Twiggy

19019 visningar
uppladdat: 2007-05-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
TWIGGY

Twiggy (Lesley Hornby) föddes den 19 september 1949 i Middlesex, England, en av tre döttrar till William Norman och Helen Hornby. Twiggy var en medelmåttig modell innan hon upptäcktes 1966, vid 16 års ålder, när hon skulle klippa sig hos den kända frisören Vidal Sassoon, och kallas för världens första supermodell. På den tiden var det mycket populärt för modeller att ha en så kallad timglasfigur, med stora bröst, mycket smal midja samt runda höfter. Twiggy såg helt annorlunda ut, hon var spinkig, hade inga bröst och en pojkaktig frisyr. Hennes korta frisyr, hårdmålade ögon och hennes klädstil kopierades av miljontals unga tjejer. Många anklagade henne för att vara en dålig förebild pga av hennes smala kropp samtidigt som andra tyckte att hon breddade idealet, och att det var okej att se ut på ett annat sätt än att ha en timglasfigur. Twiggy skapade bantningshysteri i världen och alla ville se ut som henne. Modeskapare började att skapa kläder efter kroppar som Twiggys och plötsligt var det inte längre okej att ha kurvor. Twiggy blev den perfekta modellen för det rådande minimodet som korta kjolar och klänningar. Twiggy''''s modellkarriär varade bara i 4 år och efter det fortsatte hon i nöjesbranchen. Hon agerade i filmer som bl.a. The Boy Friend men gjorde även TV-serier. För filmen The Boy Friend fick hon två Golden Globe awards, för bästa skådespelerska i en musikal samt mest lovande nykomling. Twiggy spelade även in skivor i flera musikstilar däribland pop, rock och country och fick därifrån sina två silverskivor.
På 1990 talet startade hon sin egen tv-show,Twiggy''''s people, där hon intervjuade berömda människor som till exempel Dusin Hoffman, Tom Jones samt Tim Curry.
År 2003 började hon som domare i det amerikanska modellprogrammet America''''s next top model där Tyra Banks är programledare.1. http://lennonlover0.tripod.com/60sladys/id1.html 2.http://www.fiftiesweb.com/fashion/twiggy-b.jpgSwinging London var namnet på en trend som skapades andra hälften av 1960-talet. Den beskrivs som en kulturell revolution bland ungdomarna. Man lyssnade på The Beatles och inom mode fick man upp ögonen för Designern Mary Quant som använde sig av Twiggy som modell och Twiggy blev en ikon för Swinging London. Twiggy kallades även för "Drottningen av Mod" där Mod modet var bland annat minikjolar. Minikjolen kom att bli en ikon för Swinging London tiden. Även ett nytt sätt att sminka sig uppkom under denna tiden. Självklart var Twiggy ikon även för det.
Mary Quant''''s minikjol.
http://fashion-era.com/the_1960s_mini.htm

Enligt Mary Quant skulle man också ha en kort och välklippt frisyr.

http://fashion-era.com/the_1960s_mini.htm

Twiggy med de berömda ögonfransarna.
http://i30.photobucket.com/albums/c304/broookke/twiggy.jpg


Jag tycker att det är fel att säga att Twiggy var den som skapade bantningshysteri i världen. Hon var ju en helt vanlig tjej som ville lyckas inom modellvärlden och att hon var smal hade ju inte med saken att göra, det var ju inte hennes fel att hon såg ut som hon gjorde. Många människor har ju smalheten i generna och kan inte gå upp i vikt och så var det för Twiggy. Twiggy har även sagt att det inte är modeller som skapar bantningshysteri, utan att det är skådespelerskor som gör det, eftersom de flesta modeller är smala av naturen, medan många skådespelerskor går på extrema dieter för att uppnå sin målvikt, vilket ofta är en mycket låg vikt. Jag håller inte riktigt med där, visserligen tror jag att alla berömda människor har en inverkan på "vanliga" människor, det spelar nog inte så stor roll vilket yrke de har. Man läser ofta i tidningar att modeller har ätstörningar eller använder sig av kokain för att hålla sig smal och jag tror därför inte på att flertalet modeller är smala av naturen. Visst tror jag att även skådespelerskor påverkar unga tjejer att banta men jag tror att det är mer accepterat i filmvärlden att vara lite kurvig, eftersom man spelar olika roller i filmer, och alla karaktärer behöver ju verkligen inte vara pinnsamala.

Det är ju speciellt medierna som skapar ett ideal när de skriver att hon är så snygg eftersom hon är smal och publicerar bilder på henne som uttrycker att det är på det sättet man ska se ut. Andra tjejer som läser tex tidningar med artiklar om henne tar såklart åt sig och tror att det är så man måste se ut för att lyckas och att bli accepterad. Medierna gör det mindre acceptabelt att vara sig själv och skapar en mall som alla tjejer skall efterlikna. De innehåller stora betoningar på vad som är fult och vad som är fint.

Twiggy har även sagt att hon skulle önska att det fanns mer kurviga modeller, men att det aldrig kommer att hända eftersom designers älskar att skapa kläder för smala tjejer. Detta tror jag har en väldigt betydande roll. Att de började på Twiggys tid att skapa mode endast efter så smala kroppar som hennes känns inte så hälsosamt. Om alla modekläder görs efter ett sådant ideal så finns det ju inte mycket kläder för den som är kurvig och modeintresserad, inte så konstigt då att detta kan skapa dåligt självförtroende och att man tycker att man är för stor, när man egentligen inte är det, när det bara finns modekläder för smala tjejer utan kurvor. Och hur kul kan det vara att ha varit modell innan Twiggy och jämt ha uppskattats för sitt snygga yttre och plötsligt är man inte fin längre, för man ser inte ut som det ideal som skapats.

Även företagen som marknadsför produkter har en mycket stor inverkan på unga tjejer. De sätter upp stora afficher runt om i världen på smala, snygga modeller. För att tjäna så mycket pengar som möjligt. Jag tycker att en del företag borde tänka på vad de har för reklambilder.
Den här bilden på modellen Giselle Bündchen tycker
http://starlounge.msn.se/ jag känns onödig. Att ha en halvnaken, smal modell
i en reklam för mjölk är onödigt. Det har ju
egentligen ingenting med mjölk att göra. Och visst
påverkar den unga tjejer och visserligen tror jag att
företaget har tjänat bra med pengar för reklamen.
Men jag tycker inte att det är värt det.

Jag tycker att företagen använder sig av modeller på fel sätt. De måste nästan ha en smal modell för att göra reklam och är modellen inte tillräckligt smal så retucherar de bilden så att tjejen i reklamen har den "perfekta kroppen".

Om varken medierna eller modeskaparna hade brytt sig så mycket om Twiggy''''s smala kropp, och tagit upp det så mycket kan jag inte tänka mig att hon hade blivit så berömd som hon faktiskt blev.

Twiggy var något nytt, någor revolutionerande och pga av detta tror jag att medierna och modeskaparna brydde sig så mycket om henne. Ingen modell hade tidigare sett ut så och kanske var det på tiden att det förändrades. Men att det skulle förvandlas till att alla modeller skulle se ut på det sättet tycker jag är fel. De kunde istället hyllat människan och alla former den kommer i, varför kan det inte finnas modeller i alla former, varför tvingas alla se ut på samma sätt?

Jag gillar verkligen Twiggy och beundrar henne väldigt mycket. Men jag tycker att det är hemskt att hon anklagas för att ge unga tjejer dåligt självförtroende och vara anledningen till ätstörningar. Twiggy var någon helt nytt på sin tid, och det är inte så konstigt att folk var fascinerade av henne. Det som var fel var att andra människor gjorde hennes utseende till ett ideal så att andra människor trodde att man var tvungen att se ut så för att bli accepterad.

Modellernas vikt har betytt mer och mer på sista tiden, och underviktiga modeller har förbjudits på Madrids modevecka, där har alla modeller varit tvugna att ha ett bmi på minst 18. (Twiggy''''s bmi låg på 14,5). Jag tycker att det är väldigt bra att man har gjort upp regler för hur mycket en modell skall väga, och speciellt efter att ett flertal modeller på sista tiden har dött i anorexia. Även i Italien vill man införa krav på modellernas vikt, så att de inte är underviktiga. Det tycker jag är viktigt att man gör det i Italien, eftersom Italien är ett sådant betydande modeland där hela världen kopierar ifrån. Designerna Georgio Armani har gått ut i media och sagt att han vill att man börjar motarbeta anorexin och de andra ätstörningarna som finns i modellvärlden. Att någon såpass stor designer uttalar sig så i den frågan är enormt positivt. Det bevisar att han inte vill göra kläder till trådsmala tjejer utan till sundare tjejer. Jag tror även om att om en såpass stor designer börjar använda sig av sundare modeller, att fler och fler tar efter, vilket skulle vara otroligt positivt. Georgio menar också att designers använder sig av sjukligt smala modeller för att provocera och skapa rubriker. Visst skapar det rubriker om man använder otroligt smala tjejer på modevisningarna men jag tror verkligen inte att det får fler människor att uppmärksamma kläderna. En annan designer sa i en intervju att det är inte meningen att tjejerna på modevisningarna ska vara sexiga eller att någon "vanlig" tjej skall kunna känna igen sig i henne utan att det handlar bara om att sälja kläder och han tycker att kläderna visas bäst på en tunn modell. Jag har hört många inom nöjesbranschen säga så att det är bara smala människor som passar i kläder, men jag förstår inte hur de tänker. Jag tycker inte att det finns någon speciell kroppstyp som kläder sitter bäst på. jag tycker att en tröja i storlek Small är lika snygg som en likadan tröja i storlek Large. Det är klart att speciellt unga tjejer tar åt sig av sådant. Unga tjejer är en målgrupp som är väldigt lättpåverkad, just för att man i tonåren inte riktigt vet hur man skall vara och är villig att prova det mesta för att bli accepterad.

Swinging London påverkade även ungdomarna mycket och det var en ungdomsrevolt. Man blev ju då väldigt modemedveten och alla ville nog ha det nya minimalistiska modet. Twiggy blev en stor förebild under den tiden och alla ville kopiera henne. Därför är det nog inte så konstigt heller att det blev bantningshysteri i världen. Alla ville ju vara så smala som Twiggy och tänkte väl inte på att hon var så smal naturligt utan om hon kunde vara så smal så kunde väl vem som helst vara det.

Det berättas även att Twiggy var så ung när hon började arbeta som modell att när hon blev tillfrågad att göra en intervju så visste hon inte ens vad en intervju var. Detta verkar ha varit häpnadsväckande på den tiden och det tolkar jag som att hon var en av det första riktigt unga modellerna. Att börja arbeta som modell när man är ung tycker jag inte är positivt. Man har ingen aning om vad som kommer att hända en i branchen och det är viktigt att man har en vuxen person med sig som man kan lita på och som sköter det mesta åt en, så att ingen lurar eller utnyttjar en. Detta är ju väldigt v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Twiggy

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-16]   Twiggy
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8191 [2023-04-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×