Majkel Xavier Makaloos - Den sociale eremiten.

2726 visningar
uppladdat: 2007-05-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
rots Baotish brokiga historia finns det egentligen bara en författare som blivit riktigt känd och det är Majkel Makaloos. Född den 13 december på ön Barte, växte Makaloos upp i en socialt välanpassad familj. Hans far var skeppsingenjör och hans mor jobbade inom jordbruksdepartementet (Aggriculutra centraal). I skolan ansågs Makaloos vara blyg och tystlåten, men begåvad med ett briljant läshuvud. Redan i skolan skrev han en rad skolpjäser och han höll även avslutningstalet när han tog examen. 1980 flyttade Makaloos till Otters och började där läsa fornnordisk mytologi samt nordisk litteraturhistoria. Han fascinerades av August Strindberg och den finske nobelpristagaren Frans Eemil Sillanpääs böcker. Sillanpääs starkt naturalistiska verk ”Det fromma eländet” var, och är, Makaloos tycke, det främsta verk som författats. 1983 söker Makaloos ett stipendium i Litteraturvetenskap vid Uppsala Universitet, blir beviljad detta och flyttar till Sverige. Där studerar han, förutom litteratur, nordiska språk och lyckas lära sig både svenska och hjälplig finska. Han bor i Sverige till och med 1986, och det är under denna tid han börjar skriva sin lyriksamling ”Döda skyar”. När den ges ut 1987 slår den ned som en bomb i Europa. Makaloos är då, sedan ett år bosatt i Winchcombe (en liten by i England). Döda skyar, med sina starkt pro-feminisktiska teser både hyllas och hatas. Textrader som beskriver mannen som,

en död sky, en död himmel
som täcker och förmörkar det varma
det ljusa, det nyfikna, som ser döden
som ett sätt, att kunna styra... allt levande.

retar gallfebern på det patriarkaliska mansdominerade Europa. Vänsterrörelser och hela Baotish hyllar dock boken som ett mästerverk. Makaloos står inte ut med uppståndelsen utan lämnar England för USA. I USA stöter Makaloos ihop med den amerikanske författaren Charles Bukowski, och ett par år av tungt alkoholmissbruk tar sin början. Många litteraturvetare anser att Bukowskis ”alter ego” Henry Chinaski i själva verket är en figur som är hälften Bukowski och hälften Makaloos. 1993 kommer Makaloos första riktiga roman ”Gris med dolt hjärta”. Den bär klara tecken på den livsstil han nu anammat. Den tragiske historien om den gravt alkoholiserade Ruben Svart, som till ytan kan tyckas vara en vidrig egocentriker, men som egentligen har klara drag av Messias, när man skrapar på den hårda ytan. Denna gång är alla eniga. Boken är ett veritabelt mästerverk. En textrad som:

Varför anses korpen vara ond och svanen god, när sanningen är omvänd.
Skall man verkligen förblindas av skönhet och prakt som en garanti för godhet. Skall ett svart yttre aldrig kunna innehålla den godhet och sanning,
Vi alla söker.

Makaloos skriver nu som besatt och, starkt inspirerad av naturalismen, ger han ut idé romanen ”De besjälade” (1997). Influenserna från Sillanpää lyser igenom med beskrivningen om ängen som ett samhälle, där varje blomma och växt lever sina liv med en fatalistisk tro.
När ängsvidern berättar för blåsippan att:
- Det spelar ingen roll vart vinden viner, jag kommer, förr eller senare, att ryckas upp eller brytas av. Det samma gäller dig, så varför låta dina rötter söka dagg, när du ändå skall förmultna.

Man kan nu klart spåra en viss desillusion hos Makaloos angående sitt eget liv. Litteratur kritiker skriker nu i unison hyllningskör, och alltfler börjar nämna Makaloos namn i Nobelpris sammanhang. Så blir nu inte fallet. Efter ”De besjälade” drabbas Makaloos av skrivkramp och alkoholmissbruket eskalerar. Under tiden 2000-2002 behandlas han för tre akuta bukspottskörtel inflammationer och blir diagnostiserad som kronisk alkoholist. I ett desperat försök att bryta denna onda cirkel, flyttar Makaloos till Stockholm och söker där hjälp hos ”Anonyma Alkoholister” och genomgår där ”tolvstegsprogrammet”. I januari 2003 är han så pass återställd att han återvänder till Baotish och Barte, där han hyr en enslig stuga och börjar skriva.

I augusti 2003 kommer boken ”Det eviga begäret” där han beskriver sin alkoholism och dess konsekvenser, i en helt ny dialog form. Huvudpersonen resonerar med sig själv i andra, tredje och fjärdeperson, och med detta visar han, på ett helt nytt sätt, alkoholistens problem. Den eviga kampen mellan alla de olika viljor som slåss med varandra. Sekvensen mellan spritdemonen, förnuftet och den undergivna är redan klassisk.

- Varför skall du må dåligt?
- (Gör det nu, så är det över)
- ((Vad då?))
- Du vet!! Drick bort din ångest.
- (Nej, den blir värre.)
- ((Nej, kanske inte))
- (Jo)
- Ta skiten imorgon
- (Nej, nu)
- ((Ge efter, jag vill inte bråka))

Denna dialog form är ohyggligt stressande att läsa och blev därför otroligt hyllad. Makaloos får för denna bok, så gott som alla litterära priser man kan få. Utom Nobelpriset.

När han i november 2005 ger ut ”En vandring i gränslös evighet” förklarar han samtidigt att Nobelkomiteén är en samling mindre vetande populister. Detta var inte populärt. Då boken ”En vandring i gränslös evighet” var klart inspirerad av James Joyce och speciellt Nobelpristagaren Claude Simon, fick Nobelkomitéen svårt att replikera detta utan att verka magsura.


Boken beskriver den abstrakta existentiella anden bakom våra sinnen. Allt skriver enkelt men genialt.
- ……..Iiilojalojaloegaing….. trodde att ljuset... kunde komma
- Men vart??
- Skulle det färdas???
- När vägen var...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Majkel Xavier Makaloos - Den sociale eremiten.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-29

    Dålig statistik - Anonyma Alko

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-25]   Majkel Xavier Makaloos - Den sociale eremiten.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8264 [2021-11-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×