Näringslära

8 röster
26085 visningar
uppladdat: 2007-04-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Näringslära


Genom vår kost får i oss den energi vi behöver för att kunna leva. Ju bättre energi vi får i oss desto bättre fungerar våra kroppar. Tänk dig en bil, om bilen får fel bränsle kommer den inte att rulla tillräckligt bra eller länge, och om vi inte får i oss all näring vi behöver fungerar inte kroppen på ett bra sätt.

För att man skall må bra och känna sig stark och pigg gäller det att fylla på energin med jämna mellanrum, att hitta en balans mellan kolhydrater, fett och proteiner, - vilket är just det maten består av.

Kolhydrater
Kolhydrater kan delas in i ”långsamma” och ”snabba” kolhydrater. Skillnaden är hur snabbt eller långsamt kroppen kan bryta ner dessa, och hur långsamt eller snabbt blodsockret stiger igen efter en måltid, och hur lång tid det tar igen innan den sjunker.

Sockerarter
Man brukar dela upp Socker i två olika delar, enkla och sammansatta sockerarter. Enkla sockerarter bryts ner och tas upp av blodet nästan på en gång och ger energi medan de sammansatta först måste brytas ned till enkla sockerarter innan de kan tas upp i kroppen och ge energi. Därför tar det längre tid innan man får energi när man äter något med sammansatta sockerarter. Man får i sig lika mycket energi oavsett vilken av sockerarterna man äter, det tar bara olika lång tid innan kroppen kan förbränna energin. Druvsocker och fruktsocker med andra ord glukos och fruktos finns i enkla sockerarter dvs. t.ex. i frukt, bär, grönsaker och honung. Till sammansatta sockerarter räknas rörsocker, mjölksocker och maltsocker. Det är socker som är vanligast i hushåll utvinns ur sockerrör och ur sockerbetor, det kallas rörsocker men det är vanligare att man bara säga socker. Sammansatta sockerarter bryts ner med syror vid matsmältningen. Socker bryts ned fort och ger energi men det innehåller inga näringsämnen.

Kostfiber
Kostfiber ger ingen energi men det fyller upp maten så att vi känner oss mätta en längre tid. Den gör så att tarmarna arbetar mer för att bryta ner maten det tar längre tid och vi har kvar mättnadskänslan längre. Det finns mycket bra med att äta fiberrikt t.ex. blocksockret stiger sakta och ger inte kroppen någon sockerchock som gör att blodsockret tvingas åka berg och dalbana, blodsockerkurvan blir alltså stadigare. Några fiberrika produkter är t.ex. råg, vete, grov mjöl, frukt, grönsaker, rotfrukter och potatis. Det finns mycket gott som är fiberrikt att välja på ute i affärerna.

Fett
Många tror att allt fett är dåligt fett, men det stämmer inte för det finns båda bra och dåligt fett. Kroppen behöver fett för att bland annat kunna ta upp vissa vitaminer och för att hormontillverkningen skall fungera, men det gäller att ge kroppen så fett som möjligt
Exempel på bra fetter som är omättat finns i t.ex: fet fisk, oljor, avokado och nötter. Dåliga fetter finns framförallt i omättat fett som bland annat finns i feta mejeriprodukter som grädde, smör, kokosfett, feta ostar och i animaliskt fett som t.ex. bacon, godis och korv. Fett är det som ger mest energi . Många människor får i sig alldeles för mycket fett än vad det kan göra sig av med. Det sätter sig i kroppen utan att förbrännas och leder till övervikt/fetma.

Protein
Protein är kroppens byggmaterial, och det behövs ständigt nya ”byggstenar” för att kunna bygga upp och ersätta kroppens celler. Precis som att man behöver tegelstenar för att bygga ett hus behövs proteiner för att bygga våra kroppar. Protein finns i tillexempel i livsmedel som kött, fågel, fisk, ägg och mejeriprodukter. För att Vegetarianer skall få i sig tillräckligt med protein kan det äta bönor, nötter, linser, Tofu och Courn.
Mineraler

Om vi inte får i oss tillräckligt med mineraler kan vi drabbas av olika bristsjukdomar.
Kalcium är en viktig mineral och behövs för benstommen och tändernas uppbyggnad, blodets flödande, nervfunktionen. och cellernas tillväxt, funktion och kolhydraternas nedbrytning. En annan viktig mineral är fosfor även den är viktig för bildning av ben och tänder, den är också viktig för energiförbrukningen och syrabalansen. Det här två mineralerna är viktiga för det har viktig funktion. Kalcium finns i mjölk, ost, ägg och vissa grönsaker. Fosfor finns i nötkött, kyckling, fisk, ägg samt andra livsmedel.
En annan viktig mineral är Kalium, den behövs för vatten och syra balans, nerv och muskelfunktionen samt för njuren, kalium finns i protein, därför råds muskelbyggare att äta mycket protein eftersom att det innehåller kalium som bygger muskler.

Vitaminer

Vitaminer är väldigt viktiga för kroppens funktion men vi kan inte tillverka dem själva utan måste äta livsmedel som innehåller vitaminerna.
A-vitamin behöver vi för att kunna växa, se bättre och den är bra för vår hud och våra slemhinnor. A-vitamin förbättrar ögats mörkerseende och ökar motståndskraften mot infektionssjukdomar., A-vitamin finns i lever, fiskleverolja, mjölk, smör och margarin. B-vitamin be...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Näringslära

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-09-27

    vad fick du för pist på denna?

  • Inactive member 2008-11-11

    Bra blandning av olika sorters fakta..

  • Inactive member 2009-09-22

    Gissar på en röd pist

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-13]   Näringslära
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7930 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×