan".Med det menas att människor uppfinner olika produkter,som de sedan tillverkar i egna små industrier.

Vad skogen ger:
Skogen är en viktig råvara för flera av de stora industrierna i Småland.Här finns både möbelindustrier och fabriker,som tillverkar delarna till monteringsfärdiga småhus.Från skogen fick man ved,som användes att elda med i glasbrukens ugnar.Det är den viktigaste anledningen till attt det finns så många glasbruk just i Småland.Numera värms ugnar upp med gas eller olja.Av den över 1 100 grader varma glasmassan tillverkar de olika bruken prydnasföremål eller hushållsglas. Flera av de småländska glasbruken är världsberömda och säljer mycket på export. De mest berömda glasbruken ligger i det småländska "Glasriket".Andra industrier som använder sig av skogen som råvara är de stora massa-och pappersfabrikerna.

Tätorter:
Jönköping växtes upp där landets större vägar korsade varandra.Än idag har man flera årliga mässor,utställningar,på det stora mässområdet Elmia. Grannstaden Huskvarna har flera stora industrier.Den största tillverkar bl a spisar,kylskåp och gräsklippare.Norr om J...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Småland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-21]   Småland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=747 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×