Jamaica

5 röster
10383 visningar
uppladdat: 2007-06-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Geografi & Klimat

Jamaica är en ö, i Västindien, söder om Cuba. Det är den tredje största ön i den Karibiska övärlden med en yta på 10991 kvadratkilometer och en befolkning på 2 758 124 människor. Huvudstaden heter Kingston där det
bor 700 000Befolkningstätheten på ön är 252,2 invånare per kvadratkilometer, alltså mer än 10 gånger fler än i Sverige.
Jamaica har ett väldigt rikt växtliv, av de 3000 arterna finns 800 av dem endast på Jamaica. Landets högsta berg heter Blue Mountin och är 2 256 meter over havet.
Historia
Ursprungligen beboddes ön av indianer, detta var ca 5000-4000 år f.Kr. År 1494 invaderades Jamaica av Colombus genom den europeiska kolonialmakten Spanien. Spanjorerna gjorde urinvånarna till slavar på sockerplantagen. Men spanjorerna förde med sig sjukdomar som var främmande för indianerna och som ledde till att många av dessa dog. Därför var Spanien tvungna att importera nya slavar från Västafrika. 1655 besegrades spanjorerna av engelsmännen som tog över ön.
Styre
Statsskick är monarki med den brittiska drottningen Elisabeth II. Trots att Jamaica blev självständigt från Storbritannien 1962, ingår de fortfarande i "Unionen Samväldet" som består av Storbritannien och forna brittiska kolonierna. Trots självständigheten finns stora språk av äldre tider, detta kan man till exempel se på rättssystemet som är likadant på Jamaica som i Storbritannien.
Befolkning och Religion
Stor del av befolkningen är ung, medelåldern är 26,5 år (2002) och medellivslängden är 75,9 (2003) alltså ganska lik den vi har i Sverige. En annan likhet med vårt land är att kvinnorna lever längre, på Jamaica är medellivsåldern för kvinnor 77,49 medan männens är 73,45. Över hälften av befolkningen, ca 60 procent är protestanter, resten är rastafaris, katoliker eller tillhör andra trossamfund. Störta delen av befolkningen, ca 90 procent, har sitt ursprung från afrikanska slavar, men det finns också folk av europeisk, indiskt och syrisktlibanesiskt ursprung.

Ca 12 % har skriv och lässvårigheter. Detta kan bero på att efter tolv års ålder är skolutbildningen inte längre gratis. De första sex åren är obligatoriska, men trots detta genomför endast ca 75% av barnen dessa. Därför är det främst familjer med god ekonomi som får chansen att vidareutbilda sig.
25% av befolkningen lever i fattigdom vilket lett till hög kriminalitet, främst i huvudstaden Kingstown. På grund av denna kriminalitet har medelklassen valt att utvandra till andra länder.
På Jamaica är det väldigt vanligt med narkotika och landet har en fri syn på användande av det. Många mord begås också på ön, 2001 dödades det 1100
människor, många av dessa tros hänga ihop med rörelsen runt narkotikan.
Export

Bauxit, en bergsart som man bland annat framställer aluminium av. Socker dominerar
marknaden men även bananer, tobak, kokosnötter och kakao är också viktiga. De största importörerna av dessa varor är USA och Storbritannien.
Rastafarirörelsen
Rastafarirörelsen växte fram under början av 1900-talet och bygger på tron att befolkningen ska bli befriade från de vitas förtryck och åter bli förda till Afrika. Deras befriare heter Haile Selassie.
Musiken har en viktig roll då det gäller att sprida samhällsproblem, poltik och gud. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jamaica

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-09-11

    Bra skrivet!

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-07]   Jamaica
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8222 [2022-11-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×