Jordbävningar

22 röster
19149 visningar
uppladdat: 2007-05-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hur fungerar en jordbävning och varför bor det så många människor där jordbävningar är så vanligt?

Vid en jordbävning är det så att jordskorpan består av olika plattor som rör sig i förhållande till varandra. Dessa plattor kan var för sig bära upp en hel ocean eller kontinent.
Det finns olika saker som kan hända:
• Antingen så krockar två av plattorna och det bildas berg. Ett exempel på detta är landområdet Indien som pressas upp mot Tibet och gör Himalayas berg ännu högre.
• Det kan också bli så att en platta pressas under en annan. T.ex. om en kontinentplatta och en havsplatta kolliderar så kommer havsplattan att sjunka under kontinentalplattan, eftersom den är tyngre. När två havsplattor kolliderar sjunker den ena under den andra, vilket var vad som hände utanför Sumatra i Indiska oceanen (en av de största naturkatastroferna i vår tid).
• Slutligen kan två plattor röra sig från varandra, och då bildas en spricka. Genom denna spricka i jordskorpan kan magma, smält berg, stiga upp.

Hur bildas då själva jordbävningen? Jo, plattorna färdas med <10 cm/år och under tiden byggs en spänning upp. En jordbävning tillkommer när den här spänningen lösgörs. Under ju längre tid som spänningen byggts upp, desto kraftigare blir jordbävningen.
Jordbävningar uppstår på platser där jordskorpans plattor kolliderar eller rör sig från varandra. Till exempel rör sig två plattor från varandra på Island, vilket orsakar jordbävningar. Stilla havet sjunker under Asien och Sydamerika, med jordbävningar som följd. Indien kolliderar med Asien och bildar Himalaya, återigen med jordbävningar som följd.

Jordbävningar är inte att leka med. Dom är så kraftiga och så oförutsägbara och när det gäller att förutsäga jordbävningar ställs forskarna inför tre frågor:
Var kommer jordbävningen att ske, hur stor blir den och när kommer den.
Idag kan man med ganska god precision besvara de första två frågorna. Det betyder alltså att man vet var någonstans jordbävningar kommer att inträffa, och ungefär hur kraftig jordbävningen kommer att vara.

När det gäller frågan när jordbävningen inträffar, är forskarna säkra på att det innan 2032 kommer att inträffa en stor jordbävning i Kalifornien, och i vissa andra fall kan man varna några sekunder innan en stor jordbävning inträffar.
Men den stora utmaningen är att kunna förutsäga jordbävningen ett antal veckor eller månader i förväg. Det anses vara en användbar tidshorisont, eftersom det då är möjligt att vidta åtgärder i tid.

Varför bor det då så mycket människor där?
Jag tror att, för det första, så är det ofta jordbävningsområden vid kusten. Och att bo vid kusten medför många fördelar. Man kan försörja sig på t.ex. fiske och man har lätt för att handla med andra kontinenter. Om man tar som exempel västra America. Där är klimatet väldigt bra året om, med vissa undantag från i norr där det kanske inte är lika bra.
En annan fördel med att bo vid kusten, exempelvis i västra delar av Amerika, är att näringsrika marker ger ofta bra jordbruk.

Dessutom, när plattorna kolliderar och bildar berg så bildas också en stor tillgång av mineraler och fossila bränslen. Och allt behöver inte förstöras i en jordbävning om man säger så. Man kan bygga hus på sätt så dom faktiskt klarar vissa jordbävningar och på det sättet kan man ju höja levnadsstandarden lite. I alla fall så det blir lättare att bo där. Sen finns det ju forskare som kanske väldigt gärna vill bo i jordbävningsområden och undersöka dom.
Jag kan nog säga så här; att även om ett jordbävningsområde inte är det bästa stället att bo på, så finns det många sätt att anpassa sig (t.ex. bygga hus som är tåligare för jordbävningar) och många ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jordbävningar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-15]   Jordbävningar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8183 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×