Polen

10 röster
8197 visningar
uppladdat: 2007-01-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
GRANNLÄNDER/YTA
Polen är beläget centralt i Europa och sträcker sig från Östersjön i norr till Karpaterna i söder. Polens landyta är 312 685 km2 och det gör Polen till det nionde största landet i Europa. Polen landgränsar mot Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ukraina, Vitryssland och Litauen.


HÖJD ÖVER HAVET
Medelhöjden över havet ligger på 173 m.ö.h. Över 91 procent av landets yta ligger under 300 m.ö.h.

NATUR
Det typiska polska landskapet består av vidsträckta slätter, brokiga mosaikmönster av åkrar och fält, lövskogar, barrskogar samt många fina ängar och små sjöar. Det polska landskapet är varierat, trots att slättlandskapet är dominerande. En tredjedel av Polen består utav skog.
Jordbruksmarken upptar nära 60 % av landytan.
I norr avgränsas landet naturligt av Östersjön med breda sandstränder, stranddyner, landtungor och sjöar (Pommerska insjödistriktet och Masuriska sjöarna) där många av dem är flera tusen år gamla. De flesta av Polens 9 tusen sjöar bildades efter istiden. Den största/längsta sjön är Sniardwy (113km2) och djupaste är Hancza (108.5m).
Den polska floran innehåller över två tusen arter. Man stöter ofta på relikter, växter från forna tider som en gång varit vanliga i Europa men nu är på gränser till att försvinna. Till dessa hör t ex, tatrariddarsporren (en relikt från tertiärtiden), den gula honungsazalean (Azalea Pontica) och dvärgbjörkenKLIMAT
Polens klimat tillhör den så kallade tempererade zonen. Ju närmare bergen i söder desto kallare blir det. I huvudstaden Warszawa brukar medel temperaturen ligga runt 25º-30º Celsius. Mot att sedan i januari sjunka till -6º. Nederbörden kan variera mellan 20-80 mm på en månad. Regnet över Polen håller ett lågt Ph-värde. Med andra ord är regnet väldigt surt. Speciellt surt är det i området över Krakow. Där kan Ph-värdet sjunka till under 4,3. Det beror på dom stora föroreningarna i Polen.

DJUR
Många djur som i resterande Europa endast återfinns i fångenskap lever i Polen i sin naturliga vilda miljö. De första lagarna för att skydda sällsynta djurarter som bävern, uroxen och visenten skrevs redan på 1000-talet. Uroxen är nu utrotad i Europa men man har haft stor framgång med att bevara visenten, det största europeiska däggdjuret, i Bialowiezaskogen. Man har också lyckats rädda bävern, beståndet som för 20 år sedan räknade knappa tusen djur har idag förökat sig till dryga 25 tusen. I bergsskogarna trivs både vargar och björnar, och även lodjur är vanliga – ett tiotal av dem lever i Kampinosskogen, ett naturreservat strax utanför Warszawa. Polen är framförallt omtyckt av den vita storken, en fjärdedel av världsbeståndet bygger sina bon mellan floderna Odra och Bug. Ornitologer estimerar beståndet i Polen till över 40 000 storkar. Alltså, Polen är ett omtyckt land av djuren.

RELIGION
Officiellt är ca 95% av Polens befolkning katoliker. Övriga religioner inkluderar judendom, ortodox kristendom och protestantism. Religionerna spelar en stor roll i Polen, även politiskt.

SPRÅK
Polska är det officiella språket i Polen. Polska är ett västslaviskt språk som talas av nästan alla miljoner människor i Polen. Språket är ganska nära besläktat med tjeckiska och slovakiska.


PENGAR
Zloty och groszy.
1 PLN = 2.38 SEK (1 januari 2007)


FLAGGAN
Polens flagga är vit längst upp och röd längst ner.


POLENS TECKEN
En örn

BEFOLKNING
Dagens polacker antas stamma från ett par av de slaviska stammar som kom hit för flera tusen år sedan. Dels från Polanerna som huvudsakligen bebodde området kring staden Gniezno. En annan betydelsefull slavisk stam var wislanerna som huvudsakligen bebodde området runt dagens Krakow. Polanerna fick sitt namn efter det slaviska ordet pole som betyder fält, vilket indikerar på den betydelse slättlandet och odling hade för denna folkstam. Polens befolkning uppgår till cirka 38.7 miljoner människor och antal polacker som lever utanför landets gränser har beräknats uppgå till mellan 5 och 10 miljoner, varav de flesta bor i USA.
Polackerna beräknas utgöra nästan 98 % av befolkningen. De största minoritetsfolken är Ukrainare och Vitryssar, cirka 1 % av befolkningen. Även små grupper av andra minoriteter lever inom landets gränser.
Före andra världskriget levde mer än 3 miljoner judar i Polen, världens största population vid den tiden. De grymheter judarna utsattes för under kriget decimerade den judiska befolkningen mycket starkt och idag lever endast mellan 5 och 10 000 judar i polen.

STÄDER
Polens största städer är: Warszawa, Lodz, Krakow, Wroclaw, Poznan, Gdansk.

FLODER OCH SJÖAR
Landets största floder är Wisla,1 047 kilometer lång, och Odra (Oder). Odra utgör en del av gränsen i väster mot Tyskland. Alla Polens floder rinner ut i Östersjön.
Polen har mer än 9 000 sjöar, vilket är mer än något annat europeiskt land.


Källor:<...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Polen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-10-19

    fett bra brurshan hahaha =)det

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-24]   Polen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7482 [2022-08-09]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×