Bokrecension: Djävulen bär Prada av Lauren Weisberger

4 röster
10399 visningar
uppladdat: 2007-05-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bokens titel: Djävulen Bär Prada
Författare: Lauren Weisberger
Utgiven år: 2006
Bokförlag: Harper

Lauren Weisberger:
Hon föddes 28 Mars 1977 i Pennylvania. Efter "high school" med bara en liten ryggsäck på ryggen, nutella och coca cola light med sig reste hon runt i Europa till alla möjliga länder. Då hon kom tillbaka till Amerika började hon som assistent för Editor-in-Chief of Vogue. Lauren fastnade alltså för höga klackar och ett ständigt bantande i hela ett år, det är efter att Lauren jobbat där som hon fick iden för "Djävulen Bär Prada".
När författarinnan Lauren Weisberger tog sina första osäkra steg in i Vogue-redaktionens lokaler för några år sen, hade hon troligen ingen aning om det helvete som väntade henne – eller om att miljontals läsare världen över bara några år senare skulle kunna läsa om och skratta åt alltihop. Lauren fick anställning hos Anna Wintour, Vogues legendariska häxa till chef, en effektiv affärskvinna men också den mest krävande och hänsynslösa arbetsgivaren på vår planet. Och medan kopplingen mellan Vogue och bokens/filmens Runway Magazine är uppenbar, försöker Weisberger själv tona ner likheterna.
Bokens handling:
Andrea Sachs är en småstadstjej som drömmer om att arbeta som redaktör på tidningen New Yorker. Väl i storstaden får hon arbete som personlig assistent åt chefredaktören Miranda Priestly på det berömda modemagasinet Runway (läs Vogue). Och plötsligt befinner sig Andrea i helvetet då Miranda Priestly visar sig vara djävulen själv. Hon dompterar sina anställda totalt och kräver fullständig service 24 timmar om dygnet. Som personlig assistent får Ahn-dre-ah! vara beredd på allt; hon måste servera kaffe med exakt rätt temperatur och i exakt rätt ögonblick. Hon måste ordna fram två exemplar av den senaste Harry Potter-boken flera dagar före utgivningen och se till att de flygs till Paris i Mirandas privata jetplan. Andrea försakar pojkvän och vänner för att dygnet runt ställa upp på chefens nycker. Allt för den eftertraktade rekommendationen från Miranda Priestly på väg mot målet: drömjobbet som redaktör. Till sist inser Andrea att det jobb som “tusentals tjejer skulle gå över lik för” håller på att ta livet av henne och hon måste bestämma sig för om hon är beredd att sälja sin själ till djävulen.
Redan på anställningsintervjun anar Andy hur hopplöst fel ute hon är. Omgiven av trådsmala kvinnor med höga klackar och svindyra kläder stolpar hon in på Mirandas kontor och förklarar att hon inte är ett dugg intresserad av mode. Men mot alla odds uppskattar Miranda hennes rättframhet och innan hon vet ordet av är hon anställd som chefredaktörens allt-i-allo. Jobbet visar sig dock vara värre än vad Andy nånsin kunnat föreställa sig. Hon måste vara anträffbar dygnet runt, fixa allt Miranda ber om oavsett vad, stå ut med ständiga utskällningar och framför allt - byta klädstil.
Pojkvännen gör slut för att Andy "inte längre är den Andy han blev ihop med", när Andy blir tvungen att jobba möjliga och omöjliga tider. Men borde han inte stötta henne? Hålla tillbaka sina egna krav, i alla fall under en tid? För det handlar om en mycket begränsad period, nämligen mindre än ett år av Andys livstid!
Hur kan man beskriva huvudpersonerna:
Andrea Sachs - En tjej på 170 cm med klädstrolek 38 en helt vanlig småstads tjej vars dröm alltid har varit att skriva för en tidning. Hon är ofta ironisk och har humor vilket Miranda ogillar graft. Andrea vet vad hon vill och har inte svårt att säga vad hon tycker, även om hon ibland säger för mycket. Hennes tid på Runway magazine får henne att inse vad hon har och inte är beredd att förlora. Jag gillar hennes starka personlighet och att hon är egen. Utan en massa på klistrat fiasko. Andrea försakar pojkvän och vänner för att dygnet runt ställa upp på chefens nycker. Allt för den eftertraktade rekommendationen från Miranda Priestly på väg mot målet: drömjobbet som redaktör.

Lily (Andreas bästa vän) - Väldigt olik Andrea, fast ändå inte. Dem träffades första gången när Lily kom till Andreas high school efter att hennes föräldrar lämnat henne. Lily är mer "punkig" eller vad man ska säga kanske inte det heller. Inte stilmedveten för fem öre, krulligt ovårat hår och hur gullig som helst! Helt rätt tjej för Andrea dem kompletterar varandra.

Alex (Andreas pojkvän - sedan tre år tillbaka) - Mycket mån om Andrea, finns till och stöttar henne för det mesta. Han verkar vara den typiskt snälla småstads killen, men är mycket oförstående när det gäller Andreas yrke. Lämnar henne tillslut, vilket jag ogillar. Han ska finnas där och stötta henne eftersom det bara handlade om en mycket begrändsa period, ett år av Andreas liv.

Mirande Priestly (Andreas Chef under ett helt år på tidningen Runway) - Hon dompterar sina anställda totalt och kräver fullständig service 24 timmar om dygnet. Som personlig assistent får Ahn-dre-ah! vara beredd på allt; hon måste servera kaffe med exakt rätt temperatur och i exakt rätt ögonblick. Hon måste ordna fram två exemplar av den senaste Harry Potter-boken flera dagar före utgivningen och se till att de flygs till Paris i Mirandas privata jetplan.

Emelie (Andreas kollega, och första assistent till Miranda) - Emily har fullständigt gått upp i sitt arbete och riskerar att bränna ut sig. Hon har inga vänner och tänker inte på något annat än Miranda.

Christian (En god vän till Mirandas familj, råkar vara väldigt förtjust i Andrea) - Typiskt "rikemans boy" jag tänker mig en blond, solbränd vältränad kille med enbart designer kläder och ett krit vitt charmigt leende som skulle få vilken tjej som helst på fall. Han är välvårdad och alltid mycket trevlig och råkar vara otroligt förtjust i Andrea.
Omdöme:
Jag stressade oerhört snabbt upp mig i ett tempo som väl aldrig kan vara bra varken för mig eller för bokens hjältinna Andrea. Varje sida var så jobbig att läsa att jag stundtals verkligen kände mig helt utsjasad. Jag gillar boken, tror säkert att mycket av det stämmer in på verkligheten på ett amerikanskt modemagasing, men jag blev samtidigt för utpumpad. Boken är definitift värd att läsas och stundtals väldigt rolig. Ganska "catchig" bok, lättläst och lätt att komma in i. Man får följa Andy "Andrea" genom sin tid på Runway magazine och man sitter som på nålar och bara väntar på att hon ska ge igen för sin "devil" till chef.
Bra skriven, läste ut boken på tre dagar hade svårt att lägga den ifrån mig. Även om jag kände mig ganska stressad och som jag sa ovan, varje sida var ganska jobbig att ta sig igenom. Annars mycket läsvärd och jag ska definitift gå och se filmen.
Jag gillade Andys skön...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Djävulen bär Prada av Lauren Weisberger

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-02]   Bokrecension: Djävulen bär Prada av Lauren Weisberger
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8050 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×