Kylskåpet

14 röster
17415 visningar
uppladdat: 2007-05-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kylskåpet

Människan har genom alla tider försökt förvara maten på ett bra sätt, så att maten inte förstörs av värme eller ljus. På medeltiden innan man kunde någonting om kylteknik saltade och torkade man maten så att den skulle hålla sig en längre tid. För inte så länge sedan hade man isskåp hemma. Det var ett isolerat förvaringsskåp för mat som man lade i stora isblock i. Dessa isblock hade man brutit upp från isen. Sedan hade man förvarat dem till sommaren då de behövdes. För att uppnå en lägre temperatur än 0°C blandade man is och salt och använde i isskåpen.

Men på 1800-talet började man utveckla kyltekniken och 1984 kom Jacob Perkins med en speciell process, kompressorkylprocessen, som han tog patent på. De flesta kylanläggningar baseras just på hans princip. Det finns också absorptionskylaggregatet, en process som utvecklades av von Platen och Munters på 1920-talet. Denna teknik använder man när man inte har tillgång till elektricitet som drivmedel. En annan viktig vetenskapsman som utvecklade kompressorkylprocessen är Carl von Linde. Han kom på att man kunde använda ammoniak som kylmedel, och det var mycket bättre än kylmedlet som Jacob Perkins använde.

På 1930-talet började man i kylmedlen använda halogerade kolväten (CFC-föreningar, en blandning av klor, fluor, kol och väte) bl.a. freoner. Detta kylmedel tycktes bra, till det att man kom på hur CFC-föreningar påverkar jordens skyddande ozonlager. Ozonlagret i atmosfären förtunnas av CFC-föreningar, och därför förbjöd man användning av freoner. Jordens ozonskikt skyddar oss från solens farliga UV-strålning, och håller en lagom temperatur på jorden. Ett för tunt ozonlager kan skada människor och djur med ögonsjukdomar och hudsjukdomar, samtidigt som jordens medeltemperatur höjs, och klimatet förändras. Om man ska slänga en gammal frys eller ett gammalt kylskåp, är det därför mycket viktigt att man lämnar in den på en återvinningscentral, eftersom gamla frysar och kylskåp kan innehålla freoner och andra skadliga ämnen för ozonlagret.

Kylskåpet är ett värmeisolerat skåp som med hjälp av en kylanläggning ska hålla en svalare temperatur än omgivningen. I kylskåpets väggar finns det långa rör med kylmedel i. Detta kylmedel ska vara ett flytande ämne som har lågt tryck. När vätskan är i rören är det alltså flytande och har ett ganska lågt tryck, så att den kan ändras till gasform utan att behöva tillföras så mycket energi. När kylmedlet åker genom frysslingorna, rören i väggarna, blir kylmedlet till gas. Det är nämligen så att när ett ämne utsätts för lågt tryck förångas den vid en låg temperatur, och när den utsätts för högt tryck måste det vara en högre temperatur för att ämnet ska bli till gas. När kylmedlet förångas i förångaren (frysslingorna) behöver den energi i form av värme (som en kastrull med vatten behöver en varm spishäll för att börja koka). Energin tar kylmedlet från värmen i kylskåpet, så att värmen försvinner därifrån. Det blir alltså kallare i kylskåpet.

Kylmedlet, nu i form av gas och under lågt tryck, fortsätter nu genom rören i kylskåpet till en annan apparat som ska höja trycket på gasen. Den apparaten kallas för kompressorn. Kompressorn ökar trycket, och nu när trycket ökar så har gasen lätt för att bli till vätska igen. Gasen med det höga trycket passerar kondensorn, som man hör på namnet, ska kondensera gasen. När ett ämne kondenserar avger ämnet värme, för att släppa ifrån sig värmen och energin den hade i gasform. Kondensorn brukar sitta bakom kylskåpet, och om man känner med handen bakom kylskåpet kan man känna att det är varmt där.

Nu är kylmedlet vätska igen men den är varm och är under ett ganska högt tryck. När kylmedlet passerar strypventilen sänks trycket på vätskan. Vätskan blir kallare och får lågt tryck, så att den kan användas igen till att förångas och ta värme ifrån kylskåpet.

Det finns en massa olika apparater som används på samma sätt som kylskåpet dvs. med hjälp av kompressorkylprocessen. En luftkonditioneringsapparat har samma uppgift, bara det att den har större rum att kyla. Man tar värme från det rum man vill kyla med hjälp av fläktar, och värmen går sedan ut på andra sidan väggen, oftast utomhus.

En konstfrusen is är också byggd efter samma princip som kylskåpet. Frysslingorna är istället mycket större, och kyler en större yta. När yt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kylskåpet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-21]   Kylskåpet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8216 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×