Bokrecension: Stolthet och Fördom av Jane Austen

29 röster
59146 visningar
uppladdat: 2007-02-18
Nathalie Kangasvieri

Nathalie Kangasvieri 32 år

Från
Upplands-Väsby
Utbildning
High School : Vilunda Gymnasium, College : Uppsala University, College : Mittuniversitetet
Jobb
Norlandia Förskolor, Knivsta kommun, Sport&Fitness
Om
Fullmånar är kanske det bästa jag vet.
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Stolthet och Fördom utspelar sig i 1700-talets England. Ute på landsbygden i byn Hartfordshire bor familjen Bennet som består av Mr och Mrs Bennet samt deras fem döttrar Jane, Elisabeth, Mary, Catherine och Lydia. De är en typisk medelklassfamilj och för Mrs Bennet finns det inget viktigare än att få sina döttrar bortgifta. När den rika Mr Bingley anländer till byn bestämmer hon sig för att någon av döttrarna ska gifta sig med honom. Eftersom att Jane är äldst och även sedd som den vackraste, gör Mrs Bennet sitt bästa för att para ihop dem och hon lyckas, när de träffas första gången fattar de snabbt tycke för varann.

Med Mr Bingley medföljde även hans vän, Mr Darcy, en väldigt stolt man som anses vara otrevlig av de flesta i byn. Denna känsla framhålls främst av den näst äldsta dottern i familjen Bennet, Elisabeth, som har hört många rykten om honom. Hon ogillar Mr Darcy och han verkar känna likadant för henne. De träffas mer än de skulle önska, då Mr Darcy ofta följer med Mr Bingley till Bennets gård när denne ska uppvakta Jane. Alla gillar dock inte att dessa två möjligen ska gifta sig och gör sitt bästa för att sabotera, något som leder till att Mr Bingley lämnar byn tillsammans med Mr Darcy. Jane är förkrossad och Elisabeth gör sitt bästa för att muntra upp sin syster. Hennes tankar dras dock ofta till Mr Darcy och de stöter på varann på de mest oväntade platser. När Mr Darcy plötsligt friar till Elisabeth är hon chockad och säger nej, hon ogillar ju honom skarpt. Innan han åker ger han dock henne ett brev, något som kommer att ändra Elisabeths åsikter. Är det för sent för henne att glömma sina fördomar angående Mr Darcy och kommer han i så fall att svälja sin stolthet och ge henne en andra chans?

Huvudpersonerna i boken är alltså Elisabeth Bennet och Mr Darcy.
Elisabeth är sin fars favorit och hon finner ofta stöd hos honom när hennes mor vill att hon ska gifta sig med någon av de rika män som visar intresse. Hon är intelligent, modig och ärlig. Hon följer alltid sitt hjärta och gör ständigt sitt bästa för att skydda de hon älskar. Hennes enda negativa sida är även den en positiv egenskap i en viss grad. När folk talar illa om Mr Darcy tror hon på dem då hon inte gärna vill tro att hennes vänner skulle vara oärliga, dock leder detta till att hon har många fördomar om Mr Darcy utan att faktiskt känna honom.

Mr Darcy är en väldigt missförstådd man. I Hartfordshire anses han vara otrevlig och högfärdig, han är därför inte omtyckt av folket i byn. I hans hemstad, bland folk han känner, är han dock mycket älskad och många har endast bra att säga om honom. Mr Darcy är även han väldigt intelligent och ärlig, han går sin egen väg och bryr sig inte om andras åsikter.

Handlingen utspelar sig i huvudsak i Hartfordshire, dock sträcker sig boken över en längre tid och många resor görs vilket betyder att platserna i boken ofta ändras och handlingen alltså utspelas på ett flertal byar i England. Det är svårt att veta under hur lång tid boken utspelas. Vid ett tillfälle har det plötsligt gått åtta månader och jag skulle därför gissa att det sammanlagt rör sig om cirka två år.

Boken är skriven i tredje person, det är en osynlig berättare som beskriver vad som händer och förklarar karaktärernas tankar och känslor. Den är skriven utan tillbakablickar och fokuserar på det som händer för stunden. Man skiftar mellan olika platser, beroende på om man får följa Elisabeth eller Mr Darcy.

Temat i boken beskrivs väldigt bra genom titeln. Det handlar om just den stolthet och de fördomar de båda huvudpersonerna i boken har. Detta bidrar till att de inte tycker om varann, förmodligen för att de är så lika och inte inser det.

Jag hade länge velat läsa denna bok, just för att jag gillar äldre böcker. För att vara helt ärlig måste jag säga att jag faktiskt var lite besviken, jag förväntade mig något mer och boken levde inte riktigt upp till mina förväntningar. Det var väldigt svårt att “komma in” i boken. Det var alldeles för många namn och personer att hålla reda på i början. Det hade varit enklare om den hade hållit sig till ett fåtal personer i de första kapitlen, exempelvis familjen Bennet, och man hade fått lära känna dem lite bättre innan man blev presenterad för nya karaktärer. Den fångade inte riktigt mitt intresse förrän jag läst mer än halva boken, i vanli...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Stolthet och Fördom av Jane Austen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-04-22

    fan va grym du eeeeeee

  • Rojda Gumus 2018-09-25

    Bra din text hjälpte mycket mig

Källhänvisning

Nathalie Kangasvieri [2007-02-18]   Bokrecension: Stolthet och Fördom av Jane Austen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7605 [2021-12-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×