Mesopotamien

8 röster
9409 visningar
uppladdat: 2007-03-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mesopotamien betyder ”mellan floderna”, det är grekerna som gav namnet åt den norra delen, Assyrien, södra delen kallades Babylonien. Mesopotamien är namnet på landet mellan floderna Eufrat och Tigris, som kallts ”den bördiga halvmånen”.
Mesopotamien är nu Irak.
Mesopotamien befolkades av bl.a. sumerer, araméer (som senare blev kända som syrianer), elamiter, akkader, babylonier, assyrier, kaldéer och kassiter.
De rika slätterna i södra Mesopotamien gav mycket bra skördar, det var faktiskt den enda odlingsbara området i området.
Den sumeriska kulturen blomstrade i Mesopotamien 4000år f.Kr. Sumererna hade länge fred, men tyvärr så bröt tillslut ett krig ut mellan de och elamiterna.
År 2340 f.Kr. så besegrades sumererna av ledaren Sargon av Akkadiske och då grundades ”det Akkadiska imperiet” som sträckte sig enda till Libanon. Det var huvudstaden ”Akkad” som gav folket där deras namn. Imperiet varade bara i 215år för senare, år 2125f.Kr. så gjorde en stad, kallad Ur, i södra Mesopotamien uppror och det akkadiska imperiet störtade.
År 177 f.Kr så enades folken pga. den babyloniske kungen , Hammurabi, landet blomstrade igen och blev del av Babylonien. Han utökade imperiet och slog samman alla hans erövranden under ett styre i Babylonien. Sedan så ökade han säkerheten vid gränserna och också välståndet i landet. Detta varade i ca: 200år. Under hans styre och efter det så var landet i fred och hade det bra. Men sedan så började Kassiterna anfalla vid gränserna av riket mer och mer, det var när Hammurabis son hade styret, eftersom så försvagades Babylonien och tillslut så lyckades de och grundade ”den Kassanska dynastin”.
Mitanni (ett folkslag) fick nästan hel kontroll över Assyrierna, detta var när Mitannnierna höll på att bygga ett eget rike, tillslut så bröt sig Assyrierna loss. Mitannierna varade bara 150år.
Assyrierna blev sedan den styrande makten i Mesopotamien, efter det så utmanade de också Babylonien det gjorde att den Kassitiska dynastin förlorade makten och Assyrien fick makten.
Men folket revolterade och sedan så började babylonierna styra sig själva.
Men sedan kom Kaldéerna och styrde landet och detta var nog bra för vid de vid makten så lyckades de slå tillbaka flera invasioner och revolter. Babylonien var nu känt som Kaldéen.
Kaldéerna hjälpte kung Nabopolassar att ta makten.
Assyrien var under tryck från det iranska folket (mederna), men Nabopolassar lyckades att skapa allians med mederna och det orkade inte Assyrien med därför föll dess huvudstad, Nineve, år 612 f.Kr.
Efter så ärvde hans son makten, Nebukadessar den andre, och han styrde väldigt framgångsrikt, han lyckades förstärka riket och återuppbygga Babylonien.
Men allt tog sitt slut vid år 500 f.Kr. överodlingen vid de tidigare rika slätterna hade gjort så att de inte...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mesopotamien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-09-19

    otroligt bra gjort det där om

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-26]   Mesopotamien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7832 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×