Inlandsisen

35 röster
23590 visningar
uppladdat: 2008-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inlandsisen


Cirka 9 000 år har gått sedan den senaste inlandsisen försvann. Av alla de krafter som har påverkat det nordiska landskapet har inlandsisen lämnat tydligast spår efter sig. När den senaste inlandsisen var som störst täckte den hela Norden. Isen var som tjockast då den pressade jordskorpan 800 meter ner. När den sedan smälte bort steg vattenytan med 120 meter! Då isen smälte höjdes också landytan eftersom trycket minskade. 8000 år efter att isen har smält bort stiger vår landyta fortfarande.
Alltså har det Nordiska landskapet skadats rejält då isen tog med sig löst material, nötte, slipade och bröt berggrunden. Fjällen, skärgården, skogslandet och slättlandet har formats till en stor del av inlandsisen.
Idag består Norden av en osorterad blandning av stora kantiga klippblock och små lerkorn. Detta är Sveriges vanligaste jordart och kallas morän. Under moränen ligger urberget som är berggrunden från urtiden och som vi kallar baltiska skölden. I det nordiska urberget ingår främst gnejs och granit. Detta berg är på vissa ställen äldre än 2.5 miljoner år och är därför ganska motståndskraftigt och stabilt. Vi har olika bergarter som har bildats under olika tidsperioder, en del är hårda och tål nötning bra. Andra är mjuka och nötts lätt bort. I bland annat Danmark och Skåne finns berggrunder som har bildats under medeltiden och nutiden.
Island har Nordens yngsta berggrund och byggs fortfarande på av lava som tränger upp från jordens inre. Island har många vulkaner. Och många av dem är fortfarande aktiva. Att Island har så många vulkaner beror på att Ön ligger på den ”Centralatlantiska ryggen” vilket betyder, att Island ligger där två av jordens plattor glider isär. Ifrån denna ”rygg” kommer det upp magma. Islands mest kända vulkan Hekla har haft 19 utbrott sedan år 1104.
För 500 miljoner år sedan började jordytan formas. Det var två plattor som började röra sig mot varandra för att till slut kollidera. På bottnen av Japetushavet (dagens Atlanten) samlades mängder av lera, sand, grus och slam från de båda kontinenterna. För 500 miljoner år sedan började den Nordamerikanska plattan och den Eurasiska plattan röra sig mot varandra. När de sedan kolliderade för 400 år miljoner år sedan försvann Japetushavet och den Nordamerikanska plattan som tryckte på den Eurasiska tvingade upp det lagrade havsbottnen. Dessa bildade en mycket hög bergskedja varav de östra delarna idag är våra Skander. Det finns fyra olika geologiska tidsåldrar och det är urtiden, forntiden, medeltiden och nutiden.


Orsaken till att en istid inträffar är bland annat variationer i styrka i de solstrålar som träffar jorden. Man kan tro att det är kalla vintrar som orsakar att glaciärerna byggs upp, men det är snarare att somrarna blir kortare och kortare och att snön som faller under vintern därmed inte hinner smälta bort helt innan nästa vinter inträffar.
För att en ny inlandsis ska kunna bildas igen behövs en rejäl temperatursfärändring. Eftersom vi alla märker att det bara blir varmare och varmare på somrarna är risken för en ny inlandsis stor. Dessa stora klimatförändringar beror mycket på den globala uppvärmningen. Våra stora glaciärer smälter snabbt bort och det blir en hel massa vatten över. Vattnet i bl.a. haven kommer att svämma över på land och många mässiskor kommer att behöva flytta på sina bostäder.
Det spekuleras om att för mycket vatten i havet skulle kunna ändra golfströmmens riktning.
Om detta sker, kommer Sverige få en ny inlandsis på nolltid. Hur sannolikt detta är förblir kommer att fortsätta diskuteras. Golfströmmen har varit stabil under de senaste 40 åren även om det visar sig att dess djupa återflöde har blivit svagare. En sådan förändring av flödet skulle försvaga den Nordatlantiska driften vilket i sig skulle medföra sänkning av medeltemperaturen i norra Europa med flera grader. Golfströmmens hastighet har också sjunkit med omkring 30 procent sedan 1957.
Det är en himla tur att Golfströmmen finns. Utan strömmen av varmt vatten från Karibien skulle klimatet i Sverige ha varit lika bistert kylslaget som i Alaska. ”Det är variationer i salthalt och temperatur som möjliggör Golfströmmen”(Aftonbladet, maj 2006). När temperaturen i Arktis ökar, kommer avsmältningen, nederbörden och tillförseln från Sibiriens floder att öka. Den stora mängden färskvatten kommer då att späda ut det salta vattnet från Golfströmmen. Vattnet blir då så lätt att det inte kan sjunka när det kommer upp i de Nordiska haven. Alltså stannar Golfströmmen. Det blir lika kallt i Sverige som i Alaska .

För varje dag som går blir klimatförändringen allt mer påtaglig. Vi vet att förbränningen av fossila bränslen som olja, bensin och kol måste minskas men gasar bara vidare som om ingenting höll på att hända. För att en framtida miljökatastrof ska kunna förhindras måste utsläppen av kol i atmosfären snabbt minskas. Men i dag ökar de globala utsläppen av koldioxid med i genomsnitt 3,2 procent om året.
Trots att vi nu är inne i en period av global uppvärmning är en ny istid ofrånkomlig. Genom att titta på historien kan vi se vad som ska hända i framtiden.
Det bästa vi skulle göra då, när istiden kommer, är att flytta alla människor till ett ställe där det är varmt och risken för en inlandsis liten. (Som t.ex. Afrika.) Vi skulle kunna uppfinna en ny maskin som skulle kunna hugga ner isen bit för bit och på något sätt transportera det till Afrika. På så sätt håller vi tillbaka isen en bit undviker olyckor medan vi samtidigt möjliggör en uppodling av Afrika. Alltså är alla människor på ett och samma ställe, på så sätt så kan vi också jobba emot t.ex. fördomar och rasism. Eftersom alla ändå måste enas och jobba, och det inte finns någon annan utväg.
Och jag tror att många...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Inlandsisen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-10-07

    VArför står det mellanstadiet? Skrev arbetet i 8an och fick MVG på det!

Källhänvisning

Inactive member [2008-06-01]   Inlandsisen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7959 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×