Hinduism

9 röster
19218 visningar
uppladdat: 2007-04-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Skapelsen:
Allt är kaos. Det finns bara en oändlig ocean av vatten. Vishnu kommer flytande på jätteormen Ananda. En lotusblomma växer ur Vishnus navel. I blomman sitter Brahma. Han delar sig i en kvinnlig och en manlig del. Därefter blir Brahma en igen. Han skapar alla levande väsen på samma sätt. Vishnu ser till att livet går vidare i världen. Men en dag går livet under, guden Shiva förstör allt liv.
Allt är kaos. Det finns bara en oändlig ocean av vatten. Vishnu kommer flytande på…
Genom Brahman, världssjälen, har det universum skapats som vi kan uppleva med våra sinnen. Denna skapelse kallas för maya. Maya finns, men är bara en grumlig spegelbild av den högre verkligheten som är Brahman. Maya, universum, kommer en gång att dö. Då återvänder maya till Brahman för att födas på nyss. Alltså upphör universum att finnas, men föds igen direkt på nytt. Tiden mellan två skapelser är otroligt lång.

Grundare/uppkomst:
Enligt hinduerna är hinduismen en del av den eviga världsordningen. Den har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Därför finns ingen grundare eller religionsstiftare inom hinduismen. Den har istället sitt ursprung i flera olika kulturer som smält samman till en religion. De två religionerna induskulturens religion, som fanns för ca 4000 år sen, och ariernas religion, som kom till Indien ca år 1500 f. Kr., blev ungefär år 1000 f. Kr. en blandreligion. Européerna döpte religionen till hindusim.

Heliga platser:
I så gott som alla indiska byar finns det ett tempel där de kan dyrka sina gudar. Templen kan bestå av små enkla skjul eller stora områden av tempel.
Någon gång i livet vill en hindu doppa sig i det helga vattnet i floden Ganges. På stranden till floden vill många få sin döda kropp bränd och askan utströdd i vattnet. Ganges kallas också Ganga, som betyder den himmelska floden. Det sägs att den fanns redan i himmelen innan den kom ner till jorden. När man badar i floden renar man sinnet från onda handlingar och gärningar.

Högtider:
Det sägs att varje dag på året firas det en religiös fest någonstans i Indien. I de hinduiska festerna är det färgsprakande färger med musik, sång och dans.
För att fira guden Krishnas födelse anordnas Holifesten den 4 september. På festen hittar barnen på massa bus, till exempel att spruta färgat vatten på varandra och de vuxna.
Den viktigaste högtiden är Divalifesten, ljusfesten. Den äger rum den 9 november. Divalifesten är något liknande en blandning av vårt jul- och nyårsfirande. Hinduerna städar hemmet, tänder oljelampor, klär upp sig, träffar släkt och vänner och smyckar hemmet. Man firar Divalifesten för att minnas när det goda segrar över det onda. Festen pågår i fyra dagar och avslutas med att man delar upp presenter.

Anhängare/utbredning:
Med cirka 900 miljoner anhängare är hinduismen världens tredje största religion. De flesta hinduer bor i Indien, där cirka 80 procent är hinduer. Hinduismen finns även i andra länder på grund av att hinduer i Indien har flyttat från därifrån. Det finns större grupper hinduer i Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka och Nepal.


Hur de lever/regler:
Det finns fyra olika sätt för en hindu att uppfylla budskapet, alltså att nå befrielsen. Ett sätt är ”Handlingens väg”. Det är att man lever efter ”Dharma”, lagen om allt. Det gör man genom att följa sin kasts regler och de två grundreglerna för hinduerna: att inte skada eller döda några levande varelser, och att visa kärlek mot hela skapelsen. Man ska också be och offra till gudarna.
Ett annat sätt att uppfylla budskapet är hängivenhetens väg. Då väljer man en gud, sedan dyrkar guden med lovsånger. Den troende visar sin kärlek till guden genom att gång på gång upprepa gudens namn. Hindun hoppas att guden förbarmar sig över honom och släpper honom från kretsloppet och han når befrielsen.
Det tredje sättet är kunskapens väg. Då gör man långvariga studier av heliga skrifter. Det är bara visa och lärda som går denna väg. De diskuterar med gurus så de får rätt kunskap och förståelse av världen. Insikten befriar dem ifrån världen så de når befrielsen.
Det sista sättet att uppfylla budskapet är ”Yoga”. Där tränar man kroppen så sina sinnen koncentreras till en enda punkt i medvetandet. Då frigör man sitt innersta väsen för att nå befrielsen. Det finns olika Yoga-tekniker för att lyckas med det.

Syn på människa:
När arierna invaderade Indien så bildade de en ny härskarklass i det nya samhället. Systemet delade in folket i fyra grupper, arierna själva var i toppen av det. Denna gruppindelning är grunden till kastsystemet som finns idag.
Man har olika rättigheter och skyldigheter beroende på vilken kast man tillhör.
Den högsta kasten är prästerna. De är experter på kulten i templen och de kan de heliga texterna. Den näst högsta kasten består av krigarna. De har den politiska makten och ska försvara landet.
Den tredje kasten består av tjänarna. Längst ner, och utanför kastsystemet finns de kastlösa, som även kallas oberörbara, och djuren.

Efter döden:
När en människa dör vandrar själen vidare till en annan kropp eller varelse. Själen är i ett kretslopp av död-liv-död. I vilket tillstånd man återföds i beror på hur man har levt, de goda och onda gärningarna. Karman är ett sorts minne av gärningarna. Varje h...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hinduism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-18]   Hinduism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7963 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×