Gustav Vasa

5 röster
15329 visningar
uppladdat: 2007-01-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Gustav Vasa – en man som kan beskrivas på många olika sätt. En man som var medveten om sina mål. Gustav Vasa – Sveriges genom tiderna största konung?

I början av Gustav Vasas ”karriär” när Kristian II var på ett fälttåg genom Sverige blev Vasa förd till Danmark som danskarnas fånge. Redan i sin ungdom var han en stark motståndare till den danske kungen Kristian den II, mycket på grund av att han hade släktskap med den dåvarande riksföreståndaren Sten Sture. Gustav Vasa lyckades senare fly till Tyskland och Lübeck, där han skapade bra relationer som sedan visade sig bli mycket nödvändiga, han förstod att förbindelserna senare kunde hjälpa honom.


Vid tiden för Gustav Vasas rymning var Sverige skadat efter Kristian den andres tåg igenom landet, och stora delar av Sverige var övertaget av danskarna. Stockholm var förlorat och Kristian den II (även kallad Kristian Tyrann) var krönt till kung i Sverige. Gustav Vasa hade svårt att klara sig i det nya Sverige, Kristian II hade redan dödat eller snarare avrättat delar av hans släkt, men Gustav Vasa hade använt sin intelligens och klarat sig undan. Vasa sökte sig ut mot landet till de stora massorna av folk, bönderna. Kristian anade att Vasa gaddade ihop sig mot honom och jagade honom därför runt hela Sverige. Men Gustav Vasa var en intelligent person och kom ständigt undan de som jagade honom.

För att få igenom sin slutgiltiga plan att ena Sverige var Gustav Vasa tvungen att rekrytera folk för att göra uppror mot Kristian II. Gustav Vasa såg också fördelar med att alliera sig med kyrkan, vilket han gjorde genom löften att hjälpa till att försvara den. Ett av ställena där Gustav Vasa rekryterade folk ifrån var Dalarna, för där hade det alltid funnits ett starkt stöd för Vasas släkting, Sten Sture Sveriges förre riksföreståndare. Gustav Vasa valdes till befälhavare i Dalarna på tidigt 1520-tal, och därigenom slöt sig många till honom i kampen mot Kristian Tyrann.

Här började upproret som gav Vasa en fördel, han erövrade stora delar av det danskarna tagit. Men vissa stora städer som Stockholm och Kalmar behöll danskarna ännu ett tag. Problemet för Gustav Vasa nu var att det inte längre fungerade att använda bönder som soldater. Lösningen var hans gamla kontakter med Lübeck som skulle tjäna ekonomiskt på att hjälpa upprorsmännen. Och av dem fick han legosoldater att bekämpa Kristian II. Med hjälp av de erövrade han de sista städerna i Sverige.

Kort efter att Vasa hade tagit över Sveriges sista städer så kröntes han till kung, mycket tack vare de kontakter han hade med Lübeck och folket han hade bakom sig i Sverige. Gustav Vasas betydelsefulla regim började här. Det första Gustav Vasa gjorde för att stärka svenskarna som folk var att skriva ned sina äventyr och att måla ut Danmark som den onda fienden. Själv beskrev han sig som en stark kung, vilket gjorde ett gott intryck hos svenskarna.

Svenska kyrkan var på den här tiden ansvarig för stora delar av undervisning och sjukvård. Kyrkan var mycket rik och höll Sverige i ett hårt grepp. Enligt Gustav Vasa hade kyrkan och biskoparna för mycket makt och rikedomar som han ville försvaga för att själv få det lättare att regera. Vasa ville framförallt stärka sitt styre emot nationella rivaler. Vasa insåg att hans skulder till Lübeck kunde betalas tillbaka av kyrkans egendomar.
Gustav Vasa började införa reformer som skulle få kyrkans makt att falla. Hans nya idéer baserade mycket på den Lutherska tron som nu hade brett ut sig allt mer i Tyskland. Dessvärre fick Vasa en del motstånd till sina reformer. Biskop Brask, som var ett stort motstånd, tog hjälp av sina katolska anhängare och tryckte antilutherska skrifter. När detta stoppades av Gustav Vasa blev tryckpressen ett kungligt monopol. Folkets tyckande om Vasa berördes till det bättre.

Gustav Vasa var inte religiös, när han översatte bibeln till svenska så att det skulle bli lättare för alla svenskar att förstå bibelns budskap var det endast för att vinna makt och pengar. Vasas idéer var mycket intelligenta och de fungerade bra. 1527 var det officiellt i Västerås att landet hade övergått till den Lutheranska kyrkan. Detta var till Vasas fördel eftersom stora delar av kyrkans egendomar nu gick till hans ägo. Med dessa rikedomar kunde han avbetala skulderna till Lübeck.

Vasa vände sig nu till nästa problem inom landet: folket. På den här tiden hade Sverige en väldigt regionbunden och splittrad regim. Kungen, högadeln (aristokratin) och kyrkan kämpade om tillgångar och mark. Det var svårt för kungen att styra sitt folk på landsbygden, många i Sverige såg sig själva t.ex. mer som dalmasar eller värmlänningar istället för svenskar. Gustav Vasa ville få bättre kontroll över folket, handeln och ekonomin ute i landet. Därför införde han ett nytt system. Olika delar av Sverige delades in i olika styrelser, även kallade fögderier. Varje styre hade en fogde som hade makten, fogdarna var alltid underställda kungen. Vasas styre genom fogdarna gav honom den kontrollen över landet som han hade strävat efter. Kungens budskap nådde nu fram mycket lättare och snabbare.

Vasas åtgärder väckte ett antal upplopp i Sverige gentemot honom. Förmodligen betraktade inte det lokala folket Vasas handlingar ur en långsiktig synvinkel. Upploppet var som störst i småland, där alltsammans leddes av Nils Dacke som i princip hade tagit över hela småland. Gustav Vasa utförde ett handelsblock samtidigt som han förberedde sina trupper. Upploppet lades ner. Konsekvenserna kom att kosta Vasa mycket. Han ville inte vara med om ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gustav Vasa

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-22]   Gustav Vasa
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7471 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×