Alexander den store

16 röster
25704 visningar
uppladdat: 2007-03-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
2. Sammanfattning

Redan då Alexander den store var liten hade han hjältedrömmar. Han gjorde allt för att förverkliga dem, och han var dessutom son till Makedoniens kung.
Då han var bara 20 år gammal blev han kung i Makedonien. Han var en jätteduktig ledare och en stor krigare. Två år efter att han blivit kung tog han med sig sin armé och gick ut på ett fälttåg med drömmen inställd på att erövra det oslagbara riket, Persien. Detta lyckades han också med. Det gick bättre än folket hade vågat hoppas på, och Alexander bredde ut sitt rike på större och större områden. Han skapade världens största rike i denna tid.
Han levde dock inte så länge och när han dog föll hela riket samman.


3. Syfte

Syftet med denna uppsats är att man ska få en inblick i vem Alexander den store var, hur han växte upp, hur det kom sig att just han blev så stor och hur hans liv såg ut.


4. Inledning

Jag har arbetat ensam och har valt att skriva om Alexander den store.
Jag valde detta ämne eftersom jag imponeras mycket av denne man. Jag blev intresserad att se lite mer hur han levde och varför just han blev så stor. Jag har läst in mig bra på ämnet, men det har dock varit svårt att samla in allt i en enda kort uppsats. Det har också varit svårt att få en mer detaljerad beskrivning på vad som verkligen hände.
När jag sökt information har det mest varit datum och mer utförliga beskrivningar de olika skribenterna är oense om. Jag har valt att skriva det som jag upplever som mest trovärdigt. Jag har lärt mig väldigt mycket genom detta arbete, kanske framförallt hur man bygger upp ett sådant. Även att samla in information från olika håll och sammanställa den till min egen beskrivning tror jag att jag kommer ha god nytta av.



5. Uppsats



Allmänt om Alexanders liv

Alexander den store, Alexander III, föddes 356 f kr. Hans mor var drottningen Olympias från Epirus, hon var syster till kungen av Epirus och var känd för sin skönhet och hennes morska personlighet. Hans far var Filip II, kung av Makedonien. Filip var en mäktig krigare och det var han som hade lyckats ena hela Grekland. Han var dessutom en bra hästman och det sägs att han vann OS i hästkapplöpning. Då Filip II mördades 336 f kr blev Alexander vald till att efterträda som kung, 20 år gammal. Han tog även över ledarskapet över Grekland. Alexander levde ett kort men intensivt liv och dog redan 323 f kr, då 33 år gammal. Det sägs att det var Malaria som låg bakom hans tidiga död. Mycket tyder dock på att den verkliga orsaken var extrem överansträngning i samband med hög feber.

Uppväxten

En höstnatt för längesedan på mindre Asiens västkust satte Herostratos eld på Artemisttemplet i Efesos. Prästerna i templet förespådde branden som ett tecken på att något stort skulle hända. Samma natt föddes Alexander i det kungliga palatset i Makedoniens huvudstad Pella. Han blev en vacker blond pojke, med ett svart och ett grått öga, med litet snett huvud och en mycket gäll röst. Hans far, Filip II, blev glad och meddelade den berömda filosofen och naturvetenskapsmannen Aristoteles, som var Platons bästa elev, om Alexanders födelse. När Alexander var 13 år blev han även undervisad av Aristoteles i två år. Han läste filosofi, vetenskap, kost och fick även militär utbildning genom att han deltog i faderns krigståg. Alexander upplevdes som en ambitiös och mycket intelligent ung man, han visade redan då god ledarförmåga.

Familjen

Alexander respekterade fadern Filip II, men vartefter åren gick växte olikheterna fram alltmer mellan dem. Det var vanligt att man gifte sig med flera kvinnor, vilket Filip naturligtvis gjorde. Han gifte sig bland annat med den unga skönheten Kleopatra. Medan de satt och åt bröllopsmiddagen sade Kleopatras far Attalos till Filip: ”Nu hoppas jag att du äntligen skall få en värdig tronföljare.” Alexander var då 17 år och blev givetvis djupt förödmjukad. Han kastade då en vinbägare i ansiktet på Attalos och skrek: ”Menar du att jag är en bastard din skurk?” Filip blev väldigt arg över Alexanders uttalande och tog upp sitt svärd och försökte springa mot honom. Han var dock onykter, så han föll omkull och blev kvarliggande där. Alexander sade då till folket på middagen ”Titta, där ligger han som rustar sig för att tåga från Europa till Asien men inte ens kan gå från bord till bord utan att ramla omkull!”
Det var detta som ledde till att Alexander och hans mor fick fly landet.
Efter olika omständigheter försonades dock far och son, så Alexander kunde återvända till Pella med hans mor igen.
Filip II mördas

År 336 f kr föll Filip II offer för en dråpares kniv, ganska oväntat.
Helt säkert var att Olympias hade varit med och planerat det, men om Alexander var med i spelet, eller inte, är många oense om. Alexander hade varit orolig över att det inte skulle finnas något kvar att erövra när han blev kung. Då Filip mördades var det inte helt klart vem som skulle efterträda honom, men efter en kort maktkamp blev Alexander vald till kung.
Medan Filip ännu levde hade han i flera år planerat ett fälttåg till Persien som skulle äga rum år 334 f kr.

Krigen mot Persien

Alexander gick i sin fars fotspår och 334 f kr, två år efter att han blivit kung, vandrade han iväg mot Persien, med en arme på 35 000 grekiska och makedoniska män. Vid Troja möttes de av den persiska armen, som bestod av 40 000 män. Grekland vann ganska lätt detta krig och det sägs att de bara förlorade 110 män. De fortsatte vidare och vid Issus mötte de självaste Dareios III, Persiens kung, och hans här. Dareios insåg att de skulle förlora kriget och flydde därifrån. Detta förvirrade perserna och gjorde det lättare för Alexander att besegra dem, vilket han även gjorde. När Alexander sedan kom in i Egypten hyllades han som en gud och det var där han grundade den första staden Alexandria.

Dareios III mördas

Vid slaget vid Gaugamela kom Dareios med sin nya arme och med hoppet om att sänka Alexander. Han lyckades inte heller denna gång, vilket ledde till att han återigen flydde sin väg. Han hittades i bergen av sina egna generaler som mördade honom, på grund av sin opålitlighet och sitt svikande sätt mot Persien. Alexander hittade dock mördarna som han lät tortera och avrätta. Han tog sedan god hand om Dareios familj. Alexander härskade nu över hela det persiska riket och ville att perserna tillsammans med greker och makedonier skulle börja samarbeta. För att få sin vilja igenom gifte han bort sina män med persiska kvinnor. Han tog väl hand om perserna och lät dem till och med få militär makedonsk träning. Detta väckte dock irritation bland makedonierna.

Alexander dör

Alexander och hans arme erövrade sedan land efter land och när sedan hans män vägrade gå längre lyckades han övertalade dem att fortsätta. När han sedan planerade ett fälttåg mot Arabien insjuknade han plötsligt i feber. Hans generaler blev oroliga och frågade honom vem som skulle ta över om han dog. Alexander hade ingen självklar tronföljare och svarade därför: ”Må bäste man vinna.” Det hann bara gå tre dagar innan han dog, det var i Babylon den 10 juni 323 f kr detta skedde.
Efter väldigt invecklade strider delades då riket upp mellan Alexanders närmsta generaler. Främst Seleukos lyckades bra och blev kung över både Syrien, Babylonien, Susiana och Medien. Men ingen av Alexanders undermän kunde styra som han gjort, så det slutade med att hela riket föll samman.

6. Analys

Hur Alexander III kom att börja kallas ”Alexander den store”, känns ganska uppenbart. De flesta är överens om är att namnet måste ha kommit långt efter hans död. När människorna förstod vilken bragd han åstadkommit, föll antagligen namnet naturligt. Det är inte många som har fått följden ”den store” i sit...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Alexander den store

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-15

    bra jobbat!

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-28]   Alexander den store
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7855 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×