Kubakrisen

7600 visningar
uppladdat: 2007-02-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag ville skriva om Kubanska revolutionen för att den verkade spännande och jag ville veta mer om Ernesto Guevara. I texten framöver kommer jag att kalla denna man för Che. Jag har fått veta lite mer om Che och en massa andra personer. Jag har fått veta mycket mer om hur dåligt Batista skötte om sitt land och sitt folk. Även hur Castro kom till makten och kampen han förde mot USA som bla vägrade att hjälpa Kuba att låna pengar. Revolutionen på Kuba handlade mot slutet som vanligt om en kamp mellan stormakterna USA och Sovjetunionen.
Hoppas du kommer att gilla att läsa mitt arbete.



Källförteckning

• http://www.mvgplus.com/_pgs/uppsatser_read.php?id=14825
• http://www.mvgplus.com/_pgs/uppsatser_read.php?id=14823
• http://www.mvgplus.com/_pgs/uppsatser_read.php?id=14822
• Kuba 1959 fick häftet av plantan(blomster)
• Chrusitjov minns, 1971, Bonniers förlag stockholm
• http://www.mimersbrunn.se/arbeten/5831.asp




Innehållsförteckning

• Sid 1 framsida
• Sid 2 innehållsförteckning
• Sid 3 inledning
• Sid 4 fakta om Castro, Che och Batistas diktatur
• Sid 5 hur Castro kom till makten, invasionen av Kuba, början på raket baserna på Kuba
• Sid 6 raketbaserna på Kuba forts, början på min slutsats
• Sid 7 min slutsats forts.
• Sid 8 källförteckning




Che Guevara
Che föddes den 14 juni 1928 i Argentina. Hans föräldrar kom från Irland och Spanien. Che läste till läkare vid universitetet i Buenos Aires. Efter detta gjorde han många resor genom Latinamerika. Under dessa resor så förstod Che att USA var det stora hotet mot Latinamerikas fattiga länder. Han blev övertygad att om man skulle lösa det här så var det genom våld. Che reste till Mexico där han anslöt sig till Castros revolutionärer. Under tiden som gerilla soldat så förstod Castro att Che var en klok och en bra man så han fick flera viktiga poster, till exempel blev han riksbankschef. Che blev avrättad den 8 oktober 1967 och liket visades upp för omvärlden så att de skulle se att han var död.

Fidel Castro
Castro föddes den år 1927. Han utbildade sig till advokat på universitetet i Havanna. Under universitets åren blev han intresserad av politik och 1958 så funderade han på att ställa upp i valet, men han kom aldrig så långt för då tog Batista över makten genom en stads kupp. När detta skedde bestämde Castro sig för att organisera en väpnad aktion mot militär basen i Moncada. Angreppet misslyckades och Castro blev dömd till fängelse. När han kom ut så landsförvisades han och han åkte till Mexico. I Mexico startade han junirörelsen och 1956 så åter vände han till Kuba med åttio revolutionärer däribland Che. De startade ett gerilla krig och fick snabbt folkets stöd med att få bort Batista från makten. Första januari 1959, så tar Castro över makten på Kuba. Idag är Castro Kubas obestridda ledare. Han sitter själv på de högsta posterna. Castro har gjort sig känd genom sina långa tal som kan pågå i timmar.

Batistas diktatur
1952 fick Batista och hans parti makten över Kuba. Han hade tidigare haft makten mellan 1940-1944. Batista styrde landet väldigt hårt och de som inte gjorde vad han sa de straffades eller avrättades. Kuba var under denna tid mycket fattigt och var till stor del beroende av USA. Batista hade många överenskommelser med USA. Bland annat att Kubas marknad skulle vara öppen för amerikanska företag så länge de köpte allt deras socker till det dubbla priset och för detta fick han tillexempel vapen av USA. Men dessa överenskommelser tjänade bara de rika på. Snart så fanns det knappt några kubanska företag kvar i landet. 1950 ägdes nästan hela marknaden av USA. Så då ville det Kubanska folket ha bort Batista från makten.



Castro kom till makten
I december 1956 återvände Castro till Cuba för en ny aktion. Han och hans grupp med revolutionärer skulle försöka döda Batista men det misslyckades. Bara 12 av 82 överlevde. De överlevande bosatte sig vid berget Sierra Maestra där de startade ett gerilla krig mot Batista. Castro fick med sig de fattiga och det ledde till en stor strejk. Själva strejken hjälpte inte så mycket men det gjorde så att Batista fick mindre förtroende av USA för att han behandlade sitt folk så illa. Kubas kommunist parti tog kontakt med Castro. Batista hade börjat förlora makten över sitt land. På nyårs dagen år 1959 flydde Batista landet eftersom både armen och polisen gått över till Castros sida. Nu så var det Castro som styrde landet. Till en början så tyckte USA att Castros revolution var bra, men när han avrättade 500 av Batistas anhängare och han bestämde att det mesta av jordbruket skulle tillfalla staten så tyckte inte USA att det var så bra längre. När Castro skulle fortsätta att utveckla landet så upptäckte han att han inte hade några pengar kvar. Då försökte han få ett lån av den internationella valutafonden men det gick dom inte med på för att fonden ägdes av USA. Då gick han direkt till USA och bad om et lån men han fick inte låna av dom heller. Mitt i allt detta la sig Sovjetunionen i och sa att Kuba kunde låna pengar av dom. Men det var ju inte riktigt ett lån utan mer förhandlingar med Sovjetunionen. Sovjet lovade att köpa allt deras socker till tre dubbla priser. För detta fick Sovjet köpa billig olja som Kuba redan hade mycket av. Nu var det på gränsen till krig.

Invasionen av Kuba
USA planerade nu en invasion av Kuba men ville inte gå in med sina egna trupper för de ville inte förstöra sitt namn. Så de samlade ihop de kubaner som hade flytt från Kuba till USA. De fick special träning av CIA. I april 1961 gav USA:s regering klartecken för invasion. Men invasionen blev ett fiasko. USA hade hoppats på att de skulle få med sig folket i invasionen för de trodde att de var trötta på Castro men det var tvärt om de älskade honom. 1989 när berlinmuren föll så föll också Sovjet och då hade USA en ny chans att starta krig utan att vara rädda för Sovjet. USA ville inte att Kuba skulle bli kommunistiskt och att de inte skulle kunna styra landet.

Raketbaserna på Kuba
Kuba visste att USA nu skulle hota med att starta ett krig mot dom. Kuba lät då Ryssland bygga raketbaser med raketer riktade mot USA som skydd mot en invasion. Missilerna hade en räckvidd på 2000 km vilket skulle ha kunnat slå ut stora städer i USA. Ryssarna hade också tänkt frakta andra robotar med en räckvidd på 4000 km men de robotarna blev aldrig klara i tid. Kuba hade sagt till USA att de bara hade defensiva vapen som dom skulle använda om USA skulle försöka invadera Kuba. USA hade ingen aning om att Kuba hade börjat bygga raket ramper och att de hade kärnvapen och andra kraftiga bomber. När ett Amerikanskt spanings plan fick syn på baserna så upptäckte de att Kuba inte alls hade defensiva vapen och när USA hörde detta så blev det ett möte i Vita huset. I Vita huset så sammaldes hela USA:s regering och försökte komma på vad de skulle göra för att stoppa fraktandet av missilerna. De kom fram till att de skulle genomföra en blockad så att missilerna inte kunde fraktas fram till Kuba. Men om detta misslyckades skulle det leda till ett direkt krig. Den 22 oktober beordrade Kennedy att örlogsfartyg skulle blockera vägen för de ryska fartygen. I sex dar höll världen andan. Den 28 oktober beordrade Nikita Chrusjtjov att sina fartyg skulle vända hem. I det ögonblicket var freden räddad. En kväll skrev Nikita ett brev till Kennedy där det stod att hans kärnvapen hade kunnat förstöra en hel nation och att det kunde ha startat ett nytt världskrig. Han skrev också att han var villig att ta bort raketerna från Kuba och att han skulle montera ner ramperna. De slöt ett avtal mellan USA och Kuba. Så om Kuba monterade ner sina raketer så lovade USA att inte anfalla Kuba. Efter avtalet gick Kennedy ut i tv och sa att han inte tänkte invadera Kuba. I dag tror många att robotarna på Kuba förändrade den militära maktbalansen och om USA inte hade tryckt tillbaka de ryska skeppen så hade man sett USA som mesar som inte vågar sätta hårt mot hårt.



Min slutsats
Att det behövdes ett makt skifte på Kuba var det ingen tvekan om. Batista kunde inte styra sitt land han gjorde det bara bra för sig själv och struntade i folket. När USA blev arga för att de inte fick ha kvar sina företag på Kuba och tjäna pengar på landet längre, så tycker inte jag att de behövt göra ett försök att invadera Kuba, med 2000 gamla kubaner som hade flytt från Kuba för att de inte gillade vad Castro gjorde. Att man dessutom trodde att man skulle få med sig det Kubanska folket, som älskade vad Castro gjorde var ju ännu dummare. De borde ha fattat att det inte skulle funka så jag tycker inte att det var särskilt smart av USA. Med facit i hand så kunde Kuba fått låna pengar av USA, för Castro försökte ju bara få landet att överleva denna fas i historien. Men istället fick de låna pengar av Sovjet och då blev de sura för det. Så nu planerade de att invadera igen men de la de planerna på is ett tag. 1989 när Berlinmuren föll och Sovjetunionen upplöstes så tyckte ju USA att det ett perfekt tillfälle att invadera Kuba igen för de ville ju inte att Kuba skulle bli kommunistiska. Nu blev Kuba sura på USA istället eftersom de inte fick bli lämnade ifred så då tillät de Sovjet att placera raketbaser och raketer på Kuba riktade mot USA att de kunde göra motstånd om USA försökta att invadera dom. Fast egentligen så var det ju Castro som ville att Ryssarna skulle placera kärnvapen på Kuba så att han och hans folk hade något att försvara sig med. När USA upptäckte detta så blev det ju ett väldigt liv om varför de hade missiler riktade mot dom. Och de förstod inte att de ville ha skydd mot dem eftersom de inte visste att Kuba visste att USA vill styra landet igen men det fattade ju inte USA. När det sen blev blockad och ryssarna slutade frakta missiler till Kuba blev nog USA nöjda och glada. De trodde nog att de hade gjort världen en tjänst som hade stoppat detta vansinne men de förstod nog inte att det var de själva som hade det största ansvaret till att invasionen statade från början. USA ska ju alltid visa att de är störst bäst och vackrast och sätta sig över andra länder bara för att det tror att de har rätt till det för att dom heter USA. De bryter mot internationell...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kubakrisen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-01]   Kubakrisen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7513 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×