Miguel Cervantes

15 röster
36998 visningar
uppladdat: 2007-03-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Miguel Cervantes föddes den 29 september år 1547 i Alcala de Henares i Spanien, och han dog år 1616, samma år som en annan stor författare, nämligen Shakespeare. Miguel föddes som son till en mycket fattig läkare, men lyckades ändå bli en av världens mest uppskattade författare. Även fast han kom från en fattig familj lyckades han få en bra utbildning, där han tidigt visade intresse för att skriva. Kanske just därför är hans verk oftast väldigt dråpliga men ändå lite komiska. År 1570 deltog Miguel Cervantes i ett slaget vid Lepanto som menig till sjöss. Där han även skadade sin ena hand. Därför kallas han ”El Manco De Lepando” . I det slaget blev han fängslad och mycket fattig. För att behålla sin heder började han att skriva första delen av hans mest berömde berättelse Don Quijote. Eftersom författare respekterades även om dom var fattiga. Don Quije skrevs i ett gäldfängelse och utkom som bok år 1605 då han vart världskänd. Man kan väl säga att Miguels egna liv kan spegla sig lite i hans berättelser, och i Novelas Ejemplares beskriver han sin livshistoria lite som en parodi. Det kanske var det som gjorde han så speciell, att han kunde beskriva allvarliga saker med ironi, och ändå kunna göra en så stor publik, som han faktiskt hade som läsare, intresserade.

Miguel Cervantes tillhörde epoken Renässansen. Renässansen var en tid då alla var trötta på medeltidens mörker, och ville återuppleva antikens glada dagar. De flesta verk som gjordes under renässansen var riddarromaner. Även Miguel Cervantes skrev typiska riddarromaner. Det fanns också andra duktiga författare under renässansen, en av dom var Shakespeare. Shakespeare är en jättebra författare som har skrivigt väldigt mycket bra litteratur om mestadels olycklig kärlek. Han upptäcktes när han började skriva för ett sällskap som kallades Lord Chamberlains men. Shakespeare hade kunskapen att kunna fläta långa budskap om världen i en simpel mening, och ibland kan det gå åt en hel del energi bara för att kunna läsa hans berättelser. De allra flesta människor fastnar alltid för något hos Shakespeare, bara man ger det lite tid. Shakespeares verk är precis lika kända idag som på Renässansen, och det har även gjorts mycket filmatisering av hans verk. En annan stor författare under medeltiden var Petrarca. Petrarca skrev mycket morderna berättelser om ungdomar och kärlek, ett ämne man kanske inte gärna tog upp under renässansen. Tillskillnad från Miguel Cervantes skrev Petrarca mer lätta och glada berättelser istället för dystra och lite mer tokiga som Cervantes gärna fastnade för att skriva. Petrarca skrev sina verk på latin och ibland italienska.

Cervantes genombrott Don Quijote räknas till en av de främsta böckerna i världen, inte bara för att den var så bra utan för att den kom näst efter bibeln, ”det inte alla vet är att den är ett av världslitteraturens mästerverk” .
Allmänheten tycker att den är så pass bra att Don Quijote är översatt till världens alla språk och finns i dom allra flesta länder. Flest människor har bara sett filmatiseringarna på Miguel Cervantes böcker, istället för att läsa boken. Cervantes genombrott utkom år 1605 och hette: Don Quijote. Don Quijote handlar om en fattig adelsman som ger sig ut i världen med sin häst Rosinante och en bonde vid namn Sancho Panza. Don Quijote har som mål att vinna kärlek av hans älskade Dulcinea. Don Quijote är en parodi på dåtidens riddarromaner, och vart mycket bra bemött av dåtidens publik. Ett annat stort verk av Cervantes var självbiografin Novelas Ejemplares. Novelas Ejemplares utkom år 1613 och är skriven som en parodi på hans eget liv. Han skriver om hans konstiga utseende och hur han minns olika händelser under sitt liv. Bl.a. Finns en liten historia om Slaget vid Lepando med. Han erkände också i boken att han bara hade sex tänder kvar. Cervantes skrev mycket ofta ganska höviska berättelser, och försökte ofta skriva om missuppfattningar i samhället. En annan sak som Cervantes var bra på var att skriva ironiskt. Han lyckades få in humor i ironin och på så vis vart hans berättelser mycket uppskattade. Och flera kan nog intyga att dom faktiskt känner igen sig lite i karaktärerna.
Både nu...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Miguel Cervantes

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-01]   Miguel Cervantes
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7654 [2022-08-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×