Köpenhamn

3 röster
9194 visningar
uppladdat: 2007-04-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Köpenhamn är Danmarks huvudstad. Danmark befinner sig i norra Europa mellan Östersjön och Nordsjön. Av alla länder i Norden så är Danmark minst till ytan men näst störst till folkmängden. Det är bara Sverige som har större befolkning. Danmark består av många öar och holmar. Köpenhamn ligger på ön Själland. Till storlek är Själland den största holmen i Danmark. Utanför huvudstaden ligger Öresund. Över Öresund går det en bro mellan Köpenhamn och Malmö, som heter Öresundsbron och är cirka 7,8 kilometer lång. Förutom att åka bil över kan man åka tåg i tunneln som går under bron. Det är också lätt att ta sig till Malmö genom att åka färja. Köpenhamn är uppdelat i 15 stora stadsdelar.

Det bor över 1.5 miljon människor i Köpenhamn, till skillnad från till exempel Oslo i Norge där det bor under 1 miljon invånare. Köpenhamn är den folktätaste staden i Norden. Men varför bor det så många fler människor i Köpenhamn mot exempelvis Oslo?
Det beror nog på att det finns fler och lättare möjligheter för folket att ta sig från Köpenhamn till fastlandet i övriga Europa. Det är också nära kusten och staden har ett milt kustklimat och något varmare medeltemperatur än Oslo. Medeltemperaturen i juli är + 17° - +20°C. Somrarna i Danmark varierar mycket, men är sommaren varm brukar havstemperaturen också vara hög. Årsnederbörden ligger mellan 500 och 700 mm. Det kommer sällan mycket snö i landet, och när det gör det brukar den oftast smälta bort ganska fort.

Lantbruket har alltid varit viktigt men industrin är ändå den viktigaste näringsgrenen för Danmark. Jordbruksåret i Köpenhamn är över 240 dagar i jämförelse mot Oslos som är mellan 170 och 180 dagar. Det är alltså bättre förutsättningar i Köpenhamn än i Oslo för jordbruk. Jordmån i Danmark är brunjordar. Marken är åkesmark och betesmark blandat. Det finns ingen bergrund i Danmark, förutom på Bornholm. I Köpenhamn finns det viktiga industriområden med allsidig industri som järnverk, kemisk industri, livsmedel, elektroteknisk industri och skeppsvarv. Av Nordens alla huvudstäder är det endast Köpenhamn och Helsingfors som har skeppsvarv. Danmark är idag också oljeexportörer. Det finns alltså ganska många jobb inom industri och jordbruksbranschen, det kanske är en annan anledning till varför det är så tätbefolkat i Köpenhamn.
Danmarks produktion av elektrisk energi är minst av alla Nordens länder. Deras största energikälla är värmekraft. Det är också det enda landet med vindkraft som energikälla. Skälet till att Danmark har så många vindkraftverk är att landet är ganska platt, det finns många fält och öppna platser att ha vindkraftverken på. I övriga länder i Norden är det mycket backigare landskap så det finns inte så många platser att ha vindkraftverk på. Därför använder inte övriga länder vindkraftverk för produktion av elektrisk energi.
Köpenhamn har ingen direkt betydande fiskehamn, men man har fiske och krabbfiske i Östersjön utanför staden.


Det finns många transportmöjligheter till och från Köpenhamn. På grund av Köpenhamns geografiska placering har sjöfarten alltid varit av stor betydelse och samtidigt har Köpenhamn haft en väsentlig betydelse för förbindelse med trafik i Östersjön. Det är lätt att åka, och frakta stora varor och saker från Köpenhamn till olika länder via sjöfarten. Staden har färjeförbindelser med många städer i olika länder. Några är Oslo i Norge, Malmö i Sverige, Sassnitz i Tyskland och Swinoujscie i Polen.
I Köpenhamn ligger Kastrups flygplats som är Danmarks största flygplats. Det är också en av Nordens största flygplatser. Från Kastrup kan man flyga till många av världens stora och små städer och länder.
Det är lätt att ta sig till Tyskland och till fastlandet i övriga Europa från Köpenhamn. Man kan åka färja eller så åker man på en motorväg med bil genom Själland, Fyn och Jylland för att sedan komma fram till Tyskland. Man kan också åka samma motorväg för att ta sig till Malmö.

Folket i Danmark pratar danska. Danskan kommer från den nordgermanska språkgrenen, precis som norska, svenska, isländska och färöiska. Danskar, norskar och svenskar kan därför förstå varandras språk ganska bra. Även om isländskan och färöiskan kommer från samma språkgren kan det vara mycket svårt för danskar, norskar och svenskar att förstå dessa två språk. Valutan i Danmark är Danska kronor. Landets statsskick är monarki och den nu regerande drottningen heter Margarethe II. Danmark är, tillsammans med bl.a. Norge och Sverige, ett av Europas få länder som har kvar monarkin.
Köpenhamns mest kända och framgångsrika fotbollslag heter FC Köpenhamn. Annars är det inte så många fler kända idrottslag som kommer från Köpenhamn.
Som turist finns det olika sevärdheter och aktiviteter man kan göra. Man kan besöka Tivoli, som är ett av världens äldsta nöjesparker. Där finns aktiviteter för hela familjen. En annan populär sevärdhet i Köpenhamn är statyn ”Den lilla havsfrun”. Mitt i Köpenhamn ligger e...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Köpenhamn

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-07]   Köpenhamn
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7903 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×