Televisionens historia

12 röster
19110 visningar
uppladdat: 2007-02-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Viktiga personer för televisionens utveckling
Jöns Jakob Berzelius var den svensk som upptäckte Selen 1817.
Alexander Bain tog patent 1855 på en metod att ta kopior på avstånd med hjälp utav elektricitet.
Paul von Nipkow uppfann Nipkowskivan 1883.
Karl Ferdinand Braum uppfann katodröret 1897.
John Logie Baird tog patens på teven 1924.
Philo Taylor Farnsworth presenterade teven för första gången 1928.
Vladimir Kosma Zworykin uppfann kinoskop till färgteven 1929.
John Mullin och Wayne Johnson uppfann videokameran 1952.

John Logie Baird (1888-1946)
Han var den som man säger uppfann televisionen. John Logie Baird föddes 13 augusti, 1888 i den skotska fiskebyn Helensburgh. Hans far var en predikant, men han själv tyckte mycket om tekniska saker. I två år experimenterade John Logie Baird med överföring av bilder. Han gillade att prova nya saker och att uppfinna. Det han uppfann gav inget resultat och när han var 34 år var han pank och hade inget arbete. Senare drabbades han av malaria, men återhämtar sig och fortsätter att uppfinna. 1924 i London uppfann han teven. Den förste han lät titta på sin uppfinning var en pojke. Pojken blev så rädd att han sprang där ifrån, han kunde inte förstå att det inte var på riktigt det han såg på den stora vita duken. Det dröjde ett år innan hans uppfinning fick uppmärksamhet och BBC börjar sända, men det var inte lyckat så de slutade sända.
Han använde den så kallade ”Nipkowskivan” och 1928 uppfann han färgteven. På teven såg man bl.a. en polishjälm, en rosenbukett och en tänd cigarett.
Den 14 juni 1946 dör John Logie Baird. Han lämnar efter sig 7000 pund till sin sydafrikanska fru och sina två barn.

Televisionen tar över
I USA började de riktiga Tv-sändningarna inte förrän 1945, i Sverige började de så sent som 1956. Det första svenska teveprogrammet hette ”En skål för televisionen”. Utvecklingen gick fort och det man helst såg på teven var VM i fotboll och 600 miljoner såg månlandningen Man fick inte färgteve förrän 1970. De första kända hallåorna i Sverige, enligt Nationalencyklopedins artonde bok sida 153, var bl.a. Anita Lindman, Maud Husberg, Alicia Lundberg och den första manliga hallåan hette Åke Edin.
Det talades länge om man skulle visa reklam på teven, men det kom man fram till att man inte skulle ha. Radion hade länge varit det stora mediet, men nu tog teven över. 60 % av befolkningen i Sverige såg på nyhetsprogrammen och de tyckte att det var bättre än på radion. Radion hade 50 % lyssnare i Sverige, men efter tio år hade de bara 25 %. Man tyckte att teven skulle ha samma rättigheter som radion: Ingen reklam och ingen musik. Piratradiokanaler växte fram och de hade både reklam och musik. Under 1960-talet bestämde man att det skulle vara tillåtet med lite lätt musik och reklam i radion för att få tillbaka lyssnarna. 1966 hette en musikkanal P3 som än finns kvar idag. Man gick tillbaka till radion lite grann, så man bestämde att det behövdes en ny tevekanal som möjligen kunde innehålla lite reklam. Denna tevekanal fick namnet Tv2, eftersom det var den andra kanalen. Det blev ingen reklam, men antalet tevetittare ökade. I genomsnitt såg varje person i Sverige på teve 90 minuter per dag. Tevens största tittargrupper blev yngre och äldre. 1959 var antalet tevelicenser uppe i 400 000 stycken. Under slutet av 60-talet hade televisionen det väldigt stormigt då VM i hockey inte sändes pga. fel. Den första kameran hade ingen zoom, därför blev bilderna platta och livlösa. Populära teveprogram var ”Kvitt eller dubbelt” och ”Karusellen”. Senare kom lite ”lättare” nöjesprogram som ” Razzel” och ”Nöjesmaskinen”.

Kommersiell television
Nyårsafton 1987 startades Tv3 som var det första tevekanalen med reklam. De sände via London. 1989 startades Nordisk television AB som senare skulle bli Tv4.
Två år efter deras starter kom också Nordic Channel som senare fick namnet Kanal 5. 1990 började man sända via satellit och det var en mycket viktig del i televisionens historia. Man övergick från analog till digital sändning och 1999 hade alla i Sverige HDTV.

Tevekanalerna då och nu
SVT1 och SVT2 har alltid varit två kanaler som samarbetet och de har aldrig visat reklam. Deras största tittargrupper är fortfarande de yngre och de äldre. De är två underhållningskanaler som idag visat ”Bolibompa” för barn och äldre filmer för de lite äldre. De försöker att locka tillbaka ungdomarna till kanalerna, men om man börjat med en sak är det svårt att förändras. De populäraste programmen idag är ” På spåret”, ” Så ska det låta” och ”Melodifestivalen”. Det är oftast tävlingar i bl.a. musik och allmänbildning. SVT2 startade 1969. I början blev de anklagade för att vara en vänsterdriven kanal och de gick igenom en svår period.
TV3 var den första kommersiella kanalen som är mycket populär bland ungdomar och vuxna. I början under 90-talet var såpoperor väldigt populära och idag är det spännande serier som man inte får missa ett avsnitt av. Exempel på serier på trean idag är ”Prison break”, ”Cityakuten” och ”NCIS”. Det handlar ofta om poliser, sjukhus och rättsystem. På dagarna visar också vad man kallar ”pratprogram” då olika personer tar upp deras problem och programledaren försöker att prata igenom dem. Antingen gillar man dessa program eller så hatar man dem, det är oftast äldre personer som gillar dem.
TV4 är en kanal för sig som sänder via London. Den har lite mindre reklam än TV3 och Kanal 5 och den är lite mittemellan. Under de senaste åren har TV4 försökt att bli en ”häftigare” kanal som riktar sig till ungdomarna. De visar ofta humorprogram, oftast från Sverige, och sjukhusserier precis som TV3. TV4 har hallåor och längre nyhetsprogram, det har inte TV3 och Kanal 5. Om man inte beställer extra kanaler till sin teve får man endast SVT1, SVT2 och TV4. Alltså är det ganska många i Sverige som aldrig ser på TV3 och Kanal 5, det är oftast de lite äldre. Man vill avskaffa detta och bara gå över till digitalteve som innebär att alla måste ha en boxer eller parabol för att kunna se någon kanal över huvudtaget. Det kan bli dyrt för många familjer.
Kanal 5 är en kanal med action och humor som den främsta målgruppen är ungdomar. Den hette från början Nordic Channel och de första åren var tuffa för kanalen. 1996 bytte de namn till Kanal 5 och sen dess har det gått väldigt bra för kanalen. Då hade de 710 000 tittare som mest. 2003 hade de dokusåpor som huvudprogram. ”Big Brother”, ”Bachelor” och ”Tjockholmen” ökade tittare. Deras tittarrekord låg på 2,7 miljoner i Sverige. Tre år senare slog de amerikanska dramaserierna som t ex ”Desperate housewifes” igenom.

Framtiden för Tevevisionen
Det senaste just nu (2007) är att man kan se på teve vart man än är: I mobiltelefonen och genom datorn. Utvecklingen går framåt väldigt fort och det är väldigt svårt att hänga med, speciellt för de som är lite äldre. Televisionen var ofattbart för många när den kom 1956. Innan det tyckte man att radion var ett stort fenomen. Teven kom som en stor tekniks utveckling, men också en underhållningsmaskin som man kan ha hemma. Det är många saker på en och samma gång. Det används till kommunikation, så att alla får reda på vad som händer i världen. Samma sak är det med tidningar och radio, men teven är speciell. Det är svårt att tänka sig att bara för 15 år sedan var teveapparaterna inte alls stora och vissa tevekanaler hade just startats. Idag är det plattskärmar och projektor i hemmet som gäller. Även om man kanske inte har råd med en ny stor teve så kommer man att få det, för varje år kommer det något nytt och sänker man priset på plasmateve. John Logie Baird sa en gång ”Det kommer en tid, när alla hem kommer att ha en färgteve med jätteskärm”. Och han hade ju rätt, för den tiden har redan börjat.




Källor:
Bergfors, Kerstin (1986) Boken om uppfinningar s. 142-145

Fakta baserad på fakta f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Televisionens historia

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-04]   Televisionens historia
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7526 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×