Regnskogen

10 röster
11193 visningar
uppladdat: 2007-05-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innan man började skövla regnskogen, sträckte sig skogen som ett bälte runt ekvatorn. Men under de senaste 100 åren har mer än hälften av skogen försvunnit och är istället nu koncentrerad till tre kärnområden. Den största sammanhängande regnskogen finns i Syd-och Mellanamerika. Det näst största området finns inom den indo-malaysiska regionen, och den tredje största skogen finns i Centralafrika.

Enligt mig själv är en regnskog en enda stor tät skogsmassa som är utbrett på ett större område, men egentligen finns det en mängd olika sorters skog.
Det finns Låglandsregnskog, som hörs ganska tydligt vart den ligger, i låglänta områden hittar vi den mest artrika, mest produktiva och ännu den mest utbredda tropikskogen. Mycket värme och vatten gör att den biologiska produktionen kan pågå året om. Träden kan bli uppåt 60meter höga och är tätt sammanväxta. På grund av att det knappt tränger igenom något ljus, är växligheten inte stor längs marken. Eftersom just låglandsregnskog innehåller många intressanta timmerträd och att det är lätt för större maskiner att ta sig fram, är det den mest hotade regnskogen.

När man börjar komma högre upp över vattennivån, ungefär 900-1800meter upp börjar en annan sorts skog som kallas Bergsregnskog. Luften blir lite kyligare och fuktigheten ökar. Annars är dessa sorters skog mycket lika varandra, förutom att man kan säga att Bergsregnskogen är lite ”klenare”. Träden blir inte lika höga, de växer inte lika tätt och den är inte riktigt lika artrik som dens överman.

Ännu högre upp längs bergsluttningen övergår skogen till Molnskog, och är nästan ständigt höljda i moln. Träden når bara några meter över marken och är tungt behängda med mossor, skägglavar, orkidéer och bromelior. I många sagoskogar är omgivningen oftast baserad på denna sorters skog.

Det finns ännu fler sorters regnskog, en av dem är Mangroveskog som bildas vid flodmynningar och andra skyddade lägen längs grunda, tropiska och subtropiska kuster. Träden är lågväxta och har styltrötter och speciella andningsrötter. Rötterna är som labyrinter och är mycket viktiga som barnkammare för fiskyngel, räkor och andra små vattenlevande djur.

De allra flesta regnskogarna fäller sina löv gradvis, löven hinner knappt falla till marken innan de tas hand om och bryts ner, oftast av småkryp som termiter eller även bakterier, och i vissa fall svampar.
Det finns också skogar som fäller sina löv i vissa årstider, precis som våra träd gör här i Sverige. Nämligen Monsunskog och Lövfällande torrskog. Träden växer glesare i dessa sorters skog och därför finns det mer växter längs marken. Träden blir inte så höga, utan istället mycket breda.
Växtnäringsämnena cirkulerar snabbt och produktiviteten är hög. Det mesta av näringsämnena är dock bundna i växterna och därför är jordarna relativt näringsfattiga. Om
man börjar odla i jorden leder det till problem, efter en kort period av odling är jorden redan urlakad på näringsämnen och man måste hugga ner en ny bit skog för att kunna odla igen. Marken som man odlade på innan är helt förstörd och det växer knappt något mer där igen.


Vad skövlingen innebär


Listan på vad som utvinns ur regnskogen är lång, det är en mängd råvaror som tex kaffe, kakao och andra frukter. Även växter som används för medicintillverkning. En stor mängd trä skövlas varje dag för att användas till papper, möbler och byggnadsmaterial av olika slag.
Många tänker oftast inte på regnskogen när man köper tex nya utemöbler. Jag menar vem skulle orka tänka på något som ändå är så långt borta? Men när regnskogen skövlas är det inte bara de djurarter, människor och växter som finns där, utan vi alla drabbas.

Det finns så ofantligt många problem som kommer, och som redan har uppstått pga skövling. Växthuseffekten blir värre och värre, skogen är viktig för att träden tar upp koldioxid och om det inte finns träd som kan ta upp så pass mycket koldioxid så att det blir balans i världen, får vi ett överskott och det blir varmare på jorden.
Detta orsakar sen ännu fler problem, som ökenspridning och torka. Detta kan sedan leda till att växter och människor dör när det väl börjar regna, för då kan inte marken ta upp allt vatten på en gång pga att den blivit så torr och näringslös.

Vad lär vi oss på detta?
Skövla inte regnskogen! Varje minut skövlas 37 fotbollsplaner. Det är oacceptabla mängder, och inte nog med det finns ännu fler katastrofer som redan har drabbat folk i tropikerna översvämningar och brist på ved och livsmedel är bara ex på vad som händer, och vad som kommer bli värre.
Dessa problem är de som drabbar värst, tänk bara på alla mindre problem som också kommer upp stå. Den mat som vi importerar dagligen, all illegal timmer som i många fall importeras olagligt, eller våra flyttfåglar som flyttar till tropikerna över vintern kommer inte klara vintern om det inte finns någon regnskog att flytta till.
Man kan förstås ha olika uppfattningar om våra flyttfåglar och hur de ska klara sig:
- Om jorden ändå blir varmare så kommer fåglarna klara en svensk vinter.
- Men om isarna smälter och ändrar golfströmmens riktning så blir det en ny istid och vattennivån höjs och vi kommer tvingas bo trängre än vad vi gör.
Hur blir det då med länder som Indien och Kina som redan är så tätbefolkade?
- Det är inget att oroa sig för, vi är bara inne i en ny cykler det kommer först bli kallt och sen varmt igen. Vi har överlevt det förut.

Det finns många tankar om vad som händer med vår jord, men inget löser sig om vi fortsätter med vår vanliga dags rutin. Vi måste göra något åt skövlingen av regnskogen.


Vad ska vi göra?


Det som är möjligt att göra för att rädda regnskogen är att köpa en bit regnskog.
Jag kollade upp lite priser på regnskog.
För 400kr kan man få köpa en hel fotbollsplan, det innebär att du räddar minst 20 olika
kolibrier, ett oräkneligt antal insekter, svampar, mikroorganismer och växtarter, minst 200 olika orkidéer och hundratals olika trädarter…
Jag kan fortsätta i evigheter, det är inte så rackarns dyrt. Man behöver inte köpa en hel fotbollsplan utan man kan tex för 80 kr köpa 1000kvadratmeter skog.

Det finns däremot inte många som vet att man överhuvudtaget kan köpa regnskog.
Jag visste att man kunde, men jag visste absolut inte att det var så pass billigt. Man måste informera bättre.
För ett tag sen var regnskogen i fokus runt om i världen, men tyvärr har det lagt sig nu och man diskuterar istället andra och mer ”aktiva problem”. Någon måste ta upp detta problemet och börja informera folk bättre i media.

Det finns fler saker som inte är så krävande som att köpa regnskog. Man kan istället strunta i att köpa trä som är ifrån regnskogen. Fundera lite extra när du ska köpa nya utemöbler eller ett nytt tak.
Man kan lägga använda papper i pappersförsamlingen istället för att slänga dem i soptunnan. Slänger man pappren istället för att återvinna behöver man hugga ner mer skog för att göra nytt papper. Många företag skulle behöva få lite mer information om detta.

I många regnskogar odlas palmolja som används i matlagning. Själva palmoljan är inte farlig för oss, utan det är transporterna som sker över halva jordklotet för att vi ska få olja. Växthuseffekten blir då värre pga detta.
Om det går bra för palmoljeodlingen är det självklart att odlingen ökas, då är man tvungen att hugga ner mer regnskog för att få plats med alla odlingar. De små bönder som redan bor där och försörjer sig själva, blir bortkörda och förlorar sina rättigheter. De kan inte försörja sig och sina familjer längre.
Plantagen behandlas dagligen av bekämpningsmedel och utsläpp ifrån odlingarna ger stor miljöpåverkan.
Även detta blir efterfrågan på ätbara oljor större och större, oljepalmen är så otroligt effektiv så det är helt förståligt att det går så pass bra för den.

Ur det gula fruktköttet pressas palmolja och från fruktkärnan får man fram palmkärnolja. Resterna därifrån ger så kallade presskakor som används till djurfoder.
Det är nu den mest produktiva oljeväxten i världen, räknat i mängd olja per hektar, den ger sex gånger mer än raps.
Det vi måste göra för att hindra att odlingen blir ännu större är helt enkelt köpa mindre palmolja. Köper ingen det, blir odlingen ekonomiskt odugliga och de större företagen slutar att skövla regnskogen.

Allt är helt perfekt med palmoljan, man vill egentligen inte ersätta den med något.
Den är fast och smälter vid 37 grader vilket gör det den lämplig för margarintillverkning. Den används också till kakaofett, därför har den blivit en vanlig ingrediens i choklad, glass frukostflingor och Kex. Palmoljan sägs vara mer hälsosam än en del andra vegetabiliska fetter, oljan innehåller både omättade och mättade fetter. Då har man i många fall ersatt animaliskt fett som talg och ister med palmolja, och att priset är lägre har också bidragit. Den kemtekniska industrin använder palmolja i produkter som tvål, tvättmedel, kosmetika, smörjmedel och fettsyror.

Så vad gör man som konsument åt en sådan här sak?
Det som går att ersätta palmoljan med är andra vegetabiliska oljor. Man kan nästan säga att om vi ska få slut på odlingen av palmolja måste vi sluta köpa den. Det är vi som har makten att förändra, men ingen gör det. Ingen har orken.
Nu när inte konsumenterna bryr sig särskilt mycket, får företagen ta hand om problemet istället. De måste ta ansvar för varifrån och hur palmoljan produceras.


Vad gör organisationerna?


Jag kollade först upp vad Världsnaturfonden gör, det visade sig att de hade många projekt på gång. Det största var Sweden Forest & Trade Network, det är ett frivilligt nätverk av företag och organisationer i Sverige som vill arbeta för en bättre användande och nyttjande av världens skogar.
Ska jag vara ärlig så förstod jag inte det mer detaljerade som stod på sidan, verkade inte som om det handlade om vad dom gjorde på projektet utan bara hur deras nätverk fungerade. Det vi vet är i alla fall det viktigaste. Dom arbetar för att regnskogarna och de som bor där ska få det bättre.

Naturskyddsföreningen hade massa om vad dom gjorde på sin hemsida. Inget direkt om tropikerna, men mycket om djurarter som dom ska rädda, självklart också hur dom arbetar osv. Dom har också en köpguide som man kan gå in och kolla på, innehåller vad man ska tänka på när man ska köpa nya trädgårdsmöbler, så att man inte köper möbler vars trä är ifrån regnskogen.

Jag kollade även in den mest ultimata hemsidan för miljön. Nämligen Greenpeace, deras sida var lite lättare att förstå. Det dom jobbade för var bland annat att stoppa klimatförändringarna, rädda alla våra hav, skydda skogen, att hejda spridningen av GMO i naturen, eliminera giftiga kemikalier, avveckla kärnkraften och att nedrusta nu.
Lite mer detaljerat vad Greenpeace är att dom arbetar världen över för att stoppa den destruktiva skövlingen, förhindra handeln med illegalt timmer och för att se till så att ett globalt nätverk av skyddade områden upprättas.

Illegalt timmer är en intressant miljöfråga. Idag är det vanligare med olagliga importer av timmer än lagliga, och handeln med olagligt timmer omsätter idag miljardbelopp och står sannolikt för mer än tio procent av hela den internationella virkeshandeln. Det betyder att den illegala handeln med timmer sannolikt omsätter över hundra miljarder svenska kronor, varje år. Det är helt omöjligt att få stopp på något såhär stort, om inte man stiftar en ny lag förbjuder den europeiska importen. Många länder vill inte ta sitt ansvar och tycker att denna lag hade varit oerhört bra.


Om varken vi ”vanliga” människor eller de myndigheter som jobbar för att förbättra regnskogarna lyckas med det dom gör, kan vi bara föreställa oss hur världen kommer se ut om 20 år. Men vi har ändå bättrat oss, i en rapport som wwf har framställt år 2000. De räknade ut att om vi skulle fortsätta skövla skog i den hastighet som vi gör kommer världens regnskogar vara helt slut år 2005, och eftersom skogarna fortfarande finns kvar kan jag med 100% sannolik säga att vi blivit bättre på att tänka miljövänligt.
Vi har börjat plantera nya träd när vi hugger ner de gamla, det som är negativt med att plantera ny skog är att inga djur vill bo i en sådan skog. Djuren vill ha den gröna växligheten längs marken, det finns inte i konstplanterad skog.
Vi måste vara försiktiga med djurlivet. Jag menar regnskogen täcker inte mer än 7 % av jordens landyta, men ändå lever kanske två tredjedelar av världens alla växter och djur där.
Bara som exempel på en 1 000 hektars ruta av tropisk regnskog kan det finnas 1 400 arter av blommande växter varav 700 trädslag, samt 120 däggdjursarter, 380 fågelarter, 90 reptilarter, 60 groddjur och 140 fjärilsarter. Vi ska värna om våra djur och växter, om vi fortsätter att skövla i den takt vi gör kommer alla våra växter och djur tillslut försvinna.


Egna tankar


Jag har en del tankar om regnskogen, problemet är att jag inte riktigt vet ar jag ska börja. Jag har tagit med en del redan innan i texten, men jag ska göra så gott jag kan.
Jag har lärt mig mycket mer om regnskogen och vad det innebär för världen. Jag förstod inte alls att det var ett sådant stort problem, det är så ofantligt många miljöfrågor som man kan koppla till detta. Som tex växthuseffekten, finns det inga träd som kan ta upp koldioxiden blir det ett överflöd. Det blir varmare och isarna smälter, och alla de problem som jag nämnt innan.
Jag har tyvärr inte skrivit många lösningar i texten på miljöproblemen eftersom hade det funnits några lösningar hade dom redan varit genomförda. Jag försökte däremot skriva så många tänkbara lösningar som möjligt.
Vad jag tycker om tex illegal import av trä, jag tycker det är oacceptabelt man borde ersätta så mycket trä man kan med plast. Men sedan vet jag inte hur pass farligt framställningen av plast är, är det inte lika farligt så är det självklart att vi ska byta. Om inte det går tycker jag i alla fall att vi ska stifta en lag så att man inte får ta in olagligt timmer, det var på gång ett tag med den lagen. Jag vet inte varför den inte gick igenom, den borde ha gjort det. Fast egentligen tycker jag att det borde vara olagligt att skövla regnskogar i största allmänhet, jag vet själv att det är helt omöjligt.

Alla organisationer jobbar för att göra så att man inte får skövla skogen genom att locka folk köpa regnskog eller försöka göra delar till reservat. Visst är det bra att dom gör det, men jag har funderat på vad som händer om vi inte kan skövla skogen till slut för att man helt en...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Regnskogen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-06-10

    skojjar du med arbetet?? Sämst

  • Inactive member 2008-03-08

    Bra arbete tbh, bryr dig inte

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-07]   Regnskogen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8086 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×