Indiska matkulter!
7263 visningar
uppladdat: 2007-04-18
uppladdat: 2007-04-18
Inactive member
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare.
Kommentera arbete
Om man ska resa till Indien ska man därav vara förberedd på att den indiska maten du äter på krogarna i Sverige, kanske inte alls är som de indiska maträtterna på just det stället i Indien du ska besöka. Om en indier skulle komma till Sverige och äta på en indisk krog skulle nog han/hon uppfatta det som lyxmat.
Något som är gemensamt för hela Indiens matkultur är att smakrika kryddor, ris, bröd, grönsaker och baljväxter är vanliga.
Indier som arbetar med mat tar ofta fram nya rätter genom kryddblandning. Man har t ex flera olika kycklingar och gör olika kryddblandningar till varje kyckling, då blir det som helt olika smaker och maträtter.
Kryddblandning inom indisk matkultur kallas Masala och är, som ni kanske förstår, väldigt viktig. Kryddor som är vanliga att använda är ofta väldoftande, såsom kanel, kummin, kardemumma, mynta, saffran, gurkmeja, koriander, chili och paprika. Ni trodde kanske att jag skulle nämna curry också? Men så är det inte, för curry är egentligen ingen krydda.
Det är nämligen ursprungligen en rätt som består av kött/fisk, grönsaker och en kryddig sås. Numera används curry även som en kryddblandning men det är ändå inte en krydda, curry är en kryddblandning som inte alltid nödvändigtvis behöver innehålla samma kryddor.
Jag har ju nämnt att den indiska matkulturen varierar väldigt i landet. Man kan ändå se lite mönster i dess matkultur. T ex blir maten allt starkare ju längre söderut du kommer och även i de fattiga områdena. I de norra områdena däremot är maten inte alls särskilt stark. Den är däremot fortfarande väldigt smakrik av alla kryddor men den är inte het.
Typiskt för södra Indiens mat är alltså att den stark och även oftast vegetarisk.
I de norra delarna av Indien äter man mycket kött, då är lamm och kyckling vanligt. Längs de indiska kusterna kan man även äta helt otroliga fisk- och skaldjursrätter med inslag av kokos.
Att många indiska maträtter faktiskt är vegetariska beror mycket på religionen. 83 % av dess befolkning är hinduer och enligt hinduismen ska en trogen hindu vara vegetarian. Svin- och griskött förekommer nästan aldrig i indiska maträtter och det beror antagligen på att 11 % av Indiens befolkning är muslimer som inte äter fläskkött. De flesta indier är också väldigt galna i sötsaker. Frukt, grönsaker och glass.
En vanlig indisk måltid består av ca 2-5 rätter. Före maten dricks öl och whiskey, under måltiden dricker man vatten.
Man äter måltiden med handen. Det finns ett indiskt ordspråk som lyder ”Att äta med gaffel och kniv är som att uppvakta sin älskade genom en tolk”. När man äter ska du alltså äta med handen. Det är viktigt att det är den högra, eftersom den vänstra anses oren.
Indierna i södra delarna äter rejält med i stort sätt hela handen medan man i norr äter försiktigt med fingertopparna.
Bröd (som alltid finns med till indiska rätter) används lite som bestick då man doppar det i såser och skyfflar upp ris på det. Brödet fungerar även som en kylare för munnen då kryddblandningarna är heta. Under måltiden bör även en vattenskål med lime ställas fram så man kan tvätta de kladdiga händerna emellanåt. Slutligen äts någon söt dessert såsom glass eller fräscha frukter. Efter måltiden ställer man fram en skål med anis och en skål med kandisocker. Det är meningen att man ska tugga de samtidigt för att få en fräsch andedräkt. De väldigt traditionella indierna äter sin måltid på stora bananblad.
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
-
Inactive member 2007-05-08
hur kan dom dricka öl och whis
Liknande arbeten
Källhänvisning
Inactive member [2007-04-18] Indiska matkulter!Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7961 [2024-04-26]
Rapportera det här arbetet
Är det något du ogillar med arbetet?
Rapportera