Andra världskriget

18 röster
45776 visningar
uppladdat: 2007-04-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Orsaker och konsekvenser.

Andra världskriget varade mellan 1/9 1939 då tyska trupper gick in i Polen och 2/9 1945 då fredsavtalet skrevs på.
Orsakerna till att andra världskriget bröt ut är många men jag ska nämna de största och enligt vad jag förstår, de allra viktigaste…
En av orsakerna till krigets utveckling var den aggressiva tyska utrikespolitiken under diktatorn Adolf Hitlers ledning med bland annat planer på utökat tyskt territorium och hans nazistiska parti. Hitler hade en förmåga att få med sig folk på hans egen sida och att de skulle tycka som han. Han fick miljontals av människor att tycka illa om judar, handikappade och funktionshindrade. Det var Hitler som ledde Tyskland genom den stora delen av kriget och det var hans SS-soldater som gjorde livet illa för många människor i Europa.

Versailles-fördraget skrevs efter första världskriget och innebar att stora landområden både i väst och öst togs från Tyskland och de fick endast ha 100 000 man i dess armé. När Hitler kom till makten struntade han i fördraget och tog sina män över den utsatta gränsen där egentligen inga tyska militärer fick befinna sig.

Men övriga Europa måste också ta på sig skulden för kriget, inte minst västmakternas brist på agerande. De var rädda för kommunismens utbredning, både från Ryssland/Sovjet och i viss mån även från Spanien. De såg på hur Tyskland hela tiden översteg gränserna för Versailles-fördraget och ”vaknade” först när Tyskland gick in i Polen i september 1939.

En annan orsak till krigets början var det som hände åren strax före krigets början närmare bestämt natten mellan 9 och 10 november 1938,den så kallade Kristallnatten, eller natten av krossat glas.

Konsekvenserna av Andra världskriget är fruktansvärda. Kriget krävde 29 miljoner oskyldiga judar eller civila samt 29 miljoner soldaters liv.
I nästan hela Europa var det städer och fabriker som var sönderbombade och förstörda efter bomber, granater och andra förstörelsevapen.

USA:s utrikesminister George Marshall var rädd att Sovjetunionen som var så starkt efter kriget skulle ta över vissa europeiska länder så han ville att USA skulle skänka pengar till Europa för att hjälpa de krigshärjade länderna att återbygga sina hus och få i ordning på deras ekonomi igen.
Han fick som han ville, 12 miljarder skickade USA till Europa på bara några år.
Länder som Storbritannien, Italien; Västtyskland och Frankrike tog emot de mesta av pengarna men också Sverige fick hjälp av ”Marshallhjälpen” i form av lån. Det dröjde inte länge innan Europas ekonomi var under kontroll.
Efter andra världskriget ritades också nya gränser och nya länder som efter första världskriget. Också många kolonier i Afrika blev fria efter krigets slut.
Inte långt efter andra världskrigets slut bildades FN (Förenta Nationerna), närmare bestämt den 24 oktober 1945. FN är en sammanslutning av 192 länder som kämpar för fred i världen.Judeförföljelsen och folkmorden

Judarna har nästan alltid blivit förföljda för deras rikedom och religion.
Av någon anledning hamnade det många judar i Polen för flera hundra år sedan och där har de bott i sen dess. Därför lät man bygga många läger på landsbygden i just Polen under andra världskriget.
I början av 20-talet när Hitler och hans nazistparti kom så såg alla klart och tydligt vad han tyckte om judar men han tyckte inte att de var så underlägsna som han tyckte att de slaviska folken var. Judarna var födda till att vara fiender till den ariska rasen och han tyckte att det var hans plikt att döda dem.
När Hitler fick makten så började han direkt med diskrimineringar, förföljelser och förbud emot judarna. De fick inte ingå äktenskap med tyskar och inte vara ute efter en utsatt tid på kvällen

Många flydde men de allra flesta stannade kvar trots myndigheternas påtryckningar.
Det blev allt värre och värre med förföljelsen och judarna var tvungna att fästa en sex-uddig gul davidsstjärna på alla sina kläder för att alla skulle se att de var ”märkta” som judar.

Den första riktiga våldsaktionen kom i och med en händelse som kallas Kristallnatten, år 1938, då nazister brände synagogor, förstörde hus och butiker ute på gatorna som tillhörde judarna . De misshandlade och även redan döda judar. De byggde läger och så kallade ghetton där judar fick arbeta. Det mest kända ghettot var Warsawa-ghettot där många tusen judar bodde. Det sträckte sig en mur runt ghettot som judarna själva byggt av taggtråd och glassplitter. Judarna fick nog. De ville strida tills de dog hellre än att bli gasade till döds i koncentrationslägren.

Mördandet av Europas judar och zigenare föregicks av statligt sanktionerade mord
på handikappade, utvecklingsstörda och sociala. Man började förintelsen i
oktober 1939 . Det kallades Aktion T4 och leddes från Adolf Hitlers egna
kansli.
Det var speciella läkare som avgjorde vilka som skulle ”desinficeras” d. v.s.
Avlivas och de anhöriga fick sedan ett brev hem där det stod att den avlidna hade dött av
t.ex. influensa.
I slutet av 1941 avbröt man T4-aktionen eftersom den oro som aktionen väckte
bland vanliga människor blev för besvärande för Führerkansliet.
Den största enskilda aktionen ägde rum den 29 och 30 september 1941, då en s.k. Einsatzgrupp tillsammans med poliser sköt 33 371 judiska män.
Hitler och det nynazistiska partiet kommer till makten

Adolf Hitler föddes i Österrike och både han och hans parti Nazistpartiet var nationalistiska och antisemitiska. Han hade övertygande tal som försäkrade folket att judar och folk med vissa funktions- eller förståndshandikapp bara förstörde Tyskland och världen. Hitler fick allt fler och fler stödjande röster på sin sida.
År 1928 hade partiet 2,6 % av rösterna. När den stora ekonomiska kraschen i USA kom 1929, hade inget råd att köpa varor så företagen blev tvungna att avskeda folk och det blev bara fler och fler arbetslösa. Hitler såg sin chans. Han och hans anhängare lovade att ifall de skulle få makten skulle all arbetslöshet försvinna och allt skulle bli bra igen.
Det tjänade han på för att i nästa val hade nazistpartiet hela 107 ledamöter i parlamentet men han var inte riktigt nöjd.
Han reste runt inför nästa riksdagsval och föreläste i olika städer för att värva röster. Medan Hitler gjorde det så åkte Hitlers SA-trupper runt och saboterade alla de andra valmötena med våld.
År 1932 krävde Hitler posten som regeringschef och efter hot fick Hindenburg som var den dåvarande chefen ge efter.
I augusti 1934 avled Hindenburg och Hitler blev den efterträdande presidenten och rikskanslern. Efter det började sakta men säkert skräckväldet mot judar, romer, homosexuella, handikappade och utvecklingsstörda.

Ansvaret för kriget

I och med att segrarna från första världskriget, Frankrike och Storbritannien, var rädda för att kommunismen skulle sprida sig västerut så tillät de Hitler och Tyskland att bekämpa Sovjets kommunistpropaganda. På så sätt lyckades Tyskland bygga upp sin arme och återta landområden igen som de tidigare förlorat.(Versailles-fördraget)
Tyskland och nazismen växte sig alltså starka med hjälp av bla Frankrike och Storbritannien och alla tillsammans bär därför det största ansvaret för att kriget startade.

Egen reflektion:
Jag tycker att det är flera som borde bära skulden för att det blev krig och att det till slut blev ett världskrig. Adolf Hitler som var hjärnan bakom det mesta måste självklart bära en stor del av skulden för hans tankar om att erövra hela världen till hans Tyskland, men egentligen tycker jag att det är lika mycket folkets fel att de stirrade sig blinda i Hitlers tal och stöttade honom på vägen mot makten och kriget.
Man kan också anklaga de europeiska länder som inte agerade när de märkte vad Hitler höll på att göra. De trodde inte att han skulle gå så långt men ändå så tycker jag att de skulle ha agerat och gjort någonting innan det blev som det blev. Jag tror att inget skulle ha kunnat hindra kriget men jag tror att många länder skulle ha kunnat göra så att inte kriget blev så brett och omfattande.

Första och andra världskriget i jämförelse

Första och andra världskriget har många skillnader men minst lika många likheter.
I både första och andra kriget bildade man ”pakter” för att kunna få stöd och skydd från de andra länderna i samma ”klan”. I första världskriget slöt sig Tyskland till Italien och Österrike-Ungern, och i andra världskriget höll sig fortfarande Italien och Tyskland i samma klan.
I båda krigen kände sig länderna sig hotade och det var kraftmätningar mellan dem..
Flera saker som visar likheter i kriget är att i båda krigen förband sig Ryssland/Sovjet till de allierade under krigets gång. Direkt de kände av hot utifrån knöt de sig till de allierades sida.

I båda krigen blev det också krig ute till havs i form av ubåtskriget i första världskriget och sen var det ju Pearl Harbour i Andra.
I båda krigen dog också otroligt många oskyldiga människor.
Folk skadades också för livet.
En av olikheterna i kriget var att i första världskriget var Ryssland obunden.
I andra världskriget var det tvärt om, det var Ryssland som till en början hade en pakt med Tyskland.
Senare bröt Tyskland pakten och Ryssland/Sovjet slöt sig åter till de allierade

Egen reflektion:
Av vad jag lärt mig så har första och andra världskriget många likheter. Men jag har också förstått och vetat att andra världskriget var mycket grymmare och tuffare än första världskriget.
Innan vi började fördjupa oss i de två världskrigen så visste jag nästan ingenting om första världskriget, jag visste nästan bara att det hade varit. Andra världskriget hade man hört mera om, jag visste att de hade varit orättvisa mot judar. Jag visste också att Adolf Hitler var den största hjärnan bakom det hela. Kriget blev brutalare för de hade ju hunnit utveckla flera, större och mer explosiva vapen och krigsredskap. Det kan man ju intyga när man ser hur stora skadorna blev i och med de två atombomberna som släpptes i slutet av andra världskriget.


Världen ifall Tyskland och Japan vunnit

Tyskland hade fortsatt sin hårdhet och både Tyskland och Japans gränser hade vuxit och antagligen hade Tyskland blivit det nya världslandet. Nu räknas ju USA och Ryssland dit.
Hitler hade kvarhållits som diktator en tid och de ”udda” folkslagen hade fortfarande haft det svårt, och kanske inte ens existerats men det kommer vi aldrig att få veta.

Egen reflektion:
Ingen kan eller komma aldrig kunna säga hur världen skulle ha sett ut ifall de vunnit kriget men enligt teorier begår Adolf Hitler självmord den 30 april 1945 tillsammans med sin älskade Eva Braun. Men det finns också de som säger att Hitler var homosexuell och det är ju väldigt konstigt eftersom att han var strängt emot homosexuella och behandlade de på nästan lika barskt sätt som med judarna.
Jag tror att ifall att om det inte rasat för axelmakterna i slutet av kriget så hade Adolf Hitler inte valt att ta sitt liv och Tyskland hade haft kvar sin ledare. Hitler hade fortsatt sin terrorism mot judar och de undervärderade folkslagen. De skulle få det besvärligt ett tag medan Hitler var i makten men jag tror när Hitler dött eller senare på något vis blivit av med makten att världen skulle sakta men säkert återvända till det normala.
Om man tittar nu på 2000-talet tror jag inte det skulle vara nästan någon skillnad alls, kanske att religionen skulle vara lite annorlunda och att folk skulle se utvecklingsstörda och handikappade med lite andra ögon. Kanske hade vissa folkslag utrotats helt? Det kommer vi aldrig att få veta.
Efter kriget kanske Hitler hade gett sig på Sverige? Han kanske kom att påstå att vi i Sverige gjort något fel. Han kanske inte gillade våran politik?
Vi kommer aldrig att kunna på något sätt veta det, och jag tror inte jag vill veta heller.
Men man brukar säga att det goda segrar till slut.

Atombombens syfte

Atombomberna som släpptes över Hiroshima den 6 augusti och över Nagasaki den 9 augusti var de första atombomberna och ännu så länge enda atombomber som har utnyttjats i krig.
De japanska städerna blev sönderbombade och även åtskilliga andra japanska städer.
Den 15 augusti kapitulerade japanerna och det fullbordade det andra världskriget.

Städerna idag är viktiga symboler för allt arbete man har mot kärnvapen. En ungefärlig siffra på omkomna i bombningen är 129 000 respektive 70 000 människor, exklusive alla som dog i efterhand på grund av bl.a. strålskador. Nu, när det gått 60 år föds och dör fortfarande folk av bombernas verkan då de överlevande i högre grad än genomsnittet drabbas av cancer eller lider av högt blodtryck. Då förstår man vilken explosion det var.

Syftet med bomberna var så klart att få ett snabbt slut på kriget.
Genom att släppa dem fick USA ett snabbt slut när japanerna var tvungna att ge upp, och ett smärtfritt slut blev det, för amerikanerna. Det var ju en klar fördel för dem att de inte förlorade några män. En annan fördel med att släppa bomberna är att inte lika många japaner dog som antagligen skulle dö ifall de hade slutfört kriget från marken man mot man.
Nog för att många dog av bomberna men det hade dött ännu fler annars. Et...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Andra världskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2012-05-28

    Skit bra! :D

  • Inactive member 2012-05-28

    Extremt bra, tack så väldigt mycket. Du hjälper mig att tänka utanför ramarna och jämföra och reflektera!

  • Inactive member 2012-05-28

    Extremt bra, hjälpte jätte mycket med att tänka mer och reflektera och sådant!

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-13]   Andra världskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7935 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×