Kvinnors roll i antiken

11985 visningar
uppladdat: 2007-02-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det kan vara svårt att säga om kvinnorna i den gamla grekiska mytologin var aktade om man bra läser ytligt. Men om man går djupare ner i berättelserna om Iliaden, Odyssén & Alexander den store så ser man att många gånger så fruktade männen kvinnorna & dom hade ofta makt över männen. Om man sedan tittar upp på Olympen så ser man många självständiga kvinnor, men de två största måste väl vara Artemis & Athena. Athena det strategiska krigets gudinna tillbads till mestadels av männen som bad om seger men som också fruktade att få hennes vrede över sig. Artemis som var jaktens gudinna & också den första kvinnosakskvinnan tillbads också oftast av män som ville ha jaktlycka & som visste att man blev allvarligt straffad om man gjorde henne vred.

I Odyssén kan man läsa om den trolldomskunnige Kirke, den sköna Kalypso & om sirenerna & jag skulle inte vilja säga att någon av dem inte var självständiga.

För att inte glömma Amazonerna, de mäktiga krigarkvinnorna som bodde vid svarta havets mynning & som fick Amazonfloden, världens längsta & mäktigaste flod uppkallade efter sig. Amazonerna gjorde, enligt myten, så som man gjorde väldigt mycket här uppe i Norden, nämligen satte ut barn dom inte var nöjda med i skogen. Det hände ju självklart i Grekland & i de andra länderna vid Medelhavet, men när Amazonerna satte ut barn i skogen så var det pojkarna som satters ut. Om man sedan jämför den grekiska mytologin med den svenska så kan man se att svenskarna hade nästan inga kvinnliga gudar. Svenskarna vördade över huvud taget inte kvinnorna så som de gamla grekerna gjorde.

Men nu så ska jag inte bli rasistisk & säga att svenskarna är sämre än grekerna. För om man pratar om den ”riktiga” världen så är det ju inte så jätte stor skillnad, men vad jag tror så förstod de grekiska kvinnorna att de kunde vara självständiga fortare än de svenska & därför började förstå att de kunde göra samma sak som männen.

Som de säger i ”mitt stora feta grekiska bröllop” ’ mannen kanske är huvudet, men kvinnan är halsen & hon kan vända huvudet vart hon vill.’
& Vet ni vad? Jag tror att der stämmer ganska bra in på Grekland (som jag har sätt den) både då & nu.
Om man sedan ska ta Sverige så var det ju inte förrän 1921 som kvinnorna fick rösträtt, jag vet inte om grekerna var mycket tidigare, men det var inte förrän då som Sverige verkligen insåg att kvinnor & män borde vara självständiga.



Fast vart i historien blev männen klassade som bäst & starkast? Var det när vi blev kristna?
För om man tar tvillingar som exempel, om en av två äggs tvillingarna dör så är det oftast killen. Det föds faktiskt också fler pojkar än flickor men flickorna överlever spadbarnsåldern bättre än pojkarna.

För att fatta mig kort så är det väl männen som har ko...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kvinnors roll i antiken

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-09]   Kvinnors roll i antiken
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7559 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×