Vindkraft

6 röster
10013 visningar
uppladdat: 2007-05-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vindkraft

Vindkraft är en kraftkälla som använts av många i flera århundraden, till exempel till segelfartyg och väderkvarnar. Men det dröjde ända till 1900-talet tills man började använda det i elproduktionen. Vindkraften är en förnybar och miljövänlig kraftkälla som nu håller på att växa sig större och större, på grund av de höga elpriserna och förbättrad teknologi.

På sätt och vis är det solens värmeenergi, omvandlat till rörelseenergi som används i vindkraftverk. Solen värmer upp luften som sätts i rörelse och börjar stiga. När denna kommer högre upp i atmosfären, där det är kallt, kyls den ned, och sjunker. Sedan värms den åter igen upp av solen, och kretsloppet börjas om på nytt. Detta framkallar vinden, som driver vindkraftverken.
Vinden sätter turbinbladen på vindkraftverket i rörelse. Från turbinbladen för en axel vidare energin till en växellåda som ökar varvtalet, den ökar alltså energin. Därifrån leds
Energin vidare till generatorn, den omvandlar vindens rörelseenergi till elektrisk energi.
Vindkraftverket har också bromsar ifall det skulle blåsa mer än vad turbinbladen klarar av.
Dessutom placeras vindkraftverken på ställen där det inte finns något som kan bromsa in vinden, som på kusterna eller öppna slätter. De flesta vindkraftverk kan finnas utmed kusten av Bohuslän, Halland, Skåne, Blekinge, och på Öland och Gotland.
Det är bara här, och på vissa slätter runt Vänern och Vättern, och vissa fjälltrakter, det blåser tillräckligt att det är lönt att sätta upp vindkraftverk.
Det pågår dessutom ett projekt att placera vindkraftverk i havet, där det finns ännu mindre som kan minska vindens rörelseenergi. Nackdelen med det, är att kostnaderna för bl.a. underhåll skulle öka avsevärt. Men på vissa ställen har man faktiskt genomfört idén.

Olika sorters Vindkraftverk

Det finns många olika sorters vindkraftverk.
Det finns de små ”Gårdsmöllorna”, med 10-60 kW (KiloWatt) i effekt. Dessa är 25-30 meter höga, med en turbinbladsdiameter på 10-18 meter.
Sedan finns det en något större variant, som är 30-50 meter höga, och 25-45 meter i turbinbladsdiameter och upp till 600 kW effekt.
Det finns även ännu större varianter, de största vindkraftverken kallas Näsudden-kraftverk. Dessa 70 meter höga vindkraftverk, med 75 meter i turbinbladsdiameter, har 2000 kW i effekt. Det finns endast ett hundratal av dessa.
Det skulle krävas ca 1000 st Näsudden-kraftverk för att motsvara energin som utvinns från ett kärnblock i kärnkraftverket i Forsmark.
Vindkraft är en billig energikälla, eftersom kostnaden av byggnad och underhåll av kraftverken är skapligt låga. Dessutom sparas det in kostnader på transport och utvinning av råvaror som kol, olja och uran. Dessa råvaror skadar också naturen. Vindkraften bidrar inte till miljöförstörning, och vinden är ständigt återanvändbar.
Tyvärr så ger vindkraften inte så stort tillskott i energiförsörjningen. Trots att det finns så många vindkraftverk som kan vara i full drift i drygt 2/3 av året uppnår vindkraften bara
0.2 % av den totala energiförsörjningen i vårt land. Därför måste vindkraft kombineras med någon annan energikälla, som vattenkraft.
När det blåser mycket, kan man spara vatten i dammarna på vattenkraftverket. När det blåser lite, kan man släppa ut mer vatten. Dessa energikällor är båda billiga och miljövänliga.


...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vindkraft

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-06]   Vindkraft
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8083 [2022-07-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×