William Shakespeare

15 röster
34672 visningar
uppladdat: 2007-02-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållsförteckning

Varför jag valde just Shakespeare 2
William Shakespears liv 2
Shakespeares Skrivsätt 4
Shakspeares sonetter 5
Shakspeares mästerverk och pjäser 6
Recension - Romeo och Julia 7
Källförteckning 8
Varför jag valde just Shakespeare

Jag valde att arbeta med William Shakespeare för att det var det enda ämnet som intresserade mig av dem vi hade att välja mellan. En annan anledning är att jag är en riktig bokmal. Jag tyckte att detta ämne skulle passa mig bra och därför föll valet på Shakespeare.
Dessutom verkar Shakespeare vara en riktigt intressant person. Det ska bli en riktig utmaning att berätta om hans liv och en del av hans mästerverk som fortfarande lever.


William Shakespears liv

William Shakespeare föddes för mer än 400 år sedan, den 23 april 1564 i staden Stratford-upon-Avon och han döptes den 26 april. Han levde alltså i slutet av medeltiden. Staden han föddes i låg en bit utanför London. När William kom till världen hade han redan två syskon men han blev den förste pojken, totalt fick han sju syskon. Hans föräldrar hette John och Mary. Pappan var handsmakare med egen affär som låg i huset de bodde i. Det var detta yrke han var mest känd för men med tiden blev han en framgångsrik person och fick då olika förtroendeposter, bl a som borgmästare.
Hans fru Mary kom från en godsägarsläkt och var redan av en högre samhällsklass(aristokratin) än John då de gifte sig, detta ställde inte till problem vad man vet.
Familj var väldigt förmögen så William fick en bra uppväxt. Tillgångarna började dock tryta och detta ställde till problem för William när det gällde skolan, detta kommer jag till snart.
Shakespeare började skolan precis som alla andra vid sju års ålder. En så kallad ”Grammar School” som var gratis för alla pojkar i staden.
Det var tufft att gå i skolan på den tiden. Sex dagar i veckan och man började tidigt på morgonen. Jag skulle aldrig ha orkat med det, men som tur är så är inte alla som mig. De hade en ganska lång lunchrast men utöver det fanns det ingen tid för att leka och ha roligt. William och hans klasskamrater blev undervisade i grekiska, latin, retorik och läran om den kristna etiken. Shakespears intresse för latinska författare tror man beror på skolan. Som sagt så gick man ju i skolan sex dagar i veckan, men om man trodde att man fick sova ut på söndagen så trodde man fel. Det var krav på att man skulle gå i kyrkan.
Williams skolgång var dock inte helt spikrak. Vid tolv års ålder började hans familj få ont om pengar och konsekvensen blev den att William blev tvungen att hjälpa till hemma och börja arbeta tidigt. Han gick förmodligen aldrig färdigt skolan men det vet man inte säkert. Fadern ville att William skulle ta över hans jobb en dag, men William ville bli skådespelare. Att vara skådespelare på den tiden var ett ovanligt yrke. Hans pappa kunde mycket väl ha stoppat honom från att bli skådespelare men han gjorde inte det och det var nog tur. I så fall hade vi mist en riktig talang.

Vid 18 års ålder gifte sig William med den åtta år äldre Anne Hathway. Datumet för vigseln var den 27 november 1582. I maj året därpå föddes deras första dotter. Hon fick namnet Susanna. Detta var alltså sex månader efter bröllopet. Så Anne var gravid när de gifte sig och det kan också vara en av anledningarna till att de gifte sig. Om de inte hade gift sig innan barnet var fött så skulle det bli ett utomäktenskapligt barn, en väldig skam i dåtidens England. Två år senare var det dags igen. Denna gång blev det dubbelt upp, alltså tvillingar. Det blev en pojke och en flicka som fick namnen Hamnet och Judith. Dessa namn var tagna från Shakespears bästa vänner Hamnet och Judith Sadler. Tyvärr så blev Hamnet inte särskilt gammal, han dog redan vid elva års ålder. William sörjde sin son djupt och fyra år efter hans död skrev William pjäsen ”Hamlet”. Huvudpersonen i pjäsen hade nästan samma namn som hans son så man tror att denna pjäs var till minne av honom.

Under 1580-talet flyttade William in till London, men han lämnade kvar hustrun och barnen. Man kan tyda denna flytt som att deras äktenskap inte var helt lyckligt, men ingen vet detta med säkerhet. Man kan där emot med all säkerhet säga att William aldrig bröt kontakten med Stratford under sin tid i London.
När han väl hade aklimatiserat sig i London började han arbeta som skådespelare och dramatiker. På den tiden fanns det inte så många färdigskriva pjäser då många av skådespelarna varken kunde läsa eller skriva. De hittade helt enkelt på pjäserna och lånade idéer av varandra. William blev mer och mer anlitad för att han var så duktig på att hitta på nya pjäser och som sagt han skrev ju ner dem också.
På den här tiden blev teatergrupper beroende på hur bra de var beskyddade av olika stormaktsmän. 1594 anslöt sig William till ”Lord Chamberlain´s men” som då givetvis beskyddades av Lord Chamberlain.
Han stannade hela sin aktiva karriär i denna teatergrupp. 1599 blev han delägare i en teater som han själv hade varit med att bygga upp, den fick namnet The Globe. I början var folket misstänksamma mot teater och nöjen men det ändrades ganska snabbt.
1603 bytte deras teatergrupp namn. Detta gjorde för att de hade fått en ny beskyddare. De beskyddades nu av James den första. Så därför blev namnet på gruppen ”The king´s Men” för James var kung vid den tiden.
Att ha en kung som beskyddare kan ha sina fördelar och år 1608 fick teatergruppen en inomhu scen som hette Blackfriars.
Det bör nämnas att William inte bara skrev pjäser utan han var även en duktig skådespelare. De flesta roller han spelade var från hans egna pjäser, men han medverkade även i andra pjäser men de är lätt räknade.
Williams karriär hade gått spik rakt uppåt. Han hade t o m blivit adlad(1596). Det enda som hade varit ett hinder hade varit pesten men han klarade sig undan, mycket tack vare att hans teatergrupp flyttade ut på landet när pesten härjade som mest. De tvingades att spela sina pjäser i små städer och tjänade inte särskilt mycket under denna tid.
1597 köpte William ett mycket flott hus i hemstaden som han skulle bo i när han drog sig tillbaka. Detta gjorde han omkring 1610 och då var han en förmögen man. Man kunde faktiskt bli rik även på den tiden.
Sex år efter att ha lämnat den stora scenen så lämnade han moder jord för att aldrig mer komma tillbaka. Han dog på sin 52:a födelsedag. Shakespeare ligger begravd i Trinity Church i Stratford.


Shakespeares Skrivsätt

William Shakespeare är känd för att skriva på ett speciellt sätt, han brukade skriva om människors verklighet och realism. Shakespeare var bra på att blanda två helt skilda saker med varandra t ex humor med sorg, ömma scener och en kärleksscen blandas med hatiska scener där två slåss osv. Det är ju lite speciellt men ändå stämmer det så väl för det är precis så här i verkligheten också. I ena stunden är man hur glad och lycklig som helst och i nästa stund är man så bedrövad att man inte vet vad man ska göra. Livet går alltså i vågor och det är det som Shakespeare har tagit med i sina pjäser och visar på ett mycket bra sätt.
Något annat som är viktigt i han pjäser är språket och de olika karaktärerna. Karaktärerna måste vara levande och sammansatta, språket ska vara uttrycksfullt.
Shakespeare var även en mästare på att behärska olika stillägen, t ex intellektuell tankeskapelse, vardagliga samtal, folkliga talesätt och slang.
Han var inte rädd för att skriva om döden och han blandar kärleken med döden i vissa av sina pjäser. I vissa av hans pjäser dör huvudpersonerna och det kan tyckas underligt, han bryter alltså mönstret (det brukar ju sluta lyckligt i vanliga fall). Han låter alltså en del pjäser sluta olyckligt och precis så är det i det verkliga livet också för alla liv slutar inte lyckligt. Jag tycker det är modigt gjort av honom att våga avsluta vissa pjäser så. Det visar återigen att Shakespeare gick sina egna vägar och följde sin egen intuition.
Den mest kända pjäs av William som slutar olyckligt är Romeo och Julia.
Man kan dra en slutsats och det är att William Shakespeare var, är och kommer förmodligen förbli den store läromästaren.


Shakspeares sonetter

Shakespeare behövde inte bli berömd som skådespelare eller pjäsförfattare för i början som författare skrev han några dikter som kallas sonetter. Han hade inte behövt göra mer för dessa dikter kunde på egen hand göra honom berömd. De sonetter han skrev präglas av hans egen personlighet. Sonetterna handlar om kärlek och om dödens ofrånkomlighet.
Det verkar som Shakespeare ville framföra något om det lyckligaste och det värsta som kan hända oss människor. Han ville förmodligen väcka frågor hos sina medmänniskor. Det lär han också ha gjort, men frågan är om han fick något vettigt svar eller någon vettig diskussion? Om man ska vara noga så handlade ungefär 95 % av hans sonetter om kärlek. Det var först när han började skriva pjäser som han verkligen började med att skriva om döden.Shakspeares mästerverk och pjäser

William Shakespeare hann med att skriva 37 st skådespel som omfattar komedier, historiska krönikespel, tragedier och sagospel.
Vissa av hans pjäser har blivit mer uppmärksammade än de andra, t ex ”En midsommarnatts dröm”, ”Hamlet”, ”Romeo och Julia” och ”Othello”. Dessa pjäser tycker jag är de mest kända. Många av Shakespeares pjäser har blivit till film, den senaste är Romeo och Julia.
Det dramat ska jag berätta lite mer om senare i detta arbete, och varför jag väljer just Romeo och Julia är för att jag har läst boken. Man kan säga att jag ska recensera den. Det kommer alltså lite senare.


Dessa pjäser har William Shakespeare skrivit under sin livstid:

Krönikespel (1590-1599)
Henrik VI del 1-3 Tragedier (1592-1609)
Richard III Titus Andronicus
Richard II Romeo och Julia
Kung Johan Julius Caesar
Henrik IV del 1-2 Hamlet
Henrik V Othello
Kung Lear
Komedier (1588-1605) Macbeth
Förvillelser(The comedy of errors) Antonius och Cleopatra
Kärt besvär förgäves(Love`s labour`s lost) Timon av Athen
Så tukktas en arg bigga(The taming of the sherw) Coriolanus
Två ungherrar från verona(The two gentlemen of Verona)
En midsommarnatts dröm(A midsummernight`s dream) Sagospel (1609-1612)
Köpmännen i Venedig(The merchant of Venice) Perikles
Mycket väsen för ingenting(Much ado about nothing) Cymbeline
Som ni behagar(As you like it) En vinter saga(The winter`s tale)
Trettondagsafton(Twelfth night or what you will) Stormen(the tempest)
Muntra fruar i Windsor(The merry wives of Windsor)
Troilus och Cressida(Troilus and Cressida)
Slutet gott allting gott(All´s well that ends well)
Lika för lika(Measure for measure)


Recension - Romeo och Julia

Jag har läst boken om Romeo och Julia och jag tänkte recensera den nu. Varför valde jag just denna bok? Jo för att den sägs vara en av Shakespeares största mästerverk.
Denna bok var helt okey tycker jag men det tog ganska lång tid att läsa den. Den var översatt på gammalsvenska så man var tvungen att tänka igenom nästan varje mening för att förstå vad den betydde. Den var också uppsatt som ett manus. Med det menar jag att det stod vilka roller som sa vad och vad de gjorde. Jag tycker att det var ganska bra för om man missförstod något så kunde man bara gå tillbaka till det stycke där man kände att man hade tappat bort sig.

Nu till handlingen. Det hela utspelar sig i Italien, Verona närmare bestämt. Där finns det två släkter som är i fejd med varandra( Montague och Capulet). Romeo som är en Montague blir kär i Julia som då givetvis är en Capulet när de träffas på en fest. Hans känslor blir besvarade. De träffas i hemlighet och bestämmer för att gifta sig och detta sker i hemlighet. De får inte vara lyckliga särskilt länge för Romeo stöter på Tybalt, brorson till Capulet när han är ute och vandrar med sina kompisar. Hatet är ju enormt så det uppstår en diskussion som slutar med att Tybalt dräper Romeos bästa vän. Därefter försöker han också dräpa Romeo men blir i stället själv dräp av just Romeo. Romeo döms till förvisning och med det menas att han inte får vistas i Verona mer. Romeo blir då så bedrövad att han funderar på att ta sitt liv men en munk övertalar honom att stanna kvar på jorden. Han flyttar till en stad som ligger en bit bortom Venedig. Under tiden han gör detta ska Julia tvingas att gifta sig med Paris, hon vill inte detta så ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: William Shakespeare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2007-05-09

  Jättebra arbete! :P

 • Inactive member 2007-10-12

  ehh...hans fru hette Anne

 • Inactive member 2009-04-26

  Mycket bra arbete! : )

 • Inactive member 2019-02-18

  bra arbete'

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-26]   William Shakespeare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7643 [2023-06-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×