Boendearbete

7 röster
10917 visningar
uppladdat: 2007-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Uppgift 1: Främst instuderingsfrågor

Sammanfattning

Under senare delen av 1800-talet börja den stora industrialiseringen av Sverige och de flesta människorna började då flytta in från landsbygden till städerna, främst för att försöka arbete. Då många människor flyttade in till städerna var man tvungen att snabbt bygga nya bostäder, kvaliteten var inte högt prioriterad och blev därmed inte bra. Trots att man försökt möta efterfrågan på bostäder, blev resultatet inte så bra. Bostäderna var mycket små och familjerna stora, vilket innebar att trångboddheten blev stor. Detta ledde i sin tur till sjukdomar, eftersom hygienen var så dålig.

En bit in på 1900-talet var det endast rika familjer som hade tillgång till elektriskt ljus, centralvärme, toalett och badmöjligheter. En stor skillnad mot de fattiga familjerna som ofta bodde i ett rum och kök och som var tvungna att värma upp lägenheterna med kol eller ved. De hade heller ingen toalett, utan fick använda det gemensamma utedasset på gården. Om de ville bada så var alternativen en tvättbalja i köket eller att fara i väg till badhuset. Skillnaderna mellan rika och fattiga var drastiska, men det fanns inte mycket att göra åt saken.

Bostadsstandarden förbättrades och trångboddheten började turligt nog minska mellan år 1925 och andra världskriget. År 1946 hade i princip alla hushåll fått elljus, det är ett tecken på ökad bostadsstandard. År 1965 ansåg man att folk inte skulle behöva sova fler än 2 personer per rum. Det var nu många som börjat drömma och spara till ett eget hus, dock var det inte så många som kunde förverkliga den drömmen eftersom det krävdes ett stort ekonomiskt ansvar. Förändringen kom under 1970-talet, då fördelaktiga statliga bostadslån bidrog till att fler familjer kunde köpa eget hus. I takt med att satsningen på bostaden ökade, ökade också bostadsytan under detta årtionde. Dock vände det redan under 1980-talet, då bostadsytan minskade, minskningen fortsatte även under 1990-talet.

Globalt sett har vi i den industrialiserade världen en ganska bra boendestandard. Om man skulle jämföra slumområdena här med de som finns i t.ex. Afrika, Latinamerika eller Asien skulle man upptäcka att den är oerhört stor. Det är också mycket stora sociala skillnader i fattiga länder världen över. I ett land kan det finnas s.k. Kåkstäder utan både vatten, avlopp och elektricitet samtidigt som det finns stora exklusiva bostäder i en annan del av landet. Skillnaden är drastisk mellan fattiga och rika i många sådana länder.

För att vi ska trivas i vår bostadsmiljö så finns det gemensamma närmiljöer runt omkring oss, såsom gårdsmiljön, lekytor, parker och idrottsanläggningar där vi har möjlighet att träffa våra grannar och vänner. Vi betalar själva för att den ska finnas genom både hyran och skatten vi betalar. Alla människor är dock inte rädda om våra gemensamma miljöer, klottrare och folk som slår sönder rutor är exempel på sådana. Det är både onödigt och dyrt, och i slutändan är det ju vi själva som får betala för den i form av t.ex. förhöjda skatter.


Instuderingsfrågor

Det finns olika typer av boendeformer, de valigaste är hyreslägenhet, bostadsrättslägenhet och eget hus. Hyreshus ägs av ett privat eller kommunalt bostadsföretag, och innebär att man hyr en lägenhet i huset. I början av månaden betalar man en avtalad hyra för lägenheten, storleken av den bestäms vanligen av hyresvärden i samråd med hyresgästföreningen. Det är vanligt att exempelvis studenter använder sig av denna bostadsform.
Då man köper en bostadsrättslägenhet betalar man en kontantinsats, för att sedan fortsätta att betala hyra varje månad. Genom detta blir man också medlem i en bostadsrättsförening.
Vid köp av eget hus betalar man också en kontantinsats. De allra flesta är tvungna att ta lån, och man får då månadsvis betala amorteringar och räntor på lånen. Sådant som också ingår, men som man på sätt och vis bestämmer storleken på själv är kostnader för vatten, elström, sophämtning, reparationer och underhåll av huset. Det är främst familjer och äldre människor som köper eget hus, en förutsättning är att man har fast jobb för att det ska fungera.

Om du skulle bli uppsagd från din lägenhet trots att du anser att du fullgjort dina skyldigheter enligt kontraktet, vill hyra ut din hyreslägenhet i andra hand trots att hyresvärden är emot det eller tycker att hyran är för hög kan du kostnadsfritt vända dig till hyresnämnden som finns i varje län.

I samband med att du hyr en lägenhet är det viktigt att du och hyresvärden upprättar ett skriftligt avtal så att inte fel kan uppstå och så att du har dina rättigheter nedskrivna. Detta kallas för ett hyreskontrakt. I det ska det stå hur stor hyran är och vad som ingår i den (exempelvis vatten, elförbrukning och värme). Uppsägningstiden, som normalt är tre månader, ska också finnas med. Om man inte är myndig är det föräldrarna som måste stå för hyreskontraktet eller komma överens om en särskild ansvarsförbindelse med hyresvärden.

Det är viktigt att din lägenhet är besiktad då du flyttar in, detta innebär att lägenheten kontrolleras. Under besiktningen, som sker innan du flyttar in, ska eventuella fel och skador som uppkommit i samband med den föregående gästen antecknas. Om du inte gör detta kan du tvingas betala för skador som fanns redan innan du flyttade in. Säkrast är om du begär protokoll över besiktningen, och du bör dessutom kontrollera att slutavläsningen för elförbrukningen är gjord efter föregående hyresgäst.

För att få behålla din hyresrätt, och inte bli uppsagd, krävs det att du håller dig till hyresreglerna. Du måste betala hyran i tid, om du skulle göra det sent någon gång är det tillräckligt för att du ska bli uppsagd. Sedan så ska du följa ordningsreglerna som gäller; du får exempelvis inte störa grannarna genom att ha störande husdjur eller spela hög musik. Du måste ta hand om din bostad, du får inte förstöra något vare sig i den eller i bostadsområdet. Du får heller aldrig hyra ut din hyresrätt i andra hand, om du inte har tillåtelse av hyresvärden förstås.


Du får både lägga in heltäckningsmattor, måla och tapetsera i din hyrda lägenhet utan att behöva be hyresvärden om lov. Det måste dock vara hyfsat neutrala färger när den sedan ska hyras ut till någon annan efter dig, så att han/hon inte ska tvingas att göra om för att den inte tycker om den skrikande miljön. Om du tänkte göra större reparationer av lägenheten måste du däremot ha din hyresvärds tillstånd. Du kan också begära att få lägenheten målad och tapetserad om den inte blivit renoverad under de senaste 10-12 åren. Skulle det uppstå felaktigheter såsom läckande kranar exempelvis ska detta åtgärdas av hyresvärden omgående.

Du får som sagt inte hyra ut lägenheten i andra hand, utan att ha tillstånd från hyresvärden. Detta kan innebära att du förlorar din hyresrätt, och det vill du ju inte riskera. Om du skulle behöva studera på annan ort en tid brukar hyresvärden vanligtvis gå med på andrahandsuthyrning. I så fall är det viktigt att du själv ansvarar för att hyran blir betald, eftersom det är du som har detta ansvar. Det bästa är att du själv gör betalningen och skriver ett kontrakt med din andrahandshyrgäst. Om du själv skulle behöva hyra i andra hand bör du kontrollera att hyresvärden gett tillåtelse till uthyrningen.

Om du skulle vilja säga upp din lägenhet är det viktigt att du gör den skriftligen och sänder den i rekommenderat brev, detta fungerar då som ett kvitto på att uppsägningstiden är gjord och att den är gjord i rätt tid. Kom ihåg att göra den i god tid, normalt är uppsägningstiden tre månader. Det finns ofta en uppsägningstalong på hyreskontraktet som kan användas.

Det är förstås massor av saker du bör tänka på innan du flyttar, exempel på sådana är;
– Ring Aderssändring för att ändra adressen. Din nya adress når då vidare till alla välbehövliga företag, såsom Skatteförvaltningen, Barnavårdscentraler, Allmänna försäkringskassan etc.
– Du bör också meddela vänner och bekanta om din nya adress, vilket du kan göra via Internet: www.adreandring.se
– Kontakta Telia för installation av telefon eller eventuellt flyttning av den gamla och meddela Radiotjänst för TV-innehav.
– Du bör även kontakta elleverantören som avläser elmätaren, så att den föregående hyresgästen betalat sin elförbrukning, så inte du tvingas göra det.
– Kolla upp hur du kan flytta dina saker på bästa och billigaste sätt, det brukar bli billigast om du lånar en lastbil och flyttar dina saker själv. Om du behöver anlita flyttbyrå är det smart att kolla upp priser från olika firmor, eftersom priserna kan skilja kraftigt från bolag till bolag.
– Fixa hemförsäkring genom att kontakta ett försäkringsbolag.
– Om lägenheten saknar brandvarnare är det viktigt att införskaffa en sådan, larm kan också vara en bra investering.

Innan du börjar inreda din lägenhet, välja möbler och annat bör du tänka genom så du inte drar förhastade beslut. Naturligtvis bör de stämma överens med din personliga smak, att användningen och funktionen är enligt dina behov och viktigt är också att du köper saker som du har en framtid med, så att säga. Så du inte tröttnar på dem efter bara några månader, eller att de inte behåller sin funktion tillräckligt länge. Du bör också komma ihåg att du inte behöver köpa allting på en gång, du kommer liksom upptäcka med tiden vad du behöver och inte behöver köpa.

Innan du köper möbler är det viktigt att du förser dig med fakta om dem, vilket du kan göra genom kataloger, broschyrer och besök i olika affärer. Det är bra om du kollar upp skillnaderna i pris och kvalitet från olika inköpsställen, så du lättare kan välja det bästa alternativet. Gå som regel igenom möbelns möbelfakta, så du vet att möbeln håller bra kvalitet. För att en möbel ska få miljödeklareras ska den inte ha negativ påverkan på miljön.
Möbelfaktan innefattar en trygghet och försäkran om att möbelns kvaliteter och egenskaper är opartiskt kontrollerade.

Då du väl börjar inreda din lägenhet är det vissa saker du bör tänka på för att allt ska fungera som det ska. En mycket viktig sak är att alla dörrar ska kunnas öppnas i rät vinkel, vilket innebär att du inte får ha möbler för dörrarna. Du bör dessutom tänka på att lämna fri passage, d.v.s. inte låta rum bli för trånga. Du ska alltså inte ha för mycket möbler och andra saker i förhållande till rummens yta. En sak som är bra att tänka på är att placera möblerna efter väggarna, då det får rummet att kännas större och luftigare. De ska även stå även stå ganska lättåtkomligt. Ha för vana att aldrig placera en säng under fönster. Dessutom bör du aldrig placera möbler framför element, eftersom det kan störa värmecirkulationen. Gällande färger så är det bra att använda en lugn basfärgsättning, du kan sedan skapa mer färg genom lampor, tavlor, gardiner, planscher, textiler o.s.v.

Om du inte har råd att köpa allting nytt, så kan du naturligtvis köpa begagnade möbler. Det finns affärer med begagnade möbler, auktionsfirmor, sidor på nätet och annonser där du kan finna vad du är ute efter. Det blir oftast mycket billigare och du kan ju göra om möblerna om du känner att de är i tråkigaste laget, så blir det både roligt och billigt!

Ett bord är en mycket viktig investering, då du ska köpa möbler. Det är viktigt att ha som matbord, men kan naturligtvis också användas till andra ändamål. Du kan exempelvis använda det som skrivbord, så slipper du köpa båda delarna. Då du köper nytt bord är det vissa saker du bör tänka på, om du redan har stolar bör du tänka på att bordet ska passa till dem. Du måste kunna sitta bra och bekvämt, så tänk på att höjden mellan stolsits och bordsskiva är lagom. Du ska inte behöva slå i knäna eller känna att du måste sträcka på dig för att nå upp och kunna sitta ordentligt vid bordet. Det är också viktigt att bordet är tillräckligt stort, mått att tänka på är följande;
Vid måltider behövs minimum 55-60 cm/person.
Vid skrivarbete behövs minimum 75 cm/person.

Om du inte redan har sittmöbler till bordet bör du införskaffa det. Du bör då tänka på att det viktigaste är att du ska kunna sitta bekvämt och kunna ändra sittställning. De ska också vara i rätt höjd i förhållande till bordet.

Om du känner att du är i behov av en fåtölj eller soffa bör du tänka på att de ska ha tålig klädsel och tåla hårt slitage. En smart grej är om den har avtagbar klädsel, då kan du både byta tyget beroende på vad du gillar mest för stunden, tvätta det, och sätta på nytt om det exempelvis skulle gå sönder. Man ska också lätt kunna resa och sätta sig i möbeln, vilket är smart att testa då man kollar efter möbler. Om det är en bäddsoffa du är ute efter så bör den ha god plats för sängkläder.

Innan du köper en säng så är det viktigt att du tar reda på olika saker om den. Det är bra att du provligger den och känner efter så att den passar just din kropp. Tänk på att den ska vara plan och ganska fast, ryggraden måste kunna vila rakt. Den ska vara mjuk på ytan, eftersom den ska kunna följa kroppens konturer. Den ska också vara fjädrande och minst 20 cm längre än kroppen och vara tillräckligt bred.

När du väljer belysning till din bostad kan du välja mellan tre olika alternativ; allmänbelysning, platsbelysning eller dekorativ belysning (d.v.s. Stämnings- och trivselbelysning). Du bör ta hänsyn till miljön runtomkring när du väljer hur stark belysning du ska ha, om du har mörka rum är det lämpligt med mycket ljus och om rummet redan är ljust behövs det inte lika mycket ljus. Du bör dessutom inte använda för starka glödlampor i förhållande till vad armaturen är avsedd för, eftersom det kan uppbringa risk för brand och överhettning.

Sammanfattning

I köket är det störst risk att råka ut för olyckor, speciellt brännskador, tänk på att ha tippskydd och hällskydd på spisen och alltid vända kastrullhandtagen inåt. Till ugnsluckan och värmeelementen bör du använda luckskydd elementgaller. Detta är viktigt främst för barnen, en smart grej är också att ha barnsäkra lås på ugnsluckor, tippsäker bryggtratt i kaffebryggaren och fixa så att kranvattnet inte kan bli för varmt.

En viktig sak när det gäller bränder är att införskaffa en brandvarnare. För att undvika att det börjar brinna bör du tänka på att aldrig lämna levande ljus, inte lämna ett varmt strykhjärn på strykbrädan samt att stänga av el-apparater istället för att ha dem på stand by.

Tänk på att förvara köks- och verktygsutrustningen säkert, använd gärna en låd- och dörrspärr för att inte barnen ska komma åt de vassa föremålen.

Om du har barn bör du inte ha giftiga växter i huset eller trädgården, tänk också på att all medicin ska finnas i ett enda skåp som alltid ska vara låst. Detta för att undvika att barn kan få tag i medicinen. Tänk på att förvara alla slags kemikalier oåtkomliga för barnen.

För att förhindra kläm- och fallolyckor är det återigen viktigt att spisen är utrustad med tippskydd, viktigt är också att fönstren har säkerhetsspärrar. Använd helst en låsbar trappgrind om du har små barn och sätt ”stopp” på dörrar. Ha halkskydd på trappsteg och under mattor, använd också en stabil köksstege hellre än en pall eller stol när du ska nå upp till ett högt skåp.

De allvarligaste olyckorna i våra hem orsakas av elektriciteten, den kan orsaka både bränder och att vi får ström i kroppen. För att undvika dessa skador bör du aldrig utföra el-arbeten om du inte känner dig helt säker, trots att du kanske får göra dem enligt lagen. Då det gäller el-arbeten du inte får göra utan särskild el-behörighet ska du alltid kontakta en fackman som utför detta. Det gäller framför allt elinstallationer av fast anslutna hushållsmaskiner, exempelvis spis, bastuaggregat och tvättmaskin.

Instuderingsfrågor

Om du har tillräckliga kunskaper får du byta dessa apparater: strömbrytare, vägguttag, lamputtag och säkringar, men du får inte nyinstallera dem!
Du får också montera sladd och stickpropp, sladdströmbrytare, skarvuttag och lamphållare. Gäller det andra el-arbeten ska de utföras av fackman.

Goda råd när det gäller el:
- Använd elapparater och el-material som är s-märkta, eftersom detta bevisar att produkten har kontrollerats och uppfyller säkerhetskraven.
- Installera jordfelsbrytare.
– Alla eluttag ska vara petskyddade.
– Undersök att el-material som ska användas utomhus också är avsedda för det.
– Se till att uttag i badrum är jordade och skyddade med jordfältsbrytare
– Utför bara tillåtna arbeten om du har kunskapen.


Uppgift 2: Skriv ned vad du behöver och önskar kunna göra innan du börjar med inredningsövningarna.

Jag räknar med att ta med en hel del saker hemifrån, som jag sparat ihop under åren och som jag vet att jag får ta med hemifrån. Saker som jag räknar med att ta med mig:
- Min stereo
- Stor spegel (Har flera i mitt nuvarande rum)
- Dvd (om jag bestämmer mig för att köpa TV senare)
- Handdukar, badlakan
- Påslakan, lakan, örngott.
- Tallrikar, gafflar, knivar, glas, skålar, mått (vi har dubbla omgångar av det mesta i köket)
- Stoldynor
- tillbringare
- Väckarklocka
- Citruspress
- Tavlor
- Disktrasa, diskborste
- Gardiner

De allra viktigaste möblerna/prylarna jag behöver köpa är:
- En bra säng med hög kvalité.
- Ett vanligt matbord, ganska litet där kvalitén inte är lika högprioriterad.
- Två stolar till matbordet, som man ska kunna sitta hyfsat bra i.
- En, alternativt två ihopfällbara stolar till matbordet, som kan läggas undan då de ej är i behov.
- Ett skrivbord, som även skulle kunna fungera som datorbord om jag skulle införskaffa en sådan.
- En kontorsstol till skrivbordet, som jag ska kunna sitta bekvämt i medan jag studerar.
- En mikro
- En byrå att förvara kläder som jag använder dagligen och eventuellt annat material.

Jag räknar med att det tillkommer flera saker under arbetets gång, då jag hinner tänka igenom allting lite bättre.

Eftersom jag inte har börjat inreda lägenheten än, så vet jag inte riktigt hur mycket plats dessa möbler kommer att ta vilket innebär att jag inte är säker på om jag kan inreda med fler lägre prioriterade möbler. Om jag skulle finna behov av ytterligare möbler skulle jag främst sikta in mig på en bokhylla, där jag skulle kunna placera såväl böcker som skolgrejer och andra viktiga saker. Jag vill nämligen helst inte ha saker på golvet, eftersom detta antagligen ger ett förminskat intryck på den redan ganska lilla lägenheten.

Jag reserverar mig även för att jag kanske behöver måla eller tapetsera om något rum, utifall färgerna inte alls stämmer överens med min egen stil och smak. Jag har visserligen lärt mig genom hem- och konsumentskapsboken att en uthyrd lägenhet måste ha neutrala färger, vilket jag gillar, men om det ändå skulle vara alltför stora kontrastskillnader skulle jag inte tveka på att måla/tapetsera om.

Jag utgår från att lägenheten endast är utrustad med standard, d.v.s. kyl, toalett, diskbänk etc. Jag utgår alltså från att den inte är möblerad överhuvudtaget, så att jag behöver införskaffa alla de möbler jag är i behov av.


Egen uppgift: Val av lägenhet

Jag väljer en av de två lägenheterna i arbetshäftet eftersom jag planerar att klippa och klistra in möbler där sedan, jag tycker dessutom att en av dem verkade riktigt bra. Jag väljer den första på 45 kvm. Den kostar 2704: -/mån, vilket jag anser vara en rimlig hyra. I priset ingår också hushållsström, till skillnad från i den andra lägenheten (som är 400 kr billigare/mån och 5 kvm mindre). Detta tycker jag är bra, med tanke på att jag skulle kunna göra av med ganska mycket el om jag senare införskaffar t.ex. dator eller TV. Det är en av de främsta faktorerna bakom att jag föredrar denna lägenhet framför den mindre och billigare varianten. Det finns också en klädkammare, vilket är en stor fördel jämfört med den andra.

Uppgift 3: Inred en lägenhet med hjälp av en plan och mallar. Du ska följa möbleringsråden på s. 152

Denna uppgift har jag valt att göra på separat papper, det pappret som följde med i arbetshäftet på lägenheten jag har valt. Där har jag klippt och klistrat in möblerna jag vill ha på de ställen jag önskar ha dem.


Uppgift 4 & 5: Du ska göra en personlig beskrivning om hur du planerar din lägenhet. Du kan rita, klippa och klistra för att visa vilka möbler, armaturer, textiler och färgsättning som du valt. Detta kan du göra genom Internet där du kan klippa och klistra ur olika möbelvaruhus hemsidor.

Sängen jag valt:

Dessa delar beräknar jag konstruera min blivande säng med. Alla är från IKEA: Resårbotten 1195 kr, Sängben 89 kr och bäddmadrass 945 kr. Anledningen bakom att jag valt just dessa delar är för att det är ett hyfsat billigt och enkelt alternativ, men ändå bra och med bra kvalité. Jag har beräknat att ha en 200 x 160 cm säng, detta är inräknat i summan. Detta dels på grund av att jag vill ha väldigt god rymlighet och dels om man har kvarsovande kompisar, så slipper jag köpa extra madrass eller extra säng.
Jag har inte valt att ha någon sängram, med tanke på att jag inte finner det nödvändigt och att det dessutom bara gör det dyrare. Om det skulle knipa med ekonomin så kan jag dock tänka mig att köpa en 200 x 140 cm säng, vilket skulle göra hela summan 400 kronor billigare.

Resårbottnen är av en ganska enkel modell, hyfsat billig och lagom tjock (23 cm). Att köpa begagnad madrass ser jag inte som något alternativ med tanke på att jag är allergisk mot väldigt mycket, så om någon t.ex. skulle ha rökt i sängen skulle det vara kört för min del. Därför finner jag det lämpligast att köpa denna vara ny, och eftersom jag dessutom är ute efter lite högre kvalitet i detta fall så är det inte mycket att tveka om.

Bäddmadrassen jag har valt är av aningen tjockare modell, detta eftersom jag vill att den ska ligga på sin plats. Om jag skulle ha valt en billigare och tunnare bäddmadrass kan jag tänka mig att den lätt åker omkring och hamnar på sidan, vilket jag inte har någon lust med. En annan fördel med att ha en lite tjockare bäddmadrass är att det blir en mjukare yta, eftersom jag antar att resårbottnen är ganska hård. Jag räknar dock inte med att beställa något av det från Internet, eftersom jag gärna vill ”provligga” resårbottnen och bäddmadrassen ihop på plats innan jag slutgiltigt bestämmer mig.

Anledningen bakom att jag valde dessa sängben är att det dels är väldigt praktiskt, de var mycket billiga och dessutom gillade jag stilen. Jag tycker väldigt mycket om den silvriga metallfärgen, jag är mycket för neutrala färger – jag gillar framför allt det som går i silver, svart och vitt. De såg också väldigt stabila ut med den plana ”bottenskivan”, vilket jag tycker känns säkert.

Sammanlagt får sängen ett pris på 2229 kronor, vilket jag anser vara ett rimligt pris på en
200 x 160 cm säng.

Angående andra mindre beståndsdelar till sängen så beräknar jag att ta med dem hemifrån. Exempelvis så syftar jag på kuddar, lakan osv. Kuddar har vi ganska gott om, så jag räknar med att ta med mig tre stycken, vilket jag vanligtvis har i min säng i nuläget. Lakan har vi också gott om, sådana som vi annars kanske skulle kasta, kan jag lika gärna ta med och använda – i alla fall till en början. Påslakan och örngott tar jag med mig av två olika varianter. Jag vill alltså ha påslakan och örngott som matchar varandra, men i två olika kombinationer. I detta fall föredrar jag faktiskt inte så neutrala färger, jag vill gärna ha liv i mina sängkläder. Det får gärna vara färgglada och med fina mönster på, då blir man gladare när man vaknar!


Matbord:


Matbord, Pris: 495 kronor, Ikea
Jag har valt detta lilla matbord från Ikea för 495 kronor, det är 75 cm högt och bordsskivan är 74 x 74 cm. Eftersom jag antar att jag inte har så överdrivet med plats tänkte jag att det var bäst med ett ganska litet bord. En sak som jag gillade just hos detta bord var att det har ganska kraftiga bordsben, vilket gör att det inte blir vingligt lika lätt. Jag gillar även den mycket enkla designen, den är väldigt neutral och smälter lätt in i omgivningen. Med en häftig duk på, som jag sedan väljer utifrån färg på väggarna och övriga möbler, tror jag det blir jättebra!


Klocka:

Klocka, Pris: 79 kr, Ikea.
Anledningen bakom att jag valde just den här klockan är dels den fyrkantiga designen. Jag är så trött på alla runda klockor, det känns mer stilrent med en fyrkantig. Den var dessutom billig, och jag gillar den svart-vita kombinationen. En sak som är väldigt bra med den också är att det är stora tydliga siffror, det finner jag som en enorm fördel eftersom jag bara genom att snabbt kika in i rummet vill kunna se vad klockan är. Jag tycker alltså att det är mycket mer praktiskt än med sträck som siffror, jag gillar även ramen som är runt – den ger ett modernt intryck.

Stekpannor, Pris: 69 kr, Ikea
Dessa billiga och elegant stekpannor fann jag på Ikeas hemsida, vi har även sådana hemma, så jag vet att de verkligen fyller sin funktion. Det är väldigt praktiskt att det medföljer både en stor och en liten, eftersom man behöver dem vid olika tillfällen. Det känns då bra att de är likadana, det vore ju inte lika kul om jag hade två helt olika stekpannor. Jag gillar även här färgerna och det formade handtagen.

Kastruller, Pris: 89 kr, Ikea
Det som var bra med dessa kastruller var att det följde med flera och att de var i olika storlekar. Jag tycker också att de är snygga med den lite utstickande röda färgen, som sätter lite glans på tillvaron. Jag gillar kombinationer med svart, vit och röd och eftersom jag har valt andra saker i svart och vitt finner jag det passande med rött i detta sammanhang.
Enda minuset är dock att det inte medföljde lock, men jag antar att jag kan köpa till det senare.

Komplett golvmoppsutrustning (smart) Pris: 199 kr, Clas Ohlson
Från Clas Ohlson hittade jag detta städkit innehållande moppstativ med kardborrefästen, Teleskopskaft 150 cm, microfiber fuktmopp, microfiber damm-mopp och microfiber städduk. Jag tycker att det känns väldigt bra att få alla delarna i samma sak, och jag tycker dessutom att den var billig i förhållande till hur mycket man får med. Vi har även en sådan här hemma, den har fungerat mycket bra så jag köper gärna en sådan själv också.


Badrumsmatta, Pris: 15 kr, Ikea
Denna otroligt billiga badrumsmatta valde jag dels med tanke på priset och dels p.g.a. den enkla formen och neutrala färgen. Det enda minuset med en vit badrumsmatta är ju dock att den lätt blir smutsig, men jag föredrar ändå den eftersom jag tycker det är finast med vit.


Skohylla, Pris: 349 kr, Ikea
Denna skohylla valde jag främst på grund av att jag gillar den enkla och reda designen, den rymmer ungefär 10 stycken skor, vilket jag anser vara lagom. Jag tycker dessutom att det är praktiskt med två hyllor, det ser för rörigt ut med tre, och för litet ut med en. Jag gillar som sagt stålmaterial, och att det i detta fall kombineras med trä känns väldigt elegant. Priset är inte så mycket att diskutera om, det var varken billigt eller dyrt, men det känns prisvärt i alla fall.
Mikrovågsugn, Pris: 495 kr, Clas Ohlson
Då jag valde mikro tittade jag först och främst på priset, jag kollade runt på flera olika företags hemsidor och fastnade till slut för den här från Clas Ohlson. Detta eftersom den var billig, enkel och har de funktioner jag behöver.

Skrivbordsstol, Pris: 695 kr, Ikea
Den här arbetsstolen valde jag dels p.g.a. de bra rekommendationerna, dels på designen och dels på priset. Både sitthöjden, ryggstödet och ryggstödsvinkeln är justerbara, vilket jag finner som väldigt viktigt. Jag gillar den neutrala färgen och den klassiska rundningen på stolen, jag tror att den skulle passa bra in i min lägenhet.

Skrivbord, Pris: 699 kr, Jysk
Detta snygga skrivbord anser jag vara mycket prisvärt. En sak som är väldigt bra med det är den stora arbetsytan, skrivbordet är 118 cm brett, det ser jag som ett stort plus. En annan fördel är att det finns flera lådor där jag kan förvara skolböcker, papper med mera. Jag gillar kontrasten mellan lådorna och själva skrivbordet, lådorna ger liksom hela skrivbordet en häftig effekt. Dessutom så tror jag att skrivbordsstolen passar bra till det här skrivbordet, eftersom jag gillar blandningen svart och vitt.

Ihopfällbar stol, Pris: 50 kr x 2, Jysk
Den här praktiska ihopfällbara stolen räknar jag med att köpa två stycken av, så jag kan fram om det kommer fler hem till mig. Jag ska alltså ha dem till matbordet, men de kan ju såklart även användas i andra sammanhang. Jag valde denna stol eftersom den var billig och såg lite annorlunda ut. Jag gillar att den är svart, eftersom jag räknar med att det mesta i mitt kök kommer gå i vita och svarta toner.

Matborsstol, Pris: 165 kr x 2, Ikea
Jag räknar med att köpa två exemplar av dessa stolar till matbordet. Jag tyckte att de passade bra, eftersom det är i likadan färg som matbordet. Sitthöjden (45 cm) passar dessutom bra ihop med bordshöjden (75 cm), vilket ju är viktigt. Jag jämförde med vårat matbord och stolar nämligen, där det också skilde 3 dm.

Byrå, Pris: 1199 kr, Jysk
Byrån blev aningen dyrare än vad jag hade tänkt mig, men eftersom jag tycker att den är så otroligt snygg så får den helt enkelt vara värd det. Den är ganska stor (150 cm bred, 70 cm hög och 50 cm djup). Det är en klar fördel eftersom jag vill ha plats med många saker. Den är väldigt stilren med sin enkla men eleganta stil och jag gillar den vita färgen. Det är bara att som på bilden ställa på en blomma eller lägga på en duk, så ser det jättebra ut!

Matta, Pris: 279 kr, Ikea
Den här mattan har jag tänkt lägga mitt i vardagsrummet. Jag tycker att färgerna matchar resten av lägenheten och jag gillar det oregelbundna mönstret. Jag föredrar ju som sagt fyrkantiga former framför runda, så även i detta sammanhang kvalificerar sig denna mattan bra. Att mönstret är rundat har jag däremot inget emot, det blir liksom en häftig blandning.

Uppgift 6: Hur påverkas du av kamrater, massmedia och reklam?
Att säga att jag inte påverkas av det överhuvudtaget skulle vara att ljuga, men jag är inte så säker på att jag påverkas så himla mycket. Det är nog främst reklamen jag påverkas av i så fall, om jag till exempel är på jakt efter ett nytt bord så håller jag gärna utkik i reklamblad och i tidningar om jag hittar något bra. Men jag är inte en sådan som köper saker jag ser från TV-reklamer för att de i reklamen säger att just den saken ”är så himla bra”. Det är främst om jag är ute efter något speciellt som jag håller utkik i reklam och massmedia, jag kollar liksom inte i reklam och köper saker för att det är billiga och för att jag tror att jag behöver dem. Av kamrater tror jag inte att jag påverkas så jättemycket, eller till viss del kanske, jag skulle inte inreda min lägenhet med saker som de pekar ut som jättefula precis. När det gäller massmedia så skulle jag vilja påstå att jag påverkas frivilligt, eftersom jag gärna söker inspiration där till hur jag själv kan göra. Jag kan ibland hitta några väldigt stilrena prylar på detta sätt och få bra tips på hur jag kan kombinera dem på olika bra sätt.


Uppgift 7: Vad kostar allt du köper? Sammanställ kostnaden.

Säng: 2229 kr
Matbord: 495 kr
Klocka: 49 kr
Stekpannor: 69 kr
Kastruller: 89 kr
Golvmoppsutrustning: 199 kr
Badrumsmatta: 15 kr
Skohylla: 349 kr
Mikro: 495 kr
Skrivbordsstol: 695 kr
Skrivbord: 699 kr
Ihopfällbara stolar: 100 kr
Stolar: 330 kr
Byrå: 1199 kr
Matta: 279 kr

Total kostnad: 7291 kr


Uppgift 8: Hur planerar du att betala detta?

Eftersom att jag har sparat ihop pengar under hela min uppväxt till då jag ska flytta hemifrån och börja studera, så räknar jag med att ta från dem pengarna. Jag vill ju verkligen inte låna pengar det första jag gör när jag flyttar hemifrån! Jag har lärt mig tillräckligt mycket för att veta att det är bättre att spara ihop pengar till ett köp innan köpet än efter köpet.


Uppgift 9; Budget, kostnad per månad:

Livsmedel; 700 kr. Jag räknar med att åka hem till mina föräldrar på helgerna, vilket innebär att jag äter hos dem då och dessutom tar med matlådor till ca 3 ggr/vecka. Jag räknar dessutom med att jag äter lunch i skolan, så maten jag behöver är främst frukost och kvällsmat 2 ggr/vecka. Jag äter däremot väldigt mycket frukt, grönsaker och bröd vilket lätt kan dra iväg kostnaderna.
Förbrukningsvaror: 100 kr
Hemutrustning: 150 kr
Media, fast telefoni, Internet: 150 kr Eftersom jag varken räknar med att ha TV, dator eller fast telefon från början, så är det mest mobilräkningarna som drar härifrån.
Hyra, el: 2704 kr (Elen ingick i hyran)
Hemförsäkring: 100 kr
Hygien: 130 kr
Kläder och skor: 500 kr
Utelunch/fika: 200 kr
Resor: 600 kr Eftersom jag räknar med att åka hem på helgerna så kostar det ju ganska mycket då, men jag räknar också med att få skjuts flera gånger.
Sport: 250 kr
Andra nöjen: 200 kr (t.ex. bowling, bio)

Jag får då en sammanlagd månadskostnad på 5684 kronor, och eftersom jag skulle utgå från att jag hade 8000 kr/månad att röra mig med så går det runt. Jag har varit väldigt realistisk i mina beräkningar, och...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Boendearbete

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-22]   Boendearbete
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8231 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×