Förintelsen - en resa mot helvetet.

10 röster
15318 visningar
uppladdat: 2007-03-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det här är en fördjupning om judarnas tid under andra världskriget.
Jag vill att vi ska försöka förstå vad som hände under de här åren, och det här är mitt försök att bearbeta förintelsen. Jag har även valt att skriva om förintelselägren en hel del, anledningen är att det faktiskt inte finns så mycket fakta att hitta om dessa, och vill man besöka ett förintelselägren finns idag bara ett kvar. Därför är det viktigt att skriva om sånt här.


Bakgrund

Ända sedan antiken har judarna levt i Europa. Men i början av medeltiden försämrades judarnas situation kraftigt. Nya lagar trädde i kraft som gjorde att judarna blev utstötta ur samhället. Bland annat tvingades dom bo i speciella områden, inlåsta och där bara vissa yrken var tillåtna.
I århundraden förföljdes judarna, och i slutet av 1800-talet uppstod en ny form av judefientligheten den så kallade antisemitismen. Antisemitismen anklagade judarna för att vilja erövra hela världen.
Första världskriget skylldes på judarna, även Tysklands nederlag skylldes på judarna.
År 1920 bildades ett nytt parti i Tyskland, nationalsocialistiska partiet. Medlemmarna kallades nazister och deras ledare hette Adolf Hitler.
En av deras största saker inom partiet var att dom öppet gick ut med att de ville han en arisk ras i hela Europa. Judar, sjuka, homosexuella, zigenare, romer m.fl. var inte accepterade. Den germanska rasen, alltså tyskarna, var den friska och bästa rasen enligt nazisterna.
År 1933 får Hitler makten i Tyskland. Samma år började judeförföljelserna, man brände bl.a. alla böcker som var skrivna av judiska författare och stängde judiska läkarmottagningar. Det var nu resan och drömmen om en ren arisk ras hade börjat för Hitler.
År 1935 stiftades nürnberglagarna, dessa 400 lagar fråntog judarna deras medborgerliga rättigheter.
Kristallnatten, natten mellan 9-10 november 1938, är den natt då resan för många judar till koncentrationsläger och fängelser började. Man förstörde hundratals synagogor och tusentals butiker som tillhörde judar. 30 000 judar blev arresterade och skickade till koncentrationsläger och ett hundratal dödade.
Byggandet av koncentrationslägen hade börjat sen en tid tillbaka, där skulle man spärra in regeringsmotståndare, judar, handikappade, homosexuella, zigenare, romer m.fl.
I oktober 1939 skickades de första judarna till ett ghetto i det då ockuperade Polen.
Samtidigt som ghettona kom till infördes lagen om att alla judar skulle bära den gula davidsstjärnan på sig. Man skulle lätt kunna veta vem som var jude och inte helt enkelt. Nazisterna tycket att metoden att skjuta ihjäl människor i massavrättningar var alldeles för ineffektiv. Man ville ha något effektivt, snabbt, och lättsamt. I förintelselägren planerade man att man skulle framställa gaskammare. På så sätt skulle man kunna döda flera tusentals judar varje dag.
Det fanns 6 förintelseläger, eller utrotningsläger som de också kallas. Alla låg i Polen :
Auschwitz-Birkenau, Chelmno, Treblinka nära Warszawa, Belzec, Majdanek och Sobibor, de 3 sista nära Lublin.
Från och med 1941 skickade alla länder nazisttyskland ockuperat judar till förintelselägren, många dog redan under den fruktansvärda resan till lägren. I flera dagar färdades människor så packade att de knappt fick någon luft, man skulle uträtta sina behov under dessa förhållanden och sova. Mat och vatten var det inte frågan om. Sjukdomarna spriddes också fort. Väl framme i lägren blev de genaste undersökta av läkare som avgjorde om de va dugliga att arbeta, eller om de skulle till gaskammarna på en gång. Oftast var det kvinnor, gamla, barn och handikappade som fick gå till kamrarna direkt, de allra flesta män ansågs så pass starka att de kunde arbete, antingen tills de dog av utmattning, eller i gaskamrarna.


Livet i förintelselägren

Dagarna i lägret var en kamp varenda dag. Man väcktes kl. 4 på morgonen av en stor gonggong. Var man inte uppe ur sängen på en gång kom en SS-vakt och slog eller piskade dig. Sedan samlades alla i hela lägret för att bli uppropade, sjuka som döda, alla skulle vara där så det var lätt att se vilka som dött och vilka som ev. var saknade. Efter uppropet gavs det ut order om arbete.
När fångarna arbetade skulle det vara effektivt, gjorde man inte någonting tillräckligt fort blev man bestraffad, ofta misshandlad. Sedan fick man åka tillbaka till lägrets centrum för upprop och kvällsmat och så småningom sömn. Vid nio tiden blev det utegångsförbud och bröt någon mot denna regel blev man ihjäl skjuten.
Förutom hårt arbete, bestraffning, förnedring och andra typer av misshandel var uppropet mest hatat. Det kunde vara i upp till 10 timmar om någon i ledet saknades. Då fick de andra i ledet betala priset av att deras ’’ledkompis’’ inte var där. De kunde också få svälta ihjäl som hämnd för att de mist en av deras arbetskamrat.
Annars var det vanligaste bestraffningarna förbud att skicka eller ta emot brev, arbete under fritid, svält, prygelstraff, de kunde bli upphängda med bakbundna händer på en stolpe eller bli inlåst i en cell i lägerfängelset.

Även de som inte behövde jobba blev utsatta för minst lika, om inte värre saker än de arbetande fångarna. Man gjorde många medicinska experiment på handikappade, tvillingar, och dvärgar, men även på kvinnor, män och barn.
Man gjorde otaliga försök att sterilisera kvinnor. Man ville nämligen sterilisera kvinnorna i länder som ansågs lågt stående i Europa, och det var tvunget att vara effektivt också. Professor Carl Clauberg fick tillstånd av Heinrich Himmler att göra sina experiment som gick ut på att sterilisera kvinnor i Auschwitz. Han hade efter några år kommit på en metod som gjorde att han kunde med hjälp av en läkare och 10 sjuksköterskor sterilisera hundra, kanske tusentals kvinnor på en dag.
En annan doktor, Dr. Josef Mengele gjorde experiment på dvärgar och tvillingar i Auschwitz. Han genomförde mätningar, fotograferade dem, gjorde tand- och käkavtryck. När han var klar med sina experiment dödade han dem för att göra obduktioner på fångarna.
Kurt Heissmeyer gjorde troligen ett av det allra grymmaste experiment med människor under andra världskriget. Han använda barn. 10 flickor och 10 pojkar, han opererade bl.a. bort barnens lymfkörtlar och injicerade levande tuberkulosbakterier i huden. Efter månader av experiment hängdes barnen i en källare.



Barnens situation

Judiska barns situation var mycket svår under andra världskriget. Man lämnade familj, vänner och hem för att bli bortförd till ett helvete.
I slutet av 1938 förbjöds judiska barn att gå i skola. De var tvungna att bära davidsstjärnan och flytta till dessa speciella stadsdelar.
Det var få barn som överlevde i förintelselägren. Barn som var mellan 0-6 år hade nästan en omöjlig chans att överleva. Ända möjligheten var att någon tysk familj tog hand om barnet och sade att det var deras eget. Barn som var mellan 7-18 hade större chans att klara sig, de var i arbetsduglig ålder och fick därför inte åka till gaskamrarna på en gång. Därmed fick de längre tid att försöka fly eller överleva.
Man vet inte säkert hur många barn som dog under förintelsen men siffrorna ligger runt 1,5 miljoner. Men en sak vet vi, alla dog p.g.a. de var födda till fel ras eller religion.



Homosexuella, hur var livet för dom?

Homosexuella blev också förföljda och mördade under den här tiden. Man räknar med att mellan 10 000 – 15 000 homosexuella spärrades in i koncentrationsläger. Anledningen till att man ville ha bort homosexuella var att man trodde att de skulle göra så att tyskland födelsetal minskade. Man ansåg också att de förstörde kroppen och själen genom att vara homosexuella. I lägren bar de en rosa triangel på kläderna, så alla skulle se varför man va där.



Förintelselägren

Det värsta koncentrations eller förintelseläger mänskligheten hört talas om är Auschwitz. Detta dödsläger dödade över en och en halv miljon människor under mindre än 5 år.
Lägret bildades 1940 och Auschwitz är det tyska namnet på den polska staden Óswiecim som ligger ca: 15 km söder om katowice.
Man byggde 3 huvudläger och 39 mindre mellan läger.
• Auschwitz 1. Detta var det ursprungliga koncentrationsläger, men det blev mer ett utrotningsläger för polska intellektuella och sovjetiska krigsfångar.
• Auschwitz 2. Det här lägret kallas även Birkenau. Platsen där en och en halv miljoner människor mötte döden, varav över 1 miljon judar.
• Auschwitz 3. Ett arbetsläger för företaget IG Farben.
Auschwitz var alltså en blandning av förintelseläger och arbetsläger. Vid invigningen av lägret fanns 20 byggnader. 14 envånings hus och 6 tvåvånings. Fångarna som kom dit var tvungen att bygga till en våning på alla envånings hus och 8 helt nya tvåvåningshus. Totalt hade alltså lägret 28 byggnader där det hela tiden bodde minst 13 000 människor. Vid ett tillfälle var det 20 000 fångar i lägret.
Många blev lurade att tro att de skulle få det mycket bättre liv i Auschwitz. Man följde då med utan protester.
Auschwitz kunde ta emot hela 4-5 tågtransporter per dag. Man kan säga att Auschwitz blev moderlägret för nästan hela Europa.
Allt människor hade med sig till lägren togs om hand av SS-vakterna direkt när de anlände.

Vissa vart skickade till gaskamrarna direkt när de anlände, ovetande in i det sista fördes det svaga och icke arbetsdugliga in till gaskamrarna som gick under täckmanteln duschrum. Fångarna fick klä av sig naken och alla fick en lite tvålbit med sig i handen.. De gick in i duschrummen, sedan stängde vakterna dörren och låste. Man släppte ner Zyklon B genom taket eller luckor i väggen. Några minuter senare hade man dödat tusentals människor. Tvångskommenderade arbetsfångar tvingades bära bort kropparna till kremationerna. Dessa fångar hade också till uppgift att ta vara på allt värdefullt liken hade, guldtänder, hår att stoppa madrasser och kuddar med, deras kläder som skickades till tyskland. I vissa fall flådde man liken och gjorde lampskärmar av huden. De flesta människor mördades alltså genom att gasas ihjäl i gaskammare, men många avlivades även genom dödliga injektioner, tortyr, slavarbete, undernäring och genom de katastrofala sanitära förhållanden som rådde i lägren. Många fångar utsattes även för medicinska experiment. De utsattes för stark ström, extrem kyla och smärta, för att se hur mycket de kunde tåla. De som inte avled under själva experimenten avlivades efteråt, med en fenolspruta i hjärtat. Både män och kvinnor utsattes för smärtsamma steriliseringsförsök.

1941 började man bygga ett nytt läger, Auschwitz 2, Birkenau.
Birkenau var 30 gånger större än Auschwitz 1. 300 baracker där minst 100 000 fångar bodde hela tiden. Våren 1942 anlände de första fångarna till Birkenau.
Lägret hade flest antal dödsanordningar 4 krematorier med gaskammare, 2 provisoriska gaskammare som fanns i bondstugor. I varje krematorie kunde man bränna 5000 människor om dagen.

Förhållandena i Birkenau var mycket värre än i Auschwitz. Varje dag var en kamp för att överleva. Fångarna arbetade 11 till 12 timmar per dag, och ibland ända upp till 14 timmar. Fångarna var ordnade i olika grupper för toalettbesöken, men de fick bara använda toaletten i 10 sekunder. Frukosten bestod av lite bröd och en vattnig blandning som skulle föreställa kaffe. Med denna mat överlevde inte fångarna så länge. Det katastrofala sanitära bostadsförhållandet hade också stor inverkan på den höga dödligheten bland fångarna i lägret. I varje barack och block bodde flera hundra fångar. Under de första månaderna av lägrets existens fick de sova på rutten halm eller trasiga halmmadrasser i trevåningssängar, 8 personer i varje säng. Så småningom installerades enkla britsar i fångarnas sovsalar. De gav ytterliga möjligheter att höja antalet fångar i lägret.

Den 2 november 1944 avbröts massmorden i Auschwitz-Birkenau. De judar som kom sist, anlände 5 januari med ett tåg från Berlin. Dagen efter evakuerade lägerkommendanten 66 020 fångar, eftersom man visste att röda armén närmade sig. Man började gå mot närmaste koncentrationsläger, Gross-Rosen. 7000 sjuka fångar lämnades kvar i Auschwitz, men räddades den 27 januari av röda armén.

Auschwitz var bara ett av 6 förintelseläger. De andra var :
• Belzec: Utrotningslägret Belzec öppnades i mars 1942. 5000 människor varje dag kunde man döda i gaskamrarna som fanns här. Totalt dog 60 000 under lite drygt ett år för att i juni 1943 stängdes Belzec. Under detta år lyckades endast 2 fly. Alla som var kvar när lägret stängdes flyttades till Sobibor.
• Chelmno: Det här var det första förintelseläger som öppnades. I december 1941 stod det klart för att öppnas och det stängdes 1944. I det här lägret mördades fångarna i skåpvagnar kopplade till avgassystem. På så sätt dödade man 350 000 männsikor. 3 lyckades fly.
• Majdanek: Lägret stod klart 1941, men då användes det bara som ett koncentrationsläger. Men 1942 gjorde man om det till ett förintelseläger. Det här lägret användes mesta dels för sovjetiska krigsfångar. Här mördades 125 000 fångar.
• Ravensbrück: har även kallats kvinnornas förintelseläger. Det här var ett läger gjort endast för kvinnor, men undantag gjordes, det kom män och barn hit också. Under de fyra första månaderna i 1945 avrättades kvinnorna i gaskamrar. I Ravensbrück dog ca: 92 00.
• Sobibor: byggdes i ett enda syfte, att döda så många människor som möjligt på så kort tid som möjligt. Det börjades använda i april 1942 och stängdes i oktober 1943. Motoravgaser användes som avrättningsmetod även här, precis som i Chelmno. Men denna metod är inte lika effektiv som Zyklon B och ibland fick man skjuta ihjäl människor som inte dött av avgaserna. 250 000 människor dog, ett tiotal överlevde.
• Treblinka: blev klart i juni 1942. Alla byggnader i lägret var till för att mörda fångar, mest judar. Treblinka hade 10 gaskamrar på 320 m . Sommaren 1942 blev lägret överbelastat och döda kroppar samlades i gigantiska högar. I november 1943 stängdes Treblinka. 900 000 människor hade dött.

Mellan 27 januari och 30 april 1945 blir de fångar från förintelselägren som fortfarande var vid liv räddade. Det började i Auschwitz 27 januari då Röda Armén befriade fångarna som då levde, ca: 7000 personer.
Det fortsatte a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Förintelsen - en resa mot helvetet.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-27]   Förintelsen - en resa mot helvetet.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7837 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×