Alpin skidåkning

4 röster
6966 visningar
uppladdat: 2007-02-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Skidåkning!

Historik

Skidor började åkas för ca 5000 år sedan av Norrmännen, dom använde skidorna för att ta sig fram över snön i samband med jakt. Skidåkning spreds senare till andra delar av Skandinavien och Ryssland. Skidor användes också för att förflytta och frakta gods, samt senare av soldater som patrullerade snötäckta landgränser.
Ifrån Längdskidåkning utvecklades senare Alpin åkning eller som det annars kallas, utförsåkning. Den första, primitiva störtloppstävlingen hölls 1850 i Oslo. Sporten spreds senare till övriga Europa och sedan till USA, där gruvarbetare tävlade för att underhålla varandra under vinterhalvåret.
1911 arrangerades en tävling i Montana i Schweiz av britterna, priset donerades då av Lord Robert av Kandahar. 1922 arrangerades den första Slalomtävlingen Mürren i Schweiz och två år senare, 1924 var det just en sådan tävling som blev det första alpina Olympiska arrangemanget. Ytterligare några år senare infördes kombinationen slalom och störtlopp i tävlingen Arlberg-Kandahar, detta anses ha lagt sig som grund för den Olympiska utförsåkningen. Men det var inte fören år 1936 Alpin skidsport gjorde sinn fullfärdig entré entré in på olympiska stadion då både män och kvinnor fick tävla i kombinationen.

Längd eller Alpin?

Skillnaden på längd respektive Alpin skidåkning är vadå?
Inom längdåkning åker man längre sträckor på varierande snötäckt underlag, på fjäll, på is, på leder, mm. Längdskidåkning är alltså mer ett transport eller fortskaffnings medel. Längdskidor är smala, förhållandevis långa (I-förhållande till personen som åker på dom) man måste ha stavar för att ta sig fram. Man har även pjäxor som ser ut som vanliga skor med ett fäste längst fram. Dom sätter man fast i skidorna så att foten kan röra sig så lätt som möjligt.
Inom Alpin åkning handlar det att ta sig ner för en ofta brant och långa backar, (i tävlingar kan det finnas hinder etc. etc., det gäller då att få bäst tid) när man väl kommit ner tar man en så kallad lift upp till toppen igen. Sedan gör man så här om och om igen. Alpina skidor finns i många former och sorter (Se längre fram i uppsatsen) man har en hård och stel pjäxa som sitter fastspänd helt och hållet på skidan, även inom alpin skidåkning har man stavar men här mest som hjälp att hålla balansen, men även för att ta sig fram fortare.


I en Alpin skidbacke delas backarna in i färger, efter svårighets grad.
Grön står för Mycket lätt
Blått står för lätt
Rött står för medel svår
Svart står för Svår
Men detta kan variera mellan olika skidorter.
I denna rapport kommer det mestadels att stå om alpin åkning.
Slalom
Slalom är något som precis som all annan skidsport kan utövas av alla, proffs som nybörjare, korta, långa, tjocka, smala, smarta, dumma, snygga och fula, tanter, gubbar, män. kvinnor och tjejer, killar. Det är som med allt annat, kan man det är det lätt, annars kan det verka svårt. Men innan man har lärt sig så får man nog räkna med att landa på näsan ett par gånger, för ramla kan även den bästa göra. Det är inte bara att tävla mot andra det handlar om, än del tycker om att åka i sitt eget tempo och tävla mot sig själva, eller åka och njuta av naturen eller en väns sällskap.
Slalom på proffs och tränings nivå går ut på att man, oftast ensam tar sig ner för en backe (förutom i parallell slalom där man åker två stycken på varsin bana bredvid varandra), ofta väldigt brant med små avsatser, i den står så kallade portar (ser ut som en pinne ofta blå eller röda) dom står utspridda i backen, det gäller då att åka sicksack mellan dessa det gäller att vara den första som kommer ner på så bra tid som möjligt för att vinna.
Sverige är ett framstående land inom Skidsport, och inom Slalom som är den största grenen . Vår bästa åkare i dags läget heter Anja Pärsson, men vi har också haft tex. Pernilla Wiberg och kanske den största av dom alla, Ingmar Stenmark.
Skidorna som används är så kallade Slalomskidor, dom är ganska flexibla och böjbara, nu förtiden är dom ofta gjorda av komposit eller liknande. På sidorna har dom en stål kant. Den ger bra och effektivt grepp när man svänger på hårda eller hala underlag, tex. som när backen har fryst till is på vissa ställen. Ett par slalomskidor finns i alla pris klasser, allt ifrån en tusenlapp till över femtontusenlappar. Bindningen på en skida är gjord för att släppa om man ramlar.
Stavarna som används är mestadels till för att hålla balansen, men också för att avvärja portarna som man ofta nästan åker över. Stavarna är ofta gjorda av aluminium eller annan lätt men hård metall. Proffs stavar är inte helt raka som många andra utan har en liten utsvängning längst ner, förmodligen för att man ska kunna ta portarna snabbare.

Slalom pjäxorna är hårda på utsidan, men på insidan är dom ofta mjukt vadderade för att tår och fötter ska få så bra blodcirkulation som möjligt. Och för att åkarna ska kunna åka så fort som möjligt med så mycket kontroll som möjligt. Moderna pjäxor år också utformade som så att om man har otur nog att ramla och tex. bryta benet så går det rakt av och inte som för i tiden när så kallade spiral brott var vanliga. Fördelen med detta är att det är mycket lättare att laga och få ett vanligt brott att läka.
Skidåkning för mig
För mig är skidåkning mer en njutningen och en hobby än sport. När jag en januari morgon vaknar, kollar ut på termometern och ser att den pekar ner mot -15°c äter jag frukost med familjen innan vi alla går från vår stuga stuga ca 300m med skidorna på axeln, vi går ofta tillsammans och små pratar lite om allt möjligt. Eftersom det är en konstant uppförsbacke är känslan när man kommer över det sista krönet väldigt lättande, när vi väl kommer fram brukar familjen dela upp sig så att alla kan åka i den backe som faller oss bäst in. Oftast börjar min lille bror med en mjukstart i en lätt backe medan jag och pappa gärna börjar i en lite svårare backe, Mammas val varierar men hon brukar ofta åka med min lillebrorsa. När jag och pappa åker brukar vi ofta ha som små tävlingar eller Följa Jon lekar. Efter ett par timmar brukar vi samlas vid antingen ett fik för att ta en paus eller vid en lift för att ta några gemensamma åk. Efter detta så brukar det antingen vara dags för att dra sig hemåt eller för att åka lite till tillsammans.
När jag första gången varje år ställer mig på minna skidor känns det som om jag helst vill ta av mig dom och gå hem eftersom innan man blivit vann känns det som om fötterna sitter i kläm i den trånga pjäxan, men eftersom detta händer varje år så vet jag att efter det att jag gått upp för det där sista backkrönet bara behöver ta på skidorna åka några timmar och sen kommer det att kännas som om jag aldrig tog av mig skidorna efter förra säsongen.


Känslan att glida ner för en ganska svår men ändå inte allt för svår backe, typ en sån där där ben och hjärna måste arbeta men ändå inte så mycket att man går miste om känslan, känslan att nästan sväva på det puderlika underlaget samtidigt som man kollar på den fantastiska utsikten över Svenska fjällvärlden, och har man tur kan man kanske få se ett djur, kanske en hare eller ren.
Väl hemma i stugan brukar hela familjen sätta sig ner för att dricka något varmt och bara koppla av innan vi ger oss iväg på nästa äventyr.
Viktiga muskel grupper
Inom skidåkningen använder man i stort sätt hela kroppen, men dom kanske viktigaste är framförallt:
Ben muskler, annars orkar man inte styra eller hålla imot skidorna. Det kan också vara bra med starka ben muskler för att orka stå upprätt med böjda ben som man nu gör inom skidsporten (Dom böjda benen har man för att få en låg tyngdpunkt, en bra Aerodynamik och bra balans.
Man behöver även bra och starka magmuskler och ryggmuskler som orkar väga upp kroppen i alla lägen.
Det är även viktig att ha lite kondition, annars orkar man ju inte åka så mycket
Men viktigaste “Muskeln” av alla är nog att klara av att hålla huvudet kallt i alla lägen…
Hur tränar man bäst upp dessa muskler då?
Ben muskler och konditionen är nog det bästa sättet att träna genom löpning, promenader, rollerblades åkning etc. Magmuskler och ryggmuskler är det lättast att träna genom gamla hederliga sitt upps, eller liknande övning. Och att hålla huvudet kallt lär man sig bäst genom a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Alpin skidåkning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-15]   Alpin skidåkning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7585 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×