Popkonsten, Andy Warhol

8 röster
12687 visningar
uppladdat: 2007-05-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Popkonsten

Popkonsten uppstod i England i mitten av 1950-talet. Det var när konsten spreds till USA under 1960-talet som den fick sin storhetsperiod. Popkonsten kom som en reaktion mot den tidigare orealistiska och allt för kommersiella konsten. Man ville göra någonting nytt, och skapade då väldigt realistiska motiv. Ibland skilde sig motiven inte alls från verkligheten, utan det kändes nästan som kopior.
När det gällde vad man målade, så var det verkligen allt möjligt. Man målade bland annat av kändisar, sportstjärnor, djur och varumärken. Inspirationen kom bland annat från samhället, reklam, serietidningar etc. Man kunde till och med måla av livsmedelsprodukter, såsom konservburkar eller cigarettpaket.


Andy Warhol

Andy Warhol, som egentligen hette Andrew Warhola, levde mellan år 1928 och 1987. Han var från början reklamtecknare, vilket antagligen grundade hans förmåga att använda reklamens teknik och bildvärd i sina konstverk. Hans verk består främst av porträttbilder, dokumentariska bilder och konsumtionsvaror. Han gjorde även verk bestående av flera upprepningar i en och samma bild. Han menade att det fanns konst i allt, det räckte med att gå till närbutiken och skåda tvättmedelspaket och förpackningar för att upptäcka skönhet. Han målade ofta av dessa varor och gjorde till konstverk. Andy Warhol massproducerade sina verk, trots detta är det bara Picassos verk som är dyrare.


Kotapet, Andy Warhol

Den här bilden ger mig ett häftigt helhetsuttryck. Jag gillar blandningen av den lila-rosa och gula färgen, det blir som en häftig effekt. Att den är ritat i rätt perspektiv gör att bilden känns mer trovärdig.
Bilden består av flertalet lodräta linjer och blir mindre och mindre ju längre åt höger man kommer, detta gör att den ser verklig ut. Den gula och rosa-lila färgen kompletterar varandra bra, blandningen gör att båda färgerna lyser lika starkt kan man säga. Det är liksom ingen som tar övertaget.
Man kan känna igen Andy Warhol bakom den här målningen på många sätt. Dels med tanke på motivet, han målade ju ofta av djur. I detta fall kor, som man kan se så är de väldigt verklighetsnära – vilket speglar hela popkonstkulturen. De är alltså målade precis som de ser ut i verkligheten, väldigt realistiska alltså. Att det också följer ett regelbundet mönster, känns väldigt typiskt för Warhol. Det är ju väldiga upprepningar av kon, den ser likadan ut på alla ställen, det gör att man direkt förstår vad det är för stil. Andy Warhol målade ju ofta upprepningar, vilket man tydligt kan se i hans bilder, han använde sig ofta av schabloner, vilket kan förklara hur de kan vara så pass lika varandra. I det här verket jobbade han mycket med skuggor, antagligen för att kon skulle se just verklig ut. Man skulle kunna fråga sig varför han målar kor i en lilaaktig nyans, det ser väl ändå inte verkligt ut? Men faktum är att han ofta gjorde så, porträttbilder kunde få ansiktsfärger som grön, blå, rosa osv. När han har gjort bilder med upprepningar (inte i detta fall) så har han ofta valt att göra de olika upprepningarna i olika färger.
Att han har valt att i detta fall blanda lila och gul gör att hela bilden blir lysande, man liksom fastnar för den. Väldigt smart med tanke på att gul och lila just är komplementfärger. Det var väldigt starka färger i många av hans verk, exempelvis i detta. I det här fallet har han valt att göra själva motivet som en tapet, det känns lite ovant eftersom han van...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Popkonsten, Andy Warhol

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-05

    lite för mycket talspråk men a

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-19]   Popkonsten, Andy Warhol
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8207 [2024-07-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×