Förbjuda rökning? (krönika)

14 röster
17924 visningar
uppladdat: 2007-03-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bernard, 15 går mot ingången till sin skola. Vid ingången står hans kompisar. Han ställer sig vid dem och precis som alla andra tar han upp en cigarett. Där står de och väntar tills det är dags att gå upp och börja sin lektion. Men varför stå just där? Varför välja den platsen där det passerar minst 40 personer under den tiden det tar att röka en cigarett? Jo för att det anses tufft att röka. Men vad är det som ger Bernard respekt när han står där och blåser gift på alla som går förbi? Ja det undrar jag med.

Vi tänker oss nu att det har gått 30 år och Bernard har hunnit bli 45 år. Vad har hänt? Jo Bernard har rökt 219 000 cigaretter (20 om dan), hans enda motion är att släpa sig upp för sin trappa till sin skitiga 1:a. Han bor ensam eftersom det enda han gör är att röka och andedräkten inte är den bästa. Han väger 120 kg för som sagt var hans enda träning att gå upp för trappan. Han har inget bra jobb för han var för tuff för att göra bra ifrån sig i skolan, de få pengar han har ger han direkt till ”Mustafas livs” (470 850kr på 30 år). Tillbaka får han nikotin, tobak, tjära och 4700 andra giftiga och beroendeframkallande ämnen inrullade i papper. Han har tappat ett antal tänder eftersom tandköttet har fått ge upp och har svarta, sotiga och tjärfyllda lungor som får honom att låta som Darth Vader.

Tror du att Bernard är nöjd med sitt liv? Nej cigaretterna har inte hjärntvättat honom så mycket att han inte ser att han har ett fruktansvärt liv utan detta känner han till. Vad gör han åt det? Inte slutar röka i alla fall. Jag tror snarare att han dämpar sina skuldkänslor till sin kropp och sin omgivning med en ny cigarett. Det är den onda cirkeln, den kommer inte att ta slut eftersom den bara går runt, han borde ta tag i det här men det är ju för jobbigt med bara en hand. I den andra har han ju cigaretten. Men Bernard kan ju trösta sig med att han inte är ensam nästan 20 % av Sveriges befolkning röker, 6400 av dem dör per år och 500 personer dör av passiv rökning (bo tillsammans med eller vara i närheten av rökare) det gör rökningen till största enskilda orsaken till att folk dör i förtid i Sverige. Även ett 40-tal dog i bränder orsakade av rökning. Rökningen står för 6,7 % av alla vårdkostnader i Sverige, det är mer än 26 miljarder kronor.

Det här är ett riktigt stort samhällsproblem som får alldeles för lite uppmärksamhet. Vad ska man nu göra åt det? Man kanske inte borde göra något alls, det är ju rökarnas eget problem. Men som sagt så kostar det ju även staten en massa pengar. Vi kanske borde låta alla rökare få betala sina egna sjukvårdskostnader? Eller förbjuda rökning helt? Jag tycker nog att man borde begränsa folks rökning och inhandling av cigaretter rejält.

Fast det är nog ingen ide att göra något. Snart värmer ändå växthuseffekten upp våran skadade jord så vi kokas i våra egna problem. Vad ska ni med pengarna till då, ni som äger tobaksbolagen?...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Förbjuda rökning? (krönika)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-01-26

    JAG HADE GEEEEET VG FÖR DE :/

  • Inactive member 2008-02-01

    vääldigt bra jobbat

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-16]   Förbjuda rökning? (krönika)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7780 [2022-08-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×