Strindberg

1 röster
19672 visningar
uppladdat: 2001-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
August Strindberg föddes 1849 i Stockholm i ett medelklasshem. Hans far var affärsman och modern en förre detta tjänsteflicka. August hade flera syskon många av dom var konstnärligt begåvade bl a hans bror Axel Strindberg som blev en framstående musiker och kompositör. Strindbergs mor dog när han bara var tretton år.

Han har skildrat sin barndom som mycket svår: alla var elaka och hårda och han råkade ut för orättvisa bestraffningar. Kontakten mellan August och hans far var dålig. Det här om sin barndom har Strindberg skildrat i Tjänstekvinnans son. Strindberg studerade på Uppsala universitet. Efter studierna försökte Strindberg slå sig fram som författare. Hans första stora verk var dramat Mäster Olof, som han gjorde 1872.

MÄSTER OLOF handlar om reformatorn Olaus Petri, den främste förkämpen för Luthers läror, protestantismen, i Sverige på Gustav Vasas tid. Det handlar om protest mot det gamla och om revolution för nya idéer. Språket i pjäsen är modernt och naturligt talspråk. Det förstärker intrycket av att Strindberg egentligen skrev om sin egen tid, det var en brytningstid mellan gammalt och nytt.

1874 tog August arbete på Kungliga Biblioteket .Tre år senare gifte han sig med den finlandssvenska skådespelaren Siri von Essen och bildade familj. På Kungliga Biblioteket lärde han sig en speciell stil ”biblotikariestilen” som han sedan behöll när han skrev sin böcker.
På 1870- talet fångades Strindberg, som många andra av nya idèer. Då jobbade Strindberg som journalist på Dagens Nyheter och då fick han inblick i samhällsfrågor. Samtidigt som han umgicks i konstnärskretsar.
Det var då han skrev RÖDA RUMMET, den här romanen gjorde skandal och den skapade också Strindbergs berömmelse. Det är den första svenska romanen skriven av en ung revoltör som ser samhället med fräscha och kritiska ögon.

RÖDA RUMMET handlar om Arvid Falk, som är en vankelmodig men intelligent iakttagare och upprorsman av samma typ som mäster Olof. I boken får man följa med på en rundvandring i det dåtida svenska samhället.
Han tar anställning vid tidningar som sprider politiskt lämpliga lögner. Boken har fått sitt namn av det rum i Berns salonger där Strindberg och hans bohemiska vänner brukade träffas.
Strindberg ville skildra det svenska samhällets utveckling ur underklassens synvinkel, vilket han gjorde i flera böcker, bl a i novellsamlingen Svenska öden och äventyr.

Motivet i varje novell är konflikten mellan individen och samhället. Mest berömd har novellen en ovälkommen blivit, en novell som förmodligen bygger på egna barndomserfarenheter. I sin självbiografiska roman TJÄNSTEKVINNANS SON berättar han hur han tvingades erkänna synder han inte begått. Detsamma gäller Kristian i En Ovälkommen. Som hämnd utförde Kristian verkligen den handling han anklagats för!

Kritiken blev mycket hård mot Strindbergs historiska noveller. Han skrev då en biter samling dikter, Dikter. Samma år som han skrev denna samling dikter så for han iväg med sin familj för att bosätta sig utomlands. Därefter förde han i femton år ett kringflackande liv i Europa.
Äktenskapet med Siri von Essen upplöstes efter ett år ute i Europa. Strindberg samlade en del av sina äktenskapliga erfarenheter i novellsamlingen Giftas 1. Historierna handlar om hur den naturliga kärleken mellan man och kvinna förstörs av samhället eller av att förnumstiga ideologer och trosvissa fanatiker lägger sig i. Då hade Strindberg redan gjort sig känd för att vara konservativ i kvinnofrågor. Han uppfattade kvinnans roll som maka och mor som helig och viktigare än hennes roll i samhället. Han ansåg att mannen var överlägsen som tänkare och samhällsvarelse. För Strindberg var kvinnan mer en motståndare i kampen om makt än en jämlike. Mycket av det Strindberg skrev var påverkat av denna inställning till kvinnor.


HEMSÖBORNA

Under en vistelse i Tyskland 1887 så skrev August en berättelse om stockholmsskärgård, Hemsöborna. Det är väl den boken som har blivit mest uppmärksammad. Den har bl a blivit filmad och visad på TV.
Den handlar om drängen Carlsson som kommer till Hemsö för att rycka upp jordbruket. Där gifter sig Carlsson med änkan Flod. Livfullt och detaljrikt skildras särskilt höslåttern och bröllopet.
Även i denna bok finns en maktkamp, och i den går Carlsson under.


INFERNO

När Strindberg var i Frankrike så drabbades han av en svår kris. Han kände sig förföljd och han ägnade sig åt vetenskapliga undersökningar,
bl a försökte han göra guld. Hela den här tiden, då han ibland påstods vara sinnessjuk har han skildrat i boken Inferno och den skrev han 1897. Det här med att han skildrat sin kris på det sättet gör att många forskare tvivlar på att han egentligen var sjuk. För i varje fall så förmådde Strindberg hela tiden iaktta och skildra sig själv. Hans eget liv är som alltid utgångspunkt för det han skriver.
När Strindberg återvände till Sverige efter den s k inferno krisen var han förändrad. Han intresserade sig mer för de stora livsfrågorna om skuld och försoning, om Guds straff, mer för filosofi än för politik och samhällsfrågor. Det märktes främst i hans pjäser.

De sista åren av sitt liv bodde Strindberg i Stockholm. Han gifte sig med den unga skådespelerskan Harriet Bosse, men det höll inte så länge så de skilde sig.
Efter en svår magsjukdom, förmodligen cancer, avled August Strindberg i sitt hem i maj 1912. Hans begravning blev väldigt uppmärksammad. Han fick den största hyllning som dittills visats en privatperson. Hans sista bostad, Blå Tornet i Stockholm är nu inrett som museum.


Mäster Olof 1872
Röda rummet 1879
Det nya riket 1882
Svenska öden och äventyr 1-4 1882-91
Sömngångarnätter 1884
Giftas 1-2 1884-86
Tjänstekvinnans son 1-4 1886-1887
Hemsöborna 1887
Fadern 1887
Le plaidoyer d’un fou 1887-88
Fröken Julie 1888
Tschandala 1889
I havsbadet 1890
Fodringsägare 1890
Inferno 1897
Legender 1898
Gustav Vasa 1899
...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Strindberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-22]   Strindberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=749 [2021-10-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×