Kashmirkonflikten

41 röster
30625 visningar
uppladdat: 2007-05-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Indien och Pakistan konflikten


Inledning:
Konflikten mellan Pakistan och Indien är en av de allvarligaste konflikter och har pågått i 50 år. Länderna har varit i krig tre gånger tidigare och skulle ett nytt krig starta är det möjligt att ett kärnvapenkrig bryter ut.

Syfte
Syftet med arbetet är att få en djupare insikt i orsakerna bakom konflikten mellan Indien och Pakistan samt att titta vad för olika lösningar som kan finnas till den.

Frågeställningar

I detta arbete har jag tänkt besvara följande frågeställningar.
1. Hur ser situationen ut? Bakgrund till konflikten samt vilka aktörer som är delaktiga.
2. Vilka är orsakerna bakom konflikten?
3. Vad finns det för lösningar på konflikten?


Avhandling


Efter det att Britterna lämnade Indien delades landet upp i två självständiga stater. Den delen med övervägande hinduisk befolkning blev den Indiska unionen och den del som bestod av muslimsk befolkning blev Pakistan. Uppdelningen gick som den skulle i de flesta områden utom Kashmir. Där uppstod en mycket allvarlig och komplicerad konflikt som i princip hållit på sedan 1947.
När landet skulle delas bestod Kashmir till större delen av muslimer. Ledaren för området var dock Hindu. Så efter att en del oroligheter brutit ut om huruvida området skulle ansluta Indien eller Pakistan beslöt sig ledaren (eller Maharadjan som det kallas), efter en viss tvekan, att begära militärt stöd från Indien. Detta krävde dock att Kashmir anslöt sig till Indien. Maharadjan gick med på detta och det är här som den riktiga konflikten börjar. Indien anser att anslutningen gick rätt till medan Pakistan anser att den var olaglig. En kort tid efter detta utbröt det första fullskaliga kriget mellan de två nationerna. Kriget höll på hela 1948, sedan gick FN in och ordnade en vapenvila och satte upp en gräns som delade Kashmir i två delar varav den större delen tillhör Indien. FN har än idag kvar en observatörsstyrka vid gränsen. Ett andra krig bröt ut 1965 efter att Pakistanska trupper överträtt gränsen. Kriget var över efter några veckor då FN återigen ordnade en vapenvila. Enligt utrikespolitiska institutet var även Sovjet och USA inblandade i vapenvilan av rädsla för att Kina skulle blanda sig i konflikten.
1971 uppstod en konflikt mellan Östpakistan och Västpakistan. De båda delarna låg på varsin sida av Indien och Östpakistan ville bli självständiga. Striderna mellan de två länderna tvingade över 10 miljoner människor från Östpakistan att fly till Indien. Indien gick in för att stödja Östpakistanierna och Trupperna från Västpakistan fick kapitulera. Därmed bildades den nya staten Bangladesh. Detta krig har i sig inte så mycket med Kashmir att göra men hjälpte till att göra det redan spända läget mellan Indien och Pakistan ännu värre. Efter detta hände inte så mycket på många år men i slutet av 80-talet tog konflikten en ny vändning i och med att muslimsk gerilla började ge sig in i konflikten. De har funnits olika grupperingar med olika mål och det är ibland oklart vilka som vill vad. Det de har gemensamt är att de vill få bort det indiska inflytandet över Kashmir. Dessa gerillor har bidragit till en våldsammare utveckling och har utfört många olika attentat i den indiska delen av Kashmir men även i själva Indien.
På 90-talet började Indien vidta åtgärder för att försöka stoppa gerillan. Detta bidrog till att de militanta grupperna i kashmir blev ännu mer våldsamma och Indien ännu mer hårdför i sina metoder att stoppa gerillan. Siffror pekar på att över 40 000 människor dött i Kashmir sedan gerillan gav sig in i kampen.
1999 var det återigen otroligt nära att ett nytt krig bröt ut och världen var extra orolig eftersom båda länderna året innan utfört provsprängningar av kärnvapen.
På 2000-talet har dock konflikten tagit en fredligare ton, även om terrordåd och våldsamheter fortfarande sker med jämna mellanrum. Länderna har sedan 2004 haft regelbundna samtal om hur man ska lösa konflikten mellan länderna och vissa framsteg har gjorts. Man har till exempel öppnat upp för busslinjer att åka mellan den pakistanska och den Indiska delen av Kashmir, man har även börjat spela cricketmatcher mellan länderna igen, något som har blivit mycket uppskattat av befolkningen. 2005 drabbades Kashmir av en jordbävning och många tusen människor omkom i kashmir området, på båda sidor om gränsen, vilket gjorde att oroligheterna stannade av under en period. Många hoppades att detta skulle skynda på fredsprocessen men ännu har inga stora förändringar skett.

Det råder inget tvivel om att den här konflikten är oerhört komplicerad. Bara det faktum att den har pågått i snart 50 år gör att de flesta invånare idag inte var med och minns när konflikten startade. Det finns en rad olika anledningar till att det finns en konflikt. Den största och mest självklara är den religiösa. Anledningen till att Pakistan bildades från början var för att ge muslimerna ett land, när Kashmir senare anslöts till Indien ansåg Pakistan att detta var fel, eftersom en majoritet, ca 60% , av befolkningen var muslimsk. Därför var det ett problem från början att ledaren för Kashmir vid den tidpunkten var hindu. Det finns även historiska anledningar till att båda länderna vill åt området. Kashmir är hemvist för en stor del indiska gudar och är därmed viktigt för den indiska folksjälen, samma sak gäller för islam och Pakistan .
Detta är alltså de grundläggande orsakerna bakom konflikten och anledningen bakom de två första krigen mellan nationerna. När gerillan emellertid gav sig in i konflikten på 80-talet har orsakerna blivit fler och skiljer sig en hel del mellan olika grupper. Detta är alltså först och främst Pakistanska separatister som vill få bort Indiens inflytande över Kashmir. Vissa verkar för en anslutning till Pakistan medan vissa vill se ett självständigt styre. En del av grupperna har mer extrema mål bakom sig, t ex Lashkar-e-Toibas, de kämpar inte först och främst för Kashmir utan för religionen Islam i sig, och en del vill gå så långt som att göra hela Indien till islamsk stat igen som det var under flera hundra år innan britterna kom på 1800 talet. Detta är en grupp som starkt bidragit till sättet att föra den väpnade kampen i Kashmir. Det är dock inte bara dessa militanta pro-Pakistanska grupper som får kritik för våldsamma aktioner. Deras motståndare, i huvudsak den Indiska armén på plats i Kashmir, har enligt Amnesty brutit mot de mänskliga rättigheterna i otroligt stor skala. I sina försök att stoppa gerillan har man använt mycket hårda metoder och tortyr och godtyckliga arresteringar hör inte till ovanligheterna, detta har resulterat i att många oskyldiga människor har dött.

Gerillan är en faktor som gör konflikten att konflikten är än mer svårlöslig. Pakistan har alltid hävdat att de inte stödjer gerillans aktioner, mer än moraliskt, och har därför aldrig kunnat knytas direkt till några terrordåd eller liknande. Det har dock alltid funnits misstankar om att Pakistan utbildar dessa grupper och förser dem med vapen. Därmed fungerar gerillan som en tredje aktör i konflikten. Ett stort frågetecken är ifall gerillan lägga ner sin verksamhet om ländernas regeringar jobbade fram en lösning. Det skulle förmodligen finnas en mängd grupper som inte var nöjda med lösningen och skulle fortsätta driva sina intressen.

Det finns flera förslag på lösningar. Förutom de två när kashmir helt tillfaller antingen Indien eller Pakistan finns det ett par förslag till som innebär annorlunda uppdelningar. Men varje lösning har sina problem. Det största problemet är att ingen av nationerna är villiga att kompromissa speciellt mycket. Indien kan tänka sig att dra en permanent gräns där den provisoriska gränsen går idag, men det går inte Pakistan med på eftersom de fortfarande anser att de har rätt till området då invånarna till största delen (fortfarande) är muslimer. Lösningen att Kashmir ska bli självständigt har alltid funnits och man har försökt att hålla val ett flertal gånger men Pakistan tror inte på att Indien kommer visa upp trovärdiga resultat. Även om folket i Kashmir skulle enas om att bli självständiga är det tveksamt om det skulle fungera i verkligheten eftersom varken Indien eller Pakistan är villiga att ge upp landområden. En lösning som många tycker är bra är om Kashmir-dalen blir självständig, då detta skulle gynna många av de separatistgrupper som slås i området, samtidigt som det inte skulle ändra läget alltför mycket gentemot hur det ser ut idag. Men faktum kvarstår att Indien förmodligen inte skulle vilja ge ifrån sig landområdet.
Sven Widmalm vid Uppsala universitet skriver följande: ”Hur kan man lösa konflikten? Det viktigaste är att parterna kommer till insikt och medger riskerna för sig själva. Många tycker att en folkomröstning vore en bra lösning, men få är beredda att acceptera den risk för förlust som en omröstning innebär. Tanken på ett självständigt Kashmir har dessutom mycket svagt stöd i Indien och Pakistan. Man bör vara inställd på en lång konfliktlösningsprocess bestående av dellösningar”.


Slutsats

Mitt mål med arbetet var att få en djupare insyn i hur konflikten började samt att få en bild av vad för lösningar som finns. Jag har helt klart fått en bra insyn i vad konflikten handlar om främst med hjälp av källor som får anses som trovärdiga och seriösa (t ex Utrikespolitiska institutet och Brittiska BBC). Det har blivit klart för mig hur svårt det är att hitta en lösning. Detta är en av världens äldsta konflikter och både Indien och Pakistan är så pass bestämda och vägrar kompromissa att en lösning känns långt borta. Det finns många problem med konflikten. Som jag tidigare nämnt är ett stort problem gerillan. Jag tror personligen inte att konflikten går att lösa på regeringsnivå, mellan Pakistan och Indien, utan att man förmodligen måste väga in gerillans åsikter. För skulle man ignorera dem skulle de förmodligen inte upphöra med sin verksamhet. En del organisationer verkar för ett självständigt Kashmir och andra för anslutning till Pakistan, här skulle förmodligen lösningen med en självständig Kashmirdal vara ett alternativ, men då måste Indien gå med på att ge upp delar av sina områden.
Jag finner det lite underligt att regeringarna har så svårt att kompromissa ens lite granna, efter 50 år och tusen och åter tusentals döda känns det som att det borde finnas en större vilja att få slut på konflikten. Men så är det kanske så att männen som sitter vid makten inte känner av den våldsamma verklighet som utspelar sig på plats och därför väljer sin stolthet framför freden. Frågan är vad som skulle ha hänt om maharadjan 1947 gjort ett annorlunda val? Om han inte valt att få hjälp från Indien, hade konflikten ens brutit ut då? Kanske hade Pakistan tagit området från början och sen hade det inte blivit något tjafs. Kanske hade Indien slagits ännu hårdare för att vinna tillbaka den biten och slagit ner hela den nya Pakistanska staten. Man kan också tänka sig att Storbritannien skulle ha tagit ett större ansvar när dom lämnade Indien. De kunde ha stannat kvar tills problem som dessa var lösta och sett till att länderna kommit på fötter innan de försvann.
En annan faktor som gör att konflikte...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kashmirkonflikten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-02-21

    ett mkt bra arbete!!!

  • Inactive member 2010-05-30

    Riktigt bra arbete!

  • Inactive member 2010-10-17

    Någon har kopierat av ditt arbete... http://www.mimersbrunn.se/Indien_och_Pakistan_konflikten_64846.htm

  • Inactive member 2010-10-17

    För övrigt tycker jag att ditt arbete är riktigt bra!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-20]   Kashmirkonflikten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8210 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×