Bokrecension Medea

14 röster
46782 visningar
uppladdat: 2007-03-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Medea

Att vara sårad, ger det verkligen rätt att döda? Hennes kärlek har lämnat henne och deras två gemensamma barn för en annan. Hon tänker inte gå med på att bli behandlad så här. Han har skapat henne lidande, alltså ska hon skapa lidande för honom!


Handling
Medea är sviken och förnedrad, arg och hämndlysten pga. att hennes före detta man Jason lämnat henne och deras två söner för kungens dotter. Hon vill straffa honom för det onda han gjort mot henne. Han ska inte få njuta av de lustar han skaffat genom att svika henne. Hon är beredd att göra precis allt som står i hennes makt för att se till så att han plågas in i det sista. Det gör hon också. Hon dräper sina barn för att få Jasons hjärta att svida! Hon skickar en förgiftad brudslöja med en krans av guld till Jasons nya kärlek. Kungadottern dör av slöjans gift, även Kungen dör då han försöker rädda sin dotter. Boken slutar med att Medea och Jason åker iväg i en drakvagn tillsammans med de döda barnen.

Dramat utspelar sig mest kring tid, rum och handling. Dramat tar inte upp ämnet tid men det är tydligt att det utspelas under ett tillfälle, på en och samma plats genom hela boken. Detta ämne lämnas dock när Medea berättar för körledaren att hon tänker dräpa både barnen och Jasons älskarinna.

Karaktärer
Medea – Hon var fru till Jason och mor till deras två söner. (Som nämns tidigare.) Hon blir rikligt svartsjuk när Jason lämnar henne. Hon är även en trolldomskunnig kvinna.

Under en stor del utav boken sitter Medea deprimerad och arg för det som Jason gjort mot henne. Hon beskyller bara honom och det är bara synd om henne. Hon ”undanskuffar” sina barn som hon senare dräper bara för att Jason ska få lida.
I mytologin finner vi ut att Medea flyttar till Athen i sin drakvagn och att hon senare gifter sig med kung Aegeus. Även detta äktenskap slutade i olycka. Efter ett försök att förgifta kung Aegeus son, upptäckts hon. Än en gång flyr hon, den här gången till Asien, där hon blir drottning över sitt eget folk, mederna. Den grekiska mytologin dyker upp i Medea vid ett flertal tillfällen. Den gudinna som Medea dyrkade främst var Hekate, en gudinna som man kopplar till de mer mörka delarna av mytologin. Hon är trolldomens och fruktbarhetens gudinna. En annan gud som Medea påtalar är Helios, han är solens gud och Medeas egen farfar. Det var han som gav henne drakvagnen som hon körde i slutet av boken.

Medea är väldigt tydligt feminist, hon påtalar könsmaktsordningen och orättvisor, hon har ingen vilja att underordna sig. Hennes egensinne kombinerat med trollkonster och glödande känsloregister gör henne till en kär vän eller en livsfarlig fiende.

Jason – Han var Medeas man som lämnade henne för kung Kreons dotter. (Prinsessan som nämns tidigare.) Han lämnade även sina två söner hos Medea.

I slutet av boken kan man känna att han ändå är en förstående och klok man. (Om man nu ska räkna någon av dessa människor som normal.) Speciellt när han säger; ”Du kallar. Och jag kommer. Trots ditt hat har du ej skickat bud på mig förgäves. Vad önskar du för nytt av mig? Jag hör.”

Tema
Boken är en tragedi och det märker man på allt det tragiska som sker i boken; olycklig kärlek, svartsjuka och hämnd som senare leder till mord.
T.ex. när Medea dödar prinsessan med hjälp utav förgiftning, och när hon dödar barnen bara för att Jason ska lida ännu mer.

Hela den här historien kan man koppla till dagens samhälle. Euripides, som skrev boken om Medea, tar upp problemen med kvinnans svaga rätt. Han tar upp hur arvet och ryktet är så mycket viktigare än kärlek och ömhet och hur viktigt det är att kvinnan inte är klok eller har någon åsikt som sticker ut från mannens vilja. Han beskriver också hur kvinnan bedöms som ett redskap. Han skrev alltså boken så att folk skulle förstå hur det var och för att påvisa den orättvisa som många kvinnor än idag måste utsättas för. Euripides vill upplysa om att kvinnan inte bara ska vara den som tar hand om barnen eller producera adeln vidare. Han ville kort och gott ha jämställdhet mellan könen!


Argument
Till att börja med tycker jag att boken var sådär. Jag gillar inte sättet som han skriver på, i sextakt. Men om man ska hålla sig till innehållet så har den rätt spännande och tragisk handling vilket får mig att fastna för den.

Vad som är spännande är såklart det att Medea verkligen försöker göra Jasons liv till ett helvete. Och att hon seriöst dödar sina egna barn bara för att se honom lida berör en på något konstigt sätt. Att hon skickar en slöja med gift till hans älskarinna och får med sig kungen på kuppen.. Allt är så dramatiskt och spännande. Och i slutet, då de döda barnen ligger i drakvagnen tillsammans med Medea och Jason, det är ju bara lite små sjukt!
Egentligen är det kanske bara Medea som är lite små konstig? Fast samtidigt är jag fascinerad utav henne, eftersom att hon älskar brutalt, hon hämnas grymt och hon följer sina känslor. Det tycker jag är rätt fräckt. Samtidigt kan jag inte släppa början när man redan då tydligt kan lägga märke till att hon verkligen skulle kunna döda sina barn! De får inte gå i närheten utav Medea när hon ligger där och gråter över Jason. Hennes mamma säger till och med åt dem att akta sig och att inte gå för nära, vilket är helt absurt egentligen.

Något som är ännu mer obegripligt är hur den här boken speglar sig i dagens samhälle. Man märker att författaren vill ha enormt mycket jämställdhet, och det saknar vi än idag. Vårat samhälle idag har tydliga brister fortfarande. Männen slår fortfarande kvinnorna när dom ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension Medea

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-14]   Bokrecension Medea
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7765 [2023-12-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×