Mutationer & Genteknik

21 röster
49529 visningar
uppladdat: 2007-03-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Inledning

Jag har valt att arbeta om genetik området, mutation. Man har hört om det mycket i små delar så det är väl dags att ta reda på mer. Jag vill med uppsatsen vissa och ta reda på mer om vad en mutation är, om det kan vara farligt, vad det har för följder, vilka sjukdomar man kan få mm.

2.0 Om Mutationer

Mutationer är bestående eller ärftliga förändringar i cellers genetiska material, oftast DNA. Mutationer har olika orsaker, tex kan det bero på ett kopieringsfel under en celldelning, strålning, olika kemiska ämnen eller virus. Den vanligaste mutationen sker när DNA:t ska läsas av och bilda proteiner. Det är en så lång procedur att det kan inträffa olika slags mutationer som till exempel:

1. Kvävebaserna byts ut eller förändras så att basparningen inte längre stämmer. Då blir det fel aminosyra och fel protein.
2. När kvävebaserna paras ihop förskjuts parningen och det bildas återigen fel protein. Den typen av mutation är ofta dödlig.
3. DNA:t kan läsas av fel.

Det blir fel i kopieringen en gång på 10 – 100 miljarder baspar. En DNA-tråd innehåller ungefär fem miljarder baspar så det blir ett fel per 2 – 20 kopierade DNA-trådar.
Kroppen kan till stor del reparera mutationer själv, om de inte är för stora.

En viktig skillnad är ifall det sker en mutation när en ägg- eller sädescell ska bildas, då kommer felet att spridas till alla kroppens celler. Om det sker en mutation i en kroppscell stannar felet kvar i det område där kroppscellen var.

2.1 Mutationens följder

En mutation kan förändra en individ positivt eller negativt. Genom att till exempel ändra färgen på djur så att de smälter in i naturen och klarar sig undan bättre för att bli upptäckt. Om en sådan mutation sker i en könscell kan det hända att personen får den andra hudfärgen, detta kan ju leda till att alla nästa generationer får samma hudfärg. Därför kan man inte veta hur världen kommer att se ut i framtiden. En mutation kan även ge negativa följder. Mutationen kan göra att du får olika sjukdomar, du är lätt sårbar, handikapp mm. Om man då för mutationen vidare i generationerna blir ju risken större att fler drabbas av det.

Man känner hittills till mer än 5000 sjukdomar som orsakas av mutationer. Här är tre exempel på de negativa.

Sickle-cell-anemi gör att det röda färgämnet hemoglobin i blodet sätts ihop på fel sätt. De röda blodkropparna blir formade som en halvmåne och har väldigt svårt att transportera syre till kroppen. När kroppen får för lite syre kan du få mjölksyra i någon kroppsdel eller bli förvirrad. Likadant är det ifall du går upp på höga höjder.
Sickel-cell-anemi är vanligt i Afrika och USA.
För dem som har malaria som är en vanlig sjukdom i Afrika fungerar sickle-cell-anemi som ett skydd. Malariaparasiterna dör nämligen av brist på kalium som det är i de halvmåne-formade blodkropparna vid sickle-cell-anemi.

Blödarsjukan är även en av de negativa sjukdomarna den påverkar en gen som ska tillverka ett särskilt enzym. Enzymet hjälper blodet att levra sig när kroppen har fått ett sår. Men eftersom enzymet inte fungerar korrekt, leder det till att man förblöder lätt.
Downs syndrom är när en person har fått för många kromosomer i sina celler. Den som har Downs syndrom har ett visst utseende med bland annat sneda ögon och slapp tunga, kan ibland uppfattas som konstig eller liknande. Intelligensen är också väldigt låg.

2.2 Genteknik

En mutation är en ofrivillig förändring. Men det finns även ett sätt att påverka DNA själv. Detta kallas för genteknik. Gentekniken är en vetenskap som utvecklas snabbt. Olika människor tycker olika om det här med genteknik. Kanske senare i tiden kan man bestämma kön på nyfödda barn, hårfärg, kroppsbyggnad mm. Detta kan påverka jorden väldigt mycket eftersom om många par bestämmer sig för att man tex vill ha en flicka respektive pojke, kan det ledda till att ett av könen blir det kanske fler av än det andra.
Genteknik går ut på att man går in i organismens DNA och förändrar det, man tex ”klipper bort en bit” och sätter in något annan.
Med denna metod kan man även lura bakterier att framställa till exempel hormonet insulin som används av diabetiker. Då är det den bit DNA för insulintillverkning hos människan som infogas i bakteriens DNA. Detta är ju en positiv mutation, bara att den inte har skett naturligt.

3.0 Avslutning

Jag har skrivit om mutationer och genteknik, all min data från källorna går till större delen att lita på eftersom det som nämns i källornas data, en del kanske man har hört tidigare och en del annan data kanske ska jämföras med en annan källa. Om källorna talar sanning det måste man i princip avgöra själv. Jag menar, jag har ju valt att fördjupa mig i ämnet så jag kan ju fortfarande in vara 100 % säker. Källorna beskriver ämnet ungefär på samma sätt, men det är ju inte säkert att man kan lita på alla källor, eftersom det kan ha blivit fel någonstans, om t.ex. min källa har tagit det någon annan stans, då kan det bli ännu mera fel när jag själv skriver det. Jag har inte stött på någon men jag tror säkerligen att det finns källor som säger helt olika, eftersom det finns olika böcker olika Internetsidor. Deras källor kan ha haft fel så det blir ännu mera fel vid nästa.

I vilket fall som helst tycker jag själv att mitt arbete har blivit bra, jag ser inte för och nackdelar själv, det tycker jag att andra ska bedöma så att man lär sig till nästa gång man gör ett arbete, vad man har gjort rätt och vad man har gjort fel.

Vetenskapen utvecklas så enormt fort, för varje dag kommer vi närmare till upptäckten av olika saker. Men vi har även våra stora fabriker och olika kärnkraftverk som hotar vår miljö. De släpper ut olika gaser som inte passar in i vår miljö, om man inte förhindrar detta eller sänker utsläppen, så är jag inte så säker att människan överlever länge. Allt påverkar oss.

Mitt arbete visar ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mutationer & Genteknik

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-11-25

    jättebra!!! jag lärde mig mycket nu när jag pluggar inför ett prov ;)

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-16]   Mutationer & Genteknik
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7777 [2022-07-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×