Ett författarporträtt av Stephen King

7 röster
21435 visningar
uppladdat: 2007-05-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Inledning.

1.1 Syfte.
Jag har valt att arbeta om författaren Stephen King eftersom han, under sin karriär som författare, har varit som en profil för en hel genre och för att jag läser hans böcker. Rykten och tankar har alltid snurrat kring hans förmåga att komma på så många hemska idéer och förundran över hur han kan få det mest vardagliga, som en Buick 8 eller en gammal öl, att skapa rädsla. Jag är intresserad av vad det är som driver honom och vilka händelser i hans liv som har färgat hans böcker. För att ta reda på detta har jag utgått ifrån tre frågeställningar.

1.2 Frågeställning.
• Hur var hans liv?
• Hur påverkade hans liv hans skrivande?
• Varför skrev han under psyndym?

1.3 Metod
Jag har använt mig av Internet för att besvara frågeställningarna, eftersom det är både praktiskt och ger ett brett utbud av information. Eftersom Stephen King har en officiell hemsida jämförde jag fakta från andra hemsidor med den officiella. Jag anser att den officiella är mer trovärdig eftersom det är King själv och hans redaktörer som publicerar materialet där. Jag har också använd mig av böckerna av King jag äger, samt min kunskap efter läst dessa. För att få åsikter om hans skrivande frågade jag efter just detta på ett diskussionsforum på Internet.

1.4 Källkritik
Eftersom praktiskt taget vem som helst kan publicera vad som helst på Internet tycker jag det är viktigt att hålla sig till officiella utlåtanden och biografier. Då Kings officiella biografi inte var tillräckligt brett för mitt arbete har jag tagit information från hemsidor där jag inte kunnat få bekräftat om dessa fakta är riktiga eller inte, så därför kan vissa delar i detta arbete vara felaktiga. Jag har motbyggt detta genom att noggrant jämföra de fakta jag hittat med andra källor. Annan information är hämtat direkt från de böcker King själv har skrivit och därför anser jag dem vara säkra källor. Kings biografi är skriven av King själv. För att få både de bra och de dåliga sidorna av Kings böcker gick jag in på olika diskussionsforum där både King-hatare och King-älskare framförde sina argument kring kvalitén på Kings böcker. På detta sätt fick jag insikt om allmänhetens inställning till King. Stycket om hans skrivande är därför aktuellt och innehåller åsikter från flera olika håll.
2. Bakgrund


2.1 Barndomsåren.
Stephen Edwin King föddes den 21 september 1947 i Portland, Maine. Hans föräldrar skiljde sig när han var 3 år gammal och fadern lämnade familjen under 50-talet, då han gick ut för att köpa cigaretter men aldrig kom tillbaka. Stephen och hans äldre, adopterade bror växte upp med enbart sin mamma, Ruth King, i Durham, där de bodde eftersom mamman var tvungen att ta hand om sina föräldrar som inte längre kunde ta hand om sig själva på grund av deras höga ålder. Efter att hennes föräldrar avlidit började hon jobba i köket på ett hem för efterblivna. I Kings autobiografi ”De makabras dans” skriver King om hur faderns försvinnande påverkade hans familj negativt. En jobbig uppväxt och familjesituation är ett återkommande tema i Kings karaktärers bakgrunder.

2.2 Skoltiden.
King började på Durhams grammatikskola och fortsatte sedan på Lisbon Falls High School. Efter att han tog studenten 1966 började han på Maines universitet, där han utbildade sig till lärare. På universitetet började han skriva noveller och veckokolumner åt universitetets skoltidning. Han var också politiskt aktiv och medlem i elevsenaten och krigsmotståndare. Efter han tagit sin lärarexamen gifte han sig med Tabitha King, som också blivit en något känd författare. Han fick jobb som instruktör vid Hampden Academy och tjänade kring 6 400 dollar per år. Han jobbade vid Hampden i tre år, 1971-1974.

2.3 Den första boken.
1974 publicerades Kings första bok, Carrie. Det var Kings fru som räddade boken då hon plockade upp de bortslängda första sidorna av boken och övertygade honom att avsluta den. Rättigheterna till Carrie såldes till Signet för 400 000 dollar och boken sålde ganska bra för att vara en författares första bok. 1976 kom filmversionen av Carrie, efter Kings genombrott med boken Jerusalems lott, som gav honom det goda ryktet som framstående skräckförfattare.

2.4 The Shining
Vid sensommaren 1974 flyttade King och hans familj till Colorado, där han besökte Stanley hotell vid Estes Park. Stanley hotell är hotellet där The Shining utspelar sig. The Shining är ett av Kings mer berömda och personliga arbeten. Huvudkaraktären i boken är Jack Torrence, en nykter alkoholist och författare. Det är känt att King själv vid den tiden han skrev The Shining höll på att utveckla en alkoholism. The Shining blev senare till film av Stanley Kubrick 1977, men King blev inte nöjd med resultatet och gjorde en mini tv-serie av boken 1997. King ansåg att Kubrick hade gjort ett slut som inte passade med bokens slut. I boken, samt Kings egen filmatisering, är det tydligt att övernaturliga väsen präglar handlingen. King ansåg att Kubrick inte kunde acceptera det övernaturliga i boken och att han därför gjorde om slutet så att karaktärernas öden berodde på en olycklig familjesituation och kabinfeber.2.5 Pseudonymen Richard Bachman.
I slutet av 70-talet började King skriva under pseudonymen Richard Bachman. Han publicerade Talismanen 1984 och uppföljaren Det svarta huset 2001 under samma namn. King var osäker på sin talang och undrade om folk skulle läsa hans böcker ifall de inte hade hans berömda namn på framsidan. Bachmanböckerna sålde inte på långa väger lika bra som King-böckerna tills King kom ut med bekännelsen att han var Bachman. Då King kom ut visste i stort sett alla litteraturkritiker redan detta, eftersom King, likt de flesta författare, har ett speciellt sätt att skriva som avslöjar honom. Dock fick boken Thinner, publicerad under Bachmans namn, en ganska lustig kommentar: ”Det här är vad Stephen King skulle ha skrivit om han kunde skriva.” En annan anledning, förutom anonymiteten, var att Kings förläggare ansåg, på den tiden, att en författare skulle ge ut en eller två böcker per år för att läsarna inte skulle tröttna på författaren. King skrev på den tiden 3-4 böcker per år, så förläggarna tyckte att om delade upp Kings böcker på två olika namn skulle de sälja mer.

2.6 Sprit och kokain.
Kings alkoholism fortskred och övergick till ett kokainberoende under 80-talet. Om detta beroende har han uttryckt sig att det fick honom att känna sig som en fånge i sin egen kropp och sinne. I boken On Writing (ej översatt till svenska) gjorde han detta uttalande:
”Den delen långt inom mig, som visste att jag var en alkoholist så tidigt som 1975… ville inte acceptera det. Tystnaden var inte vad den delen handlade om. Den började skrika för hjälp på det enda sättet den kunde, genom mina verk och genom mina monster. I slutet av 1985 och början av 1986 skrev jag Misery (titeln var ganska träffande för mitt sinnesstillstånd), som handlar om en författare som hålls fången och blir torterad av en psykotisk sjuksköterska. Under våren och sommaren 1986 skrev jag Knackarna,… där de där alienvarelserna tog sig in i ditt huvud och helt enkelt började… tja, knacka omkring därinne. Du fick energi och en sorts överlägsen intelligens… och istället gav du iväg din själ. Det var den bästa metafor för droger och alkohol som mitt trötta, överstressade sinne kunde komma på med”. Med hjälp från sin fru och sina vänner lyckades King bli kvitt spriten och drogerna.

2.7 Allvarligt skadad i bilolycka.
I juni 1999 blev King överkörd av en bil och blev allvarligt skadad. Ena lungan punkterades, flera revben blev brutna, ena benet blev brutet och han fick allvarliga höftskador. Det var mycket nära att han dog, men han klarade sig och har genomgått ett flertal operationer och sjukgymnastik. King ser allvarligt på olyckan men skämtar också om det. Han fastställde att hans intelligens måste ha blivit skadad i olyckan eftersom han grät när han såg filmen Titanic när kom hem.

2.8 Nuförtiden.
Det har ryktats att King har gått i pension och slutat skriva, men King säger att han bara skriver långsammare än förut. Förr brukade han skriva 2-3 böcker per år, men nu skriver han inte varje ide som han kommer på utan väntar hellre och funderar ut något som han tycker är en bra story och skriver den sedan i lugn takt. Han är numera snart 60 år och har tre vuxna barn och tre barnbarn som också tar upp hans tid. Antalet sålda böcker har överskridit den magiska 100 miljoner-gränsen, så pengar är det inte knappt om heller.

2.9 Om hans skrivande
Även om King är en enormt uppskattad författare är det inte alla som tycker att han förtjänar allt beröm. Återkommande kritik bland bokrecenssörer är att hans böcker är för långa och sega och att hans monster känns fåniga. Flera litteraturkännare hävdar att hans böcker är amatörmässiga kioskvältare med återkommande tema. Kings fans säger däremot att dessa kritiker är avundsjuka och att de inte förstår sig på Kings stil. De flesta är speciellt förtjusta i hur King bygger upp en stämning med att beskriva en ny miljö i varje kapitel. Det, anser fansen, är det som ger Kings böcker en sådan skrämseleffekt och gör så att hans böcker inte känns för långa. De anser även att de som inte kan leva sig in i dessa miljöer inte heller kan uppleva Kings böcker på samma sätt som dem.

Sammanfattning.

Stephen King betraktas av många som världens främsta skräckförfattare. Han har miljontals fans över hela världen och han har sålt över 100 miljoner böcker. Under sina år som författare har han hunnit skriva väldigt många böcker, med olika kvalitet. Genom sitt liv har han mött på flera hinder som påverkat hans skrivande. Ibland har dessa händelser inspirerat honom och ibland har de påverkat hans skrivande negativt. Trots detta fortsätter han att skriva och skrämmer ihjäl läsare över hela jordklotet.
3. Slutdiskussion

Jag valde att arbeta med Stephen King eftersom han är en av mina favoritförfattare och jag alltid har varit småförälskad i honom. Jag har därför tyckt att det har varit väldigt intressant att läsa hans biografi och lära mig mer om hans liv. Som frågeställning när jag började det här arbetet hade jag frågorna

1. Hur var hans liv?
2. Hur påverkade hans liv hans skrivande?
3. Varför skrev han under psyndym?

Den första frågan är svår att ge ett kort svar till eftersom han trots allt levt ganska länge och därför gått igenom mycket. Hans liv var inte felfritt, men han lyckades ta sig igenom de hinder som kom i hans väg med hjälp av sina närstående. Den relativt tidiga berömmelsen påverkade honom hårt och under en tid var han beroende av droger och alkohol, vilket påverkade hans skrivande negativt. Hans böcker som han skrev under beroendet var skrik på hjälp. Numera lever han ett ganska stillsamt liv i Maine.

King tvivlade ibland på sin talang, och gav därför ut böcker under namnet Richard Bachman för att se om folk fortfarande skulle gilla dem om de inte visste vem det var som skrev dem. Han kände att han behövde vara anonym ett tag, men hans sätt att skriva avslöjade honom. Företaget som publicerade hans böcker på den tiden tyckte också att King skrev för snabbt, så de tyckte att ett pseudonym var en bra metod för att förhindra läsare från att tröttna på King.

Jag gillar det som King skriver, men jag förstår varför andra inte gör det. Han skriver oftast långa böcker där saker som miljöbeskrivningar och metaforer tar upp en stor plats, vilket medför att tempot känns långsamt om läsaren inte kan leva sig in tillräckligt i böckerna. Något jag har märkt hos dem som kritiserar King är att de inte har läst så många böcker av honom. Det tycker jag är naturligt, eftersom att hans böcker är till synes ganska lika. King har tjänat så mycket pengar på att vara skräckförfattare att texten som beskriver boken (på baksidan av bokpärmen) nästan alltid nämner skräckmomentet som huvudämnet i boken, fastän handlingen i boken inte enbart är skräck.

Mitt intryck av King är att han är en ganska jordnära person, trots berömmel...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ett författarporträtt av Stephen King

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2013-03-21

    väldigt bra skriven. innehåller mindre information som årtal och sådant vilket är onödigt och texten innehåller mer analys som är väldigt viktigt och intressannare.

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-09]   Ett författarporträtt av Stephen King
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8118 [2022-10-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×