Bokrecension: Möss & Människor av John Steinbecker

4 röster
13182 visningar
uppladdat: 2007-03-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I Salinas, Kalifornien födds 1902 författaren John Steinbecker. Han skulle komma att bli en av Amerikas största författare och få nobelpriset 1962. Steinbecker levde större delen av sitt liv i Kalifornien och därför kom nästan alla av hans böcker att utspela sig just i Kalifornien. När Steinbecker var tjugosju år debuterade han med en roman och när han var femtiotvå gav han ut romanen som kom att bli hans sista innan han dog av en hjärtattack 1968. Där i mellan hann han ge ut nio andra böcker och en del noveller. En av böckerna som kom ut 1937 var ”Möss & Människor” som egentligen föst var tänkt som en pjäs men skrevs om till bok och gjorde stor succé. Senare kom den att bli en film. Boken handlar om en krånglig vänskap och att möta konsekvenserna av sitt förflutna. Bokens huvudpersoner är två män med en lite speciell vänskap. De tar jobb på en gård för att tjäna ihop pengar till sin gemensamma dröm. Men på gården finns människor som ställer till problem och bara vill ha bråk. En av de människorna är en man vid namn Curley.

Just Curley är den karaktär som jag skulle välja att gestalta i en teaterpjäs. Han är en person i boken som spelar en relativt viktig roll men är ändå inte speciellt välbeskriven. Jag känner att det finns mycket hos honom att utveckla och jobba med på en scen. Man kan göra en egen tolkning av honom utan att läsarna reagerar på att det inte överensstämmer med bokens beskrivning, eftersom det knappt finns någon beskrivning. De andra personerna i boken är så omskrivna in i minsta detalj att det knappt finns något hos dem att utveckla till en karaktär som är ens ”egen”.

Curley är son till gårdens husbonde. Eftersom han just är son till gårdens ägare tror han sig stå över alla andra. Alla män som han ser som ett hot utmanar han i en boxningsmatch. Curley som har ett förflutet som boxare tror sig kunna knocka även den största och muskulösaste mannen. Curleys otrevliga beteende är nog egentligen ett sätt att hävda sig på. Han har en rädsla för att bli en i mängden, han vill alltid synas. Trots att Curley är så hatad har han lyckats hitta en kvinna som velat bli hans fru. Curleys fru har nog egentligen inga äkta känslor för Curley, men Curley själv älskar sin fru. För henne kan han visa sina känslor och svagheter. Hon vet att han innerst inne egentligen inte är den store, starke, boxare som han visar utåt. En sak männen på gården hånar Curley för är en vit handske som han bär på högerhanden. Den visar hans känslor för sin fru. Handsken bär han nämligen för att handen ska vara mjuk och len på kvällen när han kommer hem och smeker sin fru över kinden.

När jag ska gestalta Curley på scenen skulle jag börja med hans utseende. Jag ser honom som en medelstor karl, inte allt för smal, men inte heller speciellt muskulös. Han har ett bittert ansiktsuttryck och små, bruna elaka ögon. Ansiktet är helt renrakat ifrån skägg. Håret är blont och vattenkammat i sidbena. Kläderna visar att han har mer pengar och är finare än de andra. På fötterna bär han svarta högklackade stövlar. Byxorna är ljusbruna och till dem bär han en vit skjorta som är lite uppknäppt på bröstet. För att få fram det otrevliga snobbiga sättet skulle jag gå rak i ryggen och med långa steg, rätt stela rörelser. När han talar så är det med en mörk barsk röst som har ett perfekt uttal utan någon dialekt.

Om jag sedan skulle välja bara en scen att spela upp så skulle det vara den på sidan 31-32. Det är första gången Curley framträder i boken och den visar genast hans otrevliga och överlägsna sätt. Just när han får syn på de två nya männen sätter han på sig sin ”mask” och betraktar dem med iskall blick. Sen intar han stridsställning genom att skjuta ut armbågarna ifrån kroppen och knyta händerna hårt, kroppen stelnar till och hukas lätt, blicken är stridslysten. I denna scen skulle jag agera...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Möss & Människor av John Steinbecker

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-26]   Bokrecension: Möss & Människor av John Steinbecker
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7829 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×