PARIS

2 röster
13076 visningar
uppladdat: 2007-05-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
PARIS HISTORIA

Paris är det vackra landet Frankrikes huvudstad. Paris ligger i dom norra delarna av Frankrike, och Frankrike ligger i västra Europa.
Genom Paris rinner det en flod som heter Seine. Floden går igenom Paris och ut till den engelska kanalen. Paris har haft ett långt förflutet med revolutioner med mera. Ursprungligen så var Paris bara en fiskeby på stranden av Seine, men år 55 f.Kr. erövrades den av romarna. Det var då en gallisk bosättning som tillhörde stammen Parisii, (därav namnet Paris). Snart började, tack vare byns läge vid floden och skogarna i närheten som gav invånarna allt dom behövde, en romersk bosättning växa upp på vänstra sidan av Seine och Paris blev romarnas starkaste fäste i landet. Paris hade allt för att kunna bli en stad: en flod (bra för fiske och för transport med båt)


VARFÖR BLEV DETTA VIKTIG FÖR PARIS?

* Denna biten är väldigt viktig, eftersom det är här Paris föds. Om det inte blivit en fiskeby som senare skulle bli erövrad av romarna, så hade Paris aldrig utvecklats fram till det Paris är idag.

Under 200-talet e.Kr. invaderades staden av tyskar och 200 år senare var staden bara en militär garnison. Men under Filip II Augusts tid som kung (1180-1223) så byggdes staden upp och blev till slut Frankrikes huvudstad.
År 1200 började Paris universitet ’La Sorbonne’ byggas och under samma tid stärktes den indelningen av Paris som delvis finns kvar idag: regerings- och kyrkobyggnader på Ile de la Cité, universitetet på södra stranden och affärs- och handelsområdet på norra stranden.


VARFÖR BLEV TIDEN DÅ FILIP II AUGUSTUS VAR KUNG I PARIS VIKTIGT?

* För att Paris blev huvudstad i Frankrike, vilket betyder att regeringen fick flytta dit. Det var också under den tiden då man började bygga universitet ’La Sorbonne’ som gjorde Paris ännu mer attraktiv för dem som inte bodde där redan. Folk började alltså att flytta dit, och Paris växte.


År 1789 inträffade Franska revolutionen och monarkin föll 1782.
Under 1800-talet förvandlades Paris i likhet med många andra europeiska städer till den moderna storstad som den är idag. Medeltidsstaden omvandlades till en stad med breda boulevarder, stenhus och med fungerande infrastruktur (kommunikationer, utbildning m.m.).


Under första världskriget klarade sig Paris undan en tysk invasion och mellan första och andra världskriget var Paris känt för sitt rika kulturliv och sitt nattliv. Men under andra världskriget kom tyskarna och Paris klarade sig undan förstörelse då den tyska generalen Dietrich von Choltitz vägrade lyda Hitlers order att jämna ut staden med marken.
Att flytta till Paris blev mer attraktivt efter kriget och staden expanderade kraftigt, förorterna blev också kända under namnet cités. Men vid 1970 började de inre förorterna, framför allt de östra, avindustrialiseras. De förorterna som en gång varit så framgångsrika blev sakta med säkert ghetton.


VILKEN BETYDELSE FICK ANDRA VÄRLDSKRIGET FÖR PARIS?

* Efter världskrigen så drabbades Paris, som många andra städer, negativt. Paris hade en arbetslöshet som låg på 10 %, vilket betydde att det fanns ganska många prostituerade i Paris vid den tiden. Krigen har också bidragit till de så kallade ghettona. Det har varit ganska många bråk mellan de ’rika’ områdena och de ’fattiga’ områdena, som t.ex. upploppet 2005. Krigen har också gjort att vissa som åkt till Paris och förväntat sig glamour och kärlek, blivit besvikna när dom såg att den östra sidan (i alla fall vad jag läst och hört) har blivit ett enda stort ghetto.


Idag är Paris en mycket känd stad med cirka 2 miljoner invånare. Paris är känd för att vara en modestad, men också för att vara romantikens stad, och har varje år miljontals besökare. Skillnaden mellan Paris och resten av landet ser man särskilt på området utbildning. De mest uppskattade lärosätena i Frankrike finns i Paris. Paris är alltså också Frankrikes ”smartaste” stad.

----

SEVÄRDHETER

I Paris finns det många sevärdheter, här finns några exempel:

- Eiffeltornet

Eiffeltornet invigdes den 31 mars 1889 av Gustava Eiffel för att fira hundraårsjubileet av franska revolutionen och har sedan dess haft fler än 220 miljoner besökare. Från invigningen till 1930 var tornet världens högsta byggnad. Tornet är 324 meter hög och har 1.665 trappsteg. Tornet väger runt 10.000 ton. Idag är Eiffeltornet ett av världens mest kända monument och är väl värt ett besök.

- Notre Dame

Notre Dame är en av Paris mest kända kyrkor. Den byggdes mellan år 1163-1334 och anses vara en av dom finaste byggnader i gotisk stil i Frankrike. Hela klockan väger 13 ton och bara kläppen väger 500 kg. Själva tornen i västra fasaden är 69 meter höga. Att besöka Notre Dame kostar ungefär 7 euro.

- Triumfbågen

Triumfbågen började byggas 1806 på order av Napoleon Bonaparte för att fira segern vid Austerliz, men färdigställdes först 1836. Under själva triumfbågen ligger även okända soldatens grav, vilken instiftades efter första världskriget.
Själva triumfbågen är nästan 50 meter hög, valvet mäter på insidan ca 30 meter.

- Louvren

Louvren, eller musée du Louvre är från början ett slott men är idag ett mycket omfattande museum över antikviteter och klassisk och nyare konst. Här finns bland annat Mona Lisa (av Leonardo da Vinci) samt andra tavlor som blivit kända av Dan Brown:s Da Vinci Kod.


-----


TRANSPORT & KOMMUNIKATION


Paris har huvudsakligen två flygplatser: Aéroport d''''Orly i de södra förorterna, och Charles de Gaulle International Airport (som också kallas Roissy och är Europas näst största flygplats med förbindelser över hela världen) norr om staden. En tredje flygplats, Aéroport de Paris Beauvais Tillé , ligger 75 kilometer norr om staden och används av charter- och lågprisflyg. Le Bourget är Paris äldsta flygplats men är stängd för ordinär flygtrafik.

Paris har också sex större järnvägsstationer (Gare du Nord, Gare Montparnasse och så vidare..) Järnvägsstationerna är sammankopplade med tunnelbanenätet, ”Métro”, som har fjorton linjer och över 380 stationer, vilket är fler än vad London Underground har, och fem pendeltågslinjer, ”RER”. På så sätt kommer man lätt runt hela Paris på ett snabbt sätt.

Det görs mer än 9 miljoner resor i Métron varje dag. Métron har c:a 3 500 tunnelbanevagnar, och stationerna är 368 st, uppdelade på 14 linjer, som sträcker sig över totalt 200 km.

Att färdas med tunnelbana som rörelsehindrad eller med exempelvis barnvagn är svårt, men vissa stationer är anpassade för rörelsehindrade och dessa är ibland markerade med en rullstol på métrokartan. Ingen blir bortglömd i Paris, här finns metoder som hjälper allas vardag!

Kring Paris går ringvägen ’Périphérique’ som huvudsakligen följer samma väg som 1800-talets befästningar kring staden. På- och avfarterna kallas ”Portes” och motsvarar tidigare portar i befästningen. De flesta av dessa Portes har parkeringsplatser och icke boende i Paris rekommenderas att lämna bilarna och ta anslutande tunnelbana istället. Trafiken i Paris är tät och det är svårt att hitta parkeringsplats inne i staden.


HUR PÅVERKAS MILJÖN I PARIS AV ALL TRANSPORT?

* Av den fakta jag hittat, så verkar det som man använder kollektiv trafik mer än vad man använder bil. Métron har ju en massa stationer över hela Paris, så det är dumt som turist att hyra bil, det går mycket fortare och är billigare om du bara använder Métron istället. Tack vare all pendel tåg, vanlig tåg och tunnelbanenät som finns i Paris så släpps det inte ut så mycket farliga gaser, och Paris slipper bli drabbat av avgaser.


---

STADSDELARNA

Paris är uppdelad i 20 stadsdelar, och har ett nummer från 01-20. Nr 01 ligger mest centralt, sedan fortsätter numrena som en spiral (eller som en kanelbulle) utåt. Dom centrala stadsdelarna anses vara finare, och är också dyrare. Men den stadsdelen som har mest lyxiga paradvåningar är den sextonde, beläget i sydvästra Paris och vid sin sida rinner floden Seine. Den mest folkrika stadsdelen är den femtonde, söder om Eiffeltornet, som har drygt 225 000 invånare till skillnad från den första stadsdelen som bara har 17 000 invånare.

Stadsdelarna söder om floden (vänstra stranden) har traditionellt förknippats med akademiker, konst och film. De centrala stadsdelarna (högra stranden) förknippas istället med affärer, och där ligger det berömda Louvren och de stora shoppingboulevarderna, men även Montmartre (namnet på en stadsdel) och Place de la Bastille (en fästing som stormades under den franska revolutionen).

Parallellt med nummersystemet finns ett antal mer traditionella namn på stadsdelar, som till exempel Saint Germain, Quartier Latin, Marais, Montmartre, Montparnasse, Belleville och Menilmontant.

---

TURIST I PARIS
- VAD FINNS DET ATT GÖRA?

Det finns miljontals saker att göra i Paris, det är bara själv att välja vad man har tid och lust åt att göra. I Paris finns helt enkelt allt man kan tänka sig: historia, mode och shopping, romantik, klubb- och nattliv, teatrar, museer, sport, Disneyland Paris, musik – ja, behövs det säga något mer?

Eftersom Paris är en väldigt känd modestad, så är det självklart att det finns en massa shopping att se fram emot under sitt besök i Paris. Champs-Elysee är Paris huvudgata. Längst denna finns det väldigt mycket affärer och restauranger, dock är de flesta inte direkt billiga. Det finns allt från märkesaffärer såsom Cartier och Louis Vuitton, men det finns även större shopping center.

Ett av dom mest populära turistmålen för familjer är Disneyland Paris. Där kan man åka några av det 50 stycken attraktioner. Man kan gå bakom kulisserna i Art of Disney Animation. Spänna fast säkerhetsbältet i det vilda rock´n-roll-äventyret med Aerosmith; ta plats och se några av världens mäktigaste filmtrick, fyllda med explosioner, spänning och fart i Stunt Show Spectacular - det här är större än dina vildaste fantasier!

Är man i Paris bör man inte missa ett besök på Moulin Rouge och dess Cabaret. Moulin Rouge är en känd nattklubb och det kostar ungefär 177 amerikanska dollar för att boka ett bord där.

Man kan som turist även ta en kryssning i floden Seine, för att upptäcka Paris från en annan vinkel.

Är man sportintresserad så finns det såklart saker att göra i Paris. I slutet av maj drar Paris tennishöjdpunkt igång - Franska Öppna Mästerskapen i tennis. Ett av de största sportevenemangen i Frankrike och Paris är givetvis Tour de France. Att se cyklarna åka fram längs Champs-Ellysse är något alldeles extra.
Flera stora och framgångsrika idrottsklu...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: PARIS

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2013-11-02

    Den var grym, särskilt i början!

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-01]   PARIS
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8046 [2024-05-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×