Bokrecension: Harry Potter och Finix orden av J K Rowling

1 röster
7548 visningar
uppladdat: 2007-05-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Recession av Harry Potter and the order of the phoenix.

Presentation av boken:

Harry Potter and the order of the Phoenix är en av 5 böcker ur Harry Potter serien. Just denna bok är en direkt fortsättning på den tidigare boken Harry Potter och den flammande bägaren. Boken handlar om Harry Potter (huvud personen) och han kompisar ron och Hermonie som ska besegra ondskans mästare Lord Voldermort.


Referat av händelseförloppet:

I den här boken fortsätter Harry att övertyga folk om att han talar sanning i sin berättelse där den mycket fruktade och avskyvärde Voldermort har återvänt. Dock är det få som tror honom, trollkarlstidningen Daily Prophet skriver att Harry bara söker uppmärksamhet, trots dessa omständigheter har Harry Dumeldore (Skolans rektor) på sin sida. I början av boken är Harry med om en omskakande händelse som leder till ännu fler överraskningar, hela boken är från början till slut fylld av nya spännande händelser. Man får reda på en hel del om Harrys föräldrar som hittills varit helt okända. Harry får också lära känna sin gudfader för vad han egentligen är, samt möter en lärare som minst sagt gör hans liv till en plåga. Liksom i de tidigare böckerna finns Hermione och Ron ständigt vid Harrys sida, men till skillnad från tidigare är det inte helt lugnt mellan dem. Harry har i "the order of the Phoenix" kommit in i puberteten vilket gör att han får många och irriterande raseriutbrott, blir frustrerad av tjejer. Samtidigt störs han mer eller mindre hela tiden av smärtor i sitt ärr. I den här boken hotas också skolan när Rektorn Dumbledores styre blir ifrågasatt.

Huvudpersoner:
Det är väl inte så svårt att gissa att Harry är huvudpersonen men det är även Ron Wesley och Hermione Grananger, som är Harrys bästa vänner. Flera andra karaktärer som varit med tidigare får en större roll i den här boken t.ex. professor Snape.

Som läsare känner jag att jag får lära mig mer om de gamla rollerna, så väl som de nya. Harrys karaktär förändras helt klart i den här boken, han kommer in i puberteten och hormonerna får hans humör att "svänga". Harry börjar även intressera sig lite mer för tjejer, och det svåra med dem. Hermione får gripa in och hjälpa Ron och Harry att förstå "you should write a book, Hermione, translating mad things girls do so boys can understand them". Hermione och Ron får nya viktiga ansvar och tar saker och ting mer på allvar. Ron växer upp lite grann och Hermione lär sig att läxor och bra betyg inte är det viktigaste i livet. Harrys gudfader, den ökända Sirius Black, har en ganska avgörande roll på Harrys utveckling, vilket inte bara gör Harry glad utan också smått irriterad.


Miljö: Boken tar plats någonstans i England djupa skogar, men ibland mitt i London. Skolan, Hogwarts, har stora områden runt själva byggnaden, en stor gård med en sjö, och den förbjudna skogen där alla onda varelser håller till. Dessutom finns det en Quidditcharena, en sorts idrottsplats där varje elevhem har varsitt lag och tävlar mot varandra på sina kvastar, vilket Harry är väldigt skicklig på. Jag upplever att skolan är en stor borg med kalla korridorer och läskiga gångar.

Vad författaren vill säga med sin bok:
Författarinnan J.K Rowling har skrivit den här serien i många år, men i den här boken låter hon Harry bland annat gå igenom det hon själv har fåt gått igenom. Rowling har i många intervjuer berättat att hon knappt någonsin blir lämnad ifred av journalister efter att hon blev berömd med sina Potter-böcker. Rowling förklarar på ett sätt så att barn ska förstå om rasism, varför Draco Malfoy som kommer från en familj av bara trollkarlar hatar Hermione Granger för att hennes föräldrar är "mugglare" (icke magiska människor). Rowling skriver också om hur svårt det kan vara i tonåren, att vara kär eller olyckligt kär och att vänskap vinner över allt annat. Hon tar även upp att man aldrig ska sluta tro på det som är rätt att man aldrig ska ge upp utan kämpa på till slutet.

Språket:
Jag har läst boken på engelska men hade inte något större problem att förstå den. Det är några ord som Rowling hittat på men när man kommer på vad hon menar går det hur lätt som helst. Hon har också tagit vissa ord från den engelska kulturen men det är inte svårt att förstå. Hagrid, nyckelväktare och professor i Skötsel för magiska djur pratar "slang" engelska som Tex. "Whadda yeh mean", ”fourtnight” men man förstår ändå vad han menar. Man följer Harry igenom hela boken, och läser hans tankar och hans syn på saker och ting, annars förekommer det många dialoger. Jag tycker hennes sätt att utrycka språket på, gör karaktärerna mera personlig.

Omdöme:
Jag gillar verkligen den här boken, den är min favorit i serien hittills. Den är längst av alla med sina 766 sidor och trots att kritikerna tycker att hon kanske börjar förlora greppet så gillade jag varje sida av den. Man följer med på ett sådant otroligt sätt, Rowling kan beskriva så bra, att det känns som om jag själv upplever Harrys bekymmer. Man känner med Harry, blir frustrerad när saker går fel. Man får en sådan otrolig känsla när man läser boken att man kan inte vänta med att f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Harry Potter och Finix orden av J K Rowling

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-30]   Bokrecension: Harry Potter och Finix orden av J K Rowling
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8326 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×