En komikers uppväxt, recension och personanalys

9 röster
40173 visningar
uppladdat: 2001-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
En komikers uppväxt
Av Jonas Gardell

Jag har läst En komikers uppväxt av Jonas Gardell och tänkte nu ge en kortfattad redogörelse vad jag tycker om den.

Boken är välskriven och ibland rolig men hela boken har ett dystert och sorgligt skimmer över sig. Den är ganska djup men själva huvudberättelsen är skriven på ett ganska enkelt och rättfram sätt. Brevdelen är mer svårläst och jag var tvungen att läsa om delar av boken för att förstå innebörden.
Handlingen var bra för den handlar om en förort, vilken som helst i princip, vars miljö nästan alla kan känna igen sig i eller åtminstone veta hur det är. Miljön är med andra ord inte allt för främmande. Upplägget med två berättelser som det skiftas emellan är intressant för man förstår inte direkt vad brevdelen har för samband med den andra delen så man blir intresserad och vill läsa vidare. Utan brevdelen hade boken varit ganska ordinär och man hade inte funderat vidare.

Jag tycker att boken är skriven på ett sådant sätt så att man skall tänka efter och fundera över bokens innehåll, inte bara lägga ifrån sig boken när den färdigläst. Detta är bra tycker jag men boken kunde vara lite mera positiv.
Jag tycker att den är för dyster och allvarlig. När jag läser böcker vill jag få en rolig och spännande upplevelse inte en tråkig och ledsam. Den här boken slutar olyckligt och jag tänkte när jag såg att den var slut, ”Va, får inte Thomas upprättelse? Vågar inte Juha stå upp mot det tuffa gänget? Lär sig inte Stefan något av Thomas självmord? Dog Thomas förgäves?”.
Först tyckte jag att slutet var dåligt och det tycker jag fortfarande men nu förstår jag meningen med att boken slutar som den gör. Utan det slutet skulle boken förlora mycket av sin innebörd.
Så har i efterhand ser jag att slutet var väntat men när jag läste boken hoppades jag in i det sista på ett lyckligt slut.

Juha: Han söker hela tiden erkännande av gänget för att inte bli mobbad. Han verkar inte veta vad han vill utan försöker bara vara alla till lags. Inför Jenny och Thomas vet han att han kan bete sig nästan hur som helst, de umgås med honom ändå. Inför det tuffa gänget däremot måste han anstränga sig hårt för att bli accepterad och ger i den kampen upp all självrespekt och värdighet.

Thomas: Han är ett klassiskt mobb-offer och hans typ framställs nästan likadant i alla böcker och filmer. Han försöker inte få någon bekräftelse av gänget. Jag tror att anledningen är att han vet att han inte ha någon chans.
Han har däremot sin värdighet kvar till skillnad från Juha. Däremot saknar han självrespekt, annars hade han försökt att ta itu med sina problem istället för att fly dem.

Jenny: Hon framställs som den starka i Juhas ”gäng” som behåller sin självrespekt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: En komikers uppväxt, recension och personanalys

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-24]   En komikers uppväxt, recension och personanalys
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=757 [2024-07-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×