Jules Verne - En självbiografi

7611 visningar
uppladdat: 2007-04-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mitt liv började den 8 februari 1828 i Nantes i utkanten av Frankrike. Mina föräldrar gav mig namnet Jules Verne, rättare sagt Jules Gabriel Verne. Men det förstnämnda är mest känt i böckernas värld. Jag var äldst bland mina 5 syskon. Min far Pierre Verne var jurist och ville att jag skulle följa hans banor, men han hade otur. Jag gillade mest att sitta i fönstret, blicka ut över havet och fundera på alla äventyr som gömde sig där ute. När jag var elva år rymde jag med ett fartyg som var på väg till Indien eftersom jag var så fascinerad av havet. Äventyret slutade lyckligt, min far stod vid hamnen och väntade när fartyget anlände till Indien. När vi kom hem lovade jag min mor Sophie att bara åka på sådana äventyr i fantasin. Efter det blev jag och en av mina bröder i väg skickade till internatskola. Jag var duktig i skolan, men allra bäst var jag på geografi och språk.

Vid 20 års ålder åkte jag till Paris för att studera juridik. Jag var egentligen inte så intresserad av det jag studerade och ägnade mig mer åt andra litterära intressen. När jag bestämde mig för att avbryta mina studier blev min far ursinnig och vägrade att hjälpa mig med min ekonomi. Jag började som sekreterare på teatern för att kunna försörja mig. Jag läste mycket på fritiden, tillexempel geografi, naturhistoria och tekniska och vetenskapliga nyheter. Jag tyckte mycket om teatern och allt som hände där, det var då min kärlek för teater började.

1850 började jag skriva teaterpjäser och noveller, vilket stod mig varmt om hjärtat. Det året debuterade jag med min teaterpjäs ”De brutna stråna”
Min stora idol, författaren Alexandre Dumas läste igenom och godkände min pjäs innan den sattes upp på teatern i Paris. Jag debuterade 1951 med mina två noveller ”Ett drama i Mexico” och ”Ett drama i luften”.

Jag hade alltid saknat en kvinna och när jag var 35 år mötte jag en väldigt vacker och ung kvinna på en av mina vänners bröllop. Hennes namn var Honorine Anne-Hébé Morel och vi bestämde oss för att gifta oss. Plötsligt hade jag två stycken att försörja och jag började jobba på fondmäklarbörsen. Efter det blev skrivandet något jag gjorde på sidan om. Min fru och jag fick ett barn tillsammans som fick heta Michel.

Samma år slängde jag i ren frustration mitt manuskript till min första roman ”Fem veckor i en ballong” in i elden. Min fru tyckte inte alls om vad jag gjorde och som tur var räddade hon manuskriptet innan det förstördes. Jag visade mitt manuskript för bokförläggaren Pierre-Jules Hetzel och han gillade det men föreslog att jag skulle lägga in lite mer vetenskap i min bok. Jag blev jätteglad att han gillat vad jag skrivit och jobbade hårdare än någonsin. Pierre- Jules Hetzel blev nöjd med det nya förslaget och tyckte att jag var väldigt bra på att skriva. Han sa till och med att jag skulle skicka två romaner om året till honom eftersom han visste att jag skulle tjäna pengar på mina romaner. När min roman hade blivit utgiven strömmade pengarna in, jag slutade arbeta och började skriva på heltid.

Jag skrev ett hundratal böcker och flera av dem handlar om olika äventyr och resor. Här nedan presenterar jag några exempel av mina mästerverk.

Till jordens medelpunkt
Den boken skrev jag 1878 och den handlar om professor Otto Liderbrock och hans brorson Alex. De köper en bok och ut ur boken ramlar en papperslapp med några mystiska runor. Tillsammans tyder de runorna och professorn tar genast med Alex på en resa som han sent får glömma. Runorna på lappen berättade om en man som rest till jordens medelpunkt och klarat sig levande och därför måste den äventyrliga professorn ta reda på om han också klarar det.

En världsomsegling under havet
Den här boken är en av mina äventyrsromaner och man kan läsa om Professor Arronax och hans tjänare Conseil som beger sig långt ut på havet för att hitta det stora monstret som härjar långt där nere i havet. De faller i vattnet och blir räddade av monstret som inte visade sig vara ett monster, utan en ubåt. Ombord på ubåten finns Kapten Nemo som också är med i många av mina andra böcker.

Den hemlighetsfulla ön
Den här boken skrev jag 1876 och den är en fortsättning på ”En världs omsegling under havet”. Boken handlar om 5 män som flytt från det amerikanska inbördeskriget med en luftballong. De hamnar på en öde ö ute i Stilla havet. Där får de snart reda på att det finns en annan ö som hette Tabor i närheten och bygger en liten båt och åker dit. Där träffar de en man vid namn Ayrton som berättar att han en gång varit pirat men blivit lämnad kvar på ön. Ayrton följer med tillbaka till den andra ön. Snart får de besök av Ayrtons kumpaner som har fått reda på att ön är bebodd och planerar att plundra ön. Efter det händer det många mystiska saker

1871, när jag var 43 år dog min far Pierre och jag tog det förvånansvä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jules Verne - En självbiografi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-25]   Jules Verne - En självbiografi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8020 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×