Cubanska krisen

6921 visningar
uppladdat: 2007-03-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning…
Jag läste lite om alla alternativen vi fick, men kom fram till att Kubakrisen verkade vara det allra intressantaste valet. Så jag valde Kubakrisen. Det som intresserar mig är det där med att krisen höll på att bli ett tredje världskrig. Jag väljer att skriva mycket fakta om vad som hände innan krisen så att man får ett helhetsintryck av själva krisen. Jag ser fram emot att skriva arbetet, och hoppas att jag lär mig mycket och har kul på vägen.
Frågor jag vill ta reda på:
Vad var det som gjorde att det nästan blev ett tredje världskrig?
Varför bröt aldrig det tredje världskriget ut?

Bakgrund…
År 1511 koloniserade Spanien Kuba. År 1895 inledde kubanerna ett uppror för att bli fri från Spanien. USA stöttade Kuba i striden, eftersom Kuba var beroende av att USA importerade bland annat socker från Kuba. Om Kuba blev besegrade, så skulle USA:s ”intressen” gå förlorade. Striderna höll på i 10 år, och i samma veva förklarade USA krig mot Spanien. Kuba lyckades med USA:s hjälp att bli fri från Spanien. Som tack var Kuba hädanefter tvungna att låta USA få blanda sig i det Kuba höll på med. I och med detta blev de pressade att låta USA få äga militärbaser på Kuba. Bland annat Guantánamobasen, som var en marinbas.
Fler och fler amerikanska företag etablerade sig på Kuba. De amerikanska varorna var oftast mycket billigare på grund av att USA massproducerade produkterna. Detta ledde till att allt fler Kubanska företag gick i konkurs. Jobben försvann och lönerna blev allt mindre. Kuba var nu beroende av USA. Marknaden inriktades på att stå amerikanska turister till lags med lyxhotell, sprit och prostitution.
Diktatorn Batistas blev hatad av folket för att han samarbetade med USA, och för att han hade fifflat med pengar. En man vid namn Fidel Castro såg nu sin chans att bli diktator. Så han startade en revolution mot regeringen. Han lyckades med upproret och kom till makten 1 januari 1959. Han införde förändringar som sänkta hyror och höjda löner. Detta uppskattades av folket. Efter att Castro hade kommit till makten blev det inte riktigt som USA hade tänkt sig. De trodde att de skulle kunna muta honom till att göra som USA ville, precis som det hade gjort med Batista. Castro avrättade många av Batistas anhängare och gjorde saker som USA tyckte var opassande. De insåg att de inte kunde styra Castro.
1961 hade USA fått nog, Castro erkände att han var kommunist. USA:s regering hatade kommunister. De var/är ju medlemmar i NATO, en organisation som kämpar emot kommunism. USA ville få bort Castro från regeringen och tog till sig drastiska åtgärder (fiaskot vid Grisbukten). Detta ogillades av många länder, särskilt av Sovjets president Nikita Chrusjtjov, som hotade med strid om detta skulle upprepas.
USA slutade med att expotera och importera varor med Kuba. Detta tog dem hårt eftersom Kuba nästan bara hade odlat sådant som skulle expoteras, t.ex. bananer, tobak, socker m.m. Men efter USA:s fiasko så köpte Sovjet istället Kubas socker, gav bistånd och lånade ut pengar. Sovjet försedde även Kuba med vapen.
Eftersom sovjet hade hjälpt till så mycket så var Kuba tvungen att ställa sig på Sovjets sida hela tiden. Sovjet ville bygga uppskjutnings baser för atombomber på Cuba. Sovjet ville bygga baser på Cuba för att det var mycket närmare att skjuta från Cuba än från Sovjet. Castro kunde inte säga nej, så de började byggas.
Krisen…
I mitten av oktober 1962 upptäckte de amerikanska spionplanen att de höll på att bygga atomavfyrnings baser på Kuba. Det handlade om stora mängder kärnvapen, som sammanlagt skulle kunna döda ca 40 miljoner människor i USA. USA blev helt förskräckta, och en 13 dagars kris började. John F Kennedy (USA:s president) bestämde att det skulle skapas en avspärrning runt om Kuba. Den hindrade sovjetiska fartyg att komma in med fler kärnvapen till Kuba.
Den 22 oktober 1962 gick John F Kennedy ut i tv och höll ett tal. Han klargjorde sina krav om att avfyrningsramperna skulle monteras ner. FN ställde sig på USA:s sida. Kraven skickades även till sovjets ledare, Nikita Chrusjtjov. Den 26 oktober 1962 gick Nikita med på att ta bort atombomberna om USA lovade att ta bort sjö avspärrningarna från Kuba, och att aldrig gå till anfall mot Kuba. Detta gick han med på. Sovjet ställde även kravet att USA skulle ta bort de atom baser ifrån Turkiet som var riktade mot Sovjet. Men det kravet gick han inte med på, och ignorerade det.

Så nära ett tredje världskrig har man aldrig varit…...

Efter krisen så skapades ”heta linjen”. Telefon linjen skapades för att Sovjet och USA snabbt skulle kunna nå varandra om något liknande hände igen. Jag tror också att den uppfanns för att de båda länderna insåg att det inte gick så snabbt med brev, som de använde i Kuba krisen.
”Heta linjen” gick mellan Kreml i Moskva och Vita huset i Washington.


Kuba efter krisen…

Efter krisen fortsatte Kuba att förhandla med Sovjet. Men när sovjetunionen föll i början av 90-talet så drabbades Kuba av en ekonomisk kris. Men Kuba återhämtade sig senare och deras nya inkomstkälla blev turismen. Kuba har två valutor, dollarn och pesos. Landet är fortfarande kommunistiskt och Castro är fortfarande ledare för landet. Folket på Kuba har ingen yttrandefrihet, och om de inte tycker som Castro blir de i många fall straffade. När jag läser lite mer om att människorna blir straffade om de inte tycker som ledaren, så tycker jag att det påminner om Hitler i andra världskriget.



Summering…
Jag tycker att Kuba krisen var rolig och intressant att skriva om. Jag har lärt mig jätte mycket under arbetets gång. Jag anser att USA utförde sina handlingar i krisen felaktiga och att de alltid ska lägga sig i allt. Som tillexempel att sovjet skulle ta bort atom baserna, men att USA fortfarande skulle få ha kvar sina som var riktande mot sovjet. Jag menar, varför är det alltid så att USA ska få bestämma allt? Som med kärnvapen i Irak, jag förstår förvisso USA:s synvinkel med. Men USA får ju ha kärnvapen, varför skulle ingen annan få ha det då? Jag är helt emot kärnvapen, de skulle inte få tillverkas. Men om det nu är nödvändigt att de ska få finnas så är det inte bara USA som ska få ha dem. Kuba krisen kan jämföras lite med andra världskriget. Just det där med att det var människor som blev dödade för vad de tyckte och att det var människor som blev satta i arbetsläger.
Jag hoppas inte att det blir ett tredje världskrig, för då tror jag att kärnvapen kommer att vara inblandade. Och om så är fallet så kommer många miljarder människor att dö. Till sist blir nog hela jorden upp sprängd.
Jag hoppas att alla krig är slut nu! Jag vill inte behöva skriva mer om elände och lidande.
Jag tyckte det var bra att det fanns en gräns på hur många sidor man fick skriva. Det underlättade för mig jätte mycket!
Frågorna jag ville ha reda på:
Vad var det som gjorde att det nästan blev ett tredje världskrig? Svar: Det var att Sovjet hade byggt atom baser på Kuba och kände sig hotade.
Varför bröt aldrig det tredje världskriget ut? Svar: För att USA och sovjet kom upp med en lösning, och gick med på nästan alla krav som länderna hade ställt till varandra. Sedan tror jag att båda länderna insåg att om det skulle starta ett tredje världskrig, skulle förödelsen bli st...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Cubanska krisen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-25]   Cubanska krisen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7816 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×